Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: SETH
Foto: SETH

Det kan godt være vejret er gråt, men i stærk kontrast til dette står farverne på Aalborgs mange gavle heldigvis i fuld flor.

Siden 2014 har Kirk Gallery nemlig været i gang med projektet “Out in the Open”, hvor en række store gavlmalerier, skabt af højt profilerede internationale street art kunstnere, skyder op over alt i bybilledet.

Galleriets ønske med projektet er, at få kunst i højeste kvalitet ud til de mange og ikke blot de få.

Kunsten skal dermed “ud i det åbne”, hvor så mange som muligt kan få en oplevelse af, hvad det vil sige at leve med kunst i det daglige.

I 2019 har projektet bestemt ikke stået stille, og vi er blevet beriget med intet mindre end ni nye kunstneriske værker i år.

Her kan du få et overblik over gavlmalerierne, som er blevet lavet i 2019:

1: Vhils (PT)

Vhils har udviklet sit ”Scratching the Surface” projekt siden 2007, med 90 værker fordelt på 30 lande i en bred variation af forskellige kontekster.

En vedvarende serie af store vægkompositioner i det offentlige rum, hvor de er skåret ud i vægfladerne i mejslede strøg, og hvor de enkelte lag giver den nødvendige kontrast og dybde for at bringe værkerne til live.

Projektet tager hovedsagelig udgangspunkt i menneskelige portrætter, med det formål at bringe liv til byer og gøre det offentlige rum til et mere humaniseret miljø.

Hvor: Christiansgade 1A, 9000 Aalborg

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto : Vhils Studio

2: Fintan Magee (AU)

Kunstneren har  lavet et utal af gavlmalerier i hele verden, og befinder sig helt i toppen blandt verdens udførende gavlmalere.

Fintan Magee arbejdede intenst på det gigantiske gavlmaleri i næsten 14 dage.

Med udsigt over hele Aalborg på toppen af Vejgaard, kan man derfor på Tove Ditlevsensvej opleve det slående nye værk ”Structure”, med utrolig løse strøg og transparente strøg i bunden til den meget komprimerede og detaljerede top, hvormed kunstnerne har ønsket at skabe kontrast både lag og øget stoflighed i det store værk.

Næsten som vandfarve, som han selv udtrykker det.

Hvor: Tove Ditlevsensvej 36, 9000 Aalborg

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: Fintan Magee

3 og 4: SETH (F)

Oprindelig skulle det kun have været ét gavlmaleri, men på vej fra gavlen i bilen, mens Kirk Gallery og SETH snakkede om alt mellem himmel og jord, udbrød kunstneren pludselig:

”Wow! Fik lige en ide til den væg, vi lige kørte forbi. Kan jeg lave den også?!”

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: SETH

Så måtte Kirk Gallery ellers hurtigt i gang med at få fat i ejere og indhente tilladelser, da han kun ville være her de næste 10 dage.

Det lykkedes, og kunstneren havde på kun 10 dage færdiggjort ikke et, men to nye værker i Aalborg centrum.

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: SETH

Hvor: Østerbro 41 og Østerbro 22, 9000 Aalborg

5: Telmo Miel (NL)

Med gavlmaleriet ønsker Telmo Miel at stille spørgsmålstegn ved, om vores konstante utålmodighed og krav til at alting skal gå stærkt, reelt fører noget bedre med sig.

Kunstnerne beskriver det selv således:

”Hvert spildt minut føles som et stort tidsspild. Men følelsen er ikke altid korrekt. Nogle gange bekymrer og irriterer vi os over bilisten foran os, som kører 100, når han må køre 130.

Eller over mennesker, som blokerer indgangen til en butik, fordi de ikke kan finde ud af, om de skal gå til venstre eller højre. Irriterende som det kan være, forsøger man altid at tage en dyb indånding, fordi hastværk ofte er egocentrisk.

Vi elsker effektivitet, da tiden er knap. Men er tiden bedre givet ud ved at være effektive og hurtige? Lad os prøve at få enhver form for spild af tid, til istedet at føles udsøgt.”

Hvor: Hjulmagervej 55, 9000 Aalborg

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: Telmo Niel

6: Oliver Vernon (USA)

Den amerikanske verdensstjerne Oliver Vernon, som i dag betragtes som en af guruerne indenfor moderne abstraktion, udførte tidligere på året sit største gavlmaleri nogensinde lige her i Aalborg.

Tilblivelsen var en gigantisk proces, hvor kunstneren arbejde fra 9 morgen til 9 aften i to uger.

Kunstneren ankom til Aalborg med en stor og meget detaljeret skitse til værket, men at få den samme følelse, spontanitet og bevægelse i så stor skala, er noget helt andet end maleriet der ligger forud for værket, fortæller kunstneren.

Hvor: Løkkegade, 9000 Aalborg

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: Layercake Media

7: Joram Roukes (NL)

Joram Roukes overvældende væg- og oliemalerier er refleksioner over livet i hverdagen, observeret, filtreret og samlet i en collage-lignende måde.

Værkerne fremstiller et fragmenteret og dog stadig sammenhængende syn på nutidens samfund og den menneskelige adfærd. Dette ofte I fængslende lyse farver, detaljerede præsentationer og eksperimenterende sammensætninger der umiddelbart vækker nysgerrigheden.

Men det er mere end bare de skurrende udtryk og oprørende kompositioner, der holder os dvælende foran hans værker.

Det særpræg, der forvandler Jorams arbejde fra ‘blik-værdig’ til ‘fascinerende’, kan måske bedst beskrives ved den udefinerbare spænding, der er til stede i detaljerne i hans arbejde.

Kunstnerens energiske vægmalerier og lærreder har en utrolig livlighed, der trækker os ind i hans surrealistiske verden.

Hvor: Bispensgade 8-10 (gården), 9000 Aalborg

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier
Foto: Studio 03

8: Nils Westergard (USA)

Nils Westergard er en ung belgisk-amerikansk graffitimaler og filmskaber bosiddende i Richmond, Virginia.

Allerede som 14-årig startede han med at dekorere byens gader, og har siden rejst verden over med sit arbejde. Hans gavlmalerier har i dag en høj grad af malerisk karakter, og er oftest i en sort-hvid palette.

På denne måde afdæmpet i sit udtryk, falder hans værker ofte naturligt ind i omgivelserne, på trods af den opmærksomhed de samtidig vækker.

Det tog kunstneren tre dage at færdiggøre gavlmaleriet ”Birdman” i Tårs, en lille halv time fra Aalborg.

Hvor: Tårs Hotel, Tårs (30 min kørsel fra Aalborg)

Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier

Du kan finde meget mere info om Out In The Open her.

Del artikel

Andre læser også