Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Af Nathalia Hentze Nielsen

Nu er der ikke længe til, at vi går ind i sommermånederne, og det betyder, også at Kunstens populære Summer Lounge snart sparkes i gang.

I år er programmet stærkere og bredere end nogensinde før, og der er MEGET at glæde sig til.

Vi har tidligere afsløret, at de markante stemmer Adnan Al-Adhami, Svend Brinkmann og Emma Holten skal være værter, og at ingen ringere end Michael Kvium, en af de mest kendte danske kunstnere, kommer på besøg til en talk.

Nu har Kunsten løftet sløret for det fulde program, og de fortsætter med at imponere.

Årets fulde program

Den 21. juni. Tema: Til kamp mod giganterne

Den 21. juni åbner Fallulah musikdelen af årets Summer Lounge med nye og gamle numre.

I Kunstens unikke omgivelser kan du opleve hende i et særligt duo-setup, der vil være med til at give hendes numre en alternativ og lækker lyd.

Inden koncerten taler hun med aftenens moderator, Emma Holten, om sit arbejde, og hvad der står i vejen for en mere mangfoldig musikbranche.

Fallulah (f. 1985) er en af Danmarks største artister, og tusindvis af mennesker har i årenes løb sunget med på numre som Out of It, Give Us a Little Love og Dance It Better. Men hun er også aktivist i musikbranchen og kæmper for bedre arbejdsforhold, mere ligestilling og et mere omsorgsfuldt miljø med plads til forskellige stemmer, mennesker og fortællinger.

Hun har blandt andet droppet at udgive sine numre på Spotify i protest mod streamingtjenesters dårlige betaling til kunstnere.

Denne aften taler hun med Emma Holten om sit arbejde, og hvad der står i vejen for en mere mangfoldig musikbranche.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program
Foto: Julie Montauk

Den 28. juni. Tema: Hvorfor sætter wokeisme pisset i kog?

Debattråde eksploderer, når emnet er retten til at sige eskimo eller spise kød. Eller når det handler om kønsidentitet, etnicitet, feminisme eller LGBTQIA+.

I en nysgerrig, åben samtale undersøger Svend Brinkmann sammen med sine gæster Filiz Yasar og Ditlev Tamm, hvorfor wokeisme provokerer nogle – og hvad vi gør for at bygge bro.

Filiz Yasar er journalist, radiovært og woke. Hun er ikke bange for at sætte folks pis i kog via Twitter, debatindlæg og podcasts som ”Kogepunktet” samt ”Baby & Boomer”. For hendes endgame er at blive klogere på aktuelle debatter, mennesker og de (generations)kløfter, vi graver.

Ditlev Tamm (f. 1946) er juraprofessor i retshistorie ved Københavns Universitet, forfatter, erklæret konservativ og crossdresser. Igennem dokumentaren ”Professor på høje hæle” og bøger som ”Skabt som mand og kvinde” undersøger han fænomenet crossdressing – både i en historisk og nutidig kontekst.   

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Den 5. juli. Tema: Hemmeligheder

Pinlige anekdoter, dårlige vaner, utroskab og familiekonflikter. Der er nogle hemmeligheder, vi kun tør dele anonymt – eksempelvis i P1’s program ”Hemmeligheder” eller på Miriam Poulsens Instagram.

Til denne talk snakker Svend Brinkmann med Karen Vallgårda og Miriam Poulsen om, hvad hemmelighedens anatomi er – og hvorfor er hemmeligheder så tunge at gå med alene?

Karen Vallgårda (f. 1980) er lektor i historie på Københavns Universitet, hvor hun forsker i barndom, skilsmisse, familievold og følelseshistorie i det 19. og 20. århundrede. Hun har været forskningsleder på et kollektivt forskningsprojekt om familiehemmelighedernes politik i den danske velfærdsstat.

Miriam Poulsen (f.1986) lever af sine sociale medier, og i 2014 startede hun et projekt med at dele sine følgeres hemmeligheder, som hurtigt tog fart. Hver torsdag udkommer der på hendes Instagram-profil ti nye hemmeligheder, som er delt anonymt og giver os et frirum til at dele pinlige anekdoter, dårlige vaner, utroskab, familiekonflikter og blandede ulovligheder.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Den 12. juli. Tema: Hvorfor trives vi ikke?

Den 12. juli gæster Sonja Lovdal og Marlene Briciet Laurtisen Summer Loungen, hvor de taler med Svend Brinkmann om psykiatrien i Danmark.

Ventetiden i psykiatrien er nemlig lang, flere end nogensinde får en diagnose, og især børn og unge mistrives – men der ses også flere diagnoser blandt de ældre generationer.

Præstationssamfundet, sociale medier og perfekthedskulturen får ofte skylden, men kan der være andre årsager?

Sonja Lovdal har baggrund som fotograf og videoproducer i reklamebranchen, men arbejder nu som influencer med mere end 130.000 følgere på sociale medier. Sonja bruger sin platform til at snakke åbent og ærligt om mental sundhed og kropspositivitet over for sin unge målgruppe – og deler sine erfaringer med at få diagnoserne ADHD og autisme i en sen alder, og hvordan angst påvirker hendes hverdag. 

Marlene Briciet Lauritsen er professor i Børne- og Ungdomspsykiatri ved Aalborg Universitet og Psykiatrien i Region Nordjylland samt leder af forskningsenheden for Børne- og Ungdomspsykiatri.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Den 19. juli. Tema: Facts & bullshit i sundhedsjunglen

Sundhed er en kæmpe industri, og hver dag en ny clickbait-historie, der spiller på vores frygt for at blive syge.

Denne aften handler taler Morten Elsøe om ernæring, vægttab og sundhed i selskab med Adnan Al-Adhami. Du får en guide til kritisk tænkning, så du kan sortere sandhed fra løgn, misinformation og konspiration.

Morten Elsøe (f. 1986) er uddannetcand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi og er forfatter, debattør og foredragsholder. Han er direktør og underviser hos MadroInstituttet – en kursusvirksomhed henvendt til personer, der arbejder med sundhed.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Den 26. juli. Tema: Mellem to kulturer

Hvor langt skal man gå for ligne flertallet – og hvordan undgår man at blive en kulturkarikatur i stedet for bare et menneske?

Til denne Summer Lounge taler Adnan med Carlolynne (Melvin Kakoozas mor) og Helin fra DR P3, der tilhører to generationer. Det handler om at høre til i to kulturer og finde sig selv siddende naturligt og behageligt på begge stole – måske endda flyde nonchalant i en blød, topersoners sofa.

Helin Erdem er radio/socialmedia/TV-vært på P3/ P3 og DRTV. Hun er en del af DR’s Talenthold, årgang 2021- april 2023. I sommeren 2022 lancerede hun P3 social-programmet ”Helin Bliver Venner Med”. Er desuden for nylig blevet ansat som vært på P3 missionen 2023.

Carolynne Kaddu Rasmussen blev kendt i ”Helt sort” med Melvin Kakooza, hvor mor og søn med åbenhed og humor ser på danske skikke og traditioner, som Carolynne har sat en ære i at tilegne sig og sine fem børn. Hun er født i Uganda, opvokset i Kenya og kom til Danmark i 1992. Hun deler sin historie med ærlighed, varme og humor.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Den 2. august. Tema: De unge og de tunge i kunstbranchen

Michael Kvium er en af de kendteste danske billedkunstnere og hans til tider uhyggelige og makabre værker deler vandene. I en samtale med den yngre kunstner Kim Richard Adler Mejdahl taler de blandt andet om, hvordan unge og ældre kunstnere kan hente inspiration hos hinanden.

De vil også komme ind på, om vi overhovedet kan tale om, at forskellige generationer har et særligt udtryk?

Kvium og Mejdahl har begge en legesyghed og en fascination af de absurde i vores hverdagsæstetik. På Kunsten Sommer Lounge taler de med Emma Holten om deres tidligere arbejde, og hvad de ser hos hinanden; både forskelle og ligheder.

Kim Richard Adler Mejdahl (f. 1990) er uddannet kunstner og komponist. Af kendte værker kan bl.a. nævnes det musikalske videoværk ”ODE” fra 2015 – om hans egen families bearbejdning af drabet på hans far. Et værk der i dag er opkøbt af Statens Museum for Kunst som en del af deres samling. Under aliasset Kim Kim har Mejdahl udgivet flere album og blandt andet spillet på Roskilde Festival i 2022. I 2021 medvirkede han i anden sæson af ”Kunstnerkolonien” på DR.

Michael Kvium (f. 1955) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1985. Igennem årene har han udstillet på museer og gallerier i Danmark og udlandet. Kvium er mest kendt for sine dragende malerier af menneskemonstre, men har også lavet tegninger, akvareller, skulpturer og performance- og filmprojekter. Sidstnævnte har han bl.a. udført i samarbejde med Christian Lemmerz, Ingunn Jørgstad og Sonny Tronborg i performancegruppen Værst.  

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program
PR-foto

Den 9. august. Tema: Grønne løgne

Adnan tager tråden op fra ”Adnan og de grønne løgne”, der kan ses på DR.

Det skal handle om klima, greenwashing og forvirrende mærkningsordninger i selskab med Selma de Montgomery og Jesper Dalgaard Pøhler. For hvordan bliver man en etisk og grøn forbruger uden at have en doktorgrad i at adskille fup fra fakta?

Jesper Dalgaard Pøhler er bæredygtighedskonsulent, forfatter og projektleder på Aalborg Universitet. I 2016 startede han og to andre Fairdig, der producerer klimavenlige færdigretter. I dag udgiver han podcasten Bæredygtighed i virkeligheden sammen med sin kone. Pøhler arbejder i bestyrelsen hos Sustainable Change Makers – et netværk af unge forandringsagenter, der arbejder professionelt med bæredygtighed.

Selma de Montgomery er gymnasieelev og er som klimaaktivist. Selvom hun med sine 17 år endnu ikke har stemmeret, når der afholdes valg, har hun længe brugt sin stemme til at råbe de ældre generationer, politikere og andre magthavere op med krav om klimahandling nu. Selma deltog første gang i ‘Debatten’ på DR som 14-årig, har deltaget i flere internationale klimatopmøder og var bl.a. med i dokumentaren ’70/30 – demokratiets kapløb med klimakrisen’. Senest holdt hun tale ved COP27.

Fede navne: Kunsten Summer Lounge afslører årets program

Læs mere om Kunsten Summer Lounge 2023 her.

Del artikel

Andre læser også