Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra Mortens Kro til Wildebeest: 5 unikke retter du kun kan smage i næste uge

Af Stine Kjølby Christensen

I går blev Aalborg Bæredygtighedsfestival skudt i gang for femte gang.

Bæredygtighedsfestivalen byder på en lang række spændende tiltag helt frem til lørdag, og mange af byens lokale virksomheder har på den ene eller anden måde engageret sig i aktiviteterne.

Udover social bæredygtighed, så har festivalen i år også et stort fokus på mad, og hvordan du som forbruger kan tage nogle mere bevidste valg i forhold til at vælge dine fødevarer.

Et helt nyt tiltag fra festivalens side er, at de i år har indgået et samarbejde med nogle af byens allerbedste spisesteder.

Hver enkelt restaurant har sammensat deres bud på en klimavenlige ret, der vil kunne bestilles til specialpris i den periode, festivalen løber.

Dette er en fantastisk god mulighed, hvis man mangler inspiration til mere bæredygtige retter eller bare har lyst til at spise godt og samtidigt være med til at støtte et godt formål.

Restauranterne fik valget imellem at kunne servere Den lette til 100 kr. eller en Gourmetret til 175 kr.

No76 Brasserie & Restaurant, Ved Stranden 7

Hos No76 gør man i forvejen en hel del for at være en bæredygtig virksomhed. For eksempel har de allerede fået tildelt det økologiske bronzemærke, der afslører, at 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Derfor var indehaver, Pia Jensen, heller ikke i tvivl, da Aalborg Bæredygtighedsfestival spurgte om de ville deltage i initiativet.

“Bæredygtighed lægger os meget på sinde. Vi gør, hvad vi kan for både at servere økologisk og samtidigt støtte dyrevelfærd,” siger Pia og forklarer om klimaretten:

“Under bæredygtighedsfestivalen serverer vi gourmetretten til 175 kr. Alt er lavet fra bunden og består blandt andet af fritgående lam fra Sebbersund, hvor vi bor. Vi får et helt lam herind og laver selv udskæringerne.

På den måde sørger vi for at udnytte hele dyret og dermed undgå madspild.”

Klimaretten består af:

Braiseret Sebbersund-lam på en mos af nye økologiske kartofler fra Lille Østergaard, rørt med smør fra Sønderhaven Gårdmejeri og lokale urter. Dertil serveres et glas økologisk Merlot rødvin eller økologisk saft.

175 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Braiseret Sebbersund-lam på økologisk mos og lokale urter.

Musikkens Spisehus, Musikkens Pl. 1

Også i den fjordvendte restaurant, Musikkens Hus bestræber man sig på at servere lokale råvarer af høj kvalitet.

En måde at sikre dette på er, at mange af deres råvarer er avlet, dyrket eller plukket af de ansatte selv.

“Vi har valgt at servere den lette klimaret, som vi faktisk havde på kortet i forvejen. Retten er så bæredygtig, at vi sagtens kan “genbruge” den til dette formål. Den eneste forskel er, at vi under festivalen serverer den til specialpris,” fortæller køkkenchef, Daniel Ditman Pedersen.

Retten består af ravioli med vildsvin fra egen avl, hvilket især er med til at gøre den bæredygtig.

“Kødet er fra vores egne vildsvin, som lever vildt oppe i Hals. Dette betyder, blandt andet at svinene ikke skal transporteres særligt langt, og at vi dermed er med til at begrænse CO2-udslippet,” forklarer Daniel.

Klimaretten består af:

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin. Ravioli lavet på mel fra Aurion i Hjørring og frilandssvin fra egen avl i Hals, samt svampe plukket i de nordjyske skove

100 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin.

Wildebeest Gastropub, Østerbro 12

På Wildebeest var det et spørgsmål om alt eller intet, da de blev tilbudt at være med under festivalen.

Valget faldt i sidste ende på at gå all in, fortæller køkkenchef Henrik Bruse Skougaard.

“Under festivalen vil vi servere vores klimaret Rub og Stub til 100 kr., som består af lam og frisk grønt.

For at være så bæredygtige som muligt har vi valgt at bruge lokale og årstidsbestemte fødevarer fra Egholm,” siger Henrik og tilføjer, at man også har lagt en særlig grøn plan for, hvordan råvarerne skal fragtes de otte kilometer, der er fra Egholm til Østerbro:

For at skåne miljøet mest muligt har de nemlig fået renoveret en gammel budcykel – med det formål selv at kunne hente grøntsagerne på Egholm Folkefarm i løbet af ugen.

Så når man bestiller klimaretten hos Wildebeest, er man altså garanteret råvarer, der er så lokale og friske, at de kort forinden er blevet trukket op af jorden på Egholm.

Klimaretten består af:

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm

100 kr.

Serveres lørdag-lørdag fra kl. 17.30

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm.

Restaurant Rusk, Brandstrupsgade 11

Når man besøger Rusk i Brandstrupsgade, så er man allerede på forhånd garanteret en spændende madoplevelse.

Konceptet er i forvejen baseret på lokale og sæsonaktuelle råvarer fra Nordjylland, og derfor gav det også god mening for Rusk at være en del af bæredygtighedsfestivalen.

“Det passer sindssygt godt med vores værdier, og meget af det vi står for. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte initiativet, selvom vi ikke kommer til at tjene på det,” siger køkkenchef, Marc Christiansen.

“Vores gourmetret består af grøntsager fra Naturbruget Tranum, oksehaler fra Revhede og et stegt bryststykke fra Morsø,” fortæller Marc og uddyber desuden hvorfor netop grøntsagerne er særligt bæredygtige:

“Vi har fået dem til en god pris, da vores leverandør ikke har kunnet komme af med dem. For eksempel var kålene blevet meget store i år, at ingen ville have dem. Men så prøver vi – og er på den måde også med til at bekæmpe madspild.”

Det samme gør sig gældende for kødet. Her vil Marc gerne vise, at de sværere og mere underbrugte udskæringer fra koen, for eksempel oksehalerne, i den grad er værd at smage på.

Klimaretten består af:

Oksehaler med kartofler fra det økologiske Naturbruget Tranum serveres med sprøde canfiterede pastinakker, samt en lun salat af rødkål og romanesco.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Oksehaler fra Revhede, bryststykke fra Morsø med grønt fra Naturbruget Tranum.

Mortens Kro, Mølleå 4

Hos Mortens Kro er kvalitet en mærkesag og indehaver, Morten Kok, havde heller ingen betænkeligheder ved at deltage i festivalen.

“Lokale råvarer er en del af vores DNA, og den måde vi laver mad på. Vi arbejder ud fra den overbevisning, at hvis man kommer til Aalborg for at spise godt, så vil man også gerne smage noget lokalt.

Vores leverandører er her fra Nordjylland, så råvarerne bliver heller ikke transporteret over lange afstande.” forklarer Morten.

Mortens Kro Aalborg

Hos Mortens Kro har man både valgt at bidrage med Den lette klimaret og Gourmetretten under festivalen.

“Den lette ret kan bestilles til frokost, og her vil vi servere smørrebrød med sild og rødspætte fra fjorden. Så bliver det næsten ikke mere lokalt,” siger Morten.

I aftentimerne kan gæsterne glæde sig til en lækker dyrekølle fra Farsø, hvor dyrene har levet godt og vildt i store og varierede naturområder.

Dertil årstidsbestemt grønt, som man hos Mortens Kro også bestræber sig på selv at hente og plukke i den vilde natur.

Klimaretten består af:

Smørrebrød:
Gammeldags modnet sild i æble og ingefær med rødbede. puré af røde æbler, skalotteløg og kapers.
Sprødstegt rødspættefilet med tartaresauce, hvidkålscrudite, krydderurter og mandelknas

120 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 11.00-15.00

Farsø Dyrekølle:
Dansk dyrekølle fra Stigstrup Møllegård i Farsø, marineret i olivenolie, grannåle og friske enebær, vildtglace, kompot af kvæde og hyben, syltede valnødder samt tørret æble og sprød jordskok.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Frisk rødspætte og sild fra Limfjorden med årstidens grønt fra lokale producenter.

Se hele programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival her.