Risalamande- og marcipangris is: De er blevet helt julebims i Guf & Kugler

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I dag er julen officielt skudt i gang i Aalborg.

Julemarkedet på Gammeltorv åbnede klokken 12, årets julebelysning tændtes klokken 17, og i morgen kan vi se frem til ankomsten af selveste Julemanden.

Det må vel betyde, at alle barrierer nu er nedbrudt, og at det er okay at gå fuldstændig juleamok.

Men hvor går man så hen, hvis man vil gå all in?!

Et helt specielt sted i Aalborg midtby har de sidste par uger fanget vores (jule)opmærksomhed.

De sociale medier er næsten flydt over med julemænd, jingle bells og soft ice …

Derfor besluttede vi at aflægge Søster Guf og Ismutter et besøg i den populære Guf & Kugler. Det blev et besøg, vi sent vil glemme.

Vi gav nemlig de to (jule)energiske søstre en (troede vi) stor udfordring: “Servér os alt, der har noget med jul at gøre!”

Først skal træet vises

Da vi trådte ind i Guf & Kugler i Slotsgade stod det hurtigt klart, at julen ikke er noget, der bliver negligeret – tværtimod. Butikken bugner af julepynt og julestemning; både i og udenfor isbaren.

Første julegodte var en hjemmebagt belgisk vaffel lavet på havremælk. Den var toppet med et juletræ af softice, og selvfølgelig en stjerne af chokolade på toppen. “Sneen” på juletræet var lavet af knuste kokosbolscher.

Selvom softice på belgisk vaffel lyder fristende nok i sig selv, var softicen i anledningen af årstiden helt speciel.

Det var nemlig deres helt særlige jule-softice fra Ryå: Chokolade med Orange. Den bragte minderne tilbage til Toms legendariske Orangegrene, og her på redaktionen har vi aldrig smagt så godt et juletræ før!

En rose så jeg skyde …

Til lige at friske munden lidt op, var det næste vi fik serveret, af den mere flydende slags.

Guf & Kugler har nemlig lavet deres version af julehittet Jingle Bells. Deres version er en såkaldt GINgle Bells.

“Der er naturligvis tonic og gin i drinken, men det helt unikke er vores rosenblade-sorbet. Den er til dem, som måske ikke er så meget til de klassiske julesmage.

Men vi har da lige pyntet drinken med et juletræ af rosmarin, så man får lidt julestemning med,” fortalte Ismutter.

Kanel er julens krydderi nummer ét, og den fortjener selvfølgelig også sin helt egen is. Hos Guf & Kugler er den lavet på vaniljeis fra Ryå og (surprise) kanel.

Umiddelbart kan man godt tænke, at kanel giver en meget tør fornemmelse i en is, men balancen var faktisk helt perfekt.

“Hemmeligheden er rigeligt med fløde,” fortalte Søster Guf.

Det var stadig forholdsvis tidligt på dagen, at vi besøgte Guf & Kugler, så vi sagde ikke nej, da de to søstre foreslog, at vi skulle prøve kanelisen i en såkaldt Affogato, der betyder “den druknede” på italiensk.

Affogato er nemlig en dobbelt espresso, hvor en udvalgt is får lov at drukne i det sorte guld.

Is, kanel, kaffe og julemusik i baggrunden? Det bliver ikke meget bedre.

Myter højt fra nord

Julen har mange aspekter og handler om meget andet end en overflod af mad og forbrug.

I gamle dage, inden kristendommen overtog julefesten, fejrede vikingerne i stedet solhverv: At lyset vendte tilbage.

Det var også den historie, der fulgte med, da vi fik serveret husets Piña colada – med en lille sol på toppen.

“Denne frozen drink er lavet på kokosis, ananassorbet, vanilje softice og en lille smule rom. Vi skal også huske lidt sol i de kolde tider, og den kan uden tvivl tage én på tur til varmere himmelstrøg.”

Det var måske ikke lige “jul” der sprang først op i vores bevidsthed, men snarere flydende københavnerstang – og den går sgu også hele året.

Giv mig guf og giv mig godter

Ingen jul uden risalamande – og den har Guf & Kugler selvfølgelig også lavet deres bud på.

Den hedder Cherry Christmas og består af den bedste is fra Kastberg: lavet på økologisk fløde og mælk. Den er tilsat mandelsplinter, mandelessens og Amerena kirsebær.

Som om det ikke var julet nok, fik vi også lige et scoop af deres marcipangrIS – og den må betegnes som et scoop af en anden verden.

Den smagte som et forkælet marcipanbrød – rå marcipan, økologisk callebaut chokolade og ikke mindst masser af fløde.

De to uimodståelige kugler fik lige en klat vaniljeguf på toppen, og så vi var altså solgt til stanglakrids.

Yeah, it’s hard to be a nissemand

Vi må indrømme, at vores såkaldte “udfordring” skulle vise sig ikke at blive noget problem for de to is-glade søstre.

Juleherlighederne kom flyvende ind som Julemanden i hans kane, og vores mave(gave)sække nærmede sig efterhånden bristepunktet.

“Sikke et hårdt job” tænker I nok – og ja, it is hard to be a nissemand.

Men søstrenes opfindsomhed inden for julegodter er næsten højere end det norske juletræ på Nytorv, og vi siger aldrig nej til at være test-nisser – selvfølgelig i læsernes tjeneste.

Vi fik serveret en Frozen Lumumba, som bestod af chokolade-is, vanilje-softice og cognac.

Selvom drinken er iskold, kan vi sagtens forestille os, at den kan give lidt varme i ganen til de mange julehandlende i centrum. Den gjorde i hvert fald os varme om hjertet.

Til at akkompagnere denne, fik vi også serveret Frozen Irish Coffee, som sjovt nok består af kaffe-is, whisky og vanilje-softice.

En sikker vinder, og vi brød nærmest ud i støvledance af ren begejstring.

“Alle vores frozen drinks, kan selvfølgelig også bestilles i en virgin-udgave,” pointerede Søster Guf.

I’ll give it so someone special

Guf & Kugler på altså siges at være den perfekte lokation for årets juledate.

Som om det ikke var nok julegodter på menuen i forvejen, afslører Guf & Kugler, at der også kommer hjemmebagte æbleskiver på menuen fra næste uge.

“Det er selvfølgelig en hemmelig opskrift, som plejer at være meget populær. Vi kan nok også godt overtales til at fylde nogle af dem med nutella,” siger Søster Guf til MigogAalborg.

Ismutter og Søster Guf fortæller MigogAalborg, at de holder åbent til og med 23. december, så der er masser af muligheder for at indtage de mange julelækkerier.