Vind 1 års forbrug af pizza: Fumo fejrer sin første fødselsdag
Det var noget af en overraskelse, da Kevin Sloth og Lucas Baldi for et år siden afslørede, at Aalborg ville få endnu en pizzarestaurant.
For er der ikke nok af dem? Næsten på hvert eneste gadehjørne? Det kunne man tænke.
Det har siden vist sig, at der lige præcis manglede en Fumo. Måske ikke på hvert gadehjørne, men i hvert fald på Godsbanen, hvor restauranten dengang åbnede og stadig ligger.
Fumo er nemlig noget særligt. Det har det sidste år i den grad bekræftet.
(Psst! I anledning af Fumos fødselsdag udlodder de 1 års forbrug af pizza! Scroll ned i bunden af artiklen, for at læse mere).
Mødtes over pizzaen
Åbningen gik strygende, og hurtigt faldt aalborgenserne pladask for det lidt atypiske koncept, de rå lokaler og ikke mindst visionen om at servere en pizza, man ikke havde glemt, når den sidste skorpe var slugt.
“Vi havde jo brygget på idéen om Fumo i flere år, og vores drøm var at servere et helt nyt take på det italienske køkken,” fortæller Lucas Baldi, der sammen med Kevin Sloth er indehaver af Fumo.
Lucas er halv italiener, uddannet kok og har i årene før Fumo arbejdet på San Giovanni, Svinkløv Badehotel og ikke mindst Bæst i København, hvor en stor del af inspirationen til restauranten da også er hentet.
I bedste Lady og Vagabonden-stil mødte han Kevin i sin tid på den italienske restaurant San Giovanni, hvor de begge var ansat.
Kevin var egentlig økonomiuddannet, men med to forældre, der i hans ungdom havde åbnet en pizzarestaurant, løb tomatsaucen også allerede i blodet.
“Vi mødtes over pizzaen,” bekræfter de begge med et grin, da vi møder dem i restauranten på Godsbanen.
En vild begyndelse
Drømmen blev til virkelighed sidste år, da Fumo slog dørene op til et helt nyt koncept i Aalborg.
Her bliver pizzaerne lavet på surdej, bagt i en kæmpe ovn og pyntet med lokale og særligt udvalgte råvarer – mange endda økologiske.
Og aalborgenserne har været ellevilde allerede fra start.
“Vi havde nogle sindssyge aftener i starten, hvor vi måtte afvise i døren, og der var propfyldt hele tiden.
En af aftenerne var ekstra kaotisk, fordi vi blev ramt af sene sygemeldinger og pludselig var hernede alene.
Oveni fik vi besøg af en anmelder, og så blev vi virkelig pressede – for kunne de finde på at skrive om os?” fortæller Kevin, mens han tænker tilbage på aftenen, der gik med sved på panden.
“Vi blev heldigvis reddet på målstregen af både vores kærester og ansatte, og jeg tror, at vi slap afsted med det uden at nogen følte sig snydt.
Vi fik godt nok også skænket noget ekstra vin op i de timer. Den fik ikke for lidt!” siger Lucas.
Siden har Lucas og Kevin lært både til sig og fra sig, og de 100 ugentlige arbejdstimer er nu landet på omkring de 60.
“Læringskurven har været stejl, og selvom vi var forberedte på, at det ville kræve mange timer, så er det alligevel noget andet, når man står i det.
Det bliver hurtigt nogle lange dage, når man altid er de første, der kommer, og de sidste, der går hjem,” forklarer Kevin.
Heldigvis har det været det hele værd.
Et mix af alt det gode
Lucas og Kevin indrømmer gerne, at der er mange ting, de har måttet lære hen ad vejen som nyopstartede iværksættere med egen restaurant.
En stor hjælp har dog været, at der fra start har været styr på det konceptionelle i forhold til maden. Her var rammerne, eller manglen på samme, nemlig fastlagt fra begyndelsen.
Selvom Fumos koncept er skabt med udgangspunkt i det italienske køkken, så har de hele tiden været enige om, at de ikke ville låse sig fast på noget.
“Jeg er jo halvt dansk/halvt italiener, mens Kevin er halvt dansk/halvt srilankaner.
Det har givet os et godt udgangspunkt for netop at blande lidt på tværs af de ting, vi selv godt kan lide,” fortæller Lucas, mens Kevin stemmer i:
“Det er jo ikke klassiske italienske retter, men i stedet et fokus på at skaffe det bedste over hele linjen.
For eksempel med lokale grøntsager fra Nordjylland, mel fra Samsø, og vores grisekød er fra Dronninglund.”
Økologiske råvarer og en faldefærdig bar
Fumo er da også én af de få spisesteder i byen, der kan prale af at have Det Økologiske Spisemærke i sølv.
“Det kom meget naturligt for os, for når man leder efter de bedste råvarer, ender man ofte også i noget økologisk.
Lige nu kører vi med 89,4 % økologiske råvarer i restauranten, og her bliver vi nok, så vi ikke binder os til altid at skulle vælge økologi, hvis vi i stedet forelsker os i råvarer, der har andre kvaliteter,” siger Lucas.
Selvom Fumo oser af både kvalitet og god smag, så er Lucas og Kevin også helt afklarede omkring, at der stadig er ting, de gerne vil finpudse, selv et år efter åbningen.
“Vi har jo finansieret det hele selv, og det bærer stedet også præg af.
Vi tager én ting ad gangen,” siger Kevin med et grin, mens han kigger sig rundt i Fumo, der stadig har helt nøgne vægge og først for nylig har fået gardiner op.
“Vi skal snart have skiftet alle bordene ud, og så skal baren renoveres. Den byggede vi selv, før vi åbnede, og det har ikke ligefrem været en investering.
Den er allerede ved at falde fra hinanden!”
Makkerparret er derfor helt enige om, hvem der får ansvaret for at bygge den nye.
“Ja, vi er meget enige om, at fremover gør håndværkerne deres arbejde, og så holder vi os i køkkenet,” slår Lucas fast med et grin.
Én pizza skiller sig ud
Rent konceptionelt er der heldigvis ingenting, der er ved at falde fra hinanden.
Lucas og Kevin har formået at holde sig tro mod det, de valgte at åbne op med for et år siden – og det fortsætter.
“Konceptet er jo meget gennemsigtigt uden så forfærdelig mange retter, og det fortsætter også.
Selvfølgelig kan vi ændre nogle retter løbende, men det er også vigtigt for vores gæster, at der altid er noget genkendeligt,” siger Kevin.
Der er da også særligt én ret – naturligvis en pizza – som nok ikke ryger af menuen lige foreløbig.
“Vores kartoffelpizza. På et tidspunkt stod den alene for 6 % af hele vores omsætning. Den kan virkelig noget,” afslører Lucas.
Pizzaen består af kartoffel, mozzarella, creme fraiche, Thises fuldmåneost og frisk rosmarin.
Naturligvis bagt på den velkendte surdej, der efter en tur i ovnen leder tankerne over på rå og lettere brændt snobrød.
Vind 1 års forbrug af pizza
Et år er altså gået på Godsbanen, og selvom det har været hårdt og krævet dem begge to tæt på hele tiden, så er de helt sikre på, at historien om Fumo langt fra er færdig.
“Vi tager 1 år mere,” siger Lucas med et grin rettet mod Kevin, der heldigvis er enig:
“Vi er ikke helt sikre på, hvor det skal hen endnu, men vi regner med en ekstra kok, tjener og pizzamand mere inden så længe.
Og så er vi begyndt at få elever, hvilket for os bevidner, at der er begyndt at komme den stabilitet hernede, man skal kunne tilbyde dem. Det er også en milepæl,” slutter han.
I anledning af fødselsdagen har Fumo besluttet at udlodde en voldsomt lækker præmie til én heldig Fumo-fan. Nemlig et helt års forbrug af pizza.
Konkurrencen kører via vores Instagram, og du kan deltage lige her: