Fra Mortens Kro til Wildebeest: 5 unikke retter du kun kan smage i næste uge

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I går blev Aalborg Bæredygtighedsfestival skudt i gang for femte gang.

Bæredygtighedsfestivalen byder på en lang række spændende tiltag helt frem til lørdag, og mange af byens lokale virksomheder har på den ene eller anden måde engageret sig i aktiviteterne.

Udover social bæredygtighed, så har festivalen i år også et stort fokus på mad, og hvordan du som forbruger kan tage nogle mere bevidste valg i forhold til at vælge dine fødevarer.

Et helt nyt tiltag fra festivalens side er, at de i år har indgået et samarbejde med nogle af byens allerbedste spisesteder.

Hver enkelt restaurant har sammensat deres bud på en klimavenlige ret, der vil kunne bestilles til specialpris i den periode, festivalen løber.

Dette er en fantastisk god mulighed, hvis man mangler inspiration til mere bæredygtige retter eller bare har lyst til at spise godt og samtidigt være med til at støtte et godt formål.

Restauranterne fik valget imellem at kunne servere Den lette til 100 kr. eller en Gourmetret til 175 kr.

No76 Brasserie & Restaurant, Ved Stranden 7

Hos No76 gør man i forvejen en hel del for at være en bæredygtig virksomhed. For eksempel har de allerede fået tildelt det økologiske bronzemærke, der afslører, at 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Derfor var indehaver, Pia Jensen, heller ikke i tvivl, da Aalborg Bæredygtighedsfestival spurgte om de ville deltage i initiativet.

“Bæredygtighed lægger os meget på sinde. Vi gør, hvad vi kan for både at servere økologisk og samtidigt støtte dyrevelfærd,” siger Pia og forklarer om klimaretten:

“Under bæredygtighedsfestivalen serverer vi gourmetretten til 175 kr. Alt er lavet fra bunden og består blandt andet af fritgående lam fra Sebbersund, hvor vi bor. Vi får et helt lam herind og laver selv udskæringerne.

På den måde sørger vi for at udnytte hele dyret og dermed undgå madspild.”

Klimaretten består af:

Braiseret Sebbersund-lam på en mos af nye økologiske kartofler fra Lille Østergaard, rørt med smør fra Sønderhaven Gårdmejeri og lokale urter. Dertil serveres et glas økologisk Merlot rødvin eller økologisk saft.

175 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Braiseret Sebbersund-lam på økologisk mos og lokale urter.

Musikkens Spisehus, Musikkens Pl. 1

Også i den fjordvendte restaurant, Musikkens Hus bestræber man sig på at servere lokale råvarer af høj kvalitet.

En måde at sikre dette på er, at mange af deres råvarer er avlet, dyrket eller plukket af de ansatte selv.

“Vi har valgt at servere den lette klimaret, som vi faktisk havde på kortet i forvejen. Retten er så bæredygtig, at vi sagtens kan “genbruge” den til dette formål. Den eneste forskel er, at vi under festivalen serverer den til specialpris,” fortæller køkkenchef, Daniel Ditman Pedersen.

Retten består af ravioli med vildsvin fra egen avl, hvilket især er med til at gøre den bæredygtig.

“Kødet er fra vores egne vildsvin, som lever vildt oppe i Hals. Dette betyder, blandt andet at svinene ikke skal transporteres særligt langt, og at vi dermed er med til at begrænse CO2-udslippet,” forklarer Daniel.

Klimaretten består af:

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin. Ravioli lavet på mel fra Aurion i Hjørring og frilandssvin fra egen avl i Hals, samt svampe plukket i de nordjyske skove

100 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin.

Wildebeest Gastropub, Østerbro 12

På Wildebeest var det et spørgsmål om alt eller intet, da de blev tilbudt at være med under festivalen.

Valget faldt i sidste ende på at gå all in, fortæller køkkenchef Henrik Bruse Skougaard.

“Under festivalen vil vi servere vores klimaret Rub og Stub til 100 kr., som består af lam og frisk grønt.

For at være så bæredygtige som muligt har vi valgt at bruge lokale og årstidsbestemte fødevarer fra Egholm,” siger Henrik og tilføjer, at man også har lagt en særlig grøn plan for, hvordan råvarerne skal fragtes de otte kilometer, der er fra Egholm til Østerbro:

For at skåne miljøet mest muligt har de nemlig fået renoveret en gammel budcykel – med det formål selv at kunne hente grøntsagerne på Egholm Folkefarm i løbet af ugen.

Så når man bestiller klimaretten hos Wildebeest, er man altså garanteret råvarer, der er så lokale og friske, at de kort forinden er blevet trukket op af jorden på Egholm.

Klimaretten består af:

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm

100 kr.

Serveres lørdag-lørdag fra kl. 17.30

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm.

Restaurant Rusk, Brandstrupsgade 11

Når man besøger Rusk i Brandstrupsgade, så er man allerede på forhånd garanteret en spændende madoplevelse.

Konceptet er i forvejen baseret på lokale og sæsonaktuelle råvarer fra Nordjylland, og derfor gav det også god mening for Rusk at være en del af bæredygtighedsfestivalen.

“Det passer sindssygt godt med vores værdier, og meget af det vi står for. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte initiativet, selvom vi ikke kommer til at tjene på det,” siger køkkenchef, Marc Christiansen.

“Vores gourmetret består af grøntsager fra Naturbruget Tranum, oksehaler fra Revhede og et stegt bryststykke fra Morsø,” fortæller Marc og uddyber desuden hvorfor netop grøntsagerne er særligt bæredygtige:

“Vi har fået dem til en god pris, da vores leverandør ikke har kunnet komme af med dem. For eksempel var kålene blevet meget store i år, at ingen ville have dem. Men så prøver vi – og er på den måde også med til at bekæmpe madspild.”

Det samme gør sig gældende for kødet. Her vil Marc gerne vise, at de sværere og mere underbrugte udskæringer fra koen, for eksempel oksehalerne, i den grad er værd at smage på.

Klimaretten består af:

Oksehaler med kartofler fra det økologiske Naturbruget Tranum serveres med sprøde canfiterede pastinakker, samt en lun salat af rødkål og romanesco.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Oksehaler fra Revhede, bryststykke fra Morsø med grønt fra Naturbruget Tranum.

Mortens Kro, Mølleå 4

Hos Mortens Kro er kvalitet en mærkesag og indehaver, Morten Kok, havde heller ingen betænkeligheder ved at deltage i festivalen.

“Lokale råvarer er en del af vores DNA, og den måde vi laver mad på. Vi arbejder ud fra den overbevisning, at hvis man kommer til Aalborg for at spise godt, så vil man også gerne smage noget lokalt.

Vores leverandører er her fra Nordjylland, så råvarerne bliver heller ikke transporteret over lange afstande.” forklarer Morten.

Mortens Kro Aalborg

Hos Mortens Kro har man både valgt at bidrage med Den lette klimaret og Gourmetretten under festivalen.

“Den lette ret kan bestilles til frokost, og her vil vi servere smørrebrød med sild og rødspætte fra fjorden. Så bliver det næsten ikke mere lokalt,” siger Morten.

I aftentimerne kan gæsterne glæde sig til en lækker dyrekølle fra Farsø, hvor dyrene har levet godt og vildt i store og varierede naturområder.

Dertil årstidsbestemt grønt, som man hos Mortens Kro også bestræber sig på selv at hente og plukke i den vilde natur.

Klimaretten består af:

Smørrebrød:
Gammeldags modnet sild i æble og ingefær med rødbede. puré af røde æbler, skalotteløg og kapers.
Sprødstegt rødspættefilet med tartaresauce, hvidkålscrudite, krydderurter og mandelknas

120 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 11.00-15.00

Farsø Dyrekølle:
Dansk dyrekølle fra Stigstrup Møllegård i Farsø, marineret i olivenolie, grannåle og friske enebær, vildtglace, kompot af kvæde og hyben, syltede valnødder samt tørret æble og sprød jordskok.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Frisk rødspætte og sild fra Limfjorden med årstidens grønt fra lokale producenter.

Se hele programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival her.

TV2’s julekalender hitter igen: Her kan I besøge stederne

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at udviklingen i årets julekalender Tvillingerne og Julemanden også bliver mere og mere spændende.

Som sin forgænger, Ludvig og Julemanden, er årets julekalender, der første gang blev sendt i 2013 med et gennemsnitligt seertal på 1,2 mio., optaget lige her i Nordjylland.

I Tvillingerne og Julemanden følger man endnu engang julemanden Nicolas (Lars Hjortshøj), der bliver snydt af den onde Dr. Schwartz (Nicolaj Kopernikus).

Heldigvis får han hjælp de tvillingerne, Sine og Peter, der bor på Klarupgaard med deres bror, mor og far.

Herfra starter jagten på Lysets Sten, der ikke bare skal redde Nicolas  – men også hele julen. Det tager tvillingerne og Julemanden på en rejse gennem de mest attraktive lokationer i Nordjylland.

Det betyder samtidigt, at store som små i løbet af december har haft mulighed for at komme helt tæt på de kulisser, der har dannet rammerne for én af nyere tids helt store julekalenderhits.

Vi har samlet et overblik her:

Aalborg og omegn

Allerede i første afsnit kan vi følge både Julemanden, hans kone og tvillingerne, da de i anledning af december alle besøger julemarkedet på Gammeltorv.

Her bliver Nicolas hurtigt draget mod markedets mange lækkerier. Disse har vi samlet en udførlig guide over her.

Aalborg midtby

Nicolas er også især begejstret for skøjtebanen på C.W. Obels Plads, og alle deres praktiske planer bliver da også udskudt et par timer, da han hellere vil agere skøjteprinsesse.

Så hvis du vil skøjte i sporene på selveste Julemanden, så kan du faktisk det fra og med i dag, da byens splinternye skøjtebane har haft officiel åbningsfest. Det kan du læse mere om her.

Også i Cortesgyde blev der optaget flere scener til julekalenderen: Blandt andet den, hvor Nicolas, tvillingerne og Dr. Schwartz møder hinanden for første gang.

Aalborg Kloster står for skud i julekalenderen.

Ved flere lejligheder besøger Tvillingerne og Julemanden klosteret, hvor de blandt andet bevæger sig rundt under kirkefløjen.

Her står nogle af kulisserne stadig bevarede, og det er muligt at se dem på guidede rundvisninger i klosteret.

Aalborg Zoo

I Aalborgs Zoologiske Have kan man også prale af 15 minutes of fame  – her kiggede Tvillingerne og Julemanden nemlig også forbi i 2013.

Her blev tvillingerne blandt andet vist hvordan man kom ind i isbjørneburet. Den selvsamme isbjørn kan du selvfølgelig også møde i zoo  – vi fraråder dog, at man forsøger at følge i Julemandens fodspor ind i buret.

På Zoofariscenen kan du også få taget årets julekort i selveste Julemandens kane, mens du overfor orangutangernes udeanlæg kan opleve (og gå ind i) den originale rekvisit i form af Stenens Grotte.

Læs mere her.

Klarupgaard

Julekalenderens absolutte hovedlocation er på den historiske Klarupgaard.

Her gik produktionsholdet ind på i alt 1100 kvm. for at skabe rammerne for tvillingernes hjem, hvor de bor med deres forældre, som herfra driver en gårdbutik med café samt catering.

Klarupgaard ligger knap 15 km. fra Aalborg på Egensevej 155, 9270 Klarup.

Hirtshals

Udover de mange aalborgensiske destinationer, så er der selvfølgelig også andre nordjyske locations, der er værd at besøge.

Blandt andet Hirtshals Fyr, som Dr. Schwartz jo bor i. Og en lille bonusinfo; så er mange af rekvisitterne fra hans laboratorium udlånt af Aalborg Historiske Museum’s apotekersamling.

Det siges at der engang var en apoteker, der forstod sig på mørk magi, og derfor var apoteket fyldt med mange forunderlige samt sære miksturer og salver.

Apotekersamlingen byder også på historier om tørret hjorte blod, theriak, heksemel, kongerøgelse og magisk jord. Samlingen kan også opleves efter aftale med museet.

Thingbæk Kalkminer

Thingbæk Kalkminer lagde også lokalitet til optagelserne, hvor centrale episoder af julekalenderens historie foregik i de underjordiske kalkminer.

Kalkminerne er desuden en fantastisk seværdighed hele året rundt. I december måned inviteres der blandt andet til spektakulær lysfest, hvor du kan se 3000 lys tændes i den mørke og kølige undergrund.

Skallerup

Dyregården & Ridecenteret hos Skallerup Seaside Resort var også en del af optagelserne til Tvillingerne og Julemanden. 

Her besøger Nicolas dyrefarmen i afsnit 3, hvor Carsten Knudsen går det forrygende som gåsefarmer. Og uanset om man er interesseret i at opleve kulisserne eller ej, så er den hyggelige gård uden tvivl et besøg værd.

Læs mere her.

Den søde juletid: Kaffebar er klar med risalamande cheesecake

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget Behag Din Smag er kendt for, så må det være at kunne behage vores smag.

Derfor kom det selvfølgelig heller ikke bag på os, da de i går annoncerede, at de måneden ud havde budt en helt særlig gæst velkommen i deres kagemontre.

Gæsten er nemlig højtidens helt store hovedperson:

Den gæst, man har ventet på hele året, og som man ifølge traditionen kun kan støde ind i juleaften.

Og her snakker vi altså ikke om en rundmavet mand klædt i rødt … (og det ville vel sandsynligvis også være imod enhver former for jule-rettigheder at spærre ham inde i en kagemontre … ?)

Nå, tilbage til hvad det hele handler om:

Nemlig julens helt uundværlige dessert; stoppestedet mellem mad og gaver, der lige kan lægge den perfekte bund og give den sidste energi, inden gavepapiret på grotesk vis skal flås af.

Nemlig – risalamanden!

Vi har før skrevet om risalamande som is, men nu har Behag Din Smag valgt at den syndige dessert også skal nydes som en kage!

Og ja, I læste rigtigt – rislamande i kageform!

Behag Din Smag har nemlig igen tryllet i køkkenet og har skabt en fuldstændig uimodståelig risalamande cheesecake.

Den perfekte synergi

Selvfølgelig lavet på ægte risengrød og med gele af kirsebærsovs.

Derudover slipper man også for enhver form for stressfaktor over at skulle finde the one and only mandel – i den knasende kiksebund er det nemlig umuligt ikke at få fingrene (eller gaflen?) i én, da den er spækket med de lækreste, sprøde mandler.

Kombinationen af kage og risalamande er ikke noget, vi tidligere har stiftet bekendtskab med; og det var dermed svært at gennemskue, hvad vi skulle forvente.

Men, men, men … du kan forvente lige præcis, hvad det er: En perfekt synergi af den søde smag af risalamande og det bløde, men dog mere kompakte, konsistens fra cheesecake.

Alt i alt en gennemført smagsoplevelse, hvis du er vild med julens all time favorite dessert – og den søde ventetid til juleaften, føles lidt for lang.

Du finder Behag Din Smag på Gabels Torv.

Mikael forfulgte drømmen: Nu tilbyder Wine by Linde helt særlige vinoplevelser

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Tag chancen og spring ud i noget nyt!

Det er et råd, som psykolog, Mikael Linde, dagligt giver sine klienter, og som han i år selv valgte at følge.

Derfor sprang han selv ud i en drøm, der havde ulmet længe. Dette er nu blevet til Wine by Lindeen online vinimport, salg og smagninger.

En stor kontrast til de jobopgaver, han har været vant til.

For Mikael er det dog ikke selve salget, der er i fokus – men oplevelsen.

For som han siger: “Vinen er bare ét element ud af en større oplevelse”.

”Jeg har altid beskæftiget mig meget med vin og har et stort kendskab, dels gennem en tidligere uddannelse som tjener fra restaurant Kellersgaard i Aarhus, men mest af ren interesse og nysgerrighed,” fortæller Mikael Linde og tilføjer:

”Jeg er ikke interesseret i at sælge vin, bare for at sælge. Jeg vil gerne give folk en oplevelse!”

For at kunne give folk et godt kendskab til vinen, og lade dem få oplevelsen af vinen, inden de køber, har Mikael valgt at fokusere på vinsmagninger og hans innovative smag-før-du-køber koncept.

Vin skal ikke bare drikkes 

For Mikael er vin ikke noget der bare skal drikkes.

Det er en sanselig oplevelse, og der ligger også fortællinger bag vinen om de mennesker, der laver den, den kultur og det land, som også bærer sit præg på vinens tilblivelse.

”Min tilgang er, at jeg synes, folk skal smage vinen før de køber den; at den ikke blot bliver en markedsgenstand, i lighed med mange andre produkter,” siger Mikael og tilføjer:

”Jeg vil sælge vinsmagninger – komme ind i folks hjem og møde dem i øjenhøjde, skabe relationer og fortælle alle historierne, der kan skabe de gode oplevelser.”

Det at drikke vin er ofte forbundet med vores hyggekultur, og mange kombinerer nok vin med det at være sammen på den gode måde.

Mikael mener derfor at der skal større fokus på oplevelse og smag i vinkøb fremfor salgssnak vedrørende priser, tilbud, lovprisninger mm.

”Når jeg er nede og snakke med leverandører, så handler det heller ikke kun om antal og pris – man skal lære vinen og producenterne at kende.

Det handler i højere grad om at finde ud af hvem der har lavet vinen – hvad de hedder og hvilken familie de kommer fra?

Hvordan startede de, og hvilke udfordringer har de haft? Det er sådan noget, der skaber relationer og gør det mere nærværende.” siger Mikael.

Satser stort på søde vine

I sommer var Mikael i Italien og Tyskland, for at købe en masse forskellige vine med hjem.

Inden han kunne stå inde for flaskerne, skulle de først gensmages i Danmark- det er jo ikke altid, at en italiensk Valpolicella smager lige så godt i Danmark, som den gør med udsigt over italienske vinmarker.

”Jeg er startet med Italien og Tyskland, da det er de lande, jeg bedst selv kan lide vinene fra.

Det er primært Valpolicella i Italien og Mosel i Tyskland, men over tid, kommer der flere områder til.

Jeg vil gerne have den søde og aromatiske Moselvin ned i danskernes vinglas, da den passer utroligt godt til rigtig meget mad eller også bare er et forfriskende godt glas vin.

Det er ikke kun fordi, det er søde vine, at jeg er gået efter Mosel, men især også fordi de har en fantastisk smag, og fordi jordbundsforholdene er noget helt særligt,” fortæller Mikael.

Fra lette tyske til tunge røde

Wine by Linde startede for alvor op i september, men har allerede nu haft en del vinsmagninger.

Det er muligt at booke Mikael til vinsmagning i både eget hjem og i hans private rammer. Ved at være til stede i hinandens hjem på den måde, har man fra start en tættere relation og kan bedre nyde oplevelsen sammen.

Wine by Linde tilbyder vinsmagning med temaerne:

”Godt og blandet”

Hvidvine fra Tyskland – fra tør til sød til sødere

Rødvine fra Valpolicella

Økologiske vine – herunder blandt andet økologiske Amaroner.

Vinsmagning kun for kvinder

Ikke fordi de skal belæres, men for at give dem muligheden for at være i selskab kun med kvinder, og hvor der er plads til dem, som måske har en vis usikkerhed, når det kommer til vinsmagning.

”Det er ikke fordi, at der ikke er vinsmagninger kun for mænd, men vi vil gerne slå et slag for kvinderne, så de kan gå hjem og udfordre deres mænd lidt, når det kommer til vin,” siger Mikael.

Mikael har erfaret, at især kvinder holder sig fra vinsmagninger, fordi de har en oplevelse af at, det har de ikke forstand på, og det er netop den holdning, han gerne vil udfordre.

Vinsmagning er en individuel oplevelse, og der er ingen rigtige og forkerte ting at sige – det handler om smag, og smag er individuelt.

Mikaels hustru Rikke fortæller:

”I min omgangskreds findes der mange forskellige kvindekredse, og det er bare sådan, at man som kvinde i et forum kun med andre kvinder, måske lettere kan stille spørgsmål uden at føle sig dum eller usikker.

Vi kommer ikke udenom, at der er en udbredt stereotyp opfattelse af, at mænd har mere forstand på vin, og at mange kvinder – ikke alle – holder sig lidt i baggrunden.”

Smag-før-du-køber koncept

Det er ikke sikkert, at man har samme smag som den vinhandler, man køber vinen hos. Derfor mener Mikael, at den bedste måde at blive vejledt på, er ved selv at smage.

Mikael præsenterer for os et koncept, han tilbyder til alle i Aalborg Kommune, som virkelig får ham til at skille sig ud fra andre vinhandlere i Aalborg.

Hvis du skal have gæster, holde en fødselsdag, en reception eller andet, og gerne vil være helt sikker på at få den rigtige vin, så er Mikael manden du skal have fat i.

Mikael kører ud med vinprøver, hvor du i dit eget hjem kan smage på forskellige vine og blive guidet af Mikael.

Det koster kun 99 kr. for to personer at smage tre forskellige vine, men køber du for minimum 750 kr., får du smagningen gratis!

Følg Wine by Linde på Facebook og Instagram, hvor Mikael præsenterer årets jule-Amarone, og hvor du kan deltage i adventskonkurrencer, hvor der er magnumflasker på højkant!

Ønsker du at bestille vin eller vinsmagning, bedes du kontakte Wine By Linde på Facebook.com/winebylinde eller på telefon 31 19 44 77.

Mikael tilbyder gratis afhentning og levering i Klarup og levering for kun 39,- kr. i resten af Aalborg Kommune.