Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Farvel til plastiksugerør: Nibe Festival sætter bæredygtighed på programmet

Af Stine Kjølby Christensen

Årets Nibe Festival kører nu på sidstedagen, og trods en grå og faretruende himmel er stemningen fortsat høj blandt årets festivalgæster.

Men noget, der ikke er gråt, er festivalens voksende fokus på bæredygtighed.

Denne bliver nemlig bare grønnere og grønnere.

Meget mindre plastik

I år er dette for eksempel sket ved, at Nibe Festival har undladt forskellige former for plastik; heriblandt sugerør, der ellers har været fast inventar i alt fra kulørte drinks til boblende Somersby. I år er de slet ikke på gæstelisten.

Derudover arbejder festivalen også mod at finde en løsning på de mange plastikkrus, der hvert år langes over disken. Et af foreslagene går på, at der skal indføres pant på dem.

Farvel til plastiksugerør: Nibe Festival sætter bæredygtighed på programmet
Foto: Kenneth Brandborg

En drinkbar ved Blå Scene har allerede valgt at indføre 20 kroners pant på glassene. 

“Bæredygtighed er hele tiden på vores dagsorden, men samtidigt er det også vigtigt for os, at det ikke får for store konsekvenser for vores gæster,” forklarer festivalleder, Peter Møller Madsen.

Her hentyder festivallederen til, at grønne udskiftninger kan være en dyr affære og måske betyde, at der skal spares på andre vigtige festivalingredienser. Men det er alligevel helt tydeligt, at processen allerede blomstrer i fuld flor.

Hjælp de grønne agenter og bliv belønnet

Allerede sidste år blev et samarbejde mellem Nibe Festival og Aalborg Kommune igangsat; dette kom for eksempel til udtryk i en stor container, hvor kommunens grønne agenter holdt til.

I år har man valgt at doble op med endnu en container: Denne placeret i anlægsområdet ved festivalens hovedindgang.

Farvel til plastiksugerør: Nibe Festival sætter bæredygtighed på programmet

“Vi opdagede jo sidste år, at rigtig mange satte sig på plænen foran, hvilket genererede utroligt meget affald og oprydning.

Ved at have en container dér, kan vi nemmere opsøge dem og lokke dem til at rydde op efter sig selv – og hver gang de kommer med en fyldt pose, så har vi i en lille belønning til dem,” fortæller Zacharias Brix Madsen, Grøn agent i Miljø- og Energiforvaltningen, til MigogAalborg.

Belønningen kan eksempelvis være en kold sodavand eller en pose chips.

Gode vaner deles ud

Festivalen har alle år haft frivillige, der havde til opgave at indsamle affald – men i samarbejdet med kommunen er det fremadrettede fokus bøjet en smule, sådan man også arbejder på at rykke ved festivalgæsternes mentalitet omkring affaldssortering.

Farvel til plastiksugerør: Nibe Festival sætter bæredygtighed på programmet
Foto: Anders Filtenborg

“I år har vi teamet op med 24 af festivalens frivillige, så vi nu er endnu flere til at sætte fokus på affaldssortering.

Nu rydder de ikke bare op – de motiverer også gæsterne til at rydde op efter sig selv,” forklarer Zacharias, der håber at de forskellige tiltag kan give gæsterne nogle gode vaner med hjem.

De grønne agenter står også klar med reparations-kit, sådan at festivalgæsterne har mulighed for at fikse deres campingstole og telte – i stedet for at smide dem ud.

Del artikel