Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen

Skrevet af: Michael Qureshi
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

De fleste iværksættere er opdraget med, at man i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed skal gøre sig overvejelser om selskabsstiftelse, ligesom samarbejdsaftaler og fortrolighedsaftaler ikke er fremmedord for de fleste nystartede virksomheder.

Der er dog ét retsområde, som alle virksomheder, uanset størrelse og forretningsidé, skal overveje som det allerførste, og det er immaterialretten – også kaldet IPR (Intellectual Property Rights)

Hvis du står med en unik forretningsidé, er det ligegyldigt, hvor mange holdingselskaber du har stiftet, eller hvor mange fortrolighedsaftaler du har indgået, hvis din forretningsidé er ubeskyttet.

Tag for eksempel isterningeposen, der i sin tid blev udtænkt på en sommerhustur til Blokhus af opfinderen Erling Vangedal-Nielsen.

Hvis han havde fortalt naboen om sin idé over en løs sludder, ville det teoretisk set have været nok til at afskære ham muligheden for at få patenteret sin opfindelse, hvilket ville have været altødelæggende for virksomheden.

Der er brug for sparring undervejs

Nyhedskravet i patentretten er blot én af de faldgruber, som de færreste iværksættere kender til.

I det hele taget er der rigtig meget, som man har brug for sparring til, når man eksempelvis starter en virksomhed, der beskæftiger sig med teknologiske produkter eller serviceydelser (ofte kaldet techvirksomheder).

De fleste, der kaster sig over et projekt, har kompetencerne og passionen inden for deres branche. Deres fokus skal være på at udvikle produktet eller forretningskonceptet og ikke på de juridiske regler og støvede paragraffer.

Hos advokatfirmaet HjulmandKaptain har man en særlig afdeling – IPR & Technology – der har specialiseret sig i teknologivirksomheder, og de udfordringer denne type af virksomheder møder.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og
Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

I takt med at antallet af techvirksomheder i Aalborg øges, har HjulmandKaptain været gode til at hjælpe mange af denne type virksomheder i processen. Der er masser af sparring at hente på rejsen fra start up til etableret virksomhed.

Det fortæller Stiven Larsen, der er fagchef for it-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain.

”I vores afdeling for IPR & Technology har vi specialiseret os i de retsområder, der er særligt relevante for alle nystartede og etablerede techvirksomheder.

Vi anbefaler alle vores kunder at få udarbejdet en IPR-strategi med henblik på at få identificeret og beskyttet virksomhedens produkter og forretningskendetegn.

Foruden den faglige specialisering har vi tillige stor kommerciel forståelse og er bidende bevidste om, at juridisk rådgivning ikke kan stå alene.

Vi bestræber os på at være et full-service advokatfirma, der kan bistå vores kunder med alle aspekter af deres sag, ligesom vi kan hjælpe vores kunder med kapitalfremskaffelse, markedsstrategier, m.v.”

Han uddyber desuden nødvendigheden i at have erfarne sparringspartnere inde over tidligt i processen.

“Mange techiværksættere er så optaget af at kode og fintune deres idé, at de helt glemmer at lave en Go To Market-strategi (GTM) for deres produkt for slet ikke at sige, at de helt glemmer at komme på markedet med deres produkt.

En Go To Market-strategi indebærer, at man får rådgivning i at omsætte idéer og prototyper til kommercielle produkter med henblik på afsætning på det relevante marked.

Det er ikke uden risiko, at undlade en Go To Market-strategi. Det kan sætte virksomhederne tilbage til start eller forsinke hele processen voldsomt, ligesom der er risiko for, at konkurrenterne kommer først på markedet og dermed opnår en fordel.”

Forud for jurastudiet læste Stiven Larsen til civilingeniør inden for datateknik, hvor han opnåede en unik brancheforståelse og viden om det mere ”nørdede” (tekniske) i techvirksomhederne.

Kombinationen af det juridiske, tekniske samt forretningsforståelsen gør, at HjulmandKaptain ofte bliver valgt som totalrådgiver for techvirksomhederne.

Mange virksomheder har draget fordel

Dette bakkes op af Thomas Pedersen. Han er direktør for den nystartede aalborgensiske techvirksomhed Acubit ApS. De har draget stor nytte af Stiven Larsens og HjulmandKaptains engagement i at hjælpe techvirksomheder.

“Med Stiven Larsen var det ikke bare en timepris og så videre. Der har hele tiden været en oprigtig vilje til at sætte sig ind i vores virksomhed og udfordre os helt fra starten.

Han har også været med til at sørge for, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner, og at vi har haft fokus på at løse de udfordringer, der har været nødvendige. Det er faktisk sådan, at vi har valgt en bestyrelse på 5 medlemmer, hvor Stiven Larsen er udpeget som bestyrelsens formand , fordi der var så god sparring fra begyndelsen,” siger Thomas Pedersen.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

Acubit ApS er et salgs- og udviklingsselskab, som er med til at bygge teknologiske løsninger, der forsimpler procedurer. Landets kommuner er blandt deres kunder, og her har HjulmandKaptain også spillet en væsentlig rolle.

“På det juridiske plan har vi fået meget ud af Stiven Larsens viden om persondataloven og hele det her GDPR, som er trådt i kraft nu. Det har været vigtigt, når vi har kommuner som kunder, at de persondata, vi eventuelt har, er forsvarligt sikret,” lyder det fra Thomas Pedersen.

Han ser HjulmandKaptain være med i de næste mange år, hvor Acubit ApS skal etablere sig på markedet.

“Vi er en vækstvirksomhed. Vi ansatte vores første medarbejder her i maj, nu søger vi to mere, og vi skulle gerne være på 8-10 ansatte næste år. Så i takt med at vi vokser, er det endnu vigtigere at have en god sparringspartner.

Derudover er der utrolig meget hjælp at hente for start ups i Aalborg med Business Aalborg og så blandt andet Novi, som vi har kontor hos til meget fordelagtige vilkår,” forklarer Thomas Pedersen.

Opbygning af technetværk

Hos HjulmandKaptain har man desuden været gode til at skabe relationer mellem flere af Aalborgs spirende techvirksomheder.

De har også etableret et IPR-TECH Netværk, hvor der er masser af gode råd og sparring at hente for både nyopstartede og etablerede virksomheder.

“Vi har skabt et netværk med fokus på, at techvirksomheder kan hente sparring, viden og lave forretning med hinanden. Vi har allerede sat flere op sammen, som nu samarbejder på markedet, og det er fedt at se det vokse,” slutter Stiven Larsen.

Er du interesseret i at høre mere om technetværket hos HjulmandKaptain, eller ønsker du sparring som iværksætter, så kontakt Stiven Larsen på sla@70151000.dk

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft

Stor støtte: I regn og blæst blev der løbet penge ind til Børns Voksenvenner

Skrevet af: Tess Amelung
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen

Calvin Harris’ store sommerhit ’One Kiss’ brager ud af de to store sorte højtalere, der er placeret uden for indgangen til Utzon Centeret ved Østre Havn.

Måske prøver den desperat at jage de sorte skyer væk, der truer på himlen og tilbagebringe den varme sommer. Men den ser ud til at tabe slaget.

Næsten 200 løbere er blevet sendt afsted på en i alt knap 5,3 kilometer lang rute til velgørenhedsløbet for organisationen Børns Voksenvenner, hvor deltagerne selv kunne vælge, hvor mange de runder, de løb.

Adskillige modige løbere tog den 16 omgange, så det svarede til et marathon, og især ved Kulturbroen var det en udfordring, da man løb i vand til knæene.

Flere steder på ruten står under vand, det styrter ned i flere omgange, og det blæser en halv pelikan. Men folk gennemfører og sikrer, at der bliver støttet op om det gode formål.

Børns Voksenvenner er en landsdækkende humanitær forening med et hovedkontor i København og 41 lokalafdelinger rundt omkring i Danmark, hvor voksne kan søge om at blive ven til et barn, der mangler en ekstra voksen i sit liv.

Børn, som eksempelvis har mistet en forælder eller som altid kun har haft en. Organisationen består primært at frivillige hænder, der får sat vind i sejlene og sørger for en velfungerende organisation.

Han er manden bag velgørenhedsløbet

En af de frivillige er 43-årige Søren Klinsmann, som er manden bag Børns Voksenvenners løbearrangement, som løb af stablen i går lørdag i Aalborg.

Og så er han selv voksenven gennem fem år til Magnus Guldager Slipsager på 13 år. Med 48 sponsorater fra virksomheder primært med base i Aalborg, og en række frivillige fra Børns Voksenvenner i ryggen, har han arbejdet siden begyndelsen af året på at skabe velgørenhedsløbet.

”Jeg lavede aftalen om at benytte Utzon Centeret i januar, og så har jeg arbejdet på det siden marts, hvor jeg fra maj måned brugte hver dag. Det har jeg også gjort siden august.”

 

Søren Klinsmann er en ægte ildsjæl.

Med sin egen fortid som både overvægtig og ordblind, har han viet sit voksenliv til at hjælpe andre, der har brug for ekstra omsorg og vejledning i hverdagen.

Fortid som overvægtig inspirerede

De store vinduespartier oplyser det store rum med det lyse træloft skabt af nu afdøde Jørn Utzon, men de bevidner også om den kommende regn, der truer de løbeglade deltagere langs havnefronten.

Rummet er udsmykket med runde borde beklædt med hvide duge, og på to langborde står store chokoladekager pyntet med click mix og hasselnødsflager klar, til når løberne vender tilbage. Kager, de fleste nok ville have svært ved ikke at kaste sig over.

Men Søren Klinsmann selv – han skal ikke have noget.

Igennem hele sin barn-og ungdom har han været overvægtig. Han elskede mad, slik og så drak han for meget alkohol.

Men glæden ved mad og drikke skulle vise sig at være et uligt kærlighedsforhold. For det satte sine markante og farlige spor, for en dag vejede han 185 kilo.

En december-dag i 2007 tog han derfor en beslutning, der skulle vise sig at være livsændrende for den madglade mand.

”Jeg sagde til mig selv, at nu skulle jeg tabe mig 15 til 20 kilo. Den 7. april 2008 stoppede jeg med at spise kage, slik og chips, og jeg har ikke spist det siden. Jeg kommer aldrig til det igen,” fortæller han.

Medaljen alle deltagere fik

Har løbet 231 halvmarathons og 65 hele

To år efter stopper Søren Klinsmann med at drikke alkohol.

”Det kommer jeg heller aldrig til igen.”, fortæller han med et fastbesluttet ansigtsudtryk.

Siden sin livsstilsændring har Søren Klinsmann løbet 231 halvmarathons og 65 hele af slagsen, og så har benene også taget ham gennem blandt andet fem gange Aalborg Brutal Marathon og The Polarbear Challenge i Grønland.

I dag er han ikke bare 20 men hele 90 kilo lettere og tusindvis af overskud rigere. Det overskud bruger han blandt andet på at være voksenven.

At være voksenven skaber glæde for begge

De første løbere begynder ligeså stille at indtage det store oplyste rum. Det er både voksne og børn, der kommer ind. ”Bare tag alt det kage, I vil, drenge”, råber Søren Klinsmann igennem lokalet til to lyshårede drenge. Det skulle han ikke sige to gange.

”Jeg følte, at nu havde jeg tid og energi til at være voksenven, og jeg havde ikke selv noget barn, og så ville jeg gerne gøre det. Det kræver ikke så meget. I starten troede jeg, at man skulle noget hele tiden, og at det skulle koste penge. Det behøver det ikke.”

Søren Klinsmann og Magnus Guldhammer Slipsager ser nu hinanden cirka hver 14. dag, hvor de blandt andet dyrker motion sammen og tager i svømmehallen.

”Så har jeg en åben folkevogn, den kører vi rundt i om sommeren”, fortæller han med et smil.

For at kunne blive voksenven skal man netop, som Søren Klinsmann, have noget at tilbyde. Birgit Klitgaard Leong er centerleder for Børns Voksenvenner i Aalborg, og fortæller, at det ikke bare er alle, der kan blive voksenven.

”Man skal have ren straffeattest for at blive voksenven. Man skal have tid og være stabil i sit liv, så man bliver et stabilt holdepunkt for barnet.”

For det at være voksenven skal være noget, man virkelig vil, og som man ikke føler som en sur pligt. Birgit Klitgaard Leong fortæller også, at venskabet ikke kun er givende for barnet. At være voksenven giver mindst ligeså meget.

”De synes, det er dejligt. Det er sjovere at være i Zoologisk Have med et barn, end det er at være det selv.”, fortæller hun.

Jeg har vundet en grill

Flere af deltagerne begynder at indtage de runde borde og stille sig i kø til kaffen. Håret på de fleste afslører, at de har været ramt af regnen.

”Jeg har vundet en grill. Jeg er lige flyttet i rækkehus, så det mangler jeg.”, siger en glad kvinde. ”Jeg har aldrig vundet noget før”.

”Det er jo hovedpræmien. Tillykke”, svarer Søren Klinsmann hende.

Gasgrillen er bare en af de sponsorgaver, som bliver givet til dagens løb. Med i præmiepuljen finder man blandt andet også sko, weekendophold og en række gavekort.

Med Søren Klinmanns fortid har han med lørdagens velgørenhedsløb forenet sin passion for løb og sin rolle som voksenven til at sprede glæde for andre igennem en god sag og et godt formål.

Som prikken over i’et kommer Magnus Guldhammer Slipsager ind i rummet knap 5,3 kilometer senere. Plaskvåd i håret. Også ramt af det ubarmhjertige regnvejr.

Han stikker Søren Klinsmann en high five, som spørger ham ”Gik det godt?”, hvortil hans ven svarer med et smil malet i ansigtet ”det var sjovt.”