Fra Mortens Kro til Wildebeest: 5 unikke retter du kun kan smage i næste uge

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I går blev Aalborg Bæredygtighedsfestival skudt i gang for femte gang.

Bæredygtighedsfestivalen byder på en lang række spændende tiltag helt frem til lørdag, og mange af byens lokale virksomheder har på den ene eller anden måde engageret sig i aktiviteterne.

Udover social bæredygtighed, så har festivalen i år også et stort fokus på mad, og hvordan du som forbruger kan tage nogle mere bevidste valg i forhold til at vælge dine fødevarer.

Et helt nyt tiltag fra festivalens side er, at de i år har indgået et samarbejde med nogle af byens allerbedste spisesteder.

Hver enkelt restaurant har sammensat deres bud på en klimavenlige ret, der vil kunne bestilles til specialpris i den periode, festivalen løber.

Dette er en fantastisk god mulighed, hvis man mangler inspiration til mere bæredygtige retter eller bare har lyst til at spise godt og samtidigt være med til at støtte et godt formål.

Restauranterne fik valget imellem at kunne servere Den lette til 100 kr. eller en Gourmetret til 175 kr.

No76 Brasserie & Restaurant, Ved Stranden 7

Hos No76 gør man i forvejen en hel del for at være en bæredygtig virksomhed. For eksempel har de allerede fået tildelt det økologiske bronzemærke, der afslører, at 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Derfor var indehaver, Pia Jensen, heller ikke i tvivl, da Aalborg Bæredygtighedsfestival spurgte om de ville deltage i initiativet.

“Bæredygtighed lægger os meget på sinde. Vi gør, hvad vi kan for både at servere økologisk og samtidigt støtte dyrevelfærd,” siger Pia og forklarer om klimaretten:

“Under bæredygtighedsfestivalen serverer vi gourmetretten til 175 kr. Alt er lavet fra bunden og består blandt andet af fritgående lam fra Sebbersund, hvor vi bor. Vi får et helt lam herind og laver selv udskæringerne.

På den måde sørger vi for at udnytte hele dyret og dermed undgå madspild.”

Klimaretten består af:

Braiseret Sebbersund-lam på en mos af nye økologiske kartofler fra Lille Østergaard, rørt med smør fra Sønderhaven Gårdmejeri og lokale urter. Dertil serveres et glas økologisk Merlot rødvin eller økologisk saft.

175 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Braiseret Sebbersund-lam på økologisk mos og lokale urter.

Musikkens Spisehus, Musikkens Pl. 1

Også i den fjordvendte restaurant, Musikkens Hus bestræber man sig på at servere lokale råvarer af høj kvalitet.

En måde at sikre dette på er, at mange af deres råvarer er avlet, dyrket eller plukket af de ansatte selv.

“Vi har valgt at servere den lette klimaret, som vi faktisk havde på kortet i forvejen. Retten er så bæredygtig, at vi sagtens kan “genbruge” den til dette formål. Den eneste forskel er, at vi under festivalen serverer den til specialpris,” fortæller køkkenchef, Daniel Ditman Pedersen.

Retten består af ravioli med vildsvin fra egen avl, hvilket især er med til at gøre den bæredygtig.

“Kødet er fra vores egne vildsvin, som lever vildt oppe i Hals. Dette betyder, blandt andet at svinene ikke skal transporteres særligt langt, og at vi dermed er med til at begrænse CO2-udslippet,” forklarer Daniel.

Klimaretten består af:

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin. Ravioli lavet på mel fra Aurion i Hjørring og frilandssvin fra egen avl i Hals, samt svampe plukket i de nordjyske skove

100 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 17.30

Nordjysk ravioli med nordjysk vildsvin.

Wildebeest Gastropub, Østerbro 12

På Wildebeest var det et spørgsmål om alt eller intet, da de blev tilbudt at være med under festivalen.

Valget faldt i sidste ende på at gå all in, fortæller køkkenchef Henrik Bruse Skougaard.

“Under festivalen vil vi servere vores klimaret Rub og Stub til 100 kr., som består af lam og frisk grønt.

For at være så bæredygtige som muligt har vi valgt at bruge lokale og årstidsbestemte fødevarer fra Egholm,” siger Henrik og tilføjer, at man også har lagt en særlig grøn plan for, hvordan råvarerne skal fragtes de otte kilometer, der er fra Egholm til Østerbro:

For at skåne miljøet mest muligt har de nemlig fået renoveret en gammel budcykel – med det formål selv at kunne hente grøntsagerne på Egholm Folkefarm i løbet af ugen.

Så når man bestiller klimaretten hos Wildebeest, er man altså garanteret råvarer, der er så lokale og friske, at de kort forinden er blevet trukket op af jorden på Egholm.

Klimaretten består af:

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm

100 kr.

Serveres lørdag-lørdag fra kl. 17.30

Stykker af lam og årstidsbestemt grønt og pynt fra Egholm Folkefarm.

Restaurant Rusk, Brandstrupsgade 11

Når man besøger Rusk i Brandstrupsgade, så er man allerede på forhånd garanteret en spændende madoplevelse.

Konceptet er i forvejen baseret på lokale og sæsonaktuelle råvarer fra Nordjylland, og derfor gav det også god mening for Rusk at være en del af bæredygtighedsfestivalen.

“Det passer sindssygt godt med vores værdier, og meget af det vi står for. Derfor vil vi selvfølgelig også gerne støtte initiativet, selvom vi ikke kommer til at tjene på det,” siger køkkenchef, Marc Christiansen.

“Vores gourmetret består af grøntsager fra Naturbruget Tranum, oksehaler fra Revhede og et stegt bryststykke fra Morsø,” fortæller Marc og uddyber desuden hvorfor netop grøntsagerne er særligt bæredygtige:

“Vi har fået dem til en god pris, da vores leverandør ikke har kunnet komme af med dem. For eksempel var kålene blevet meget store i år, at ingen ville have dem. Men så prøver vi – og er på den måde også med til at bekæmpe madspild.”

Det samme gør sig gældende for kødet. Her vil Marc gerne vise, at de sværere og mere underbrugte udskæringer fra koen, for eksempel oksehalerne, i den grad er værd at smage på.

Klimaretten består af:

Oksehaler med kartofler fra det økologiske Naturbruget Tranum serveres med sprøde canfiterede pastinakker, samt en lun salat af rødkål og romanesco.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Oksehaler fra Revhede, bryststykke fra Morsø med grønt fra Naturbruget Tranum.

Mortens Kro, Mølleå 4

Hos Mortens Kro er kvalitet en mærkesag og indehaver, Morten Kok, havde heller ingen betænkeligheder ved at deltage i festivalen.

“Lokale råvarer er en del af vores DNA, og den måde vi laver mad på. Vi arbejder ud fra den overbevisning, at hvis man kommer til Aalborg for at spise godt, så vil man også gerne smage noget lokalt.

Vores leverandører er her fra Nordjylland, så råvarerne bliver heller ikke transporteret over lange afstande.” forklarer Morten.

Mortens Kro Aalborg

Hos Mortens Kro har man både valgt at bidrage med Den lette klimaret og Gourmetretten under festivalen.

“Den lette ret kan bestilles til frokost, og her vil vi servere smørrebrød med sild og rødspætte fra fjorden. Så bliver det næsten ikke mere lokalt,” siger Morten.

I aftentimerne kan gæsterne glæde sig til en lækker dyrekølle fra Farsø, hvor dyrene har levet godt og vildt i store og varierede naturområder.

Dertil årstidsbestemt grønt, som man hos Mortens Kro også bestræber sig på selv at hente og plukke i den vilde natur.

Klimaretten består af:

Smørrebrød:
Gammeldags modnet sild i æble og ingefær med rødbede. puré af røde æbler, skalotteløg og kapers.
Sprødstegt rødspættefilet med tartaresauce, hvidkålscrudite, krydderurter og mandelknas

120 kr.

Serveres tirsdag-lørdag fra kl. 11.00-15.00

Farsø Dyrekølle:
Dansk dyrekølle fra Stigstrup Møllegård i Farsø, marineret i olivenolie, grannåle og friske enebær, vildtglace, kompot af kvæde og hyben, syltede valnødder samt tørret æble og sprød jordskok.

175 kr.

Serveres mandag-lørdag fra kl. 17.30

Frisk rødspætte og sild fra Limfjorden med årstidens grønt fra lokale producenter.

Se hele programmet for Aalborg Bæredygtighedsfestival her.

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.

Smagen af jul: McDonalds lancerer risalamande som Sundae-is

Skrevet af: Redaktionen
PR-foto McDonalds
PR-foto McDonalds

Det er sjældent, at fastfood-giganten McDonalds lancerer et produkt kun tiltænkt det danske marked.

Men det er lige præcis, hvad der sker i denne uge, når McDonalds Danmark lancerer deres Sundae Deluxe Is à l’amande.

Altså en af deres klassiske Sundae-is, der smager af risalamande-is.

Julen begynder allerede på torsdag i de danske McDonald’s restauranter.

Her lancerer McDonald’s en variant i sundae-deluxe serien. Sundae Deluxe Is à l’amande. Den er på menuen frem til 20 januar.

Den består af klassisk sundae-is, mandelsplitter, kirsebærsauce og flødeskum.

Ingen jul uden risalamande

En tidligere sæsonvariant har været æble/kanel sidste efterår. McDonald’s har store forhåbninger til den. Varianten er helt igennem udtænkt og udviklet i Danmark.

Det skriver McDonalds i en pressemeddelelse.

“Der er selvfølgelig en del ikoniske produkter på vores menu, når vi er McDonald’s.

Derudover udvikler vi løbende danske produkter i tråd med danskernes præferencer og ønsker.

For mig er det ikke jul uden ris ala mande, og sådan er der mange danskere, der har det.

Man kan få traditionel ris ala mande mange steder.

Når vi lancerer en udgave, er det selvfølgelig med et McDonaldsk glimt i øjet.

Vi håber, at vi med vores kolde take på alle danskeres yndlingsjuledessert kan gøre vores til, at så mange som muligt kommer i julestemning,” siger Marie Halmø Hürdum, marketingdirektør, McDonald’s Danmark.

Hindbærsnitte-is og White Russian Is

Her i Aalborg er vi dog vant til, at der eksperimenteres med is. Paradis Is i Aalborg har tidligere også lavet en risalamande is, hindbærsnitte-is. Vi har haft den berømte romkugle-is og Guf & Kugler har haft en White Russian is med sprut i.

Det er en ny vej, McDonalds gerne vil tage, at de laver helt specifikke produkter rettet mod et lokalt marked som Danmark. Det fortalte McDonalds marketingsdirektør til Dansk Markedsføring forleden;

“Det er klart, at vi skal have ikoniske og populære produkter som Big Mac og McNuggets på menuen, men reelt har vi mulighed for også at produktudvikle og markedsføre i tråd med danskernes ønsker,” sagde hun.

11 millioner solgte albums: Katie Melua optræder i Musikkens Hus

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

I efteråret 2018 lagde Katie Melua vejen forbi Aalborg, og til næste år giver hun igen koncert i Aalborg – denne gang i Musikkens Hus.

Det sker den 3. oktober kl. 20.00.

‘Nine Million Bicycles’, ‘The Closest Thing to Crazy’ og ‘If You Were a Sailboat’ er blot nogle af de sange, der har gjort Katie Melua til et verdenskendt navn.

Katie Melua, der med elleve millioner solgte albums og 56 platin-plader, er én af Storbritanniens mest sælgende sangerinder, drager på en tour, der næste år bringer hende tilbage til Musikkens Hus.

Hun har udgivet syv albums, der alle er strøget ind på Top-10. I år udkommer hun med en dobbelt cd, der blandt andet indeholder liveindspilninger med det 23-medlemmer store georgiske vokalensemble, Gori Women’s Choir, som hun gæstede Musikkens Hus med i 2016.

En af Englands bedste sælgende sangerinder

Hendes kraftfulde stemme, charmerende personlighed og fejlfri performance gør Melua til en efterspurgt artist rundt om på verdens musikscener.

Den 35-årige sangerinde, der oprindeligt er fra Georgien, albumdebuterede i 2003, blot 19 år gammel. Hendes fyldige stemme og dragende sange er blevet hendes varemærke, siden hun første gang kunne opleves med ’The Closest Thing To Crazy’.

Tre år senere var hun Englands bedst sælgende sangerinde. Debuten ‘Call Off the Search’ solgte næsten to millioner eksemplarer i England alene, mens hendes andet album ‘Piece by Piece’ (2005) gik fire gange platin.

Hvad: Katie Melua koncert
Hvor: Musikkens Hus
Hvornår: 3. oktober kl. 20.00

Du finder billetinfo her.