Farver på Aalborg: Her kan du se de nye Street Art malerier

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: SETH
Foto: SETH

Det kan godt være vejret er gråt, men i stærk kontrast til dette står farverne på Aalborgs mange gavle heldigvis i fuld flor.

Siden 2014 har Kirk Gallery nemlig været i gang med projektet “Out in the Open”, hvor en række store gavlmalerier, skabt af højt profilerede internationale street art kunstnere, skyder op over alt i bybilledet.

Galleriets ønske med projektet er, at få kunst i højeste kvalitet ud til de mange og ikke blot de få.

Kunsten skal dermed “ud i det åbne”, hvor så mange som muligt kan få en oplevelse af, hvad det vil sige at leve med kunst i det daglige.

I 2019 har projektet bestemt ikke stået stille, og vi er blevet beriget med intet mindre end ni nye kunstneriske værker i år.

Her kan du få et overblik over gavlmalerierne, som er blevet lavet i 2019:

1: Vhils (PT)

Vhils har udviklet sit ”Scratching the Surface” projekt siden 2007, med 90 værker fordelt på 30 lande i en bred variation af forskellige kontekster.

En vedvarende serie af store vægkompositioner i det offentlige rum, hvor de er skåret ud i vægfladerne i mejslede strøg, og hvor de enkelte lag giver den nødvendige kontrast og dybde for at bringe værkerne til live.

Projektet tager hovedsagelig udgangspunkt i menneskelige portrætter, med det formål at bringe liv til byer og gøre det offentlige rum til et mere humaniseret miljø.

Hvor: Christiansgade 1A, 9000 Aalborg

Foto : Vhils Studio

2: Fintan Magee (AU)

Kunstneren har  lavet et utal af gavlmalerier i hele verden, og befinder sig helt i toppen blandt verdens udførende gavlmalere.

Fintan Magee arbejdede intenst på det gigantiske gavlmaleri i næsten 14 dage.

Med udsigt over hele Aalborg på toppen af Vejgaard, kan man derfor på Tove Ditlevsensvej opleve det slående nye værk ”Structure”, med utrolig løse strøg og transparente strøg i bunden til den meget komprimerede og detaljerede top, hvormed kunstnerne har ønsket at skabe kontrast både lag og øget stoflighed i det store værk.

Næsten som vandfarve, som han selv udtrykker det.

Hvor: Tove Ditlevsensvej 36, 9000 Aalborg

Foto: Fintan Magee

3 og 4: SETH (F)

Oprindelig skulle det kun have været ét gavlmaleri, men på vej fra gavlen i bilen, mens Kirk Gallery og SETH snakkede om alt mellem himmel og jord, udbrød kunstneren pludselig:

”Wow! Fik lige en ide til den væg, vi lige kørte forbi. Kan jeg lave den også?!”

Foto: SETH

Så måtte Kirk Gallery ellers hurtigt i gang med at få fat i ejere og indhente tilladelser, da han kun ville være her de næste 10 dage.

Det lykkedes, og kunstneren havde på kun 10 dage færdiggjort ikke et, men to nye værker i Aalborg centrum.

Foto: SETH

Hvor: Østerbro 41 og Østerbro 22, 9000 Aalborg

5: Telmo Miel (NL)

Med gavlmaleriet ønsker Telmo Miel at stille spørgsmålstegn ved, om vores konstante utålmodighed og krav til at alting skal gå stærkt, reelt fører noget bedre med sig.

Kunstnerne beskriver det selv således:

”Hvert spildt minut føles som et stort tidsspild. Men følelsen er ikke altid korrekt. Nogle gange bekymrer og irriterer vi os over bilisten foran os, som kører 100, når han må køre 130.

Eller over mennesker, som blokerer indgangen til en butik, fordi de ikke kan finde ud af, om de skal gå til venstre eller højre. Irriterende som det kan være, forsøger man altid at tage en dyb indånding, fordi hastværk ofte er egocentrisk.

Vi elsker effektivitet, da tiden er knap. Men er tiden bedre givet ud ved at være effektive og hurtige? Lad os prøve at få enhver form for spild af tid, til istedet at føles udsøgt.”

Hvor: Hjulmagervej 55, 9000 Aalborg

Foto: Telmo Niel

6: Oliver Vernon (USA)

Den amerikanske verdensstjerne Oliver Vernon, som i dag betragtes som en af guruerne indenfor moderne abstraktion, udførte tidligere på året sit største gavlmaleri nogensinde lige her i Aalborg.

Tilblivelsen var en gigantisk proces, hvor kunstneren arbejde fra 9 morgen til 9 aften i to uger.

Kunstneren ankom til Aalborg med en stor og meget detaljeret skitse til værket, men at få den samme følelse, spontanitet og bevægelse i så stor skala, er noget helt andet end maleriet der ligger forud for værket, fortæller kunstneren.

Hvor: Løkkegade, 9000 Aalborg

Foto: Layercake Media

7: Joram Roukes (NL)

Joram Roukes overvældende væg- og oliemalerier er refleksioner over livet i hverdagen, observeret, filtreret og samlet i en collage-lignende måde.

Værkerne fremstiller et fragmenteret og dog stadig sammenhængende syn på nutidens samfund og den menneskelige adfærd. Dette ofte I fængslende lyse farver, detaljerede præsentationer og eksperimenterende sammensætninger der umiddelbart vækker nysgerrigheden.

Men det er mere end bare de skurrende udtryk og oprørende kompositioner, der holder os dvælende foran hans værker.

Det særpræg, der forvandler Jorams arbejde fra ‘blik-værdig’ til ‘fascinerende’, kan måske bedst beskrives ved den udefinerbare spænding, der er til stede i detaljerne i hans arbejde.

Kunstnerens energiske vægmalerier og lærreder har en utrolig livlighed, der trækker os ind i hans surrealistiske verden.

Hvor: Bispensgade 8-10 (gården), 9000 Aalborg

Foto: Studio 03

8: Nils Westergard (USA)

Nils Westergard er en ung belgisk-amerikansk graffitimaler og filmskaber bosiddende i Richmond, Virginia.

Allerede som 14-årig startede han med at dekorere byens gader, og har siden rejst verden over med sit arbejde. Hans gavlmalerier har i dag en høj grad af malerisk karakter, og er oftest i en sort-hvid palette.

På denne måde afdæmpet i sit udtryk, falder hans værker ofte naturligt ind i omgivelserne, på trods af den opmærksomhed de samtidig vækker.

Det tog kunstneren tre dage at færdiggøre gavlmaleriet ”Birdman” i Tårs, en lille halv time fra Aalborg.

Hvor: Tårs Hotel, Tårs (30 min kørsel fra Aalborg)

Du kan finde meget mere info om Out In The Open her.

Lucia i Kajak gentages: Spektakulært syn i vente på Havnefronten

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: OnAdventure
Foto: OnAdventure

Julen er lig med traditioner, og en af de nyere af slagsen finder sted den 13. december i Limfjorden.

Ja, du læste rigtigt: i Limfjorden.

For femte gang er OnAdventure nemlig klar til at skabe et noget anderledes Lucia-optog i Aalborg, når havkajakker bliver pyntet med både lys, nisser, grantræer og glimmer, og så går turen ellers langs Limfjorden, hvor de lysende kajakker vil give et spektakulært syn.

Det kan måske umiddelbart lyde som en spøjs oplevelse, men efter at vi tog traveskoene på sidste år og stak i løb langs havnefronten, efter de lysende kajakker, er vi slet ikke i tvivl:

Det blev ikke sidste gang.

Derfor kan vi kun opfordre til, at du tager det varme tøj på og tager et smut forbi havnefronten den 13. december.

Nyt startområde i år

Men alt er dog ikke helt som det plejer.

Som noget nyt er startområdet flyttet til Limfjordsværftet, som byder på varm suppe og tænder op i grillen.

Plan A for ruten er at tage en tur rundt i havnen mellem 17 og 19.

“Den bliver små 6 kilometer lang, og bringer os forbi havnefronten i Aalborg hvor vi synger luciasang, ud til Østre Havn og retur – enten langs havnefronten i Aalborg, eller med et kryds over fjorden og hjem på  Nørresundby-siden,” skriver OnAdventure om optoget.

Så hvis man trækker ned mod Havnefronten mellem 17.30-18.00, så bør man have god mulighed for at opleve det ekstraordinære Lucia-optog.

“Ruten afhænger af vejret, og kan blive ændret i tilfælde af hårdt vejr. Endelig rute annonceres til alle tilmeldte den 13. december, samt ved startbriefing kl. 16:40 i skudehavnen.”

Sikkerhed frem for alt

Turen er for havkajakroere, og det er gratis at deltage.

Som deltager skal du selv stå for sikkerhed, udstyr og logistik, og have færdighederne og udstyret til at ro kajak i koldt vand.

“Hvis vi krydser fjorden, gøres det i organiserede, overskuelige grupper. Turen er forbeholdt havkajakker for at optimere sikkerheden. Arrangementet kan blive aflyst hvis vejret er for hårdt.

Som deltager er dit ansvar at holde dig sammen med gruppen. Det forventes at du melder klart ud hvis du vælger at ro væk fra gruppen, eller får brug for hjælp,” skriver de videre.

Foto: OnAdventure

Programmet for luciaoptog på Limfjorden

16:00-16:40 Klargøring af kajakker. Limfjords-værftet serverer varm suppe.

16:40-16:50 Sikkerhedsbriefing for alle deltagere

17:00-19:00 Rotur i Aalborg

19:00-20:00 Vi pakker sammen, og grillen er tændt, og vi ønsker god jul!

NB: Husk pandelampen: Solen går ned kl 15:38.

Hvad: Lucia i Kajak 2019
Hvor: Fra Limfjordsværftet og ind mod havnefronten
Hvornår: 13. december

Du finder mere info her.

Kæmpe fodboldfest på Gammeltorv: Alle EM-kampe bliver vist på storskærm

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Gennemsnitspulsen var formentlig noget højere end sædvanligt i de danske hjem mandag aften, da det skulle afgøres om Danmark kunne kvalificere sig til EM-slutrunden, som finder sted næste sommer.

Men ét sted i Aalborg var spændingen næsten ikke til at holde ud.

“Vi har lige afholdt vores årlige årsmøde, hvor over 150 detailbutikker deltog, og her præsenterede vi også aktivitetskalenderen for 2020.

Vi havde valgt at tage klaphatten på og skrevet “EM på storskærm” på fra 12. juni – 12. juli.

“Men vi havde gjort slettelakken klar, hvis det utænkelige skulle ske.

Så jeg var da noget nervøs, da Irland pludselig udlignede til 1-1 … Men nu kan vi ånde lettede op, og smide slettelakken i skraldespanden,” fortæller direktør for Aalborg City, Flemming Thingbak, til MigogAalborg.

Foto: Aalborg City
Foto: Aalborg City

Derfor er det officielt, at samtlige EM-kampe bliver vist på storskærm på Gammeltorv fra 12. juni – 12. juli.

Nu kan Aalborg City sammen med samarbejdsparterne for alvor trække i arbejdstøjet og få alle detaljerne på plads, men Flemming Thingbak kan allerede nu afsløre lidt af planerne over for MigogAalborg.

Kæmpe fanzone med storskærm, ansigtsmaling og fadøl

Under VM 2018 var Gammeltorv omdannet til én stor folkefest, hvor samtlige VM-kampe blev vist – med en stor fanzone, hvor der både var mulighed for at købe fadøl, lækkert mad og ikke mindst få fodboldstemningen helt ind under huden.

“Vi glæder os til at lave en endnu større folkefest til sommer.

Vi er lige nu i dialog med DBU, om man kan gøre Aalborg til en officiel fanzone, men uanset hvad bliver stemningen helt i top, og når man ankommer til Aalborg midtby, vil byen summe af fodboldfeber og hyggeligt samvær”, siger Flemming.

Endnu større storskærm?

Som det helt store trækplaster under storskærmsvisningen i 2018, havde man lejet en 30 kvadratmeter storskærm, som svarer til godt 620 tommer.

Foto: Aalborg City

“Storskærmen bliver mindst lige så stor til sommer, og måske endda endnu større.

Til VM var vi nødt til at sætte en ekstra storskærm op, da Danmark skulle møde Kroatien i ottendelsfinalen. Det vil vi gerne undgå i år,” siger Flemming.

Aalborg City var sidste sommer meget spændte på, hvordan stemningen ville være til de lidt mindre kampe, men der var fans til samtlige kampe, som skabte en fantastisk atmosfære.

Foto: Aalborg City

“Det vil vi gerne bygge videre på til EM, så vi viser selvfølgelig samtlige kampe. Vi kan kun opfordre til, at man venter med at holde ferie til efter 12. juli,” siger Flemming Thingbak.

Hvad: Storskærmsvisning af samtlige EM-kampe (med fanzone)
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 12. juni – 12. juli 2020

Bøger, kaffe og hjemmebag: Ny café er åbnet i Aalborgs midtby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

“Stedet hvor mennesker mødes, bøger læses, kaffe nydes og sulten tilfredsstilles.”

Sådan lyder sloganet for Aalborgs helt nye café, Café Nørregade, som sjovt nok ligger i Nørregade i centrum af Aalborg.

Den har til huse i forlængelse af Hovedbiblioteket, hvor bl.a. KaffeFair tidligere har haft café.

Du træder direkte ind på caféen, hvis du benytter indgangen ud til Nørregade.

Bag den nye café står Charlotte Egelund, som også driver Den Blå Café i Lønstrup, der kun har åbent om sommeren.

Derfor er der nu plads i kalenderen til at åbne et helt nyt sted i Aalborg, og det er bestemt ikke café-erfaringen, der mangler.

“Jeg har nærmest ikke lavet andet hele mit liv,” fortæller Charlotte til MigogAalborg.

Hovedbiblioteket er et populært sted, for både læselystne og travle studerende, og derfor har Charlotte også lavet en aftale med biblioteket om, at alt mad og drikke må tages med videre op i læsesalen.

Derudover er man også velkommen til at fordybe sig i faglitteratur eller den sidste nye krimi i caféen, hvor der er næsten 40 siddepladser.

 

Masser af lækkerier på menuen

På caféen kan du naturligvis få alt inden for varme drikke; fra filterkaffe til en flad 20’er, diverse espresso-varianter, luksus te eller varm chokolade lavet på Callebaut-chokolade. Det hele fås selvfølgelig også to go.

Af den kølende slags byder menukortet på alt fra hjemmelavet saft, sodavand, økologisk juice, is-latte og øl.

Ifølge børnesangen bor der jo en bager i Nørregade, og det er faktisk også tilfældet i Café Nørregade.

Hoveddelen af brødet er nemlig hjemmebagt, og du kan sætte tænderne i surdejsboller med valgfrit pålæg, diverse sandwich og så vores favorit: lun panini, som jo altid er et sikkert hit på farten.

Caféen åbner allerede kl. 08.00, sammen med biblioteket, og de morgenfriske kan stifte bekendtskab med en morgentallerken med surdejsbolle med pålæg eller ost og økologisk skyr med kompot og hjemmelavet müsli for 59 kr.

Der er også frokosttallerken (110 kr.), månedens varme suppe og årstidens friske salat på menuen.

Caféen går ind for at stoppe madspild, og derfor kan du købe 6 boller to go for 35 kr. mellem kl. 17.00-18.00 – selvfølgelig efter først-til-mølle.

Hvad: Café Nørregade er åbnet
Hvor: Nørregade (ved Hovedbiblioteket)
Hvornår: Åbent fra kl. 08.00 – 18.00 (mandag-lørdag)

Du kan finde mere info om Café Nørregade her.