Flere generationer sammen: Nordjysk familie har succes med måltidskasser

Skrevet af: Michael Qureshi

Af Stine Kjølby Christensen

Et lille stykke uden for Hobro – omgivet af fantastiske grønne omgivelser – finder man Guldsmedgaard.

På Guldsmedgaard er flere generationer samlet. Jytte og Ruben i den ene længe og deres søn Simon, hans kone Anne og deres seks børn i stuehuset.

Udover at være et samlingspunkt for den store familie så er Guldsmedgaard også en fælles passion i form af den virksomhed, som de driver sammen.

Guldsmedgaard står for mad uden stress, og det gør de ved at levere lækre måltidskasser i byerne mellem Brønderslev og Kolding med Aalborg som et af de større naturlige omdrejningspunkter.

Fra måttevaskeri til gårdbutik

Livet på Guldsmedgaard er langt fra en nyhed for den store familie. Indtil 2010 drev de nemlig sammen noget så idyllisk som en måttevaskeri fra gården.

Måttevaskeriet var en sund og god forretning, men efterhånden kunne familien mærke, at det ikke var passionen, der drev dem.

”Efter salget af virksomheden satte mine forældre gården til salg med et ønske om at flytte tættere på byen. Dette var dog lige midt i krisen, så det var lettere sagt et gjort.

Derfor begyndte de at overveje, hvad bygningerne ellers kunne bruges til, og her spirede idéen om en gårdbutik.” fortæller Simon Frederiksen til MigogAalborg.

Med den idé i baghovedet skete der et gennembrud, da Jytte og Ruben en dag overværede et vennepar få leveret en måltidskasse til deres hoveddør. Pludselig var det slet ikke en svær beslutning, hvad Guldsmedgaard skulle bruges til i fremtiden.

Fra én børnefamilie til en anden

Med seks børn på gården, så ved familien om nogle, hvad det vil sige at have travlt – og om at nyde de små øjeblikke i hverdagen, hvor man har kvalitetstid med hinanden.

Og denne viden danner også fundamentet for konceptet: At give andre familier mere tid til hinanden.

”For os giver det mening at hjælpe familier, fordi vi selv er en familie. Vores måltidskasser er lavet ud fra at det skal være nemt, hurtigt og børnevenligt. Vi ved godt, at der er nogle ting, som børn bare ikke vil spise.

Derfor indretter vi også kasserne, efter at der er et alternativ til dem – uden at resten af familien behøver at nøjes.” forklarer Simon.

Men det er ikke kun i måltidskasserne, at de gode værdier skinner igennem. På Guldsmedgaard gør familien også meget ud af at skabe en familiær atmosfære i mellem alle de ansatte, hvilket skaber en tryg og god hverdag på gården.

Dette gør de blandt andet ved at mødes rundt om det store og veldækkede morgenbord, inden dagens arbejde skal begynde.

Interesse for mad og gode råvarer

Det at mødes omkring maden er bestemt heller ikke noget nyt hos Guldsmedgaard. Familien har alle dage haft interesse for mad og har sammen dyrket måltiderne.

For hos Guldsmedgaard er mad ikke bare mad. Det handler også om at udvælge de helt rigtige råvarer, være sammen om måltidet og have tid til det væsentlige.

”Mange af vores ingredienser og råvarer bliver hentet fra nærområdet, og generelt bestræber vi os på at kunne handle så lokalt som overhovedet muligt – uden at gå på kompromis med kvaliteten selvfølgelig.

Vi har vores egen slagter og vores kartofler og æg kommer fra nabogårdene.” fortæller Simon.

Guldsmedgaard sælger en oplevelse

Når man først har oplevet Guldsmedgaard og dens fantastiske omgivelser, så er det da også svært ikke at forestille sig, hvordan grøntsagerne spirer i køkkenhaven, køerne græsser på marken og bolledejen hæver på køkkenbordet.

”Vi ønsker at sælge en oplevelse, så det er f.eks. ikke ligegyldigt, om det er pakket i plastik eller papir – eller hvordan maden er præsenteret for vores kunder. Hver en ret er prøvesmagt af os selv, og hver en detalje er gennemtænkt.”

Der er altså slet ingen tvivl om, at Guldsmedgaard vil være et rigtig godt bud på en god madleverandør, hvis du ønsker dig mere tid i hverdagen, men samtidigt gerne vil sikre dig selv god kvalitet og ernæringsrigtige råvarer.

Bl.a. er der for ganske nyligt blevet tilføjet en 100% økologisk måltidskasse til listen.

Du kan læse meget mere om Guldsmedgaard og deres koncept på deres hjemmeside.

Let’s taco’ bout this: Menendez præsenterer ny sæsonmenu

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er sket meget, siden Restaurant Menendez for første gang sagde Hola! til aalborgenserne i slutningen af marts.

Kim Jeppesen og Anne Menendez, der også står bag Restaurant Nam og det nye SMAEK, har arbejdet intensivt på at skabe den helt rigtige mexi-stemning i Nordjyllands hovedstad – og det må sige at være lykkes.

Hver weekend bugner restauranten af sultne og nysgerrige gæster, der med fornøjelse går på opdagelse i alt, hvad den latinamerikanske gastronomi kan bære.

Anne, der selv har rødder i El Salvador og Bolivia, har haft et ønske om at skabe mad, der ikke er bundet til lande eller traditioner. Maden skabes ud fra hvad der inspirerer køkkenet fra de forskellige lande i Latin Amerika – og naturligvis hvilke råvarer, der er i sæson.

I anledning af, at sommersæsonen er ved at gå på hæld, sker der derfor også omrokeringer på Menendez’ menukort.

Helt ny sæsonmenu klar

I sidste uge bød de velkommen til en helt ny sæsonmenu, men den helt store nyhed er en splinterny veggie-version.

Den nye vegetariske touch er kommet både kommet på a la carte, den populære taco tasting, som takeaway og ikke mindst som en del af Menendez’ 9 serveringer.

I sidstnævnte tryller kokken efter køkkenets bedste kundskaber – og det har vi naturligvis været forbi og prøvesmage.

Hvis man tror, at dét at gøre en latinamerikansk menu vegetarisk, kommer til at efterlade huller og mangler, kan man godt tro om igen.

Hvis man ikke fik det at vide på forhånd, vil vi godt påstå, at du gennem aftenen vil glemme alt om, at dine tallerkener bliver serveret helt uden kød.

Aftenens 9 serveringer var som følger:

  • Patacones m. trøffelcreme, havgus og saltet lime
  • Veggie Anticucho grillspyd m. svampe & æggeblomme
  • Tostada m. røget kartoffel, ærter & salsa verde
  • Ceviche af tomat m. æble leche de tigre & chulpe majs
  • Taco m. butternut squash m. chipotle creme & cortido
  • Taco m. grillede løg, Ananas & salsa amarillo
  • Humitas m. svampe, gammelknas & creme fraiche
  • Stegt blomkål m. pimientos de padron & hasselnødder
  • “Bayas con crema” Bær m. karamelis, hvid chokoladefløde & makroner

Som tidligere nævnt, så var det ikke svært at “abstrahere” fra det faktum, at menuen var sammensat helt uden indblanding fra dyreriget – på trods af, at aftenens to udsendte begge er kødædere.

For at fremhæve nogle serveringer – selvom det måske ikke er nødvendigt, da du jo får dem alle – kan vi eksempelvis snakke lidt om “svampespydet”, der nærmest smeltede på tungen – tostada‘en, en form for sprødstegt tortilla, der knasede og fedtede på den helt perfekte måde – den sikre taco-vinder, der lå en perfekt bund for det spændende og velvalgte fyld … ja, vi kunne blive ved.

En særlig oplevelse var det også at møde humitas, der under sin majsindpakning gemte på en blød blanding af svampe, ost og creme fraiche.

Og det er det Menendez kan: Overraske og udvide ens madhorisont … hele vejen over Atlanten.

Bedste dessert nogensinde

Hvis vi absolut skal kåre en livret (det skal vi jo ikke … men det fortjener den altså), så bliver det uden tøven aftenens sidste.

Desserten, Bayas con crema med karamel-is, hvid chokoladefløde og makroner, var tæt på den bedste dessert, vi nogensinde har fået og alle ingredienser faldt ind i så smuk en synergi, at de mexicanske engle gav sig til at danse salsa på vores tunger.

En abolut must-try uanset om du er vegetar, kødæder, faldskærmsudspringer eller bare en ganske almindelig sofakartoffel.

Menendez har i hvert fald gjort sit ypperste for at bevise, at vegetarisk mad overhovedet ikke behøver at være et fravalg af noget – nærmere bare en helt ny smagsvej at gå, hvis du trænger til at blive forkælet og inspireret på ny.

Du kan booke dit næste besøg på Menendez lige her.

Buenas tardes!

Stor weekend i Fårup Sommerland: Koncert og sidste chance for en badetur

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto: Fårup Sommerland
PR-foto: Fårup Sommerland

Man kan roligt finde badetøjet frem igen.

I weekenden vender sommeren retur til Nordjylland med temperaturer over 25 grader, og endelig kan vi blive fri for regnbyger og vekslende skydække.

Fårup Sommerland forventer også, at deres store Aquapark bliver et trækplaster, når sensommeren viser sig fra sin allerbedste side.

Faktisk bliver det sidste chance for en badetur i Aquaparken. Vandkanonen, Vandslangen og alle de andre sjove vandrutschebaner i deres vandland lukker nemlig ned efter weekenden.

Store koncerter i vente

Det gør resten af Fårup Sommerland heldigvis ikke. Der er stadig noget tid tilbage af årets sæson, og på lørdag er der stor koncert med hitmageren Skinz.

I sidste weekend var det Joey Moe, der charmerede gæsterne i Danmarks sjoveste skov, og i den kommende weekend er det altså Skinz med flere af sine store hits.

Weekenden efter er der atter koncert, når Wafande og Shaka Loveless holder dobbelt-koncert.

Nomineret til en pris

Men det er ikke de eneste gode nyheder fra Fårup Sommerland.

De er nemlig blevet nomineret til en ret særlig pris. De er nemlig blevet nomineret til en Børn i byen Pris 2019 som Bedste Forlystelse.

Børn i Byen er et medie henvendt til børnefamilier, og de har mange kendte navne med i nomineringerne. Fårup Sommerland er i duel med Tivoli, Legoland, Djurs Sommerland og Bakken.

Den anerkendelse vækker glæde i Fårup Sommerland.

“Det er jo en af de største portaler for børnefamilier i Danmark, så vi er super glade for at blive nomineret til Danmarks bedste forlystelse af Børn i Byen.

Det her er jo en nominering som gæsterne giver os, så jeg håber meget at en masse nordjyder vil stemme på os, så vi kan trække prisen hjem til Nordjylland,” siger Rasmus Mortensen, Marketingchef i Fårup, til MigogAalborg.

Du kan se de nominerede og stemme her

14.000 gæster i sommerferien: Udstilling skaber stor fremgang for Utzon Center

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

Bier, røg, lys, gys i maven, grin, skalahuse, himmelhytter og fed teknologi.

Det er opskriften på at engagere børn og legeglade voksne i arkitektur.

I skolernes sommerferie har ikke færre end 14.000 gæster, heraf 4.000 børn, lagt vejen forbi Utzon Center for at lege og lære i udstillingen Rumtosset.

Det er en fremgang på 50 procent i forhold til samme periode sidste år, der på grund af den store Utzon100-fejring indtil videre er rekordåret.

“Vi brænder for at vise børn og voksne, hvad arkitektur kan – og for at give dem oplevelser for alle sanserne, forstanden og fantasien. Samtidig arbejder vi for, at kultur ikke skal være en lukket byfest.

Det skal trække folk fra hele verden og resten af landet til og give dem noget, de ikke får andre steder. Det er i høj grad lykkedes med Rumtosset, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center.

Ud af de 14.000 gæster er 36% nordjyder, 30% er fra det øvrige Danmark, og 34% udlændinge.

“Og de har alle forladt os glade og rumtossede, “tilføjer Lasse Andersson.

Pressefoto

Arkitektur er en leg

Rumtosset er en del af “Arkitektur er en leg”-projektet, som er støttet af Nordea-fonden. Et projekt, som både kommer gæster i Utzon Center og skolebørn over hele landet til glæde gennem inspirerende undervisning.

Hos Nordea-fonden er der stor tilfredshed med projektet.

“Børn og unge skal opleve arkitektur som en kreativ, visuel leg, hvor de selv kan skabe med hoved og hænder. Det tror vi giver en håndgribelig indgang til og forståelse af arkitekturens verden, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Følgende arkitektfirmaer bidrager til udstillingen: YOKE (CPH), COBE (CBH), ADEPT (CPH), JaJa (CPH), Reiulf Ramstad Arkitekter (Oslo) og Studio Poesis (Aalborg).

Rumtosset er en del af Arkitektur er en leg-projektet, som er støttet af Nordea-fonden, mens udstillingen også er støttet af Statens Kunstfond og Keflico.

Udstillingen løber fra 27. juni 2019 til 23. februar 2020. Du kan finde mere info om Rumtosset her.