Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen

Skrevet af: Michael Qureshi
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

De fleste iværksættere er opdraget med, at man i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed skal gøre sig overvejelser om selskabsstiftelse, ligesom samarbejdsaftaler og fortrolighedsaftaler ikke er fremmedord for de fleste nystartede virksomheder.

Der er dog ét retsområde, som alle virksomheder, uanset størrelse og forretningsidé, skal overveje som det allerførste, og det er immaterialretten – også kaldet IPR (Intellectual Property Rights)

Hvis du står med en unik forretningsidé, er det ligegyldigt, hvor mange holdingselskaber du har stiftet, eller hvor mange fortrolighedsaftaler du har indgået, hvis din forretningsidé er ubeskyttet.

Tag for eksempel isterningeposen, der i sin tid blev udtænkt på en sommerhustur til Blokhus af opfinderen Erling Vangedal-Nielsen.

Hvis han havde fortalt naboen om sin idé over en løs sludder, ville det teoretisk set have været nok til at afskære ham muligheden for at få patenteret sin opfindelse, hvilket ville have været altødelæggende for virksomheden.

Der er brug for sparring undervejs

Nyhedskravet i patentretten er blot én af de faldgruber, som de færreste iværksættere kender til.

I det hele taget er der rigtig meget, som man har brug for sparring til, når man eksempelvis starter en virksomhed, der beskæftiger sig med teknologiske produkter eller serviceydelser (ofte kaldet techvirksomheder).

De fleste, der kaster sig over et projekt, har kompetencerne og passionen inden for deres branche. Deres fokus skal være på at udvikle produktet eller forretningskonceptet og ikke på de juridiske regler og støvede paragraffer.

Hos advokatfirmaet HjulmandKaptain har man en særlig afdeling – IPR & Technology – der har specialiseret sig i teknologivirksomheder, og de udfordringer denne type af virksomheder møder.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og
Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

I takt med at antallet af techvirksomheder i Aalborg øges, har HjulmandKaptain været gode til at hjælpe mange af denne type virksomheder i processen. Der er masser af sparring at hente på rejsen fra start up til etableret virksomhed.

Det fortæller Stiven Larsen, der er fagchef for it-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain.

”I vores afdeling for IPR & Technology har vi specialiseret os i de retsområder, der er særligt relevante for alle nystartede og etablerede techvirksomheder.

Vi anbefaler alle vores kunder at få udarbejdet en IPR-strategi med henblik på at få identificeret og beskyttet virksomhedens produkter og forretningskendetegn.

Foruden den faglige specialisering har vi tillige stor kommerciel forståelse og er bidende bevidste om, at juridisk rådgivning ikke kan stå alene.

Vi bestræber os på at være et full-service advokatfirma, der kan bistå vores kunder med alle aspekter af deres sag, ligesom vi kan hjælpe vores kunder med kapitalfremskaffelse, markedsstrategier, m.v.”

Han uddyber desuden nødvendigheden i at have erfarne sparringspartnere inde over tidligt i processen.

“Mange techiværksættere er så optaget af at kode og fintune deres idé, at de helt glemmer at lave en Go To Market-strategi (GTM) for deres produkt for slet ikke at sige, at de helt glemmer at komme på markedet med deres produkt.

En Go To Market-strategi indebærer, at man får rådgivning i at omsætte idéer og prototyper til kommercielle produkter med henblik på afsætning på det relevante marked.

Det er ikke uden risiko, at undlade en Go To Market-strategi. Det kan sætte virksomhederne tilbage til start eller forsinke hele processen voldsomt, ligesom der er risiko for, at konkurrenterne kommer først på markedet og dermed opnår en fordel.”

Forud for jurastudiet læste Stiven Larsen til civilingeniør inden for datateknik, hvor han opnåede en unik brancheforståelse og viden om det mere ”nørdede” (tekniske) i techvirksomhederne.

Kombinationen af det juridiske, tekniske samt forretningsforståelsen gør, at HjulmandKaptain ofte bliver valgt som totalrådgiver for techvirksomhederne.

Mange virksomheder har draget fordel

Dette bakkes op af Thomas Pedersen. Han er direktør for den nystartede aalborgensiske techvirksomhed Acubit ApS. De har draget stor nytte af Stiven Larsens og HjulmandKaptains engagement i at hjælpe techvirksomheder.

“Med Stiven Larsen var det ikke bare en timepris og så videre. Der har hele tiden været en oprigtig vilje til at sætte sig ind i vores virksomhed og udfordre os helt fra starten.

Han har også været med til at sørge for, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner, og at vi har haft fokus på at løse de udfordringer, der har været nødvendige. Det er faktisk sådan, at vi har valgt en bestyrelse på 5 medlemmer, hvor Stiven Larsen er udpeget som bestyrelsens formand , fordi der var så god sparring fra begyndelsen,” siger Thomas Pedersen.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

Acubit ApS er et salgs- og udviklingsselskab, som er med til at bygge teknologiske løsninger, der forsimpler procedurer. Landets kommuner er blandt deres kunder, og her har HjulmandKaptain også spillet en væsentlig rolle.

“På det juridiske plan har vi fået meget ud af Stiven Larsens viden om persondataloven og hele det her GDPR, som er trådt i kraft nu. Det har været vigtigt, når vi har kommuner som kunder, at de persondata, vi eventuelt har, er forsvarligt sikret,” lyder det fra Thomas Pedersen.

Han ser HjulmandKaptain være med i de næste mange år, hvor Acubit ApS skal etablere sig på markedet.

“Vi er en vækstvirksomhed. Vi ansatte vores første medarbejder her i maj, nu søger vi to mere, og vi skulle gerne være på 8-10 ansatte næste år. Så i takt med at vi vokser, er det endnu vigtigere at have en god sparringspartner.

Derudover er der utrolig meget hjælp at hente for start ups i Aalborg med Business Aalborg og så blandt andet Novi, som vi har kontor hos til meget fordelagtige vilkår,” forklarer Thomas Pedersen.

Opbygning af technetværk

Hos HjulmandKaptain har man desuden været gode til at skabe relationer mellem flere af Aalborgs spirende techvirksomheder.

De har også etableret et IPR-TECH Netværk, hvor der er masser af gode råd og sparring at hente for både nyopstartede og etablerede virksomheder.

“Vi har skabt et netværk med fokus på, at techvirksomheder kan hente sparring, viden og lave forretning med hinanden. Vi har allerede sat flere op sammen, som nu samarbejder på markedet, og det er fedt at se det vokse,” slutter Stiven Larsen.

Er du interesseret i at høre mere om technetværket hos HjulmandKaptain, eller ønsker du sparring som iværksætter, så kontakt Stiven Larsen på sla@70151000.dk

Kæmpe Second Hand marked: Mega Kup slutter året af med et brag i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard

Så er det ved at være sidste chance i år for at besøge det store second hand marked Mega Kup!

Lørdag d. 8. december slår de et sidste smut forbi Aalborg, inden året går på hæld.

Henriette Iversen fra Mega Kup glæder sig til at byde indenfor til deres Mega Kup! Christimas Edition.

“På grund af julen har vi skruet godt op for julestemningen, og sørget for goodiebags til de første 50 besøgende gæster.

Vi får også julemanden på besøg, og han har lidt julegodter med til børnene.

Og ellers byder vi jo op til en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sælge ud af alt det tøj, man ikke får brugt, og på den måde skrabe lidt ekstra penge sammen til julegaver.

For dem der ikke sælger, er der jo en oplagt mulighed for at finde tøj til de kommende julefrokoster.” fortæller Henriette.

Nye tiltag forbliver

Sidste gang var ét af de nye tiltag et område med prøverum og spejle, således at man har mulighed for at prøve tøjet på, inden man køber det. Det var en stor succes, og et tiltag der gavnede de besøgende gæster.

Derfor vil det også være tilstede d. 8. december.

Ligeledes vil Aalborg Freja igen stå med en lille bod med salg af drikkevarer og let mad.

Og for at give eventet lidt juledrys, vil der være lækre giveaways, konkurrencer og lotterier – både på dagen og på Mega Kups Facebookside op til eventet.

Man kan blandt andet vinde en gratis stand eller entré i 2019.

Støt den gode sag

Mega Kup har et fantastisk bæredygtigt perspektiv. Man kan købe billigt og pænt tøj, og på samme tid gøre noget godt for miljøet.

Og hvis man som sælger ikke orker at slæbe det resterende tøj med hjem igen, så kan man donere det til Blå Kors Danmark.

Sidste gang blev der doneret en del tøj i den gode sags tjeneste. Derfor vil de igen være at finde ved eventet.

En spændende nyhed til 2019

Siden second hand markedet for første gang slog dørene op i april, er der blevet introduceret en del nye tiltag til gavn for de mange besøgende gæster.

Næste år bliver inden undtagelse.

“Vi glæder os til at afsløre en spændende nyhed der kommer til at have stor betydning for næste år. Det er endnu ikke noget, jeg kan sige noget om, men alle nyheder bliver delt på de sociale medier, så man kan med fordel følge med der.”

Og mens vi spændt venter, er der stadig stande at booke. Der er, ligesom altid, stor interesse omkring eventet, så man skal ikke vente for længe.

“Vi satser på at få udsolgt ligesom sidste gang. Sidst havde vi dog over 20 på venteliste, så man skal være ude i god tid,” afslutter Henriette.

Du kan booke din stand her.

Åbningstiderne er kl. 12-15 i Freja Hallen, Aalborg.

Brødre står bag nyt møbelfirma: Bruun Hansen laver helt unikke møbelserier

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Boligindretning er det, der giver hjemmet personlighed, og er med til at skabe den perfekte synergi i boligen.

At leve smukt gør noget ved sindet.

Bruun Hansen er et nyt lokalt møbelfirma, som slog dørene op i sommer.

Deres vision er at skabe kvalitetsbevidst dansk design til den kræsne køber, der har sans for kvalitet og godt håndværk.

Beton er grundelementet

Bag firmaet står de to nordjyske brødre, Thomas Bruun Hansen og Jakob Hansen.

Møbelsortimentet består i dag af syv bordserier, hvor kun de bedste modeller er udvalgt.

“Alle vores borde er håndlavet. Bordben og stel har vi nøje tilpasset de enkelte møbelserier, og alle beton -bordpladerne er af 100% massiv beton, i modsætning til mange andre på markedet,” fortæller Jakob Hansen.

I øjeblikket foregår produktionen i Svenstrup, syd for Aalborg, hvor deres administration og Showroom også holder til.

“Betonbordene er vores varemærke. Vi har designet møblerne med perfektionisme, og hvert bord er unikt for os,”  fortæller Thomas Bruun Hansen.

Udover de seks møbelserier i beton, lancerede Bruun Hansen den 3. november deres helt nye KUBE serie. Serien består af 4 kubeformet borde, med enten marmor- eller betonplade.

Alle bordene passer ind i alle typer rum i hjemmet – og ikke kun de funktionelle.

Her kan de indrettes som sofaborde, coffee table, og natborde – det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor de smukke borde kan placeres i hjemmet.

“Formålet er at kunne kombinere farver og stil, lige meget om man ønsker at bruge dem som sofaborde, opsats, sengeborde eller noget helt fjerde.

De fungerer perfekt sammen eller hver for sig,” fortæller Jakob Hansen.

Udvider sortiment

Fremtidens indretningstips kan, lige nu, være en abstrakt tanke – især når det har med boligindretning og interiør at gøre.

Men allerede nu gør Bruun Hansen en indsats og er klar til at udvide deres sortiment i januar 2019.

“KUBE – Coffee table er stilrene borde i vores kendte KUBE serie. Bordene fås i tre forskellige højder med fire forskellige farver marmor- eller betonplade,” fortæller Jakob Hansen.

Thomas supplerer;

”Vi glæder os til at udvide vores sortiment. Visionen er den samme; at skabe et eksklusivt bord, som passer hjem i alle stilarter,” slutter Thomas Bruun Hansen af med.

Vind et Bruun Hansen KUBE bord

Lige nu har du mulighed for, at vinde et eksklusivt KUBE bord fra Bruun Hansens nyeste serie KUBE.

Du kan se konkurrencen her.

Men hvis ikke du kan vente, til konkurrencen er afsluttet, så kan du lige nu eksklusivt få en rabatkode til at få 30% på hele KUBE serien.

Rabatkoden er “november”, og skal anvendes ved et køb på Bruun Hansens hjemmeside.

Wildebeest har lige lanceret juleburgere: Vi har testet dem

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen er vilde med alt, der har med jul at gøre.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi er vilde med alt, der har med burger at gøre.

Så hvad sker der, når en lokal restaurant melder ud, at de går all in på årets julemenu og opgraderer deres i forvejen lækre sliders til udgaver, der er selveste Julemanden værdig?

Vi er selvfølgelig på pletten.

Især fordi vi sidste år stadig havde deres slider, Apple Slices, i baghovedet.

En slider med top af æbleskive; dog ikke et nyt “koncept” på Wildebeest Gastropub, hvor best selleren Normandy Flapjack‘s top siden åbningen har bestået af en pandekage med flødeostcreme.

Det er heller ikke noget nyt, at Bæstet udvikler nye sliders til hver sæson – men vi glædede os alligevel især til at se, hvad årets juleinficerede menu bestod af denne gang.

Dansk julemad i islandske rammer

Wildebeest kunne afsløre hele tre nyheder på menukortet: Sæsonens slider, Sankt ANDreas samt Fondant a la mande.

Sæsonens slider bestod af flæskesteg med brombærkompot, rødkål, kartoffelchips, brøndkarse og mayonnaise. En række ingredienser, som den julemadglade dansker i den grad kan godkende.

Gastropubben på Østerbro er ellers kendt for at have bragt Islands velsignede bud ind i Aalborg.

Restauranten blev nemlig åbnet af den islandske familie, Gudbergsson, tilbage i 2016. Familien havde tidligere erfaring fra restaurantionsbranchen på Island og drømte om at introducere gastropubkonceptet for aalborgenserne – men julemenuen er alligevel blevet holdt i den danske julesmag.

“Vi har holdt os til det danske i denne omgang, da vi ikke var sikre på, at danskerne kunne klare den islandske mad, som kæst skata – fermenteret rokke – vi traditionen tro spiser d. 23. december,” fortæller Gudmundur Gudbergssonmed et smil.

Og selvom fermenteret rokke da også lyder interessant, så var vi nu alligevel ret begejstrede for, at valget denne gang faldt på den danske udgave af julen.

Dette gjaldt også den anden slider Sankt ANDreas, med braiseret and, grønkål, citron/appelsin-kompot, græskarpuré, saltede hasselnødder, marineret æble og brøndkarse.

Det kunne tydeligt smages, at der er lagt mange tanker bag begge sliders og sammensætningen af ingredienserne, er intet mindre end geniale.

Man kunne ligefrem gå på opdagelse gennem de mange lag af råvarer, og ind i mellem var vi nødt til at udbryde til hinanden: “Det her smager godt! Hvad var det nu, det var … ?”

Smagsnuancerne var med andre ord lige til at bryde ud i julesang over, og her gav sæsonbetonede råvarer virkelig mening. Sæsonen for og smagen af jul.

Revolutionrende juledessert i nye klæder

Aftenens helt store vinder blev dog (overraskende nok) ikke én af de to jule-sliders. Derimod løb sæsonens nye dessert, fondant a la mande, af med aftenens førsteplads.

Vi kan vist godt tillade os at kalde desserten revolutionerende på den aalborgensiske desserthimmel. Den smukke anretning bestod nemlig af chokolade fondant, ris a la mande-iscreme, kirsebærsovs og et perfekt chokoladejuletræ – som stjernen på toppen.

Man kan måske fristes til at tænke, at ris a la mande-is da i bund og grund ikke lyder så revolutionært – og er det måske endda lidt blasfemisk at begynde at eksperimentere ved så legendarisk en juledessert? Men … I dette tilfælde er der kun én ting at sige: JA!

De fleste har vel, gennem deres juletid, været igennem flere ris a la mande-oplevelser? Nogle rammer plet, mens andre kan forekomme både tynde og smagløse.

Netop denne her udgave af ris a la mande smagte – og vi citerer – som “den helt ægte vare”. Der var slet ingen tvivl om, at den kolde kugle af ris a la mande, der havde fundet vejen til vores tallerken, smagsmæssigt kunne godkendes af selv den mest perfektionistiske bedstemor.

At den blev akkompagneret af en lavine af flydende chokoladefondant, gjorde bestemt ikke begejstringen mindre. Så er det altså i orden at “rode i historien”.

Der bliver i hvert fald ikke noget brok fra os, hvis en kopi af denne dessert blev serveret på årets julebord. Og skulle der være julesliders til forret, er det også heeeeeeelt okay!

Du kan booke bord til årets julebord på Wildebeest lige her.