Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen

Skrevet af: Michael Qureshi
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

De fleste iværksættere er opdraget med, at man i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed skal gøre sig overvejelser om selskabsstiftelse, ligesom samarbejdsaftaler og fortrolighedsaftaler ikke er fremmedord for de fleste nystartede virksomheder.

Der er dog ét retsområde, som alle virksomheder, uanset størrelse og forretningsidé, skal overveje som det allerførste, og det er immaterialretten – også kaldet IPR (Intellectual Property Rights)

Hvis du står med en unik forretningsidé, er det ligegyldigt, hvor mange holdingselskaber du har stiftet, eller hvor mange fortrolighedsaftaler du har indgået, hvis din forretningsidé er ubeskyttet.

Tag for eksempel isterningeposen, der i sin tid blev udtænkt på en sommerhustur til Blokhus af opfinderen Erling Vangedal-Nielsen.

Hvis han havde fortalt naboen om sin idé over en løs sludder, ville det teoretisk set have været nok til at afskære ham muligheden for at få patenteret sin opfindelse, hvilket ville have været altødelæggende for virksomheden.

Der er brug for sparring undervejs

Nyhedskravet i patentretten er blot én af de faldgruber, som de færreste iværksættere kender til.

I det hele taget er der rigtig meget, som man har brug for sparring til, når man eksempelvis starter en virksomhed, der beskæftiger sig med teknologiske produkter eller serviceydelser (ofte kaldet techvirksomheder).

De fleste, der kaster sig over et projekt, har kompetencerne og passionen inden for deres branche. Deres fokus skal være på at udvikle produktet eller forretningskonceptet og ikke på de juridiske regler og støvede paragraffer.

Hos advokatfirmaet HjulmandKaptain har man en særlig afdeling – IPR & Technology – der har specialiseret sig i teknologivirksomheder, og de udfordringer denne type af virksomheder møder.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og
Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

I takt med at antallet af techvirksomheder i Aalborg øges, har HjulmandKaptain været gode til at hjælpe mange af denne type virksomheder i processen. Der er masser af sparring at hente på rejsen fra start up til etableret virksomhed.

Det fortæller Stiven Larsen, der er fagchef for it-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain.

”I vores afdeling for IPR & Technology har vi specialiseret os i de retsområder, der er særligt relevante for alle nystartede og etablerede techvirksomheder.

Vi anbefaler alle vores kunder at få udarbejdet en IPR-strategi med henblik på at få identificeret og beskyttet virksomhedens produkter og forretningskendetegn.

Foruden den faglige specialisering har vi tillige stor kommerciel forståelse og er bidende bevidste om, at juridisk rådgivning ikke kan stå alene.

Vi bestræber os på at være et full-service advokatfirma, der kan bistå vores kunder med alle aspekter af deres sag, ligesom vi kan hjælpe vores kunder med kapitalfremskaffelse, markedsstrategier, m.v.”

Han uddyber desuden nødvendigheden i at have erfarne sparringspartnere inde over tidligt i processen.

“Mange techiværksættere er så optaget af at kode og fintune deres idé, at de helt glemmer at lave en Go To Market-strategi (GTM) for deres produkt for slet ikke at sige, at de helt glemmer at komme på markedet med deres produkt.

En Go To Market-strategi indebærer, at man får rådgivning i at omsætte idéer og prototyper til kommercielle produkter med henblik på afsætning på det relevante marked.

Det er ikke uden risiko, at undlade en Go To Market-strategi. Det kan sætte virksomhederne tilbage til start eller forsinke hele processen voldsomt, ligesom der er risiko for, at konkurrenterne kommer først på markedet og dermed opnår en fordel.”

Forud for jurastudiet læste Stiven Larsen til civilingeniør inden for datateknik, hvor han opnåede en unik brancheforståelse og viden om det mere ”nørdede” (tekniske) i techvirksomhederne.

Kombinationen af det juridiske, tekniske samt forretningsforståelsen gør, at HjulmandKaptain ofte bliver valgt som totalrådgiver for techvirksomhederne.

Mange virksomheder har draget fordel

Dette bakkes op af Thomas Pedersen. Han er direktør for den nystartede aalborgensiske techvirksomhed Acubit ApS. De har draget stor nytte af Stiven Larsens og HjulmandKaptains engagement i at hjælpe techvirksomheder.

“Med Stiven Larsen var det ikke bare en timepris og så videre. Der har hele tiden været en oprigtig vilje til at sætte sig ind i vores virksomhed og udfordre os helt fra starten.

Han har også været med til at sørge for, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner, og at vi har haft fokus på at løse de udfordringer, der har været nødvendige. Det er faktisk sådan, at vi har valgt en bestyrelse på 5 medlemmer, hvor Stiven Larsen er udpeget som bestyrelsens formand , fordi der var så god sparring fra begyndelsen,” siger Thomas Pedersen.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

Acubit ApS er et salgs- og udviklingsselskab, som er med til at bygge teknologiske løsninger, der forsimpler procedurer. Landets kommuner er blandt deres kunder, og her har HjulmandKaptain også spillet en væsentlig rolle.

“På det juridiske plan har vi fået meget ud af Stiven Larsens viden om persondataloven og hele det her GDPR, som er trådt i kraft nu. Det har været vigtigt, når vi har kommuner som kunder, at de persondata, vi eventuelt har, er forsvarligt sikret,” lyder det fra Thomas Pedersen.

Han ser HjulmandKaptain være med i de næste mange år, hvor Acubit ApS skal etablere sig på markedet.

“Vi er en vækstvirksomhed. Vi ansatte vores første medarbejder her i maj, nu søger vi to mere, og vi skulle gerne være på 8-10 ansatte næste år. Så i takt med at vi vokser, er det endnu vigtigere at have en god sparringspartner.

Derudover er der utrolig meget hjælp at hente for start ups i Aalborg med Business Aalborg og så blandt andet Novi, som vi har kontor hos til meget fordelagtige vilkår,” forklarer Thomas Pedersen.

Opbygning af technetværk

Hos HjulmandKaptain har man desuden været gode til at skabe relationer mellem flere af Aalborgs spirende techvirksomheder.

De har også etableret et IPR-TECH Netværk, hvor der er masser af gode råd og sparring at hente for både nyopstartede og etablerede virksomheder.

“Vi har skabt et netværk med fokus på, at techvirksomheder kan hente sparring, viden og lave forretning med hinanden. Vi har allerede sat flere op sammen, som nu samarbejder på markedet, og det er fedt at se det vokse,” slutter Stiven Larsen.

Er du interesseret i at høre mere om technetværket hos HjulmandKaptain, eller ønsker du sparring som iværksætter, så kontakt Stiven Larsen på sla@70151000.dk

Kom med bag facaden: Foredrag med Rolf, Ritter og Valgren

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For mange er Tour de France lyden af sommer. De larmende helikoptere, de historiske fortællinger fortalt af Jørgen Leth og ikke mindst kommenteringen af Dennis Ritter og Rolf Sørensen.

Tour de France er nemlig ikke bare verdens største cykelløb og sommerens sportslige højdepunkt for millioner af seere over hele verden. Det er også et stykke kultur, som har en helt særlig aura over sig.

Det kan du komme meget tættere på, når Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Tour de France stjernen Michael Valgren holder et helt eksklusivt foredrag ved Bayern Autogroup i forbindelse med det stort anlagte gadeløb Spilnu.dk Grand Prix d. 24 august.

Udover foredraget vil Dennis Ritter og Rolf Sørensen også kommentere gadeløbet i Aalborg fra kl 18, hvor Michael Valgren er en af storfavoritterne til sejren.

Læs også: Unikt børnecykelløb: Kør på samme rute som de professionelle

Kom med bag facaden

Rolf Sørensen og Dennis Ritter har tilsammen været en del af Tour de France 25 gange, så de har oplevet dramaerne, mens de skete.

Til foredraget kan man se frem til at høre hele historien om aftenen, hvor Michael Rasmussen blev taget ud, om møderne med Lance Armstrong samt højdepunkterne fra årets Tour de France.

Det er naturligvis med stor stolthed af Spilnu.dk Grand Prix kan præsentere så store personligheder.

”Dagen er i sikre hænder, når Rolf og Ritter kigger forbi. Der findes vel næppe bedre formidlere af sporten i Danmark, og når Michael Valgren også deltager, så kan vi kun være tilfredse,” fortæller Jonas W. Mikkelsen, arrangør af Spilnu.dk Grand Prix, til MigogAalborg.

Anekdoter fra en ægte cykelstjerne

Michael Valgren har i år markeret sig som en af cykelsportens allerstørste profiler med sin sejr i Amstel Gold Race. Den kan betegnes som en af de største sportspræstationer af en dansker i nyere tid.

Til foredraget vil Michael Valgren selvfølgelig fortælle om den historiske sejr, og ikke mindst sjove anekdoter fra livet på landevejen og dette års Tour de France.

Foredraget varer fra 15.30-17 og dørene åbner kl. 15.  Billetter til foredraget kan købes her.

Indtil 1. august kan du få Early Bird billetter til kun 150 kr. Herefter stiger prisen til 200 kr.

Billetten kan ombyttes til en øl/vand ved Meat’s salgsbod på Nytorv i forbindelse med Spilnu.dk Grand Prix.

Eksklusiv pris med ClubAalborg

Medlemmer af ClubAalborg kan få 100 kr. rabat på billetten til foredraget. Du finder fordelen i din Goodiepack.

Er du endnu ikke medlem af ClubAalborg kan du tilmelde dig lige her. Det koster 35 kr. pr. måned at være medlem og dermed får du adgang til fede fordele til byens bedste restauranter og events.

Plads til masser af sjov: Maritim legeplads indviet i Aalborg Vestby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der var liv og glade dage, da Springeren i juni inviterede til indvielse af den helt ny maritime legeplads med navnet Aalborg Minimarina.

Legepladsen har kostet hele 1,5 mio. kroner, og den skal være med til at udbygge Springerens oplevelsessortiment og ikke mindst introducere flere aktivteter til de mindste besøgende.

Springeren blev grundlagt i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, men skiftede navn i 2012 til Springeren efter museets ubåd af samme navn. Oplevelsescenteret er placeret ved Limfjorden tæt på Skudehavnen og Friluftsbadet i Aalborg Vestby.

Se videoen, hvor Zjakalen prøver kræfter med den nye legeplads:

Det var Claus Hald Andreasen, som er Fondskoordinator for Spar Nord Fonden, der klippede snoren til den nye legeplads.

Samtidig poppede sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl sammen med administrerende direktør for Aalborg Havn Claus Holstein champagne, og Springerens direktør kan således glæde sig over, at oplevelsescenteret nu kan tilbyde endnu en oplevelse til sine gæster.

Mads Duedahl (t.v.) og Claus Hald

“På Springeren vil vi gerne involvere og overraske vores gæster, og derfor har vi de seneste år haft stor fokus på en højere grad af interaktion med de besøgende.

Det skal Aalborg Minimarina bidrage til. Her kan gæsterne sejle med små både i vores bassin, og børn kan lege sørøvere på legeskibet – de får altså en rigtig god maritim oplevelse,” lyder det fra Mads Sølver Pedersen, som er direktør for Springeren.

Masser af maritime oplevelser for børn og barnlige sjæle

Den nye legeplads består af et stort, flot legeskib med tilhørende sandkasse, der forventes at blive et hit blandt museets mindste gæster. Legepladsen er desuden lavet i forlængelse af et stort bassin, hvor besøgende kan sejle med fjernstyrede modelbåde, som de selv kan medbringe eller leje af museet.

Mads Sølver (t.v.) klar til at klippe snoren

“Der er rigtig mange børnefamilier, som besøger os her på centeret, så vi synes, at et legeskib var helt perfekt for os. Sidste år havde vi over 100 børnefødselsdage, og vi havde flere gange udsolgt af lokaler i løbet af efteråret,” fortæller Mads Sølver og afslutter:

“Så vi håber da, at endnu flere børnefamilier vil komme på besøg, når Aalborg Minimarina nu står færdigt.”

Spar Nord Fonden, A.P. Møller Fonden, Lauritzen Fonden og Aalborg Kommune har alle ydet støtte til projektet, som har kostet 1,5 millioner kroner.

Den nye legeplads er åbnet på adressen Vestre Fjordvej 81 i Aalborg Vestby.

Kæmpe opgradering: Aalborg Tekniske Gymnasium rykker til midtbyen

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborg Tekniske Gymnasium, som er Danmarks største tekniske gymnasium, flytter ind i nye lokaler i FRIIS på Nyhavnsvej d. 15 august, der tidligere har huset blandt andet Aalborg Universitet.

Fede lokaler til de studerende

De studerende får store fede lokaler til brug af dagligdagens læring, uanset hvilken studieretning den studerende har valgt.

Det nye Aalborg Tekniske Gymnasium i FRIIS er fordelt ud på cirka 4600 kvadratmeter i 3. etager.

Lokalerne blevet bygget om, så der nu er 16 klasselokaler, 4 laboratorier, et træværksted, et tekstilværksted og et virtuelt laboratorium. Det inkluderer også flere store fællesområder, bibliotek og en lækker tagterrasse med boldbane.

Nogle af lokalerne er stadig under renovation, og Aalborg Tekniske Gymnasium er stadig igang med udpakningen.

Med den centrale placering har mange af lokalerne en fantastisk udsigt. De studerende får nemlig mulighed for at kigge på Limfjorden fra flere af lokalerne i det nye Aalborg Tekniske Gymnasium.

Byens mange faciliteter anvendes

Med godt 800 elever og 40 lærere kommer gymnasiet til at fylde godt i bylivet – og det er netop noget uddannelseslederen Carsten Jørgensen glæder sig meget til.

At vores gymnasium nu flytter ind til midtbyen betyder, at vi kommer til at bruge byens mange muligheder på en anden måde end før.” fortæller Carsten.

På nuværende tidspunkt benyttes Nordkraft, Østre Anlæg og Havnebadet allerede af beredskabslinjen til idrætsundervisning, og i fremtiden ligger det kun et stenkast fra gymnasiet.

Eleverne får forsmag på det virkelige liv

Aalborg Tekniske Gymnasium har også stor fokus på, at tilpasse de forskellige linjer til de videregående uddannelser, så eleverne er så parate som muligt.

Gymnasiet kommer til at tilbyde studieretninger inden for film og medie, beredskab og design.

”Grundessensen på vores gymnasium er, at vi gerne vil have et samspil med virkeligheden. Vores elever kommer til at arbejde med forskellige projekter rundt omkring i Aalborg, således at de får en fornuftig forståelse for, hvordan man gør tingene ude i den rigtige verden.

”Vores studieretninger skal klæde de studerende på til fremtiden. De forskellige linjer giver adgang til de fleste uddannelser, og det er vigtigt for mig, at de unge mennesker har så meget erfaring med i bagagen som muligt, når de skal ud i det virkelige liv,” fortæller Carsten.

Aalborg Tekniske Gymnasium differentierer sig fra andre gymnasier fordi de tager eleverne med hele vejen. Hvis de skal designe et produkt, så er det hele processen eleverne prøver, og ikke kun det at finde på ideen – den skal også produceres og videreudvikles.

Det giver eleverne mulighed for at bygge bro mellem teori og praksis.

”Det de lære på skolen skal være så håndgribeligt som muligt, således at de får en ordentlig forståelse for virkeligheden. Vi har derfor også fornyet fagene, og givet dem et ekstra skud energi, så de er mere spændende.

Vi håber, at en god kombination af effektive, motiverende timer og praksis giver eleverne den rette læring, så de ved hvad de vil i fremtiden, og er klar til at tage en videregående uddannelse.” afslutter Carsten.