Gadens Stemmer: Kom på guidet tur med tidligere stofmisbruger og hjemløs
Det er en torsdag eftermiddag. Regnen siler ned over Aalborg, og vejrudsigten siger 7 grader.
Med klaprende tænder og paraply går vi ned til McDonalds på Nytorv, hvor vi skal mødes med Kenni.
Han står med hænderne i lommen i sine sorte joggingbukser, og på overkroppen bærer han en tynd regnjakke.
Han er kronvraget og har et lille overskæg.
Han tænder en cigaret og kigger på sit ur og konstaterer, at der er fem minutter til, vi går i gang.
Vi er en gruppe på 22 mennesker, der spændte har tilmeldt os en guidet tur med Gadens Stemmer, hvor Kenni er guiden.
Gadens Stemmer er non for profit, hvor socialt udsatte afholder guidede tours.
På turen fortæller de om samfundets skyggesider, blandt andet om deres erfaringer med stofbrug, hjemløshed, kriminalitet og meget mere.
“Guiderne får løn for deres ture, og er derfor i meningsfuldt lønnet beskæftigelse.
Det er de ekstremt glade for, idet de dermed føler sig inkluderet i det samfund, de har stået udenfor i store dele af deres liv,” siger Rasmus Pedersen, der arbejder med salg og forretningsudvikling hos Gadens Stemmer.
Den guidede tur starter ved Nytorv og slutter i Slotsgade med fire stop undervejs. Hvert stop på ruten er nøje udvalgt af Kenni selv, da de bærer en stor betydning for netop hans livshistorie.
En voldelig barndom
Det første stop på ruten er ved Hovedbiblioteket i Rendsburgsgade, hvor Kenni fortæller om sin barndom, der i store dele har været præget af vold og utryghed.
Han er vokset op med sin mor og far, der senere blev skilt. Kennis mor fandt en ny mand, der blev Kennis stedfar.
Han var mekaniker i militæræret, gammel hjemmeværnsmand og så var han voldelig. Men kun overfor Kenni.
Det var noget, der fik Kenni til at flygte væk fra hjemmet. Her blev biblioteket et flugtsted, hvor han kunne mødes med sine kammerater, rulle joints og tage stoffer på toilettet.
Det var også her Kenni og hans kammerater flygtede hen, når de havde været oppe at slås med andre unge eller flygtede fra politiet, når de havde stjålet fra byens butikker.
Biblioteket var helle.
En del af et fællesskab
Kenni blev hurtigt ham, der havde de gode kontakter til at få fat i stoffer, når de var til fester, og han var en mand, man havde en vis respekt for.
Det betød samtidig, at han var i et fællesskab, som var fyldt med kriminalitet og hårde stoffer, og for Kenni betød det, at han blev afhængig af kokain i en alder af bare 15 år.
Men for ham var dét fællesskab bedre end intet fællesskab. Og stofferne fik ham til at glemme de problemer, han havde derhjemme. Det blev hans form for selvmedicinering.
Han passede ikke sin skole, men begyndte i stedet for at arbejde som flaskedreng og avisbud.
Blev skudt af sin stedfar
Da Kenni er 16 år gammel og er alene hjemme med sin stedfar eskalerer deres forhold. Efter en større uoverensstemmelse og utallige slag i hovedet med en læserfluesmækker får Kenni nok.
Han svarer sin papfar igen.
“Det skulle jeg aldrig have gjort. Min stedfar var jo gammel værnepligtsmand og havde et M75 gevær, som han fyldte med løst krudt og skruer.
Han jagtede mig ude i vores have og skød efter mig. Han ender med at ramme mig to gange i ryggen med skruer,” siger Kenni, mens hans kort stirrer ud i luften.
Episoden fik Kennis kokainmisbrug til at eskalere yderligere.
Den første øjenåbner
Kennis afhængighed var så massiv, at han en dag vågner op og ikke kan huske, hvad der er sket de seneste 14 dage af sit liv.
“Det var så skræmmende en følelse. Jeg vågnede op og havde absolut ingen idé om, hvad jeg havde lavet de sidste 14 dage. Jeg kan huske, jeg havde en hvid t-shirt på og skulle i byen.
14 dage efter vågner jeg op i den samme hvide t-shirt, der nu er blevet rød. Om det var blod eller vin, det aner jeg ikke. Så er man altså langt ude,” siger Kenni.
Han prøvede efterfølgende at holde sig fra stofferne og søge hjælp, men desværre uden held.
“Jeg havde virkelig ramt bunden,” siger han.
Indtil han møder en særlig kvinde, der giver ham et ultimatum – stoffer og vilde fester eller hende og deres barn.
Mandecenteret i Slotsgade
Vores sidste stop på ruten førte os til mandecenteret i Slotsgade, hvor Kenni fandt den hjælp, han havde brug for.
Her lærte han at kommunikere uden at miste besindelsen, og de gav ham redskaber til at håndtere trangen til stoffer og alkohol.
I dag arbejder Kenni i et flexjob og som guide for Gadens Stemmer. Han håber, at hans historie kan inspirere andre til at holde sig væk fra stoffer og det kriminelle miljø, for som Kenni selv siger:
“Jeg ved godt, det kan lyde røvsygt, men jeg ville ønske, jeg havde valgt vejen med uddannelse, fast job, gode relationer og en opsparing.
Nu står jeg her med en smadret ryg af at tage for mange stoffer og med en masse ar på sjælen. Det er ikke det værd,” afslutter Kenni.
Kom med på tur med Kenni
Er du nysgerrig på, hvordan Kenni har det i dag, hvordan man lever et liv som stoffri, hvordan man finder sin plads i samfundet efter mange år i den kriminelle verden, hvad der skete med Kenni, efter hans stedfar skød ham og hvor meget det betyder at have et fristed, hvor man kan søge helle?
Så kan du tilmelde dig en guidet tur med Kenni her.
Vi glemte i hvert fald alt om den bidende kulde og de klaprende tænder, da vi hørte Kennis hjertegribende og barske livshistorie.