Forhandlingerne er i gang: El-løbehjul ruller snart ind i Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kan efterhånden ikke rejse til nogle europæiske storbyer uden at støde på den mest hypede transportform i øjeblikket.

De elektriske løbehjul har indtaget bybillederne, og i starten af året rullede de ind i den første danske by: København.

Siden har løbehjulene formeret sig i hobetal, og i juni måned indtog de også Fyns hovedstad, Odense, der nu har over 700 på gaden.

Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at du via en app kobler dig på et løbehjul, der kan være placeret rundt omkring i byen.

Hastigheden kan nå op på 20 km/t, og når du har nået din endestation, sætter du blot løbehjulet fra dig igen og kobler dig af app’en.

Starttaksten er som udgangspunkt 10 kr. pr. tur og herefter 1,5 kr. i minuttet.

Turen er kommet til Aalborg

Med indtoget i både København, Aarhus og Odense, var det vel bare et spørgsmål om tid, før Nordens Paris også kom på listen – og nu er der nyt i sagen.

Aalborg Kommune fortæller, at de i øjeblikket er i dialog med potentielle udbydere af elløbehjul.

“Da bekendtgørelsen om forsøgsordningen for motoriserede løbehjul trådte i kraft, var vi meget interesseret i muligheden. Vi var blot i tvivl om, hvordan det skulle gribes an,” forklarer stadsingeniør i Aalborg Kommune, Svend Erik Pedersen.

Aalborg Kommune valgte dog en sikker strategi: At observere hvordan det gik i de andre byer.

“Københavns Kommune var hurtige til at arbejde med muligheden – derfor satte vi det selv på hold for at se, hvordan andre kommuner ville løse opgaven.

Én af udfordringerne var blandt andet, at løbehjulene blev smidt forskellige steder,” siger Svend Erik Pedersen.

Forskellige udbydere er i spil

Nu mener Aalborg Kommune dog selv, at de har indsamlet tilstrækkelig med viden til, at el-løbehjulene inden længe kan blive en intregreret del af bytrafikken.

Nu er forhandlingerne sat i gang.

“Vi håber at have en aftale på plads med en udbyder inden årets udgang.

Aftalen kommer til at bestå af en deleordning mellem os og udbyderen, hvor de står for at stille løbehjulene til rådighed på forskellige lokationer i både Aalborg og Nørresundby,”

Udbydere som VOI og TIER, der også er kendt i de andre byer, er især interessante for Aalborg Kommune.

“Vi ved endnu ikke, hvilke firmaer vi vil benytte os af – men det bliver højst sandsynligt en lignende ordning, som de har i Aarhus Kommune med VOI og TIER.

Her betaler brugeren et depositum inden anvendelsen, som man kun får tilbage, hvis el-løbehjulene bliver afleveret i de forskellige parkeringsstationer i byen,”

El-løbehjulene bevæger sig inden for afmærkede zoner, men kommunen ved endnu ikke, hvor disse skal placeres.

“Hvor zonerne skal være, er noget, vi skal drøfte med den udbyder, vi vælger. Vores ønske er selvfølgelig at have dem så mange steder som muligt – derfor ved vi heller ikke, hvor mange løbehjul der kommer i spil endnu,” siger Svend Erik Pedersen.

Skal lette bytrafikken

Lige så begejstrede, som folk har været over den sjove transportform – lige så meget kritik, har de også fået med på vejen.

Aalborg Kommune ser dog løbehjulene som en god spiller inden for alternative transportformer.

“I kommunen har vi meget fokus på at kunne bidrage til multimodale transportløsninger; her ser vi el-løbehjulet som en rigtig godt og mobilt bud.

Løbehjulet kan forhåbentlig opfordre folk til at lade bilen stå hjemme eller som transportform mellem dem kollektive trafik.

Vi håber på, at det med tiden vil medføre, at der kommer færre biler på gaderne i Aalborg,”

Kommunen er heller ikke bange for, at løbehjulene udfordrer trafiksikkerheden i gaderne.

“Når man snakker om trafiksikkerhed, så er det ikke el-løbehjulene, der er farlige – men måde trafikanterne færdes på.

Så det skal aalborgenserne selvfølgelig lære,” slutter han.

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her

Gigantisk kø: POWER åbnede i Aalborg med et brag

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag morgen klokken 7.00 åbnede Elektronik- og hvidevarekæden POWER med et brag i City Syd.

Tusinder af aalborgensere har allerede fra morgenstunden stået i kø, og i aftes var der propfyldt i teltet med overnattende kunder.

To timer efter åbningen var køen stadig gigantisk, men der var højt humør blandt de fremmødte, der fik serveret kaffe og rundstykker.

Mange kom også glade ud fra butikken med store fladskærme og computere og andet elektronik.

Udover en masse vilde kø-tilbud på bl.a. prisvindende SONY høretelefoner, Macbook Air 2019 og 65″ Samsung TV bliver det også en dag fyldt med fede events og konkurrencer.

“Det er en stor festdag,” siger Jesper Boysen, kædens adm. direktør.

Kan prøve Virtual Reality

For dem der tager turen derud, kan man også fordrive ventetiden med at prøve virtual reality, hvor aalborgensiske VRgame opstiller deres maskiner udenfor butikken – helt gratis selvfølgelig.

Senere på dagen serveres der også grillpølser og gratis is fra en is-bil i løbet af dagen.

120 medarbejdere, både fra den nye Aalborg butik samt hovedkontoret i København, står klar i den 2.500 kvadratmeter store butik om fredagen, og der åbnes 24 kasser til hurtig ekspedering.

Se alle POWERs åbningstilbud her.

Hvad: POWER butik åbningsdag
Hvor: Løven 25A, 9200 Aalborg SV
Hvornår: 23. august, 07.00-22.00