Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen

Af Michael Qureshi
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

De fleste iværksættere er opdraget med, at man i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed skal gøre sig overvejelser om selskabsstiftelse, ligesom samarbejdsaftaler og fortrolighedsaftaler ikke er fremmedord for de fleste nystartede virksomheder.

Der er dog ét retsområde, som alle virksomheder, uanset størrelse og forretningsidé, skal overveje som det allerførste, og det er immaterialretten – også kaldet IPR (Intellectual Property Rights)

Hvis du står med en unik forretningsidé, er det ligegyldigt, hvor mange holdingselskaber du har stiftet, eller hvor mange fortrolighedsaftaler du har indgået, hvis din forretningsidé er ubeskyttet.

Tag for eksempel isterningeposen, der i sin tid blev udtænkt på en sommerhustur til Blokhus af opfinderen Erling Vangedal-Nielsen.

Hvis han havde fortalt naboen om sin idé over en løs sludder, ville det teoretisk set have været nok til at afskære ham muligheden for at få patenteret sin opfindelse, hvilket ville have været altødelæggende for virksomheden.

Der er brug for sparring undervejs

Nyhedskravet i patentretten er blot én af de faldgruber, som de færreste iværksættere kender til.

I det hele taget er der rigtig meget, som man har brug for sparring til, når man eksempelvis starter en virksomhed, der beskæftiger sig med teknologiske produkter eller serviceydelser (ofte kaldet techvirksomheder).

De fleste, der kaster sig over et projekt, har kompetencerne og passionen inden for deres branche. Deres fokus skal være på at udvikle produktet eller forretningskonceptet og ikke på de juridiske regler og støvede paragraffer.

Hos advokatfirmaet HjulmandKaptain har man en særlig afdeling – IPR & Technology – der har specialiseret sig i teknologivirksomheder, og de udfordringer denne type af virksomheder møder.

Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og
Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

I takt med at antallet af techvirksomheder i Aalborg øges, har HjulmandKaptain været gode til at hjælpe mange af denne type virksomheder i processen. Der er masser af sparring at hente på rejsen fra start up til etableret virksomhed.

Det fortæller Stiven Larsen, der er fagchef for it-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain.

”I vores afdeling for IPR & Technology har vi specialiseret os i de retsområder, der er særligt relevante for alle nystartede og etablerede techvirksomheder.

Vi anbefaler alle vores kunder at få udarbejdet en IPR-strategi med henblik på at få identificeret og beskyttet virksomhedens produkter og forretningskendetegn.

Foruden den faglige specialisering har vi tillige stor kommerciel forståelse og er bidende bevidste om, at juridisk rådgivning ikke kan stå alene.

Vi bestræber os på at være et full-service advokatfirma, der kan bistå vores kunder med alle aspekter af deres sag, ligesom vi kan hjælpe vores kunder med kapitalfremskaffelse, markedsstrategier, m.v.”

Han uddyber desuden nødvendigheden i at have erfarne sparringspartnere inde over tidligt i processen.

“Mange techiværksættere er så optaget af at kode og fintune deres idé, at de helt glemmer at lave en Go To Market-strategi (GTM) for deres produkt for slet ikke at sige, at de helt glemmer at komme på markedet med deres produkt.

En Go To Market-strategi indebærer, at man får rådgivning i at omsætte idéer og prototyper til kommercielle produkter med henblik på afsætning på det relevante marked.

Det er ikke uden risiko, at undlade en Go To Market-strategi. Det kan sætte virksomhederne tilbage til start eller forsinke hele processen voldsomt, ligesom der er risiko for, at konkurrenterne kommer først på markedet og dermed opnår en fordel.”

Forud for jurastudiet læste Stiven Larsen til civilingeniør inden for datateknik, hvor han opnåede en unik brancheforståelse og viden om det mere ”nørdede” (tekniske) i techvirksomhederne.

Kombinationen af det juridiske, tekniske samt forretningsforståelsen gør, at HjulmandKaptain ofte bliver valgt som totalrådgiver for techvirksomhederne.

Mange virksomheder har draget fordel

Dette bakkes op af Thomas Pedersen. Han er direktør for den nystartede aalborgensiske techvirksomhed Acubit ApS. De har draget stor nytte af Stiven Larsens og HjulmandKaptains engagement i at hjælpe techvirksomheder.

“Med Stiven Larsen var det ikke bare en timepris og så videre. Der har hele tiden været en oprigtig vilje til at sætte sig ind i vores virksomhed og udfordre os helt fra starten.

Han har også været med til at sørge for, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner, og at vi har haft fokus på at løse de udfordringer, der har været nødvendige. Det er faktisk sådan, at vi har valgt en bestyrelse på 5 medlemmer, hvor Stiven Larsen er udpeget som bestyrelsens formand , fordi der var så god sparring fra begyndelsen,” siger Thomas Pedersen.

Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

Acubit ApS er et salgs- og udviklingsselskab, som er med til at bygge teknologiske løsninger, der forsimpler procedurer. Landets kommuner er blandt deres kunder, og her har HjulmandKaptain også spillet en væsentlig rolle.

“På det juridiske plan har vi fået meget ud af Stiven Larsens viden om persondataloven og hele det her GDPR, som er trådt i kraft nu. Det har været vigtigt, når vi har kommuner som kunder, at de persondata, vi eventuelt har, er forsvarligt sikret,” lyder det fra Thomas Pedersen.

Han ser HjulmandKaptain være med i de næste mange år, hvor Acubit ApS skal etablere sig på markedet.

“Vi er en vækstvirksomhed. Vi ansatte vores første medarbejder her i maj, nu søger vi to mere, og vi skulle gerne være på 8-10 ansatte næste år. Så i takt med at vi vokser, er det endnu vigtigere at have en god sparringspartner.

Derudover er der utrolig meget hjælp at hente for start ups i Aalborg med Business Aalborg og så blandt andet Novi, som vi har kontor hos til meget fordelagtige vilkår,” forklarer Thomas Pedersen.

Opbygning af technetværk

Hos HjulmandKaptain har man desuden været gode til at skabe relationer mellem flere af Aalborgs spirende techvirksomheder.

De har også etableret et IPR-TECH Netværk, hvor der er masser af gode råd og sparring at hente for både nyopstartede og etablerede virksomheder.

“Vi har skabt et netværk med fokus på, at techvirksomheder kan hente sparring, viden og lave forretning med hinanden. Vi har allerede sat flere op sammen, som nu samarbejder på markedet, og det er fedt at se det vokse,” slutter Stiven Larsen.

Er du interesseret i at høre mere om technetværket hos HjulmandKaptain, eller ønsker du sparring som iværksætter, så kontakt Stiven Larsen på sla@70151000.dk

Del artikel

Andre læser også