Fint besøg: Verdens bedste whiskyambassadør besøgte Aalborg

Skrevet af: Mads Schytte (Gastromand)
Ægte skotsk velkomst...
Ægte skotsk velkomst...

Sidste tirsdag besøgte Gastromand Lindholm Høje for at høre verdens bedste whiskyambassadør gennemgå nogle af de fornemste flasker, fra det nordligste destilleri i verden Highland Park!

Gastromand havde pladser på første række!

Der ligger stadigvæk sne rundt omkring på det smukke Lindholm Høje, som er placeret præcis 42 meter over havets overflade i den lille by Nørresundby, som efterhånden er vokset sammen med Aalborg. Jeg står med en whisky i hånden og lytter på en fortælling om vikinger – men hvordan pokker hænger det sammen?

Indgangen til Lindholm Høje…

Lad os starte kort med Orkney-øerne for at placere dem. Åben maps og skriv “Orkney-øerne” – så burde du være med! Det er alle de små øer, der ligger så smukt helt oppe nord på, det er 70 øer i alt og kun 17 af dem er beboet.

Der bor kun 21.000 indbyggere og de 7000 af dem bor i hovedbyen Kirkwall, hvor du formegentlig er landet – medmindre du naturligvis er kommet med færgen. I Kirkwall finder du i øvrigt Skotlands nordligste destilleri Highland Park og det er netop årsagen til, at jeg denne tirsdag aften stod og varmede mig på et glas whisky.

Highland Park på Lindholm Høje…

Stort set alle jeg har fortalt, at jeg skulle til Lindholm Høje for at høre om whisky og vikinger har spurgt hvordan pokker det hænger sammen. Jo ser du – en meget stor del af befolkningen på Orkney har rødder hos de gamle vikinger.

Det skyldes, at vores forfædre rejste dertil og bosatte sig for mange hundrede år siden. Disse rødder står den dag i dag meget stærkt hos befolkningen på Orkney og spørger du dem selv, så vil de uden at tvivle sige, at de føler sig mere skandinaviske end skotske. So there you have it – the viking soul lives on Orkney!

Der blev lyttet godt efter til vores gennemgang om vikinger…

Det er ikke første gang jeg har været til smagning med Highland Parks skønne whiskies og hver gang er jeg imponeret. Jeg har endda haft fornøjelsen af at besøge deres destilleri i 2013 på Orkney. Vores sæt denne aften var:

Highland Park 12 Year Old – Viking Honor
Highland Park Ambassador’s Choice
Highland Park Valkyrie
Highland Park Full Volume
Highland Park 18 Year Old – Viking Pride
Highland Park Fire
Highland Park Ice
Highland Park Dannebrog
Highland Park 25 Year Old

Velkommen!

Den første whisky vi fik var deres 12 års, som vi tog med i hånden efter velkomst ved Lindholm Høje Musset og Cafe Lindholm samt en salut på væskeægte skotsk manér; nemlig sækkepipe! Herefter fortalte vores guide os om vikingerne og Lindholm Høje. En fantastisk åbning, hvor man virkelig følte sig som ægte viking, som vi stod der i sneen med en whisky i hånden.

Røget skinke…

Herefter gik vi tilbage til Museet, hvor vi fik en rundtur og til sidst samledes vi i Lindholm Højes sal, hvor jeg faktisk aldrig har været før. Det var virkelig hyggeligt og jeg var helt klar på at høre og ikke mindst smage noget whisky! På vej ned var der lidt snack i form af en lækker skinke, lidt grov salat og gammeldags modnet sild – haps!

Gammeldags modnet sild…

Martin Markvarden – verdens bedste whisky ambassadør

I år fik Martin denne eksklusive titel af “Whisky Magazine”. Prisen uddeles faktisk i denne uge og Martin er den eneste dansker som nogensinde har modtaget denne fornemme pris.

Verdens bedste whisky-ambassadør…

Denne hæder har dog på ingen måder ændret på den lune og rare whisky-elsker fra Falster, som bød os alle velkommen! Meget passende lagde vi ud med hans “egen” whisky. Highland Park Ambassador’s Choice, som er udvalgt af Martin selv og lavet præcis som han mener en whisky skal smage. Den er tæt på at være udsolgt, så hvis du vil have fingrene i den skal du være hurtig – skål!

“Martins Whisky”…

Rock N Roll Whisky!

Inden vi skulle smage et af de nyeste skud fra Highland Park – nemlig deres Rock N Roll inspirerede “Full Volume” skulle vi have lov til at smage deres Valkyrie, som blev frigivet sidste år. Begge dele er flotte whiskys, men vidt forskellige hvilket primært skyldes fadene der er brugt.

Rock N Roll Whisky…

Valkyrie har ligget på både ex-bourbon, ex-sherry og så europæisk eg – det giver mere varme noter af vanilje og mørk chokolade. Vores Rock N Roll whisky Full Volume, som lige er kommet på gaden og næsten udsolgt, har ligget i rene ex-bourbon fade og har derfor mere frugtige noter. Begge er temmelige awesome, men Full Volume har noget mere kant – fornylig postede vi dette billede vist taler for sig selv – Rock on!

Ice and Fire!

En år række tilbage lancerede Highland Park en særlig Valhalla serie, hvor udgaver som Thor, Freja, Loke og Odin udkom. Serien blev efterfulgt af med Highland Park Ice og Highland Park Fire der begge havde stor succes, og som faktisk godt kan købes endnu for omkring 2200 kr. Skal vi nørde den lidt mere så er der 9 riger i den Nordiske Mytologi og Niflheim – Tågernes rige hvor der er koldt repræsenteres af “Ice”. Dens kølige kys med 53,9 % kan sagtens mærkes, men heldigvis er det afrundet efter 17 år på førstegangs fyldte bourbon fade.

Ice and Fire…

Dens modsætning Fire er fra Muspelheim – Ildens rige og har en helt anderledes historie. Den er nemlig som den eneste nogensinde fra Highland Park lagret på portvinsfade, hvilket har givet den en mørkere kulør. De første år på fadene tog den så meget farve, at den var lyserød. Det er kun grundet nysgerrighed og et spinkelt håb at den blev liggende og efter små 15 år var der pludseligt en enestående whisky med en hidtil uset karakter fra Highland Park!

Ice and Fire…

Der er to vidt forskellige whiskys som vi smagte mod hinanden hvilket betyder, at du virkelig kan smage forskellen! Skål!

Dannebrog

Highland Park har gennem de sidste år lavet nogle Single Casks, hvilket betyder, at der kun laves ét fad som typisk rummer omkring 650 flasker. Den første jeg kender til var Braunstein som er lavet i samarbejde med bryggeriet i Køge. Det blev en enorm succes og på få timer var der total udsolgt. Herefter kom der flere til, hvor Dannebrog var én af dem – og for mange er det blevet en stor favorit. Den holder mere end 60% alkohol, hvilket vidner om kvaliteten af de fade de bruger på Highland Park – den aftappes også på fadstyrke.

Service i Dannebrog…

Jeg har haft fornøjelsen af at smage den før, og holder meget af den – det er en kraftig whisky, men efter alkohollen har lagt sig kommer der masser af sødmefulde noter fra sherryfadene, som den har hygget sig på i gennem de sidste 13 år.

Min første whisky

Believe it or not – men min første Highland Park whisky var faktisk denne 25 års udgave, som jeg fik i gave da jeg fyldte 30 år. Den gang kostede den vist omkring 1300 kr. hvilket jeg til en hver tid ville smide efter den idag, men prisen ligger nok omkring de 3500-4000 kr. idag.

Highland Park 25 års er en smuk whisky, men også en whiksy for kendere. Nu havde vi lige fået Dannebrog så munden var varmet op – for mig er der et væld af dufte og smagsnoter tli denne dram – hvid chokolade, kanel, krydderier, vanilje, abrikos, honning og en smule antydning af nødder – alt sammen med en let røget og meget blid afslutning. Smagen varer ved i 40-50 sekunder, så nyd det!

Madfar serverer!

Efter en række spørgsmål og adskillige klapsalver til Martin og arrangørene var der mad i Café Lindholm som Thomas Farsinsen, eller Madfar som han faktisk er bedre som, havde stået for. Når man drikker whisky så skal der naturligvis også spises mad, hvor whisky naturligt kan indgå, så den stod på røget laks stænker med Highland Park og dertil en god Thy Classic øl.

Røget laks stænket med whisky…
Meat Pie med Mos…

MadFar kan bare lave mad og han forstår sig på “Comfort Food” – vi har tidligere besøgt ham nogle gange og har udnævnt ham til Nørresundsby svar på Jamie Oliver (hvis vi altså skal have sådan en titel). Efterfølgende var der “Meatpie” med svin, en god grov mos med whiskysauce til. Der blev skålet i øl og havde vi været tilbage i Vikingetiden var det et full blown feast!

God stemning på Café Lindholm…

Verdens bedste handsker: Kendt designermærke åbner pop up butik i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Kongelig hofleverandør, Randers Handsker, der kan spores tilbage til 1200-tallet, er en af verdens fineste og længst stående handskemagere – og udvikler stadig udsøgte handsker til konger, dronninger og connaisseurs.

Fredag 15. november åbner de en pop-up shop i Friis Shoppingcenter med deres nye brand RHANDERS – helt eksklusivt i Aalborg.

Der bliver serveret the og jule småkager til dem, der kigger ind.

RHANDERS kollektionen indeholder håndlavede, one-of-a-kind skindhandsker og tilbehør som tørklæder og tasker.

Produkterne i kollektionen er alle ’limited edition’, dvs. der er kun en begrænset mængde af hver variant.

RHANDERS åbner kun pop up butikker i det eksklusive modehus Birger Christensen i København, hos design- og møbelhuset Paustian i Århus og så Friis Shoppingcenter i Aalborg.

En ny generation, samme fokus på håndværk, kvalitet og bæredygtigt design

Mærket RHANDERS er lanceret som led i et generationsskifte i virksomheden Randers Handsker. Det bygger på en stolt historie om 200 års handskeproduktion ved Gudenåen i Randers, men tages ind i en ny tidsalder via moderne designs og tilpasninger til det modebevidste publikum.

Det betyder nye farver og produkttilpasninger såsom et 14-karat guldbelagt smykke udformet som brandets kendetegn, kalmusblomsten, – et vidnesbyrd om den arv, handsker fra Randers repræsenterer.

I gamle dage var byens handsker nemlig kendt vidt og bredt for den helt særlige duft fra kalmus-blomsten, som voksede i Gudenåen

Markedsførings-og salgsstrategien er dog ny. Produkterne er lanceret via sociale mediekanaler og sælges primært gennem egen webshop og egne butikker for på den måde at skabe den reneste oplevelse af brandet.

Det er den tidligere marketingdirektør for By Malene Birger og ph.d. i Omnichannel Retail, Rina Hansen, der står i spidsen for det nye RHANDERS, og hun glæder sig meget til at komme til Aalborg:

“Pop-up butikker er en test af markedet, og vi glæder os til at se hvilke reaktioner, vi får i Aalborg.

Selvom vi har mange års modeerfaring og handskeerfaring inden for murene i virksomheden, betragter vi os som en start-up.

Vi skal bygge virksomheden op i den digitale tidsalder og lære en masse af de eksperimenter, vi gør os. Erfaringerne fra Aalborg vil derfor få betydning for, hvordan vi udvikler os fremadrettet,” fortæller Rina Hansen.

En oplagt julegave

Det er ikke tilfældigt, at det netop er i julen, RHANDERS åbner deres pop-up.

En lækker skindhandske er en oplagt gave at lægge under juletræet, og med muligheden for at få indgraveret initialer på handskens kalmusformede smykke, kan gaven også gøres personlig.

“Vi vil gerne vise andre, at vi har tænkt over den gave, vi giver dem. Personaliserede gaver viser både omtanke og kærlighed,” siger Rina.

Med rødder tilbage til 1811 er Randers Handsker en af de fineste og ældste handskemagere i verden. Den danske virksomhed har leveret handsker og andre lædervarer til de royale familier siden sin spæde begyndelse.

Den franske dronning Marie Antoinette skulle efter signede specifikt have købt handsker fra Randers, fordi de fik hendes hænder til at føles bløde og glatte, og fordi de havde en meget genkendelig aroma.

Virksomheden leverer også handsker til søværnet, jægerkorpset, politiet og Den Kongelige Livgarde.

I detailhandlen vil man møde Randers Handsker i mode- og specialforretninger i flere lande.

I 60 år har man desuden kunne købe hele handskeudvalget i Randers Handskers egne butikker på Strøget i København og i Randers centrum.

Et kig i arkivet har afsløret, at virksomheden, der dengang hed Randers Handskefabrik, havde butik i Aalborg sidst i 1800-tallet, og nu vendes blikket altså mod Aalborg igen.

Butikken i Aalborg er den eneste pop-up butik, der åbnes af virksomheden i år.

Derudover vil mærket RHANDERS ’ som nævnt poppe op’ hos modehuset Birger Christensen på Strøget og hos design- og møbelhuset Paustian i Aarhus, ligesom det nye mærke sælges i virksomhedens egne butikker.

Pop-op butikken i Friis Shoppingcenter slår dørene op 15. november og holder åbent indtil 11. januar.

Butikken vil være placeret i stuetagen ved udgangen mod Magasin.

På åbningsdagen vil der være særlige kampagner og konkurrencer, og butikken vil være vært for en kop kalmus the og kalmus-julesmåkager.

Åbent Hus i weekenden: Kendt kunstner rykker ind i lokaler på Østre Havn

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Har man passeret Østre Havnegade 26 inden for de sidste par måneder, har man nok bemærket, at der sker ting og sager bag de store ruder.

Det går nemlig ikke stille for sig, efter at den anerkendte kunstner, Betina Jung, har flyttet sit art studio ind i lokalerne, der, med et råt look og højt til loftet, sender ens tanker direkte til New York.

Det er takket være A. Enggaards bylivskoordinatorer, at Betinas kunst og arbejdsproces nu finder sted på Østhavnen.

At have fået en anerkendt kunstner som Betina Jung ind, er bare endnu et skridt på vejen mod at få skabt et nyt, attraktivt område i Aalborg.

De nye og større omgivelser har sat gang i både Betinas kreativitet og virketrang, og nu er hun efterhånden klar til at invitere aalborgenserne med indenfor i hendes kunstneriske proces og nye atelier.

I weekenden den 15. – 17. november kl. 11-16 inviterer hun derfor til åbent hus, hvor alle er velkomne til at komme forbi og fordybe sig i kunsten med et godt glas vin.

Her vil man kunne opleve noget af det, som Betina er kendt og beundret for; både hendes skulpturer og malerier – men samtidigt også et indblik i, hvordan hendes stil har taget nogle overraskende drejninger.

Fra New York til Aalborg

For 20 år siden sprang Betina ud som autodidakt kunster, og har siden levet af sin kunst. I dag laver hun kunst til både private og erhverv.

Hendes kunst kan blandt andet ses på Restaurant TABU, hos Centrica Energy Trading, på handelsskolen i Saxogade og Nordjyske Bank m.fl., og omfatter alt fra fantasifulde malerier til unikke skulpturer.

Betina og hendes kunst har været vidt omkring, og har deltaget på udstillinger i både London, Luxembourg, New York og Jersey.

Listen er lang, og kan ses lige her.

Byens puls vækker kunsten

For Betina har kunst altid fyldt meget og haft stor betydning i hendes liv.

På samme måde har hendes liv og omgivelser også haft stor betydning for hendes kunst – hvilket hun især mærker, efter at være rykket ind i de nye lokaler.

Hun har før haft et atelier i sit hjem i Gl. Hasseris, men er nu rykket i A. Enggaards lokaler i Østre Havnegade 26, hvor alle hendes nye indtryk efterhånden omdannes til kunst.

Og så er der blevet både tid og plads til at tænke i endnu flere og større projekter.

”Der er en kæmpe omvæltning for mig at være inde i byen. Jeg bliver mere spontan i det jeg laver, og der kommer meget mere energi i det.

Jeg får mere puls af den opadgående by omkring mig, og jeg tænker i større projekter og nye retninger, hvilket de højloftede lokaler her giver mig mulighed for at føre ud,” fortæller Betina.

 

Udover at det præger kunsten at flytte fra et sted til et andet, så sker der også noget ved at være ”udstillet” i arbejdsprocessen, hvilket Betina må siges at være nu.

Gennem de store vinduespartier møder hun mange nysgerrige blikke, og fra de der også kommer ind, opstår der også mange nysgerrige spørgsmål.

”Det er ikke nogen negativ ting for mig, at folk kan følge med udefra – tværtimod.

Jeg oplever at blive utroligt inspireret af de spørgsmål, folk stiller, og tit kan jeg blive ledt i nye retninger gennem dialogen med andre,” fortæller Betina.

Kærlighed til det skæve og surrealistiske

Da vi træder ind i Betinas nye art studio, er det med det samme tydeligt, at Betinas kunst er noget for sig.

Udstoppede dyr, aflagt tøj, skæve og mystiske figurer og støvler i alle størrelser er nogle af de ting, der er fremtrædende i Betinas kunst.

”Jeg elsker det, der er skævt og surrealistisk. Når noget bliver for rigtigt, taber jeg interessen.

Jeg skal have en fordrejning af figurer, for sådan ser jeg også mennesker. Der er ikke noget ved at se det pudsede billede hele tiden. Jeg vil gerne vise det, der er inde bagved,” fortæller Betina.

Derudover går Betina meget op i selve håndværket, når hun skaber kunst.

Hun går bestemt ikke den lette vej i noget af det, hun laver, og i hendes studie kan man følge med, når hun med en masse værktøj, redskaber og vildfarende tanker skaber sin særprægede kunst.

I påsken 2020 holder Betina Grand Opening i hendes nye studie, som hun allerede nu har store planer for.

Præcis hvad der kommer til at ske ved Betina endnu ikke helt selv, da kunst jo kan udvikle sig meget over tid. Hun kan dog afsløre, at det bliver stort, skævt, måske forargende og højst sandsynligt med nogle dyrehoveder.

Hvad: Åbent hus
Hvor: Østre Havnegade 26
Hvornår: 15. – 17. november, kl. 11-16

Aalborg Teatercafé forkæler: Laver lækker 3 retters menu til 299 kr.

Skrevet af: Michael Qureshi

Har du endnu ikke spist på Aalborg Teatercafé, så bør du gøre dig selv den tjeneste at få prøvet den.

Teatercaféen er kendt for deres fokus på økologi og bæredygtighed og udover, at de serverer lækre retter med høj kvalitet i forbindelse med forestillinger på Aalborg Teater, er de også en selvstændig café med et helt fantastisk menukort.

Caféen er inspireret af de forskellige årstider og har derfor altid et nyt og spændende menukort.

Nu inviterer MigogAalborg med vores fordelsklub til en ClubAalborg Aften.

Det sker lørdag d. 23. november – og koster kun 299 kr. Du kan booke en plads her

Vi har nu åbnet op for, at alle kan købe en plads, så man kan få en fornemmelse af de her eksklusive aftener, man får som ClubAalborg medlem.

Har du endnu ikke gennemskuet, hvad du får for 35 kr. som medlem af ClubAalborg endnu? Så læs med her – og lige nu får du medlemsskab resten af året ganske gratis – og det er uden binding.

3 retters middag til fordelagtig pris

Tilbage til Aalborg Teatercafé og vores fælles arrangement på næste lørdag den 23. november kl. 18.00, hvor du kan glæde dig til en lækker 3 retters middag til en rigtig fordelagtig pris.

Det bliver en 3 retters menu med en velkomstdrink samt kaffe og te til desserten. Og ALLE kan booke en plads, men man skal skynde sig, for der er ikke mange pladser tilbage.

Aftenens menu

Velkomstdrink
1 gl. økologisk Frizzante mousserende hvidvin

Forret
Persillesuppe med jomfruhummerhaler
Hertil 1 gl. økologisk Chardonnay

Hovedret:
Confit de Canard med pommes sarladaises,
spidskål og Grand Marnier-sauce
Hertil 1 gl. økologisk Pinot Noir

Dessert:
Marengs med chokolade, saltet karamel og råsyltede bær
Kaffe eller the hertil

Prisen er kun 299 kr. pr. person for hele herligheden

Hvad: ClubAalborg Aften
Hvor: Aalborg Teatercafé, Jernbanegade
Hvornår: Lørdag d. 23. november kl. 18.00
Book pladser her