Fra Mortens Kro til Wildebeest: 5 unikke retter du kun kan smage i næste uge

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I går blev Aalborg Bæredygtighedsfestival skudt i gang for femte gang.

Bæredygtighedsfestivalen byder på en lang række spændende tiltag helt frem til lørdag, og mange af byens lokale virksomheder har på den ene eller anden måde engageret sig i aktiviteterne.

Udover social bæredygtighed, så har festivalen i år også et stort fokus på mad, og hvordan du som forbruger kan tage nogle mere bevidste valg i forhold til at vælge dine fødevarer.

Et helt nyt tiltag fra festivalens side er, at de i år har indgået et samarbejde med nogle af byens allerbedste spisesteder.

Hver enkelt restaurant har sammensat deres bud på en klimavenlige ret, der vil kunne bestilles til specialpris i den periode, festivalen løber.

Dette er en fantastisk god mulighed, hvis man mangler inspiration til mere bæredygtige retter eller bare har lyst til at spise godt og samtidigt være med til at støtte et godt formål.

Restauranterne fik valget imellem at kunne servere Den lette til 100 kr. eller en Gourmetret til 175 kr.

No76 Brasserie & Restaurant, Ved Stranden 7

Hos No76 gør man i forvejen en hel del for at være en bæredygtig virksomhed. For eksempel har de allerede fået tildelt det økologiske bronzemærke, der afslører, at 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Derfor var indehaver, Pia Jensen, heller ikke i tvivl, da Aalborg Bæredygtighedsfestival spurgte om de ville deltage i initiativet.

“Bæredygtighed lægger os meget på sinde. Vi gør, hvad vi kan for både at servere økologisk og samtidigt støtte dyrevelfærd,” siger Pia og forklarer om klimaretten:

“Under bæredygtighedsfestivalen serverer vi gourmetretten til 175 kr. Alt er lavet fra bunden og består blandt andet af fritgående lam fra Sebbersund, hvor vi bor. Vi får et helt lam herind og laver selv udskæringerne.

På den måde sørger vi for at udnytte hele dyret og dermed undgå madspild.”

Klimaretten består af:

Braiseret Sebbersund-lam på en mos af nye økologiske kartofler fra Lille Østergaard, rørt med smør fra Sønderhaven Gårdmejeri og lokale urter. Dertil serveres et glas økologisk Merlot rødvin eller økologisk saft.

175 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Braiseret Sebbersund-lam på økologisk mos og lokale urter.

Musikkens Spisehus, Musikkens Pl. 1

Også i den fjordvendte restaurant, Musikkens Hus bestræber man sig på at servere lokale råvarer af høj kvalitet.

En måde at sikre dette på er, at mange af deres råvarer er avlet, dyrket eller plukket af de ansatte selv.

“Vi har valgt at servere den lette klimaret, som vi faktisk havde på kortet i forvejen. Retten er så bæredygtig, at vi sagtens kan “genbruge” den til dette formål. Den eneste forskel er, at vi under festivalen serverer den til specialpris,” fortæller køkkenchef, Daniel Ditman Pedersen.

Retten består af ravioli med vildsvin fra egen avl, hvilket især er med til at gøre den bæredygtig.

“Kødet er fra vores egne vildsvin, som lever vildt oppe i Hals. Dette betyder, blandt andet at svinene ikke skal transporteres særligt langt, og at vi dermed er med til at begrænse CO2-udslippet,” forklarer Daniel.

Klimaretten består af:

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin. Ravioli lavet på mel fra Aurion i Hjørring og frilandssvin fra egen avl i Hals, samt svampe plukket i de nordjyske skove

100 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin.

Wildebeest Gastropub, Østerbro 12

På Wildebeest var det et spørgsmål om alt eller intet, da de blev tilbudt at være med under festivalen.

Valget faldt i sidste ende på at gå all in, fortæller køkkenchef Henrik Bruse Skougaard.

“Under festivalen vil vi servere vores klimaret Rub og Stub til 100 kr., som består af lam og frisk grønt.

For at være så bæredygtige som muligt har vi valgt at bruge lokale og årstidsbestemte fødevarer fra Egholm,” siger Henrik og tilføjer, at man også har lagt en særlig grøn plan for, hvordan råvarerne skal fragtes de otte kilometer, der er fra Egholm til Østerbro:

For at skåne miljøet mest muligt har de nemlig fået renoveret en gammel budcykel – med det formål selv at kunne hente grøntsagerne på Egholm Folkefarm i løbet af ugen.

Så når man bestiller klimaretten hos Wildebeest, er man altså garanteret råvarer, der er så lokale og friske, at de kort forinden er blevet trukket op af jorden på Egholm.

Klimaretten består af:

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm

100 kr.

Serveres lørdag-lørdag fra kl. 17.30

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm.

Restaurant Rusk, Brandstrupsgade 11

Når man besøger Rusk i Brandstrupsgade, så er man allerede på forhånd garanteret en spændende madoplevelse.

Konceptet er i forvejen baseret på lokale og sæsonaktuelle råvarer fra Nordjylland, og derfor gav det også god mening for Rusk at være en del af bæredygtighedsfestivalen.

“Det passer sindssygt godt med vores værdier, og meget af det vi står for. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte initiativet, selvom vi ikke kommer til at tjene på det,” siger køkkenchef, Marc Christiansen.

“Vores gourmetret består af grøntsager fra Naturbruget Tranum, oksehaler fra Revhede og et stegt bryststykke fra Morsø,” fortæller Marc og uddyber desuden hvorfor netop grøntsagerne er særligt bæredygtige:

“Vi har fået dem til en god pris, da vores leverandør ikke har kunnet komme af med dem. For eksempel var kålene blevet meget store i år, at ingen ville have dem. Men så prøver vi – og er på den måde også med til at bekæmpe madspild.”

Det samme gør sig gældende for kødet. Her vil Marc gerne vise, at de sværere og mere underbrugte udskæringer fra koen, for eksempel oksehalerne, i den grad er værd at smage på.

Klimaretten består af:

Oksehaler med kartofler fra det økologiske Naturbruget Tranum serveres med sprøde canfiterede pastinakker, samt en lun salat af rødkål og romanesco.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Oksehaler fra Revhede, bryststykke fra Morsø med grønt fra Naturbruget Tranum.

Mortens Kro, Mølleå 4

Hos Mortens Kro er kvalitet en mærkesag og indehaver, Morten Kok, havde heller ingen betænkeligheder ved at deltage i festivalen.

“Lokale råvarer er en del af vores DNA, og den måde vi laver mad på. Vi arbejder ud fra den overbevisning, at hvis man kommer til Aalborg for at spise godt, så vil man også gerne smage noget lokalt.

Vores leverandører er her fra Nordjylland, så råvarerne bliver heller ikke transporteret over lange afstande.” forklarer Morten.

Mortens Kro Aalborg

Hos Mortens Kro har man både valgt at bidrage med Den lette klimaret og Gourmetretten under festivalen.

“Den lette ret kan bestilles til frokost, og her vil vi servere smørrebrød med sild og rødspætte fra fjorden. Så bliver det næsten ikke mere lokalt,” siger Morten.

I aftentimerne kan gæsterne glæde sig til en lækker dyrekølle fra Farsø, hvor dyrene har levet godt og vildt i store og varierede naturområder.

Dertil årstidsbestemt grønt, som man hos Mortens Kro også bestræber sig på selv at hente og plukke i den vilde natur.

Klimaretten består af:

Smørrebrød:
Gammeldags modnet sild i æble og ingefær med rødbede. puré af røde æbler, skalotteløg og kapers.
Sprødstegt rødspættefilet med tartaresauce, hvidkålscrudite, krydderurter og mandelknas

120 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 11.00-15.00

Farsø Dyrekølle:
Dansk dyrekølle fra Stigstrup Møllegård i Farsø, marineret i olivenolie, grannåle og friske enebær, vildtglace, kompot af kvæde og hyben, syltede valnødder samt tørret æble og sprød jordskok.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Frisk rødspætte og sild fra Limfjorden med årstidens grønt fra lokale producenter.

Se hele programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival her.

Verdens stærkeste chilisauce: Spis 10 ml og få maden til halv pris

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom det nok ikke bliver et problem at holde varmen i næste uge med temperaturer op mod 30 grader, så har vi fundet en sjov udfordring til dig, der virkelig kan lide at få varmen – i både mund, krop og sind.

Café Mumbai i Nordkraft serverer autentiske indiske retter, som jo ofte er noget mere krydrede, end de klassiske danske retter. På menukortet er der således også markeret den enkelte ret er: *Medium, **Stærk eller ***Hot.

Og selvom muligheden “hot” sikkert er spicy nok til de fleste af os, kan du krydre tilværelsen og de indiske serveringer lidt ekstra, når du nyder maden.

Den ultimative manddomsprøve

Café Mumbai kalder det selv den ultimative manddomsprøve, og udfordringen lyder da også som noget af en mundfuld:

Hvis du spiser deres hjemmelavede chili-sauce som tilbehør til din mad, så du halv pris på maden.

Det lyder da egentlig ret ligetil?

… Det er dog værd at bemærke, at chili-saucen har fået navnet Kill Switch af én grund: Den er lavet på verdens stærkeste chili!

For at få halv pris på maden, skal du spise alle 10 ml., som du eksempelvis kan få udleveret til din Chicken Tikka Masala eller Lamb Korma.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Mumbai Café (@mumbaiaalborg) den

Tør du tage udfordringen op?

Du finder Café Mumbai på Kjellerups Torv 1 i Nordkraft. De har åbent alle dage fra kl. 17.00 – 21.00

Hvad: Halv pris på maden – hvis du spiser 10 ml. chilisauce lavet på verdens stærkeste chili
Hvor: Café Mumbai
Hvornår: Alle dage

Du finde mere info om Café Mumbai her.

Afholdes for 22. år i træk: Den Blå Festival er klar med fed nyhed

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Den Blå Festival.
Foto: BrknRib Photo and Artwork.
Den Blå Festival. Foto: BrknRib Photo and Artwork.

Nibe Festival er knap nok overstået, før vi kan glæde os til den næste hyggelige festival i Nordjylland.

Den Blå Festival er den årlige jazz- og bluesfestival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele midtbyen til et slaraffenland af musik, hygge, kolde drikkevarer og god stemning.

Det helt unikke ved festivalen er, at den er helt gratis at deltage i, og i år finder den sted fra torsdag den 15. august til søndag den 18. august.

Den Blå Festival 2019 har som altid de to store hovedscener på Toldbod Plads på havnefronten og på Gammeltorv ved Råshuset.

Derudover er der koncerter på mange af byen cafeer, værtshuse og spillesteder. Der er blandt andet koncerter på Café Ulla Terkelsen, El Mariachi, Aalborgs Slotskro, Hasseris Kirke, John Bull Pub, Egholm og som noget helt nyt i år: på Salling Rooftop.

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Jazz og blues på toppen af Aalborg

Den helt store nyhed i år er, at du kan nyde lækker jazz og blue i højderne.

Der er nemlig hele tre koncerter på Salling Rooftop,  hvor du kan glæde dig til at lytte til en række spændende artister på toppen af Aalborg.

Onsdag den 14. august fra klokken 15.00-17.30 gælder det Jesper Theis Duo. Jesper Theis spiller guitar i stil med gamle bluesmestre som Son House og Robert Johnson.

Han behandler deres sange med stor respekt, men han er ikke bange for lege med arrangementerne og puste nyt liv i de hævdvundne klassikere. Med sig har han Søren Lindholt på kontrabas.

Torsdag den 15. august klokken 15.00-17.30 er så Big Creek Slim Duo, der vil underholde på Salling Rooftop.  Big Creek Slim har en mørk og raspende stemme og spiller råt og udtryksfuldt på sin gamle guitar.

Han spiller klassisk Chicago- og Delta-blues inspireret af bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker. Han har på få år udgivet fem album, som alle har fået flotte anmeldelser og vundet et hav af priser.

Fredag den 16. august klokken 15.00-17.30 slutter koncerterne i de høje luftlag med Tim Lothar og HP Lange. Det er to af de travleste og mest velanskrevne bluesmusikere i Danmark, der mødes denne dag.

Tim Lothar har turneret 20 lande, har otte anmelderroste udgivelser bag sig, har modtaget priser i ind‐ og udland, og er en af de flittigst turnerende musikere i Europa. Han er lige nu en af DK’s skarpeste og mest respekterede bluesmusikere.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues. Du finder mere info om koncerterne her.

Hvad: Den Blå Festival
Hvor: I hele Aalborg
Hvornår: 15. – 18. august

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Film under åben himmel: Sådan bliver vejret til Zulu Sommerbio på tirsdag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: TV 2 Presse
Foto: TV 2 Presse

På tirsdag starter TV2 Zulu deres årlige Zulu Sommerbio, hvor de tager rundt i det danske land for at vise gode film under åben himmel.

Traditionen tro åbner sommerbioen sæsonen lige her i Aalborg kl. 21.45, når A Star is Born vises i Skovdalen.

Men film under åben himmel, betyder også, at vejret har ret meget at sige; skal man tage afsted eller ej?

Hvordan bliver vejret?

Vejrprognoser kan ofte være uforudsigelige, men med kun to døgn til arrangementet, er der ret stor sandsynlighed for, at der kan stoles på vejrudsigten.

Og det bliver nærmest perfekt vejr til årets Zulu Sommerbio i Skovdalen. DMI lover tørvejr hele dagen, og temperaturen topper klokken 17.00 med 24 grader.

Når filmen starter omkring 21.45 kan vi se frem til mellem 18-22 grader, en let vind og ikke mindst: tørvejr.

Der er derfor al mulig god grund til at tage forbi Skovdalen på tirsdag, men tag da gerne et tæppe med – om ikke andet for hyggens skyld!

Stjernespækket drama

Filmen der vises er storfilmen A Star Is Born, som er produceret og instrueret af Bradley Cooper, der også spiller hovedrollen sammen med Lady Gaga.

Filmen er blevet en kæmpe succes over hele verden, og den var nomineret til intet mindre end 8 Oscars, hvor sangen Shallow vandt for bedste originale sang.

Filmen handler om den berømte rockstjerne Jackson Maine spillet af Bradley Cooper.

Han opdager stortalentet Ally, spillet af Lady Gaga, som spiller på en bar for dragartister.

De indleder et forhold, og Ally kommer med på Jacksons turné, hvor hun opdages af et berømt pladeselskab som vil gøre hende til en stjerne.

Jackson bliver jaloux, samtidig med at hans egen karriere er i fare på grund af store mængder alkohol og narkotika. I tillæg er Jackson på vaklende grund med sin storebror og turnémanager Bobby.

Gratis for alle

Traditionen tro er ZULU Sommerbio gratis for alle, så det er bare med at møde op med godt humør, en behagelig stol og måske en pakke kleenex til filmen.

Der kan købes snacks og drikkevarer, men du må også gerne medbringe det hele selv.

Hvad: Zulu Sommerbio (A Star Is Born)
Hvor: Skovdalen, Aalborg
Hvornår: Tirsdag d. 23. juli kl. 21.45
Pris: Gratis

Du kan læse mere her.