Fra tv-stjerne til teaterscenen: Gustav Giese er flyttet til Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Han har allerede en lovende film- og tv-karriere foran sig og er i dag én af branchens absolut største upcoming talenter.

Der er selvfølgelig tale om Gustav Dyekjær Giese, der har spillet med i film og tv-serier som Nordvest, Heartless, 9. april og senest seersuccesen Perfekte Steder på TV2 Zulu.

Gustav Giese er, hvad han selv vil kalde for “ærke-københavner” – alligevel har han valgt at takke ja til at blive en del af Aalborg Teaters ensemble.

Det næste år kan Gustav Giese derfor opleves på den nordjyske teaterscene.

Vi har mødt Gustav til en snak om skuespillet, sit nye job, og ikke mindst om en inkarneret københavner mon overhovedet kan finde sig til rette i Nordens Paris.

Du er lige flyttet til byen. Hvad var dit forhold til Aalborg inden – og hvordan har den første tid været?

“Jeg havde faktisk ikke noget forhold til byen overhovedet.

Jeg er ærke-københavner og har hverken familie eller anden relation til Nordjylland, så jeg kom hertil uden rigtigt at vide noget.

Selvfølgelig havde jeg nogle fordomme med mig: For eksempel, at Gaden er det eneste sted at gå i byen, og er du fra København, så kunne du få en røvfuld … men den har jeg i hvert fald ikke fået endnu, så jeg er kun blevet positivt overrasket.

Min positive fordom var nok, at jeg forbandt aalborgenserne og nordjyderne med en vis integritet, og at de hviler meget i sig selv. Aalborg virker til at være sit eget selvstændige centrum i regionen, som ikke skal konkurrere med nogen.

Den fordom synes jeg til gengæld, har været sand og alle de mennesker, jeg møder, har været enormt søde og imødekommende.”

Du blev færdiguddannet fra Statens Scenekunstskole i sommer. Hvordan endte du lige på Aalborg Teater?

“Teaterets direktør underviste på min skole og tilbød mig at komme herop. Jeg havde aldrig været her før, så da jeg var heroppe i foråret, til forprøver, var jeg lidt nervøs for at komme op til et gammelt, støvet teater.

Om dagen gik jeg en tur i byen, hvor solen skinnede og gaderne summede af liv. Så det var jo en god start.

Om aftenen så jeg Et Dukkehjem på teateret og salen var jo fuldstændig proppet, så jeg endte med at tage herfra med et helt andet og meget bedre indtryk end det, jeg var kommet med.

Man kan virkelig mærke, at både Aalborg og Aalborg Teater er et levende sted i stor udvikling – og det er fedt at være en del af.”

Du har jo mest arbejdet med film og tv indtil nu. Hvordan bliver det at skulle på en teaterscene?

“Det er jo første gang, at jeg skal spille professionelt teater på denne her måde, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Det er svært at svare på, hvordan film og teater adskiller sig, men for mig kan det sammenlignes med, at det at gå fra film til teater; det er lidt ligesom at gå fra foreningsfodbold til pludselig at spille professionelt foran rigtig mange mennesker.

Teateret er mere en olympisk disciplin, som er sværere at tilegne sig.

I en film kan en god klipning skabe spænding i fortællingen, men i teateret er det 100 % ens job som skuespiller at klippe sig til publikums opmærksomhed. Man er ligesom på en helt anden måde.

Derfor kan man have godt af at øve teknikken i teateret og herefter tage med tilbage til filmen.

Jeg vender også tilbage til filmen en dag, det er jeg helt sikker på.”

Fanny og Alexander bliver jo din debut som uddannet skuespiller – og tilmed på Stor Scene i en hovedrolle. Har det en særlig betydning for dig?

“Det har den betydning, at jeg føler mig enormt heldig og priviligeret.

Jeg har gået på skole med en masse, som arbejder hårdt, men alligevel ender i en usikker karriere. Nogle i Hollywood, nogle som arbejdsløse. Det har jeg opgivet at gennemskue, så jeg fokuserer i stedet på at knokle med dét, jeg laver.

Folk har også ofte set og brugt mig i meget hårde og maskuline roller, men mine næste to roller på teateret er meget skrøbelige og følsomme. Det giver mig mulighed for at arbejde i nogle andre retninger, end jeg er vant til, og det er enormt dejligt at få lov til.

Så jeg er faktisk bare glad på rigtig mange niveauer.”

Er der en forestilling, du glæder dig særligt til at spille i den kommende sæson?

“Jeg glæder mig til at skulle lave dem alle.

Vi starter ud med nogle meget seriøse stykker som Fanny og Alexander og Den unge Werthers lidelser, men jeg er også sindssygt glad for at skulle spille med i Hans og Grete.

Jeg har aldrig lavet børneteater, og det er jo en grum og voldsom fortælling, der bliver spændende at få op på scenen …

Jeg håber, at jeg skal spille heks …”

Hvorfor skal folk tage ind og se Fanny og Alexander?

“Vores instruktør, Egill Pálsson, har virkelig gjort et fantastisk stykke arbejde med at forvandle en lidt tung fortælling til noget, som kan forstås af alle.

Teatersproget er gjort sjovt, og der er indsat så mange spændende sceneskift, der ligesom tvinger os skuespillere til hele tiden at være for at sørge for, at historien bliver drevet i mål.

Folk skal generelt bare komme, fordi at Aalborg Teater er et virkelig godt og kompetent teater, som man skal være meget stolt af.”

Du kan opleve Gustav Giese i Fanny og Alexander frem til d. 5. oktober.

Billetter kan købes her.

Gør årets sidste fest nem og billig: Fandanko frister med populær nytårsmenu

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Nu’ det jul igen og nu’ det jul igen og julen varer li’ til påske, synges der den 24. december, når vi danser rundt om juletræet.

Men mellem jul og påske er der er en særdeles vigtig – og festlig – dag, der ikke skal glemmes.

Vi tænker naturligvis på nytårsaften, hvor der skal pyntes, festes og ikke mindst spises til den helt store guldmedalje.

Delikatesse og gourmet butikken Fandanko er for 11. år i træk klar til at forkæle aalborgenserne med deres populære nytårsmenu, hvor der er fokus på kvalitet og sunde råvarer.

Menuen består af fire serveringer, der er klargjort på forhånd, så du kun skal bruge et minimum af tid i køkkenet.

Nytårsmenu lavet med kærlighed

Fandanko pryder sig af at lave mad med masser af gode råvarer og kærlighed – og nytårsmenuen er ingen undtagelse.

Snack

Sprød Wonton med tigerrejer og urter. Hertil sort peber-mayo
Kræmmerhus med Karl Johan mousse og karamelliseret sesam
Saltede Macadamianødder

Forret

Nytårstorsk toppet med rødbede, bacon og hampefrø
Hertil cremet suppe på jordskok og urteolie
Nybagt surdejsbrød

Hovedret

Tournedos af oksemørbrad med indbagt kartoffeltærte
Serveres med selleri og trøffelpure, sous vide gulerødder med
grønt støv, urtefriterede østershatte og kraftig sauce med shitaki svampe

Dessert

Siciliansk citronkage med ”maltjord” og blodappelsinsorbet
Hertil granatæble samt lille kurv med mørk chokolademousse og puffet ”sølv”

Bestil ned til to kuverter

Du kan få alle herlighederne til 379 kr per person og en speciel børnemenu til 199 kr ved køb af voksenmenuer.

Planlægger du en mindre nytårsfejring i år, kan du bestille helt ned til to kuverter, og som noget helt nyt kan du få gratis levering i hele Aalborg og Nørresundby, hvis du bestiller på Fandankos webshop.

Alternativt kan du også selv hente maden på adressen Gammel Gugvej 19 i Aalborg. 

Uanset hvad du vælger, gælder det om at være hurtigt ude; Fandanko har hvert år meldt udsolgt. Derfor anbefaler de, at du bestiller din menu i god tid.

Se de fulde menuer og bestil hos Fandanko her.

Spar op mod 85% på mærkevarer: Stor pop up outlet er åbnet midt i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For to uger siden afholdt Brandcuts deres årlige lagersalg, hvor to store haller var fyldt til randen med fede mærkevarer til store besparelser.

Lagersalget var en kæmpe succes med knap 1000 besøgende, og nu rykker Brandcuts endnu mere centralt.

I dag, torsdag d. 5. december, har de nemlig åbnet en Pop Up Outlet i Bispensgade 26, hvor Loft By Loftet indtil for nyligt har haft butik.

“Vi fik først nøglerne til lokalerne tirsdag, så vi har haft lidt travlt med at få det hele på plads.

Men vi er mere end tilfredse med både placeringen og de velindrettede lokaler,” fortæller Troels Bay, ejer af Brandcuts, til MigogAalborg.

Brandcuts havde frem til sommer også en pop up butik i den gamle Solo i Algade 6, som ligeså var en stor succes med mange besøgende.

Den nye outlet butik er betydeligt større og tæller næsten 600 kvadratmeter. Inden jul holder den åbent til og med d. 23 december, mellem jul og nytår, og i hele januar. 

Masser af fede mærker i to etager

Brandcuts garanterer som altid et kæmpe udvalg, hvor der er tusindvis af attraktive varer til både mænd og kvinder.

Butikken er endda delt så smart op, at alt herrebeklædning findes i stueetagen, mens tøj og sko til kvinder findes på førstesalen.

Du kan se frem til fede mærker som Diesel, Shoe the Bear, Tenson, Just Junkies, Fat Moose, NORR, Dolomite, Holubar, Knowledge Cotton Apparel mfl., og Troels garanterer, at du som minimum sparer 50 % på varerne og helt op til 85 %. 

Du kan blive klædt på fra top til tå, for der er alt fra sko, jeans, kjoler, vinterjakker mm. at finde i butikken.

“Vi fylder løbende butikken op med nye varer, og i næste uge får vi eksempelvis også et nyt mærke i form af Kappa,” fortæller Troels.

Julegaver kan byttes

Julen koster, som de fleste af os ved, mange penge, og derfor er det jo oplagt at spare lidt på julebudgettet uden at gå på kompromis med lækker kvalitet og de helt rigtige brands.

Og selvom priserne er presset helt i bund i den nye outletbutik, kan man sagtens bytte julegaverne, hvis de ikke falder i modtagerens smag.

Hvad: Pop Up Outlet åbner
Hvor: Bispensgade 26, 9000 Aalborg
Hvornår: Åbner torsdag d. 5. december (til og med januar 2020). Åbningstiderne følger Aalborg Citys.

Er klar til godkendelse: Bredegade Torv bliver nyt grønt bytorv i Aalborgs midtby

Skrevet af: Michael Qureshi

Et nyt spændende projekt er undervejs helt centralt i Aalborg.

I området hvor Bredegade og Niels Ebbesens Gade mødes på den ene gågade i bymidten, skal der etableres et helt nyt grønt bytorv.

På et møde i By- og Landskabsforvaltningen tidligere i dag torsdag d. 5. december blev det besluttet, at man anbefaler en endelig godkendelse af etableringen af Bredegade Torv.

Det involverer også, at man river bygningerne på adresserne Bredegade 10 og 12 ned og i stedet opfører nye bygninger på lokationen.

Der skal desuden plantes en masse nye træer, og området skal være smukt og et åndehul midt i byen.

Det vil på mange måder også modernisere byrummet på den placering.

I dette område opføres Bredegade Torv
Arkivfoto

Pølsemanden fjernes

Med etablering af Bredegade Torv betyder det også, at det lille stenhus, hvor der i adskillige år har været en pølsemand, skal fjernes.

For lidt over et år siden valgte legendariske Kebab House at rykke ud af bygningen Bredegade 12 og ned i Danmarksgade med planerne om nedrivning af bygningen hængende over hovedet.

Siden har de forskellige forslag til en ny lokalplan mødt diverse udfordringer, men nu ser det ud til, at det hele bliver en realitet.

I referatet fra dagens møde i By- og Landsskabsforvaltningen står der blandt andet;

“I forhold til det tidligere lokalplanforslag, som blev annulleret i forbindelse med byrådets møde d. 14. januar 2019, er byggeriet på Bredegade 12 flyttet længere mod øst således, at der åbnes for en større pladsdannelse sammen med Bredegade, Niels Ebbesens Gade og kirkens omgivelser.”

Her refereres der naturligvis til Vor Frue Kirke som bliver smeltet endnu bedre sammen med miljøet omkring gågaden.

Bredegade 12 renoveret tilbage i 2001

Den bygning som har været det helt store samtaleemne er Bredegade 12.

Bygningen er før blevet renoveret tilbage i 2001 for 1.5 mio. Her blev der udbedret sætningsskader, og bygget en ny gavl op, da murværket var meget sætningsskadet.

“Det var en ret omfattende renovering, hvor der blev udskiftet mange skadede mursten.

Derudover blev de store revnedannelser udbedret, men desværre spildte penge, som det kan ses i dag på bygningen, der lider under store nye sætningsskader, der er kommet sidenhen,” har Hans Andersen, direktør for City-Ejendomme Aalborg tidligere fortalt til MigogAalborg.

Han har længe ønsket at gøre byrummet på den pågældende placering smukkere.

Cafe og butikslokalerne er af ældre dato, og i lokalet på hjørnet af bygningen, hvor City Blomster i øjeblikket har til huse, er der ikke engang et toilet til, og der er meget lavt til loftet.

”Lovgivningen skal overholdes, hvor der bl.a. skal tænkes på handicapvenlige adgangsveje.

Vi har en stor interesse i, at Bredegade Torv fortsat er et smukt og aktivt sted i Aalborgmidtby.

Hvis ikke vi husker at vedligeholde byen, så kan vi risikere at have med en spøgelsesbygning at gøre om nogle år,” forklarede Hans Andersen dengang om planerne.

Nu er kursen en smule ændret.

Der er blevet givet og taget i lokalplanen, men der er en fælles ambition om at gøre det område i Aalborgs midtby smukkere og mere attraktivt.