Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Første spadestik: Kæmpe topmoderne laboratorium åbner i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen
Første spadestik til LIFE Lab Nordjylland, et undervisningslaboratorium etableret af LIFE Fonden i samarbejde med UCN. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 09.08.23
Første spadestik til LIFE Lab Nordjylland, et undervisningslaboratorium etableret af LIFE Fonden i samarbejde med UCN. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 09.08.23

Et 261 kvm stort topmoderne laboratorium med højteknologisk udstyr, der ikke normalt er til rådighed på skoler. De faciliteter får skoleelever og naturfagslærere fra hele Region Nordjylland glæde af, når LIFE Fondens nye regionale undervisningslaboratorium står klart i 2024.

Første spadestik til byggeriet af LIFE Lab Nordjylland blev taget i går, onsdag den 9. august, hos Professionshøjskolen UCN på Scoresbysundvej 16 i Aalborg.

Det skriver LIFE Fonden i en pressemeddelelse.

”Vi har sammen med UCN en fælles ambition om at styrke virkelighedsnær, undersøgelsesbaseret og eksperimenterende naturfagsundervisning i Nordjylland.

Den ambition skal vores nye regionale laboratorium være med til at opfylde,” siger Christine Antorini, adm. direktør i LIFE Fonden, og fortsætter:

”Mere end 12.000 elever i Region Nordjylland har allerede eksperimenteret med naturvidenskabelige problemstillinger i LIFE Fondens undervisningsforløb.

Vi ser frem til nu at kunne tilbyde vores laboratorieforløb til endnu flere klasser i regionen og gennem et stærkt samspil med kommuner og skoler styrke interessen for naturvidenskab og teknologi hos flere børn og unge”.

UCN-studerende får også glæde af laboratoriet

LIFE Fonden er et landsdækkende undervisningsinitiativ, der har som mission at styrke børn og unges viden om og fascination af naturvidenskab og teknologi, uanset deres baggrund.

3.500 skoleelever – svarende til cirka 140 klasser – kommer årligt til at kunne besøge LIFE Lab Nordjylland og arbejde praktisk og eksperimentelt med naturvidenskab og teknologi med samme avancerede laboratorieudstyr som forskere i internationale virksomheder.

LIFE Lab Nordjylland udspringer af et partnerskab mellem LIFE Fonden og Professionshøjskolen UCN. Studerende og undervisere på UCN kommer også til at kunne anvende laboratoriet.

”Vi er utroligt glade for partnerskabet med LIFE Fonden. Undervisningslaboratoriet vil skabe et stærkere fagligt og didaktisk miljø for naturfagsundervisning her på UCN samt gøre vores lærer- og pædagoguddannelse endnu mere attraktiv. Og vi glæder os til at få besøg af nysgerrige elever i alle aldre fra hele regionen, når laboratoriet åbner for skoleklasser,” siger Kristina Kristoffersen, rektor på UCN.

Første spadestik: Kæmpe topmoderne laboratorium åbner i Aalborg
Første spadestik til LIFE Lab Nordjylland, et undervisningslaboratorium etableret af LIFE Fonden i samarbejde med UCN. Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset. Dato: 09.08.23

Alle børn skal have gode muligheder for at forstå naturvidenskaben

LIFE Fonden indgik i 2021 et partnerskab med Aalborg Kommune, der blandt andet sikrer, at kommunens skoler får prioriteret adgang til LIFE Fondens undervisningsforløb og laboratoriefaciliteter.

Morten Thiessen, rådmand for Børn & Unge i Aalborg Kommune, var med til at tage første spadestik til LIFE Lab Nordjylland, og han glæder sig over, at LIFE Fonden etablerer laboratoriet i Aalborg.

”Både som Rådmand for Børn og Unge og som civilingeniør er jeg meget begejstret for, at LIFE Fonden med sit byggeri har valgt at kaste sin kærlighed på Aalborg. Det er vigtigt, at alle børn får de bedste muligheder for at forstå naturvidenskabens utrolige muligheder, så de kan få både glæden ved indsigten og nytten af de kompetencer, der følger med beherskelsen af fag, der er så afgørende for vores fælles fremtid,” siger Morten Thiessen.

Byggeriet af LIFE Lab Nordjylland kommer efter planen til at vare et år, så laboratoriet er klar til at tage imod skoleklasser fra skoleåret 2024/2025. Byggeprogram og dispositionsforslag til laboratoriet er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og opføres af Tømrer & Snedker Carsten Knudsen A/S i totalentreprise.

Fakta: LIFE Fonden og Region Nordjylland

 • LIFE Fondens undervisningsforløb – LIFE Forløb – kan bookes af skoler i Region Nordjylland
 • Mere end 12.000 elever i regionen har været igennem et LIFE Forløb
 • LIFE Fonden har også et mobilt laboratorium, der kører ud til skoler i regionen
 • 2.073 elever i Nordjylland var igennem et forløb i det mobile laboratorium i skoleåret 2022/2023
 • Der er i dag fire LIFE-undervisere, som er tilknyttet regionen og kommer til at undervise i LIFE Lab Nordjylland

Fakta om LIFE Lab Nordjylland

 • LIFE Fondens regionale undervisningslaboratorium i Aalborg
 • Etableres i samarbejde med Professionshøjskolen UCN
 • Byggeriet sættes i gang den 9. august og forventes at vare et år
 • Kan tage imod 3.500 skoleelever om året svarende til cirka 140 skoleklasser
 • 261 kvm stort
 • Er udstyret med avanceret laboratorieudstyr, som ikke normalt er til rådighed på skoler
 • Indeholder udover laboratoriet et multirum til samling, frokost og pauser, et personalerum og toiletter
 • Opføres af Tømrer & snedker Carsten Knudsen i totalentreprise
 • Arkitektonisk hovedgreb og byggeprogram er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Del artikel

Andre læser også