Flere tech-virksomheder starter op i Aalborg: Der er hjælp at hente på rejsen

Skrevet af: Michael Qureshi
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret
Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

De fleste iværksættere er opdraget med, at man i forbindelse med stiftelsen af en virksomhed skal gøre sig overvejelser om selskabsstiftelse, ligesom samarbejdsaftaler og fortrolighedsaftaler ikke er fremmedord for de fleste nystartede virksomheder.

Der er dog ét retsområde, som alle virksomheder, uanset størrelse og forretningsidé, skal overveje som det allerførste, og det er immaterialretten – også kaldet IPR (Intellectual Property Rights)

Hvis du står med en unik forretningsidé, er det ligegyldigt, hvor mange holdingselskaber du har stiftet, eller hvor mange fortrolighedsaftaler du har indgået, hvis din forretningsidé er ubeskyttet.

Tag for eksempel isterningeposen, der i sin tid blev udtænkt på en sommerhustur til Blokhus af opfinderen Erling Vangedal-Nielsen.

Hvis han havde fortalt naboen om sin idé over en løs sludder, ville det teoretisk set have været nok til at afskære ham muligheden for at få patenteret sin opfindelse, hvilket ville have været altødelæggende for virksomheden.

Der er brug for sparring undervejs

Nyhedskravet i patentretten er blot én af de faldgruber, som de færreste iværksættere kender til.

I det hele taget er der rigtig meget, som man har brug for sparring til, når man eksempelvis starter en virksomhed, der beskæftiger sig med teknologiske produkter eller serviceydelser (ofte kaldet techvirksomheder).

De fleste, der kaster sig over et projekt, har kompetencerne og passionen inden for deres branche. Deres fokus skal være på at udvikle produktet eller forretningskonceptet og ikke på de juridiske regler og støvede paragraffer.

Hos advokatfirmaet HjulmandKaptain har man en særlig afdeling – IPR & Technology – der har specialiseret sig i teknologivirksomheder, og de udfordringer denne type af virksomheder møder.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og
Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

I takt med at antallet af techvirksomheder i Aalborg øges, har HjulmandKaptain været gode til at hjælpe mange af denne type virksomheder i processen. Der er masser af sparring at hente på rejsen fra start up til etableret virksomhed.

Det fortæller Stiven Larsen, der er fagchef for it-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain.

”I vores afdeling for IPR & Technology har vi specialiseret os i de retsområder, der er særligt relevante for alle nystartede og etablerede techvirksomheder.

Vi anbefaler alle vores kunder at få udarbejdet en IPR-strategi med henblik på at få identificeret og beskyttet virksomhedens produkter og forretningskendetegn.

Foruden den faglige specialisering har vi tillige stor kommerciel forståelse og er bidende bevidste om, at juridisk rådgivning ikke kan stå alene.

Vi bestræber os på at være et full-service advokatfirma, der kan bistå vores kunder med alle aspekter af deres sag, ligesom vi kan hjælpe vores kunder med kapitalfremskaffelse, markedsstrategier, m.v.”

Han uddyber desuden nødvendigheden i at have erfarne sparringspartnere inde over tidligt i processen.

“Mange techiværksættere er så optaget af at kode og fintune deres idé, at de helt glemmer at lave en Go To Market-strategi (GTM) for deres produkt for slet ikke at sige, at de helt glemmer at komme på markedet med deres produkt.

En Go To Market-strategi indebærer, at man får rådgivning i at omsætte idéer og prototyper til kommercielle produkter med henblik på afsætning på det relevante marked.

Det er ikke uden risiko, at undlade en Go To Market-strategi. Det kan sætte virksomhederne tilbage til start eller forsinke hele processen voldsomt, ligesom der er risiko for, at konkurrenterne kommer først på markedet og dermed opnår en fordel.”

Forud for jurastudiet læste Stiven Larsen til civilingeniør inden for datateknik, hvor han opnåede en unik brancheforståelse og viden om det mere ”nørdede” (tekniske) i techvirksomhederne.

Kombinationen af det juridiske, tekniske samt forretningsforståelsen gør, at HjulmandKaptain ofte bliver valgt som totalrådgiver for techvirksomhederne.

Mange virksomheder har draget fordel

Dette bakkes op af Thomas Pedersen. Han er direktør for den nystartede aalborgensiske techvirksomhed Acubit ApS. De har draget stor nytte af Stiven Larsens og HjulmandKaptains engagement i at hjælpe techvirksomheder.

“Med Stiven Larsen var det ikke bare en timepris og så videre. Der har hele tiden været en oprigtig vilje til at sætte sig ind i vores virksomhed og udfordre os helt fra starten.

Han har også været med til at sørge for, at vi ikke skyder gråspurve med kanoner, og at vi har haft fokus på at løse de udfordringer, der har været nødvendige. Det er faktisk sådan, at vi har valgt en bestyrelse på 5 medlemmer, hvor Stiven Larsen er udpeget som bestyrelsens formand , fordi der var så god sparring fra begyndelsen,” siger Thomas Pedersen.

Jakob S. Johnsen, Fagchef IPR og Stiven Larsen, Fagchef it-, teknologi- og markedsføringsret

Acubit ApS er et salgs- og udviklingsselskab, som er med til at bygge teknologiske løsninger, der forsimpler procedurer. Landets kommuner er blandt deres kunder, og her har HjulmandKaptain også spillet en væsentlig rolle.

“På det juridiske plan har vi fået meget ud af Stiven Larsens viden om persondataloven og hele det her GDPR, som er trådt i kraft nu. Det har været vigtigt, når vi har kommuner som kunder, at de persondata, vi eventuelt har, er forsvarligt sikret,” lyder det fra Thomas Pedersen.

Han ser HjulmandKaptain være med i de næste mange år, hvor Acubit ApS skal etablere sig på markedet.

“Vi er en vækstvirksomhed. Vi ansatte vores første medarbejder her i maj, nu søger vi to mere, og vi skulle gerne være på 8-10 ansatte næste år. Så i takt med at vi vokser, er det endnu vigtigere at have en god sparringspartner.

Derudover er der utrolig meget hjælp at hente for start ups i Aalborg med Business Aalborg og så blandt andet Novi, som vi har kontor hos til meget fordelagtige vilkår,” forklarer Thomas Pedersen.

Opbygning af technetværk

Hos HjulmandKaptain har man desuden været gode til at skabe relationer mellem flere af Aalborgs spirende techvirksomheder.

De har også etableret et IPR-TECH Netværk, hvor der er masser af gode råd og sparring at hente for både nyopstartede og etablerede virksomheder.

“Vi har skabt et netværk med fokus på, at techvirksomheder kan hente sparring, viden og lave forretning med hinanden. Vi har allerede sat flere op sammen, som nu samarbejder på markedet, og det er fedt at se det vokse,” slutter Stiven Larsen.

Er du interesseret i at høre mere om technetværket hos HjulmandKaptain, eller ønsker du sparring som iværksætter, så kontakt Stiven Larsen på sla@70151000.dk

Så skal der stemmes: Her er finalisterne til AALBORG AWARDS 2019

Skrevet af: Redaktionen

Så er vi klar til at løfte sløret for, hvem der er kommet igennem nåleøjet og er blandt finalisterne til årets AALBORG AWARDS.

Over 18.000 har stemt i den indledende nomineringsrunde, og det har været ekstremt tæt i langt de fleste kategorier.

I år har vi valgt at tage 6 finalister med i hver kategori til AALBORG AWARDS, der afholdes lørdag d. 30. marts i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Det bliver en af årets fedeste fester, og det er Vi Elsker 90’erne, der står for et Mega Afterparty. Se her hvilket kæmpe internationalt 90’er navn, der spiller til afterparty.

Du kan selv komme med til den store fest – der kan vælges mellem både siddepladser- og ståpladser. Der er drinks, show og afterparty inkluderet i billetten. Se billetterne her

Men du skal igen hjælpe med at stemme. For læsernes stemme har også en betydning for finalisterne.

Her voterer juryen med en stemme hver, og så tæller læsernes stemme i den her nye afstemning (den starter i bunden af artiklen) også med 1 stemme.

Juryen i år består af;

Gastromand v. Mads Schytte og Anders Damm Christensen
Peter Christian Jensen, direktør Ruths Hotel
Mark Bering, direktør Himmerland Golf & Spa Resort
Tina Mikkelsen, store manager, Magasin Aalborg
Michael Qureshi, redaktør MigogAalborg
Læsernes stemme

Vi har lavet en side om AALBORG AWARDS, hvor du kan læse mere om showet og se vores mange fantastiske sponsorer her

Ellers så er det bare om at stemme, så vi kan få afgjort, hvem der er Byens Bedste i de forskellige kategorier.

powered by Typeform

Gælder fra mandag: Motorvejs-tilkørsel spærres i over en måned

Skrevet af: Redaktionen
OBS - ARKIVFOTO
OBS - ARKIVFOTO

Vejarbejdet har været i gang længe, og det næste stykke tid bliver trafikken igen påvirket omkring den nye Egnsplanvej.

Denne gang gælder det arbejdet omkring Mariendals Mølle Motorvejen (afkørsel 28). Det er et arbejde, der kommer til at tage noget tid.

Således går det i gang mandag d. 25 februar tidlig morgen og forventes først afsluttet i starten af april.

Meddelelse udsendt af Aalborg Kommune

Aalborg Kommune følgende ud torsdag;

Spærring af tilkørsel <28> Mariendalsmølle til E45

Vi spærrer tilkørslen til E45 sydgående retning ved <28> Mariendalsmølle fra d. 25/2 kl. 04.00 til d. 4/4 kl. 23.00.

Du skal derfor holde godt øje og følge skiltningen med omkørselsrute via <29> Svenstrup.

Hvis du kommer fra Aalborg C og skal på E45, kan du alternativt benytte tilkørsel <27> Aalborg C og <26> Th. Sauers Vej.

Motorvejstilkørslen spærres, fordi tilslutningen til E45 mod syd skal ændres, som en del af vores tilslutning af Egnsplanvej til E45.

BabyBio er et hit: Se storfilm om formiddagen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Ét af vores læseres mest stillede spørgsmål er:

Hvad kan jeg lave i byen, når jeg er på barsel?

At have en nyfødt baby kan nemlig godt få mange til at føle sig ekskluderede fra de oplevelser, man som ikke-forælder er vant til.

Hvad nu hvis nogen føler sig krænket over at jeg ammer? Hvad hvis baby skriger? Er der plads til en barnevogn? Vil folk omkring mig forstå?

Heldigvis findes der arrangementer, der udelukkende tilgodeser nybagte forældre med nuttet påhæng.

På babyens præmisser

I Nordisk Film Biografer har man længe haft stor succes med BabyBio, der netop er målrettet til forældre på barsel, som har lyst til en hyggelig biografoplevelse – uden at skulle undvære familiens nyeste medlem i mellemtiden.

Filmforestillingen foregår i hverdagens dagstimer, og derudover vil der være dæmpet belysning i salen, så din baby ikke pludselig risikerer at forsvinde i biografmørket.

Skulle baby blive træt i løbet af filmen, vil det være muligt at opstille barnevognen uden for salen, hvor biografpersonalet fungerer som kyndige barnepiger; sådan at mor og far stadig har mulighed for at se filmen helt til rulleteksterne løber over lærredet.

Fede præmier og masser af kvalitetstid

Naturligvis havde vi ikke tænkt os at omtale dette arrangement uden først at have testet det på egen krop.

Og selvom vi hverken fik tilbudt en sut, blev lullet i søvn eller gylpede helt så meget som det gennemsnitlige publikum under forestillingen, så var det en enormt hyggelig oplevelse – og ingen så heller ned på os, da vi blandede en pose slik fra kiosken.

Det på trods af, at klokken endnu ikke havde slået 10 en tirsdag formiddag …

Foruden dagens film, Mødregruppen, var der desuden flere konkurrenceudtrækninger i samarbejde med Børnenes Kartel, der gav et par heldige forældre præmier med hjem.

Set fra vores synspunkt, så er der altså 0 gode grunde til ikke at invitere sig selv på en tur i BabyBio – måske især en oplagt mulighed for en mødregruppe, der gerne vil have nogle hyggelige timer sammen.

BabyBio afvikles i Kennedy Arkaden hver torsdag i lige uger og i City Syd hver tirsdag i ulige uger og viser altid biografaktuelle film.

Næste arrangement foregår tirsdag d. 26. februar kl. 12.00, og blandt forestillingerne er denne gang den oscarnominerede Green Book, der blandt andre har Viggo Mortensen i hovedrollen.

Du kan købe billetter til BabyBio lige her.

Historisk lavt: Nu kan boligejere få lån til nul procent i rente

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg
Foto: Christine Luca Hornemann Nielsen, MigogAalborg

For første gang nogensinde har boligejere mulighed for at vælge et 10-årigt fastforrentet lån med en rente på nul procent. Det skriver Berlingske.

Jyske Realkredit, der er det tidligere BRF-kredit, åbnede tirsdag for et nyt 10-årigt fastforrentet boliglån til nul procent.

Det sker blot efter 14 dage, hvor der også blevet skrevet historiske lånerekoder, da de fire store realkreditselskaber åbnede for et 30-årigt lån på 1,5 procent med ti års afdragsfrihed.

“Det er helt vildt”

Det er første gang i historien ifølge boligøkonom i Jyske Bank, Mikkel Høegh.

”Det er helt vildt, at vi nu har åbnet lån med nul procent i rente. Jeg ser det her som et lån, man holder til udløb.

Man kan ikke forestille sig, at det kan blive billigere,” siger Mikkel Høegh til Berlingske.

Han uddyber, at lånet henvender sig til boligejere med friværdi til at finansiere forbedringer i boligen eller opfylde andre drømme, som eksempelvis til en ny bil.

Og ligesom Mikkel Høgh uddyber, skriver Jyske Bank også på deres hjemmeside at lånet ikke er til dem der ønsker at købe en bolig, men er perfekt som et tillægslån til eksempelvis et nyt køkken eller andre forbedringer, der giver boligen værdi på langt sigt.

Men selvom renten er på nul procent, betyder det ikke, at lånet er gratis. Der skal fortsat betales bidrag og afdrag af lånet.