Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ensemble, c’est tout: Fransk feel-good og madlavning på scenen

Af Christopher Høeg Lundberg
Foto: Morten Fauerby
Foto: Morten Fauerby

“Ensemble, c’est tout”

Et teaterstykke baseret på en fransk roman af Anna Gavalda fra 2004 af samme navn.

Historien, der på dansk oversættes til “Bare sammen”, opføres på Teater Nordkraft fra 9. oktober til 9. november – og du er inviteret.

Teaterleder Minna Johannesson instruerer i samspil med Maria Kjærgaard Sunesen det nylavede skuespil.

Minna Johannesson fik Anna Gavaldas franske feel-good roman i gave af sin svigermor for mange år siden, og muligheden for at lave den til teater har rumsteret i hendes baghoved siden – nu er den klar.

En fortælling om ensomhed

Den franske fortælling kredser om bare fire karakterer.

Franck, Camille, Paulette og Philibert, der dog i Teater Nordkrafts stykke er omdøbt til Pilou.

Da de finder sammen i et usandsynligt fællesskab i hjertet af Paris, er de hver for sig ensomme, svigtede og sårede af livet.

De kræver ikke længere lykke af livet, men på trods af deres forskelle opdager de, at de kan noget særligt sammen. Håbet vågner i dem om måske at kunne finde venskab og kærlighed.

Kigger man på selve titlen på bog og teaterstykke befinder den sig også et sted mellem resignation og kærlighedserklæring.

“”Ensemble, c’est tout” kan både betyde: ”Vi må nøjes med at være sammen, det er alt det bliver til!”, og det kan betyde: ”Bare vi kan være sammen, det er det eneste det betyder noget!” – og præcis i det spændingsfelt udspiller historien sig,” skriver Teater Nordkraft.

Hør mere om fortællingen herunder:

Mad i fokus

“Ensemble, c’est tout” taler ikke kun til dine følelser, men også til dine sanser.

Som noget helt særligt bygges der et fuldt funktionelt køkken på scenen, hvor skuespillerne laver mad i løbet af forestillingen.

Med duftene, lydene og smagsprøverne får du som publikum en lille bid af Frankrig serveret … og du kan endda blive inviteret til spisning ved det store plankebord lavet specifikt til denne forestilling.

“Vi bruger madlavningen som en måde at skabe relation og interaktion mellem skuespillere og publikum. 

Når vi tilbereder og deler mad på scenen, skaber vi en sanselig oplevelse, som fører os tættere på hinanden. Mad er fællesskab, ligesom teater,” forklarer teaterchef og instruktør Minna Johannesson til MigogAalborg.

Teateret forventer og ser frem til at produktionen presses på en helt anden måde end vanligt. For når de for første gang skal lave mad live på scenen, så vil noget gå godt, mens andet vil gå dårligt – og det er et vilkår, der skal spilles teater under.

Et twist, der egentlig passer meget godt til teaterets slogan: Forvent det uventede.

Hold tungen lige i munden

Selvom mundvandet måske løber løbsk ved den gode duft af fransk løgsuppe, der gennem forestillingen kommer til at brede sig i salen, så er det med at holde tungen lige i munden.

For “Ensemble, c’est tout” bliver en forestilling med gang i.

I den lille bid, vi på MigogAalborg har fået lov at se af stykket, er der altid gang i minimum to forskellige ting på scenen ad gangen.

Måske er den excentriske karakter Pilou i fuld gang med en fortælling om Marie-Antoinette og hendes henrettelse – på samme tid hvor den halvsenile Paulette går rundt i baggrunden og døjer med at få sin natkjole ordentligt på.

Køber du billet til forestillingen, kan du også nyde stykkets smukke scenografi, der sammen med duften af coq au vin virkelig er med til at transportere publikum hele vejen til Paris.

Hør mere fra scenograf Simon Witzansky her:

Forestillingen varer 2,5 time inklusiv pause, og mere end halvdelen af billetterne er allerede solgte. Så det er med at være hurtig.

Billetter kan købes på Teater Nordkrafts hjemmeside.

Del artikel