Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vær opmærksom: Fra i morgen kan yderst sjælden komet ses på himlen

Af Aske Bisgaard Pedersen
Arkivfoto: Billedet er ikke af kometen C/2022 E3 (ZTF)
Arkivfoto: Billedet er ikke af kometen C/2022 E3 (ZTF)

Det hører sjældenhederne til, men for første gang i 48.000 år har du nu snart muligheden for at spotte en komet med det blotte øje.

Det er fra i morgen, lørdag, og 11 dage frem, at kometen med det knap så mundrette navn C/2022 E3 (ZTF) kan give et unikt syn på nattehimlen.

Kryds fingre for gode forhold

Kometen er allerede spottet i Svendborg med avanceret udstyr. Det skriver TV 2.

Hvis man nøjes med det blotte øje og krydsede fingre, så skal man bede til de rette forhold.

Først og fremmest skal man sikre minimal lysforurening, hvor de bedste forhold naturligvis er væk fra større byer med store mængder kunstige lyskilder.

Desuden er der lørdag aften nymåne og dermed mindst mulig lysforurening fra Månen.

Tungen på vægtskålen er dog, om skyerne lægger sig som en tung dyne over nattehimlen og ødelægger det ellers smukke og sjældne syn.

Netop i morgen, lørdag, er der ifølge TV 2 fine chancer for, at skyerne giver udsyn til nattehimlen og dens sjældne gæst.

Her vil kometen befinde sig ud for Karlsvognens yderste stjerne i vognstangen. Så hvis ikke du kender din stjernehimmel, kan du passende læse op på den inden.

Kometen vil være tættest på Jorden 1. februar, men det er blot fire dage før fuldmåne, hvis lys vil mindske chancerne for at kunne se kometen.

Så det er med at finde tæppe og vanter frem og finde et godt stjernekigger-spot og ellers stå klar mellem 21. januar og 1. februar.

For går man glip af kometen, må man væbne sig med tålmodighed – og sætte sin lid til, at evigt liv bliver opfundet – for der går lige små 50.000 år, før den igen er synlig på nattehimlen.

Del artikel

Andre læser også