Gratis entré: Fødevaremarked i Nordkraft bliver større end nogensinde

Skrevet af: Jens Erik Møller

Påsken nærmer sig med hastige skridt, og hvad er den uden en eller flere gode påskefrokoster med lækker mad, delikate snacks og påskebryg?

Ikke ret meget.

Derfor kan du allerede på lørdag 6. april gå på opdagelse i lokale lækkerier og specialiteter, som gør påskefrokosterne ekstra gode, og som vil imponere gæsterne, hvis du selv er vært.

Denne lørdag er der nemlig Fødevaremarked i Nordkraft, og her er netop påsken i centrum.

Der er derfor næsten garanti for, at du kan finde alt til den forestående højtid – lige fra lokale oste, marmelader og honning til aroniasaft, dansk vin, spiritus, chokolade og kaffe.

Special guest stars er en række forhandlere fra Mads in Himmerland, som kommer til Nordkraft med de bedste produkter, som laves syd for Limfjorden.

Og som besøgende kan du naturligvis smage dig frem til lige præcis de lækkerier, som du synes er lækrest, før du køber dem med hjem.

Grøntsagschips fra Det Sunde Slik. Foto Mads Schott Taha Jensen

Lokalt øl med historie

Ingen påske uden en god påskebryg, tænker du måske, og det er der råd for. Blandt de mange stande finder du for eksempel øl fra Bie’s Bryghus, der ligger ved Hobro.

Blandt de mange varianter er deres helt særlige forårsbryg. Der er tale om en vinøs gylden stærk pilsner, der er brygget på bygmalt, humletypen perle samt økologisk rørsukker.

Øllen er en såkaldt strong lager med lidt restsødme og en alkoholvarme, der egner sig godt til danske frokostretter – den er derfor perfekt til påskefrokosten.

Bie’s Bryghus har også andre af deres øl med, og du kan derfor også tage eksempelvis Fyrkat Borgbryg, en Havnefoged porter eller Hr. Svendsen med hjem.

Danske vine

Påsken er dog også mere end øl, og blandt de mange lokale produkter på fødevaremarkedet finder du også danske vin og brændevin.

Oddekyst Vineri præsenterer nemlig rødvine, mousserende vine samt deres helt særlige drue-brændevin.

Sidstnævnte er fremstillet på de skaller, som bliver tilbage, når druerne presses til vin. Ifølge ejer af Oddekyst Vineri, Willy Sørensen, er deres drue-brændevin en dansk version af den populære italienske brændevin grappa.

De danske vine fra Oddekyst Vineri er produceret af druer plukket fra vinstokke på marker ved Als Odde, der ligger ved Mariagerfjords udmunding i Kattegat. Og alt sammen er det produceret ved håndkraft uden brug af moderne maskiner.

Også Guldbæk Vingård kommer med en række lokale vine. Den familiedrevne vingård står bag den berømte serie af vine med navnet 56° North. Produktionen af vinen er bæredygtig og med grøn økologisk samvittighed.

Er du mere til udenlandske vine, er der også råd for det. Du kan blandt andet møde Adelino, der har portugisisk vin med, og hos Den Grønne Asparges finder du spanske vine.

Chokolade, tang og ost

Til fødevaremarkedet vil der også være gin og akvavit fra Tranum Mølle Destilleri, tørret tang og andre produkter med tang fra Læsø Tang, forskellige oste fra Jyske Oste, samt kvalitetschokolade hos standene fra Aalborg Chokoladen, Mally’s Raw og Karlsen’s.

Som noget nyt kan du også gå på opdagelse i måltidskasser fra Den Grønne Asparges og høre mere om, hvad de tilbyder på ugentlig basis.

Tangvarer fra Læsæ Tang. PR foto

Fødevaremarkedet afholdes i Kedelhallen, og du kan finde specialiteter, delikatesser og andre lækkerier fra:

Aalborg Chokoladen – chokolade og lækkerier
Tranum Mølle Destilleri – gin og akvavit
Naturkøkkenet – marmelader, sirup og andet
Den Grønne Asparges – måltidskasser
Det Sunde Slik – spis sundt, spis lækkert – snacks af tørret frugt og grønt
Læsø Tang – tørret tang og produkter med tang fra Læsø
Onkel Moustache – dip, falafel og fyldte brød
Jyske Ost – diverse oste
Staudeengen Dk – blomster og produkter med aronia
Puks Delikatesser – snacks og delikatesser
Ny Vraa – Pil, flet og kurve – og lokale råvarer
Karlsen’s – krydderier og delikatesser
Aekvatorkaffe – sydamerikansk kaffe
Adelino – Smagen af Portugal – portugisiske vine og specialiteter
Mally’s Raw Chocolate – økologiske, bæredygtige og håndlavede chokolader og snacks
Gladgris – svinekød og produkter fra glade grise i det fri

Made in Himmerland stiller op med udvalgte forhandlere:
ChateauOdde / Oddekystvineri – vin og drue-brændevin
Grangården – knækbrød
Bies Bryghus & Restaurant – øl
Guldbæk Vingård – danske prisbelønnede vine
KlosterHonning

Derudover kan man i VisitMariagers stand købe produkter fra:
Falslevgård Mølle: Mel
Farsø Bageri: brød + kager
Krastrupsøgaard Gårdbutik: Flæskesvær
Glenholm Vingård: Vingele og Vindruesirup
Mariager Sydesalt og kryddersalt

Du kan læse mere om påskens fødevaremarked i Nordkraft på Facebook og Nordkrafts egen hjemmeside.

Vender tilbage efter høst

Fødevaremarkedet i Nordkraft har efterhånden eksisteret i otte år, men i år har man valgt at nytænke markedet.

Derfor satser man i år på to store og specialiserede fødevaremarkeder.

De to markeder i 2019 arrangeres derfor med hvert sit tema. Det første er påskemarkedet 6. april, mens det andet bliver et høstmarked. Det finder sted lørdag 5. oktober 2019.

Hvad: Fødevaremarked – Påske Edition
Hvor: Nordkraft
Hvornår: Lørdag d. 6 april fra kl. 10.00

Let’s taco’ bout this: Menendez præsenterer ny sæsonmenu

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er sket meget, siden Restaurant Menendez for første gang sagde Hola! til aalborgenserne i slutningen af marts.

Kim Jeppesen og Anne Menendez, der også står bag Restaurant Nam og det nye SMAEK, har arbejdet intensivt på at skabe den helt rigtige mexi-stemning i Nordjyllands hovedstad – og det må sige at være lykkes.

Hver weekend bugner restauranten af sultne og nysgerrige gæster, der med fornøjelse går på opdagelse i alt, hvad den latinamerikanske gastronomi kan bære.

Anne, der selv har rødder i El Salvador og Bolivia, har haft et ønske om at skabe mad, der ikke er bundet til lande eller traditioner. Maden skabes ud fra hvad der inspirerer køkkenet fra de forskellige lande i Latin Amerika – og naturligvis hvilke råvarer, der er i sæson.

I anledning af, at sommersæsonen er ved at gå på hæld, sker der derfor også omrokeringer på Menendez’ menukort.

Helt ny sæsonmenu klar

I sidste uge bød de velkommen til en helt ny sæsonmenu, men den helt store nyhed er en splinterny veggie-version.

Den nye vegetariske touch er kommet både kommet på a la carte, den populære taco tasting, som takeaway og ikke mindst som en del af Menendez’ 9 serveringer.

I sidstnævnte tryller kokken efter køkkenets bedste kundskaber – og det har vi naturligvis været forbi og prøvesmage.

Hvis man tror, at dét at gøre en latinamerikansk menu vegetarisk, kommer til at efterlade huller og mangler, kan man godt tro om igen.

Hvis man ikke fik det at vide på forhånd, vil vi godt påstå, at du gennem aftenen vil glemme alt om, at dine tallerkener bliver serveret helt uden kød.

Aftenens 9 serveringer var som følger:

  • Patacones m. trøffelcreme, havgus og saltet lime
  • Veggie Anticucho grillspyd m. svampe & æggeblomme
  • Tostada m. røget kartoffel, ærter & salsa verde
  • Ceviche af tomat m. æble leche de tigre & chulpe majs
  • Taco m. butternut squash m. chipotle creme & cortido
  • Taco m. grillede løg, Ananas & salsa amarillo
  • Humitas m. svampe, gammelknas & creme fraiche
  • Stegt blomkål m. pimientos de padron & hasselnødder
  • “Bayas con crema” Bær m. karamelis, hvid chokoladefløde & makroner

Som tidligere nævnt, så var det ikke svært at “abstrahere” fra det faktum, at menuen var sammensat helt uden indblanding fra dyreriget – på trods af, at aftenens to udsendte begge er kødædere.

For at fremhæve nogle serveringer – selvom det måske ikke er nødvendigt, da du jo får dem alle – kan vi eksempelvis snakke lidt om “svampespydet”, der nærmest smeltede på tungen – tostada‘en, en form for sprødstegt tortilla, der knasede og fedtede på den helt perfekte måde – den sikre taco-vinder, der lå en perfekt bund for det spændende og velvalgte fyld … ja, vi kunne blive ved.

En særlig oplevelse var det også at møde humitas, der under sin majsindpakning gemte på en blød blanding af svampe, ost og creme fraiche.

Og det er det Menendez kan: Overraske og udvide ens madhorisont … hele vejen over Atlanten.

Bedste dessert nogensinde

Hvis vi absolut skal kåre en livret (det skal vi jo ikke … men det fortjener den altså), så bliver det uden tøven aftenens sidste.

Desserten, Bayas con crema med karamel-is, hvid chokoladefløde og makroner, var tæt på den bedste dessert, vi nogensinde har fået og alle ingredienser faldt ind i så smuk en synergi, at de mexicanske engle gav sig til at danse salsa på vores tunger.

En abolut must-try uanset om du er vegetar, kødæder, faldskærmsudspringer eller bare en ganske almindelig sofakartoffel.

Menendez har i hvert fald gjort sit ypperste for at bevise, at vegetarisk mad overhovedet ikke behøver at være et fravalg af noget – nærmere bare en helt ny smagsvej at gå, hvis du trænger til at blive forkælet og inspireret på ny.

Du kan booke dit næste besøg på Menendez lige her.

Buenas tardes!

Stor weekend i Fårup Sommerland: Koncert og sidste chance for en badetur

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto: Fårup Sommerland
PR-foto: Fårup Sommerland

Man kan roligt finde badetøjet frem igen.

I weekenden vender sommeren retur til Nordjylland med temperaturer over 25 grader, og endelig kan vi blive fri for regnbyger og vekslende skydække.

Fårup Sommerland forventer også, at deres store Aquapark bliver et trækplaster, når sensommeren viser sig fra sin allerbedste side.

Faktisk bliver det sidste chance for en badetur i Aquaparken. Vandkanonen, Vandslangen og alle de andre sjove vandrutschebaner i deres vandland lukker nemlig ned efter weekenden.

Store koncerter i vente

Det gør resten af Fårup Sommerland heldigvis ikke. Der er stadig noget tid tilbage af årets sæson, og på lørdag er der stor koncert med hitmageren Skinz.

I sidste weekend var det Joey Moe, der charmerede gæsterne i Danmarks sjoveste skov, og i den kommende weekend er det altså Skinz med flere af sine store hits.

Weekenden efter er der atter koncert, når Wafande og Shaka Loveless holder dobbelt-koncert.

Nomineret til en pris

Men det er ikke de eneste gode nyheder fra Fårup Sommerland.

De er nemlig blevet nomineret til en ret særlig pris. De er nemlig blevet nomineret til en Børn i byen Pris 2019 som Bedste Forlystelse.

Børn i Byen er et medie henvendt til børnefamilier, og de har mange kendte navne med i nomineringerne. Fårup Sommerland er i duel med Tivoli, Legoland, Djurs Sommerland og Bakken.

Den anerkendelse vækker glæde i Fårup Sommerland.

“Det er jo en af de største portaler for børnefamilier i Danmark, så vi er super glade for at blive nomineret til Danmarks bedste forlystelse af Børn i Byen.

Det her er jo en nominering som gæsterne giver os, så jeg håber meget at en masse nordjyder vil stemme på os, så vi kan trække prisen hjem til Nordjylland,” siger Rasmus Mortensen, Marketingchef i Fårup, til MigogAalborg.

Du kan se de nominerede og stemme her

14.000 gæster i sommerferien: Udstilling skaber stor fremgang for Utzon Center

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

Bier, røg, lys, gys i maven, grin, skalahuse, himmelhytter og fed teknologi.

Det er opskriften på at engagere børn og legeglade voksne i arkitektur.

I skolernes sommerferie har ikke færre end 14.000 gæster, heraf 4.000 børn, lagt vejen forbi Utzon Center for at lege og lære i udstillingen Rumtosset.

Det er en fremgang på 50 procent i forhold til samme periode sidste år, der på grund af den store Utzon100-fejring indtil videre er rekordåret.

“Vi brænder for at vise børn og voksne, hvad arkitektur kan – og for at give dem oplevelser for alle sanserne, forstanden og fantasien. Samtidig arbejder vi for, at kultur ikke skal være en lukket byfest.

Det skal trække folk fra hele verden og resten af landet til og give dem noget, de ikke får andre steder. Det er i høj grad lykkedes med Rumtosset, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center.

Ud af de 14.000 gæster er 36% nordjyder, 30% er fra det øvrige Danmark, og 34% udlændinge.

“Og de har alle forladt os glade og rumtossede, “tilføjer Lasse Andersson.

Pressefoto

Arkitektur er en leg

Rumtosset er en del af “Arkitektur er en leg”-projektet, som er støttet af Nordea-fonden. Et projekt, som både kommer gæster i Utzon Center og skolebørn over hele landet til glæde gennem inspirerende undervisning.

Hos Nordea-fonden er der stor tilfredshed med projektet.

“Børn og unge skal opleve arkitektur som en kreativ, visuel leg, hvor de selv kan skabe med hoved og hænder. Det tror vi giver en håndgribelig indgang til og forståelse af arkitekturens verden, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Følgende arkitektfirmaer bidrager til udstillingen: YOKE (CPH), COBE (CBH), ADEPT (CPH), JaJa (CPH), Reiulf Ramstad Arkitekter (Oslo) og Studio Poesis (Aalborg).

Rumtosset er en del af Arkitektur er en leg-projektet, som er støttet af Nordea-fonden, mens udstillingen også er støttet af Statens Kunstfond og Keflico.

Udstillingen løber fra 27. juni 2019 til 23. februar 2020. Du kan finde mere info om Rumtosset her.