Opskriften på det gode liv: Forvandl dit liv til et sjovt spil

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Når den 31. december ruller forbi og et nyt år truer, kigger de fleste af os håbefuldt fremad, fast besluttede på at denne gang får vi bugt med alle de dårlige vaner.

Der skal dyrkes mere motion, opgaverne skal laves i god tid, cigaretterne skal droppes, slikket skal erstattes med gulerødder – ja, nytårsforsæt er der mange af.

Men ærlig talt: efter den første måned, hvor mange forsæt har du så overholdt?

I stedet for at slå dig selv oven i hovedet over tilbageslaget, foreslår Victoria Ichizli-Bartels i sin nye bog Self-Gamification Happiness Formula; How to Turn Your Life into Fun Games, at du forvandler dit liv til et spil.

Få fornøjelse ud af pligter

’Øh, hvad?’ tænker du måske, men hæng lige i fordi, bogens strategier er baseret på det velresearchede og velansete felt gamification, hvor man bruger elementer fra spildesign til at løse problemer i f.eks. virksomheder eller undervisning.

I sin bog vender forsker og elektronikingeniør Victoria Ichizli-Bartels begrebet indad og relaterer det til vores allesammens hverdag under navnet self-gamifcation – et begreb hun i høj grad er blevet first-mover på.

Det lyder måske en smule barnligt at bruge spil til at motivere sig selv, men det er også meningen; der er nemlig meget, vi kan lære ved at huske, hvordan vi legede som børn.

”Børn spiller spil for fornøjelsens skyld.

Det handler ikke om, at vi skal være som børn igen, men derimod om at have en barnlig tilgang til livet, men med forståelsen fra en voksen.

Tænker man på den måde, kan man faktisk have fornøjelse med ting, der normalt er en kedelig pligt,” forklarer Victoria.

Tre typer færdigheder

Bogen introducerer dig for tre typer færdigheder, som vil hjælpe dig med introducere spil i din dagligdag og derved motivere dig til at nå dine mål.

Det første skridt er at se på dine egne tanker og den omkringliggende verden med en ikke-dømmende tilgang, akkurat som en antropolog.

Dernæst skal du identificere, hvad det præcist er, du drømmer om og begynde at tage små skridt for at nå målet.

Det sidste skridt er selve designprocessen, hvor du overfører metoderne fra gamification til dit liv.

“Prøv at overveje, hvis den ting du bekymrede dig om var et spil, og du selv var både spiller og designer.

Hvis vi tager motion som et eksempel, kan du overveje, hvad du så kunne gøre for at gøre det sjovt.

I stedet for at lave alt på én gang, så tag små skridt hver dag og lav et belønningssystem til dig selv; giv dig selv stjerner, hver gang du dyrker motion eller rører dig,” siger Victoria, som også selv bruger self-gamification i sit liv.

Hun understreger, at det er forskelligt fra person til person, hvad fungerer for dem.

Hvor nogle fylder en kalender med aktiviteter og nedskriver point, får andre hjælp fra apps, excel-ark og brætspil eller rollespil.

Det vigtigste er, at man selv bestemmer, hvordan ens spil-dag skal se ud.

Livet er et all inclusive hotel

Indtil for fire år siden arbejdede Victoria fuldtid indenfor forretningsudvikling i den private sektor, mens hun brugte sin fritid på at læse og skrive.

Efter et skrive-kursus, hvor underviseren opfordrede hende til at “spille et spil” ved at afsætte et par minutter hver dag til at skrive, hvor hun gav sig selv point, gik det op for Victoria, at hun havde fat i den lange ende.

Det, der startede som en fritidssyssel, forvandlede sig til et spring ud i selvstændighed med konsulent- og forfattervirksomheden Optimist Writer, hvor forfatteren selvudgiver fag- og skønlitteratur på engelsk og inden længe også på dansk og andre sprog.

Den seneste bog om self-gamification er udover at være en af de første, der beskæftiger sig med “self” delen af gamifiction, også meget personlig.

“Jeg brugte self-gamification til at forandre mit eget liv, og nu vil jeg gerne hjælpe andre mennesker med at få bedre livskvalitet.

Når du omdanner dit liv til et spil, undgår du det daglige drama med ikke at gide at tage opvasken eller lave andre pligter, fordi du forandrer dit mindset,” fortæller Victoria og efterlader os med et sidste guldkorn:

“Livet er som et all inclusive hotel: Du får alting.

Du får alt det gode og alt det dårlige. Spørgsmålet er, hvordan du ser på det.

Du kan lære ikke at tage livet for seriøst og stadig opnå alt, hvad du drømmer om i livet.”

Self-Gamification Happiness Formula; How to Turn Your Life into Fun Games findes lige nu kun på engelsk og kan købes enten online på Amazon eller lokalt i butikken Okaeri Café & Takeaway på Boulevarden, hvor du kan sikre dig en signeret version.

Victoria laver også præsentationer og underviser i self-gamification, bl.a. online på Udemy, hvor hun har et kursus ved navn Motivate Yourself by Turning Your Life Into Fun Games.

Læs mere om Victoria Ichizli-Bartels her.

Anmeldelse: Hans og Grete tager børn og barnlige sjæle med på en eventyrlig rejse

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Lars Horn/Baghuset
Foto: Lars Horn/Baghuset

I udkanten af en stor skov boede en fattig skovhugger og hans familie.

Sådan begynder Brødrene Grimms eventyr om Hans og Grete, der i dag fik premiere på Aalborg Teater.

Den tyske historie kan dateres helt tilbage til 1812 og handler kort fortalt om et søskendepar, der bliver svigtet af deres forældre.

Forældrene ved, at forrådet er ved at rinde ud, og at det var et spørgsmål om tid før de alle ville dø af sult – derfor overtaler moren faren til, at Hans og Grete skal afleveres i den dybe skov. Så langt væk, at de aldrig kan finde tilbage.

Missionen lykkedes for forældrene, og Hans og Grete ender forladt og alene i den store skov, der ikke ligefrem er idyllisk, når mørket falder på.

I Aalborg Teaters udgave, der er årets skoleforestilling, finder vi Østen Borre Simonsen og Karla Rosendahl Rasmussen i hovedrollerne – der med deres barnlige naivitet, men dog dybe kærlighed til hinanden, tager publikum med på en eventyrlig rejse gennem ét af verdens mest berømte eventyr.

Alt, du skal gøre, er at læne dig tilbage og følge brødkrummerne …

Magisk og enkel scenografi

Det er ikke nogen hemmelighed, at Aalborg Teater i den grad har talentet med sig, når det gælder om at fremstille scenografi.

Dette gør sig også gældende i Hans og Grete, hvor et pandekagehus, en konfekt-ovn, karamel-lysekrone og møbler af lakrids naturligvis er en del af forestillingen.

Selvom scenografien er fantasifuld, er den samtidig minimalistisk. Effekterne er til at se og føle på – bogstaveligt talt.

Eksempelvis i en scene, hvor blå spotlys følger Hans og Gretes spor ud over scenekanten, hvor de hvinende publikummer sad klar til at blive en del af forestillingen.

Generelt er børn jo også et taknemmeligt publikum – hvis teateret formår at gribe historien rigtigt an.

Hans og Grete er jo oprindeligt et meget kort eventyr, der ikke ville kræve mange sceneminutter, hvis replikkerne skulle gøre alt arbejdet alene.

Heldigvis indeholder forestillingen mange andre virkemidler, der får os langsomt, men sikkert gennem historien.

Der var både sjove replikker, vanvittig mimik og knurrende maver, da duften af vanilje bredte sig helt til balkonen.

Hold dog din kæft

Lige så taknemmelige, som børnepublikummet kan være … lige så kontante, er de også, hvis de ikke er tilfredse med det, de ser.

Da skatteopkræveren, der oprindeligt var skyld i, at Hans og Grete måtte sendes fra hus og hjem, kom og fortalte deres far, at han tog deres mor og alt, hvad de ejede med sig, kunne én af salens anmeldere alligevel ikke dy sig:

SÅ HOLD DOG DIN KÆFT! blev der råbt – til stor morskab for både store og små.

Som et hvilket som helst andet eventyr, var der også lagt flere lag ind i fortællingen.

Som voksen var du derfor også godt underholdt – og man kunne da heller ikke lade være med at tænke en ekstra gang over den kannibalske heks, den meget omsorgssvigtende mor, den gigantiske badeand og generelt bare den meget makabre humor.

Alt i alt et vellykket teaterprojekt, der uden tvivl kommer til at bringe både grin og glæde for skolebørn såvel som familier, der ønsker at besøge Hans og Grete i vinterferien.

Du kan allerede nu købe billetter her.

Flere pladser sat til salg: 3 retter for 225 kr. i Aalborgs nye restaurant-festival

Skrevet af: Michael Qureshi

I næste uge er der premiere på Aalborgs nye og ikke mindst største Restaurant-Festival “Aalborg Eat Out”.

Da vi lancerede nyheden tidligere i januar blev det så godt taget imod, at adskillige af de 13 deltagende restauranter meldte udsolgt efter blot få dage.

Faktisk er der solgt over 3.500 billetter til “Aalborg Eat Out”, og det er vi her på MigogAalborg som arrangør rigtig stolte over.

I perioden fra mandag d. 27. januar til søndag 2. februar kan du spise på flere af Aalborgs toprestauranter til en pris, de fleste kan være med på.

Det gælder både frokost og aften.

Åbnet for flere pladser

Med udsolgt flere steder er mange gået forgæves, men det er lykkedes at åbne op for ekstra pladser til flere af spisestederne.

Det gælder især hotte Restaurant Struktur i Vesterå, som har udvidet kapaciteten i næste uge. Det betyder, at du både kan få tre lækre retter på Struktur til 225 kr. eller deres ekstraordinære “dinner-menu” til 425 kr.

Restaurant Bühlmann har også udvidet med ekstra pladser, så endnu flere kan komme ud og spise tre retter for 225 kr. i idylliske omgivelser i den helt nyrenoverede restaurant.

Der er fyldt godt op på frokosten på Mortens Kro, men de har også som de to nævnte udvidet kapaciteten, så man kan få frokost med smørrebrød  – nomineret til Danmarks Bedste – for blot 125 kr.

Hovedparten af restauranterne forventes at melde udsolgt, når vi rammer mandag i næste uge.

Tjek alle 13 restauranter og deres menuer herunder;

* Priserne på 225 kr. og 425 kr. er PLUS et billetgebyr på 20 kr. per gæst.

Sådan funger Aalborg Eat Out

  • Find den restaurant du gerne vil spise på herunder.
  • Tjek menuen/serveringerne
  • Vælg dato og tidspunkt.
  • Vælg antal personer 
  • Husk at tilvælge billetgebyr på 20 kr. markeret med stjerne for at færdiggøre booking
  • Tryk på Start tilmelding
  • Udfyld navn og adresse
  • Betal
  • Tag din bekræftelse med enten på mobilen eller print den ud fysisk.

Disse restauranter er med

La Locanda

3 retter for 225 kr. (17.30-19.30) & late night menu m. 5 serveringer (fra kl. 20.00) for 425 kr. (FÅ PLADSER TILBAGE)

Se menuerne og book her

Restaurant Fusion

Menu med 8 serveringer for 425 kr. (FÅ PLADSER TILBAGE)

Se menuen og book her

Restaurant Struktur

3 retter for 225 kr. & dinner-menu med 5 serveringer for 425 kr. (flere pladser sat i salg)

Se menuerne og book her

Bistro Dejavu

3 retter for 225 kr. (få pladser tilbage)

Se menu og book her

Restaurant Bühlmann

3 retter for 225 kr. (flere billetter sat i salg)

Se menu og book her

Restaurant Tabu

FROKOST (få pladser tilbage)
3 retters frokost-menu til 225 kr.

Se menuen og book her

AFTEN (UDSOLGT)
Menu med 9 serveringer for 425 kr.

UDSOLGT

Bistro V

FROKOST
Lækker frokostplatté til 125 kr.

Se menu og book her

AFTEN
3 retter for 225 kr. & weekendmenu med 9 serveringer social dining for 425 kr.

Se menuerne og book her

Napa Lounge

3 retter for 225 kr. (EKSTRA PLADSER SAT I SALG)

Se menuen og book her

Søgaards Bryghus

FROKOST
Stor frokost for 125 kr.

Se menu og book her

AFTEN
3 retter for 225 kr.

Se menu og book her

Restaurant Applaus

6 serveringer for 225 kr. (UDSOLGT)

UDSOLGT

Restaurant MEAT

Stor 5 retters menu for 425 kr.

Se menuen og book her

Alimentum

Menu med mange serveringer udvalgt på dagen for 425 kr. (UDSOLGT)

UDSOLGT

Mortens Kro

FROKOST
3 stykker af deres prisvindende smørrebrød for 125 kr.  (FLERE PLADSER SAT I SALG)

Se menuen og book her

Du kan krone fredag d. 31. januar i Uge 5 ved først at tage ud og spise til “Aalborg Eat Out” og derefter tage til eksklusiv Skybar-fest på 13. etage på Comwell Hvide Hus. Læs mere om cocktail-festen her

Ork satme: Nu kommer Jonny Hefty på museum

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Når Aalborg Historiske Museum lørdag 15. februar 2020 åbner den nye udstilling Oprør i Nordjylland, er det ikke bare genstande i en række montrer.

Sammen med designbureauet Torden & Lynild har museet arbejdet med en række nye formidlingsgreb, og et centralt element i den nye udstilling er brugen af dramaturgiske virkemidler.

De kommer blandt andet i spil, når to kendte nordjyder, rapperen Jonny Hefty og samfundsforskeren Johannes Andersen på hver sin måde er stolte ambassadører for den nordjyske folkesjæl.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

Læs også: Snart kan du se den: Stor massegrav udstilles i Aalborg

Guider publikum gennem udstillingen

I filmede sekvenser i begyndelsen og slutningen af udstillingen vil de to personligheder forholde sig til oprørstemaet og de genstande og fortællinger, som publikum kan opleve i udstillingen.

Det er på den ene side massegraven, som blev fundet midt i Aalborg og menes at stamme fra Grevens Fejde, og på den anden mere fredelige side protestsang foran Naziborgen i Nørresundby i 00’erne – blandt flere andre nordjyske oprør.

”Johannes og Jonny er en form for guider på den tidsrejse, som publikum kommer på, og de introducerer folk til, hvad de selv synes en nordjyde og en oprørsnordjyde er.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Til slut samler de op på deres egen personlige oplevelser af fortællingerne i udstillingen og bruger dem til at tage spørgsmålet op igen – hvad oprør betyder for nordjyderne,” fortæller museumsinspektør Morten Pedersen, der har stået i spidsen for arbejdet med den nye udstilling.

”Så de gør egentlig det, vi gerne vil have alle gæsterne i udstillingen til, nemlig at reflektere over hvad et oprør er, og om vi nordjyder er særligt oprørske.

Og på den måde sætter de – forhåbentlig – tankerne i gang hos museumsgæsterne om den nordjyske selvforståelse og mulige oprørstrang,” siger Morten Pedersen og tilføjer:

”Formålet med udstillingen er ikke at drage en konklusion, om hvorvidt nordjyderne er specielt oprørske. Det vil vi lade være op til museumsgæsterne selv af afgøre”.

Den seriøse og den ligeglade

Både Jonny Hefty og Johannes Andersen er kendte nordjyder, som mange har et forhold til. I udstillingen indtager de to forskellige roller, som spiller godt sammen, forklarer Morten Pedersen.

Mens Johannes Andersen er den mere klassiske museumsgæst – den seriøse og vidende person, så er Jonny Hefty ham, der måske mere er slæbt med på museum.

”Og det viser sig, at de begge får noget ud af udstillingen på hver sin måde. Det håber vi også, at museumsgæsterne gør – hvad enten de kommer selv er blevet ”slæbt med”,” siger Morten Pedersen.

Udstillingen Oprør i Nordjylland åbner lørdag 15. februar med en række forskellige arrangementer på åbningsdagen.

Samme dag udkommer en ny bog, hvor det nordjyske oprørstema diskuteres.