Fra Mortens Kro til Wildebeest: 5 unikke retter du kun kan smage i næste uge

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I går blev Aalborg Bæredygtighedsfestival skudt i gang for femte gang.

Bæredygtighedsfestivalen byder på en lang række spændende tiltag helt frem til lørdag, og mange af byens lokale virksomheder har på den ene eller anden måde engageret sig i aktiviteterne.

Udover social bæredygtighed, så har festivalen i år også et stort fokus på mad, og hvordan du som forbruger kan tage nogle mere bevidste valg i forhold til at vælge dine fødevarer.

Et helt nyt tiltag fra festivalens side er, at de i år har indgået et samarbejde med nogle af byens allerbedste spisesteder.

Hver enkelt restaurant har sammensat deres bud på en klimavenlige ret, der vil kunne bestilles til specialpris i den periode, festivalen løber.

Dette er en fantastisk god mulighed, hvis man mangler inspiration til mere bæredygtige retter eller bare har lyst til at spise godt og samtidigt være med til at støtte et godt formål.

Restauranterne fik valget imellem at kunne servere Den lette til 100 kr. eller en Gourmetret til 175 kr.

No76 Brasserie & Restaurant, Ved Stranden 7

Hos No76 gør man i forvejen en hel del for at være en bæredygtig virksomhed. For eksempel har de allerede fået tildelt det økologiske bronzemærke, der afslører, at 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Derfor var indehaver, Pia Jensen, heller ikke i tvivl, da Aalborg Bæredygtighedsfestival spurgte om de ville deltage i initiativet.

“Bæredygtighed lægger os meget på sinde. Vi gør, hvad vi kan for både at servere økologisk og samtidigt støtte dyrevelfærd,” siger Pia og forklarer om klimaretten:

“Under bæredygtighedsfestivalen serverer vi gourmetretten til 175 kr. Alt er lavet fra bunden og består blandt andet af fritgående lam fra Sebbersund, hvor vi bor. Vi får et helt lam herind og laver selv udskæringerne.

På den måde sørger vi for at udnytte hele dyret og dermed undgå madspild.”

Klimaretten består af:

Braiseret Sebbersund-lam på en mos af nye økologiske kartofler fra Lille Østergaard, rørt med smør fra Sønderhaven Gårdmejeri og lokale urter. Dertil serveres et glas økologisk Merlot rødvin eller økologisk saft.

175 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Braiseret Sebbersund-lam på økologisk mos og lokale urter.

Musikkens Spisehus, Musikkens Pl. 1

Også i den fjordvendte restaurant, Musikkens Hus bestræber man sig på at servere lokale råvarer af høj kvalitet.

En måde at sikre dette på er, at mange af deres råvarer er avlet, dyrket eller plukket af de ansatte selv.

“Vi har valgt at servere den lette klimaret, som vi faktisk havde på kortet i forvejen. Retten er så bæredygtig, at vi sagtens kan “genbruge” den til dette formål. Den eneste forskel er, at vi under festivalen serverer den til specialpris,” fortæller køkkenchef, Daniel Ditman Pedersen.

Retten består af ravioli med vildsvin fra egen avl, hvilket især er med til at gøre den bæredygtig.

“Kødet er fra vores egne vildsvin, som lever vildt oppe i Hals. Dette betyder, blandt andet at svinene ikke skal transporteres særligt langt, og at vi dermed er med til at begrænse CO2-udslippet,” forklarer Daniel.

Klimaretten består af:

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin. Ravioli lavet på mel fra Aurion i Hjørring og frilandssvin fra egen avl i Hals, samt svampe plukket i de nordjyske skove

100 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin.

Wildebeest Gastropub, Østerbro 12

På Wildebeest var det et spørgsmål om alt eller intet, da de blev tilbudt at være med under festivalen.

Valget faldt i sidste ende på at gå all in, fortæller køkkenchef Henrik Bruse Skougaard.

“Under festivalen vil vi servere vores klimaret Rub og Stub til 100 kr., som består af lam og frisk grønt.

For at være så bæredygtige som muligt har vi valgt at bruge lokale og årstidsbestemte fødevarer fra Egholm,” siger Henrik og tilføjer, at man også har lagt en særlig grøn plan for, hvordan råvarerne skal fragtes de otte kilometer, der er fra Egholm til Østerbro:

For at skåne miljøet mest muligt har de nemlig fået renoveret en gammel budcykel – med det formål selv at kunne hente grøntsagerne på Egholm Folkefarm i løbet af ugen.

Så når man bestiller klimaretten hos Wildebeest, er man altså garanteret råvarer, der er så lokale og friske, at de kort forinden er blevet trukket op af jorden på Egholm.

Klimaretten består af:

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm

100 kr.

Serveres lørdag-lørdag fra kl. 17.30

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm.

Restaurant Rusk, Brandstrupsgade 11

Når man besøger Rusk i Brandstrupsgade, så er man allerede på forhånd garanteret en spændende madoplevelse.

Konceptet er i forvejen baseret på lokale og sæsonaktuelle råvarer fra Nordjylland, og derfor gav det også god mening for Rusk at være en del af bæredygtighedsfestivalen.

“Det passer sindssygt godt med vores værdier, og meget af det vi står for. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte initiativet, selvom vi ikke kommer til at tjene på det,” siger køkkenchef, Marc Christiansen.

“Vores gourmetret består af grøntsager fra Naturbruget Tranum, oksehaler fra Revhede og et stegt bryststykke fra Morsø,” fortæller Marc og uddyber desuden hvorfor netop grøntsagerne er særligt bæredygtige:

“Vi har fået dem til en god pris, da vores leverandør ikke har kunnet komme af med dem. For eksempel var kålene blevet meget store i år, at ingen ville have dem. Men så prøver vi – og er på den måde også med til at bekæmpe madspild.”

Det samme gør sig gældende for kødet. Her vil Marc gerne vise, at de sværere og mere underbrugte udskæringer fra koen, for eksempel oksehalerne, i den grad er værd at smage på.

Klimaretten består af:

Oksehaler med kartofler fra det økologiske Naturbruget Tranum serveres med sprøde canfiterede pastinakker, samt en lun salat af rødkål og romanesco.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Oksehaler fra Revhede, bryststykke fra Morsø med grønt fra Naturbruget Tranum.

Mortens Kro, Mølleå 4

Hos Mortens Kro er kvalitet en mærkesag og indehaver, Morten Kok, havde heller ingen betænkeligheder ved at deltage i festivalen.

“Lokale råvarer er en del af vores DNA, og den måde vi laver mad på. Vi arbejder ud fra den overbevisning, at hvis man kommer til Aalborg for at spise godt, så vil man også gerne smage noget lokalt.

Vores leverandører er her fra Nordjylland, så råvarerne bliver heller ikke transporteret over lange afstande.” forklarer Morten.

Mortens Kro Aalborg

Hos Mortens Kro har man både valgt at bidrage med Den lette klimaret og Gourmetretten under festivalen.

“Den lette ret kan bestilles til frokost, og her vil vi servere smørrebrød med sild og rødspætte fra fjorden. Så bliver det næsten ikke mere lokalt,” siger Morten.

I aftentimerne kan gæsterne glæde sig til en lækker dyrekølle fra Farsø, hvor dyrene har levet godt og vildt i store og varierede naturområder.

Dertil årstidsbestemt grønt, som man hos Mortens Kro også bestræber sig på selv at hente og plukke i den vilde natur.

Klimaretten består af:

Smørrebrød:
Gammeldags modnet sild i æble og ingefær med rødbede. puré af røde æbler, skalotteløg og kapers.
Sprødstegt rødspættefilet med tartaresauce, hvidkålscrudite, krydderurter og mandelknas

120 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 11.00-15.00

Farsø Dyrekølle:
Dansk dyrekølle fra Stigstrup Møllegård i Farsø, marineret i olivenolie, grannåle og friske enebær, vildtglace, kompot af kvæde og hyben, syltede valnødder samt tørret æble og sprød jordskok.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Frisk rødspætte og sild fra Limfjorden med årstidens grønt fra lokale producenter.

Se hele programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival her.

Lækker lejlighed: Her du får mange kvadratmeter på Vesterbro

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg
ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg

I Aalborgs midtby finder man en lejlighed, som netop har ramt boligmarkedet.

På Vesterbro bor man tæt på alle byens faciliteter. Her tæller beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Så om du er til shopping i byens skønne gågader, eller til stille og rolige gåture langs Aalborgs smukkeste havnefront, så kan du ikke komme tættere på.

Aalborg Mægleren har fået denne smukke herskabelige lejlighed til salg, og så er den på hele 106 kvadratmeter.

Herskabelig med alle de rette moderniseringer

Lejligheden har en entré, som ender ud i en fordeler gang. Fra gangen er der døre, som fører ind hvert enkelt rum i lejligheden.

Lejligheden har et smukt renoveret køkken og badeværelse, som er blevet moderniseret med respekt for den ældre ejendom. Her er der installeret spots i loftet.

ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg
ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg

Lejligheden har et godt soveværelse. Derudover er der intet mindre end 3 stuer som i loftet har smuk stuk. Her er indretningsmulighederne uendelige.

Der er masser af plads til et rum til et godt sofaarrangement, en spisestue eller hvis man ønsker et endnu større soveværelse.

ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg
ambolig.dk, Vesterbro 39 2., tv 9000 Aalborg

Lejligheden er udbudt i en pris til 2.498.000 kroner.

For at læse mere omkring lejligheden, så kan du klikke her.

Eller du kan kontakte Aalborg Mægleren på 98138800 eller på vejgaard@ambolig.dk.

Prøv Aalborgs helt nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Vind billetter til Aalborg Vinfestival: Se den eksklusive festivalvin her

Skrevet af: Michael Qureshi

I oktober løber Aalborg Vinfestival for tredje gang af stablen i Nordkraft.

Det plejer at være lidt af et tilløbsstykke, når man bliver sluppet løs i vin-himlen, hvor der i år er smagsprøver på intet mindre end 200 vine fra 14 forskellige vinproducerende lande?

Det bliver fredag den 26. oktober og lørdag den 27. oktober, at Aalborg Vinfestival kører. I den forbindelse har MigogAalborg fået muligheden for at udlodde 5 x 2 billetter til Aalborg Vinfestival (læs mere om konkurrencen nederst i artiklen).

Til Aalborg Vinfestival bliver der præsenteret vine fra hele 23 forskellige vinimportører. De byder på smagsprøver, fortæller spændende historier og giver inspiration til gode vinoplevelser i privaten.

Her er den officielle festivalvin

Til lejligheden er den officielle vin for Aalborg Vinfestival 2018 netop præsenteret.

Noir 16, Rebel Bridge, Pinot Noir, Napa Valley, Californien, 2016

“Den har, hvad der skal til, og det sidder, hvor det skal. En meget lækker rødvin med et rent og klart billede af druen Pinot Noir, blød, frugtagtig og med en lang eftersmag.

Vinen har lige fået 5 stjerner i vinavisen i uge 38 og er en super spændende vin.

Alle gæster som fylder deres vintaske med vin købt hos vores udstiller på vinfestivalen, får gratis en festivalvin oven i (max 1 pr. billet),” siger Brian Thomsen, der er medarrangør af Aalborg Vinfestival.

Han er glad for den gode modtagelse, som vinfestivalen har fået i Aalborg, og gæsterne sidste år var meget tilfredse med festivalvinen.

“Kunderne blev meget overrasket over konceptet sidste år. De syntes, det var nytænkning og anderledes, at man fra arrangøren side gav en vinfestivalvin gratis, og at den også kunne smages på vinfestivalen.

Festivalvinen kan i år smages hos Gallovini, en af vore trofaste udstiller som har været med i alle tre år,” forklarer Brian Thomsen.

Flere lokale vinimportører

Blandt importørerne, som har en stand i Nordkraft, er eksempelvis Vineriet, Sydafrika Vinimport, Exclusiva International Gourmet, Nordjysk vinimport, D’Wine (som blev kåret til Årets Vinbar til AALBORG AWARDS), Quist Vine og mange flere.

Her er prisen og detaljerne

Prisen er 190 kr., og selve eventet varer to og en halv time.

“På dagen udleveres et Spiegelauglas samt en vintaske med plads til 6 flasker vin. Fylder du tasken med 6 flasker vin fra vore udstillere, topper vi med 1 flaske FESTIVALVIN oven i – ganske gratis,” fortæller arrangørerne af Aalborg Vinfestival.

Gæsterne til den store vinfestival sluses ind på forskellige tidspunkter i løbet af fredagen og lørdagen.

Du kan se de forskellige tidspunkter og priser herunder;

Fredag den 26. oktober kl. 14.00-16.30 Pris 160,00
Fredag den 26. oktober kl. 17.30-20.00 Pris 190,00

Lørdag den 27. oktober kl. 11.00-13.30 Pris 190,00
Lørdag den 27. oktober kl. 14.00-16.30 Pris 190,00
Lørdag den 27. oktober kl. 17.30-20.00 Pris 190,00

Du kan købe billet og læse mere her

 

KONKURRENCE

I samarbejde med Aalborg Vinfestival udlodder vi 5 x 2 Goodiebags til vinfestivalen. Det inkluderer bl.a. to indgangsbilletter.

Det kan du vinde

2 Billetter til Vinfestivalen fredag kl. 14.00.
2 Vintaske med plads til 6.fl vin
2 Spiegelau glas
2 festivalvin

Man får glas, taske og vin når man har tjekket ind på vinfestivalen.

Sådan vinder du;
Like opslaget på MigogAalborgs Facebookside (publiceret 20.35 mandag d. 24 sep.)
Skriv hvem du vil tage med til vinfestival

Følg gerne MigogAalborg på Facebook – vi har allerede rundte 51.000 følgere.

Kæmpe nyhed afsløret: Lagkagehuset åbner inde midt i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lagkagehuset er de seneste år blevet Danmarks førende bager-kæde med deres lækre udvalg af kager og bagværk.

Hidtil har det kun været i Skalborg, man har kunne nyde godt af Lagkagehusets lækkerier her i Aalborg.

Men det ændrer sig i det nye år.

MigogAalborg kan nu afsløre, at Lagkagehuset i 2019 åbner en kæmpe afdeling i Aalborgs midtby. Det bliver i det nyåbnede Magasin, hvor Lagkagehuset kommer til at ligge med facade ud til Nørregade.

Magasin og Lagkagehuset ligger sammen i andre byer

Magasin bekræfter nyheden over for MigogAalborg, og det giver i det hele taget god mening, da Lagkagehuset også har afdelinger i Magasin i Århus, Lyngby og på Kgs. Nytorv i København.

“Vores kundematch passer bare rigtig godt til hinanden, og hele konceptet med kombineret bager og café er også helt ideel for vores kundesegment, der gerne vil forkæle sig selv både i og mellem deres shopping,” fortæller Ricky Van Overeem, Head of Food i Magasin, til MigogAalborg.

Men det bliver bedre endnu.

Den nye Aalborg-afdeling kommer til at rumme intet mindre end 127 kvadratmeter – og bliver altså tredobbelt størrelse af afdelingen i Århus.

“Lagkagehusets afdeling i Århus er den, vi har allerstørst succes med pr. kvadratmeter, og her har den gode placering ud mod Strøget rigtig meget at sige. Dog er vi lidt udfordret på pladsen dernede, hvorimod at afdelingen i Aalborg bliver fuldstændig optimal både på størrelse og placering.

Derfor forventer vi selvfølgelig også, at det bliver en stor succes og samtidigt kan gavne de andre butikker,” forklarer Ricky Van Overeem.

Foto: Lagkagehuset

Masser af plads indenfor og udeservering

Der bliver masser af plads til at nyde kagerne, brødet, kaffen og deres helt vildt lækre sandwich i butikken. Derudover bliver der også udeservering ud mod Nørregade.

“Afdelingen i Magasin kommer både til at tilbyde hurtig takeaway, men også den mere afslappende caféstemning med mulighed for udeservering i form af morgenbrød, frokost, kage, eftermiddagskaffe – eller en kold fadøl,” forklarer han.

Foto: Lagkagehuset

Aftalen med Lagkagehuset har været på tegnebrættet i et lille års tid, men da indflytningen kommer til at kræve en større ombygning af den facade, som i dag vender mod Nørregade, så har flere ting, skulle falde på plads.

“Det har været et kompliceret stykke med forskellige udfordringer omkring renovationen, men nu er formaliteterne endelig faldet på plads. Det er svært at sige, hvornår vi står endeligt klar til åbningen – men vi forventer, at det bliver omkring marts eller april 2019.

Nogle gange tager de gode ting lidt ekstra tid, men vi har meget store forventninger – og vi glæder os helt vildt,” slutter Ricky Van Overeem, Head of Food i Magasin.