Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fagforeninger: Se oversigten og find den bedste fagforening her
Denne side er en annonce

Gratis prøveperiode

519 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

392 kr

✔ Gratis løntjek
✔ 37 lokale afdelinger
✔ Billige forsikringer

Gratis prøveperiode

468 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

524 kr

✔ Danmarks stærkeste fagforening
✔ Billig fritidsulykkesforsikring
✔ Danmarks mest lokale A-kasse

Gratis prøveperiode

69 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

498 kr

✔ Mulighed for lønsikring
✔ Professionel hjælp til jobsøgning
✔ Rabat på forsikringer

Gratis prøveperiode

69 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

487 kr

✔ Gratis fagforening i 3 måneder
✔ Spar mange penge om året
✔ Høj service

Gratis prøveperiode

71 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

514 kr

✔ Billig og god fagforening
✔ Hjælp til at finde nyt job hurtigt
✔ Gratis webinarer og kurser

Gratis prøveperiode

197 kr

Pris efter prøveperiode

Ledere

Lydbogs bibliotek

480 kr

✔ Inklusiv lønsikring
✔ God for selvstændige
✔ Få juridisk rådgivning

Gratis prøveperiode

167 kr

Pris efter prøveperiode

Salg og Marketing

Lydbogs bibliotek

490 kr

✔ Store rabatter på uddannelser
✔ Gratis karriere sparring og lønrådgivning
✔ Mulighed for lønsikring

Gratis prøveperiode

50 kr

Pris efter prøveperiode

Alle

Lydbogs bibliotek

505 kr

✔ Høj medlemstilfredshed
✔ Ekstra lønsikringstilbud
✔ Gratis kurser for alle medlemmer
Størrelsen på vores provision har indflydelse på sorteringen - læs mere

Fagforening – Find den bedste og billigste

Når du skal finde den rigtige fagforening, er det altså vigtigt at følge din egen mavefornemmelse. Det er ikke nødvendigvis det rigtige for dig at vælge en bestemt fagforening, fordi dine kollegaer er med i den. Omvendt vil det ofte vise sig, at det giver rigtig god mening, at du også er med i netop den fagforening, da den kæmper for dit erhverv.

Samtidig kan det ofte også give mening at vælge A-kasse og fagforening hos den samme organisation. Det kan det både fordi, de to ting dermed arbejder bedre sammen, men også fordi der tit er penge at spare, hvis man har A-kasse og fagforening det samme sted.

Så når du skal vælge den rigtige fagforening, er der altså flere ting, som du kan tage højde for. Du kan f.eks. tage højde for dit erhverv, din politiske holdning og din præference for en bestemt A- kasse.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er en forening, som hjælper dens medlemmer, ved at repræsentere dem eksempelvis i forhold til at skabe bedre vilkår i forhold til eksempelvis løn og arbejdsvilkår. Fagforeningerne har tit en bestemt gruppe medlemmer, som alle tilhører den samme faggruppen, og målet er at skabe de bedste vilkår for netop den gruppe mennesker.

Fagforeningerne repræsenterer medlemmerne i forbindelse med forhandlinger omkring løn, uddannelse og arbejdsforhold, som ofte bliver optimeret gennem overenskomster, som bliver forhandlet regelmæssigt. Det er også din fagforening, som hjælper dig, hvis du har nogle faglige problemer på din arbejdsplads. Det kan f.eks. være, at du oplever problemer på din arbejdsplads, hvor du eksempelvis modtager en fyring under din graviditet. Måske får du ikke udbetalt løn, eller måske er du kommet ud for en arbejdsskade. De fleste arbejdspladser, hvor medarbejderne er tilknyttet en bestemt fagforening, har en tillidsrepræsentant, som er den person, du skal gå til hvis du får problemer med din arbejdsgiver. Er der derimod ikke en tillidsrepræsentant, så skal du selv gå direkte til fagforeningen, som har til formål at hjælpe dig.

Hvorfor er man medlem af en fagforening?

Grunden til, at man ofte er med i en fagforening, er fordi, man så har adgang til professionel rådgivning, hvis der opstår problemer. Hvis der skulle ske noget for dig på din arbejdsplads, i forhold til din arbejdsgiver eller lignende, så har du mulighed for at få hjælp fra din fagforening. Et medlemskab i en fagforening kan blandt andet sikre dig følgende:

  • Juridisk rådgivning i forhold til dit arbejde
  • En forening, som står bag dig, og kæmper for dig
  • Vejledning i forhold til din trivsel i jobbet
  • Hjælp til problemer på jobbet, f.eks. chikane
  • Problemer, hvis du skulle komme ud for en arbejdsskade
  • Rådgivning hvis du er blevet langtidssygemeldt
  • En organisation, som kan hjælpe dig med lønforhandlinger
  • Rådgivning og kurser, som giver dig mere viden og uddannelse
  • Vejledning hvis du er på udkig efter et nyt job

Grunden til, at det er en god idé at være med i en fagforening, er altså, at det er en forening, som organiserer sig indenfor dit fagområde, og som kan hjælpe dig i dit arbejde. Rigtig mange oplever på deres arbejdsplads, og uden en fagforening, kan det være svært at gøre noget ved. Samtidig hjælper de fleste fagforeninger deres medlemmer med at forhandle gode arbejdsvilkår og løn.

Er A-kassen og fagforeningen det samme?

Nej, en A-kasse og en fagforening er ikke det samme. Rigtig mange blander tingene sammen, og det skyldes nok i stor grad, at man ofte er med i både fagforening og A-kasse hos den samme organisation. A-kassen er den, som hjælper dig, hvis man mister sit job, og i en periode har brug for økonomisk støtte. En fagforening er derimod den, som hjælper dig, hvis du bliver fyret på uretfærdig vis, kommer ud for en arbejdsskade eller oplever andre problemer på arbejdet. En A- kasse kan ikke hjælpe dig juridisk, det er fagforeningen, som gør det.

A-kassen udbetaler dagpenge, og rådgiver og hjælper medlemmerne med at finde et nyt job eller forberede sig til eventuelle dagpenge, mens fagforeningen hjælper med ansættelsesforhold, løn og vilkår, som gælder på arbejdspladsen. En fagforening kæmper for medlemmernes arbejdsvilkår og løn, og der er ligeledes mange fagforeninger, som er politisk engagerede, for at skabe ændringer i samfundet, som kan være til gavn for dens medlemmer.

Faggruppernes egne fagforeninger

Indenfor de fleste faggrupper findes der en fagforening, som de fleste er medlem af. Grunden til, at det ofte giver rigtig god mening at være med i en fagforening, som netop har speciale i dit erhverv er, at du på den måde bliver sikret en bedre overenskomst, og giver dine medlemspenge til en organisation, som med sikkerhed kæmper for dig og for dit erhverv.

Der findes rigtig mange fagforeninger, og rigtig mange fagforeninger er for helt specifikke erhverv. F.eks. har sygeplejerskerne deres egen fagforening, det samme har lærerne og det samme har lederne. Derfor bør man altid undersøge, hvilken fagforening, som man passer bedst ind i, når man skal indmelde sig. Der findes også fagforeninger, som er tværfaglige. Det betyder, at hvis du ikke lige kan finde en fagforening, som passer specifikt til dit erhverv, så kan et medlemskab i en tværfaglig fagforening være en god løsning for dig.

Det betyder altså også, at man ikke skal vælge en fagforening, som beskæftiger sig med det erhverv, som man arbejder i. Det kan f.eks. være, at man er uenig med den politiske agenda, som ens faggruppens fagforening følger, og derfor har mere lyst til at være med i en politisk uafhængig organisation.

Er der mange fagforeninger?

Ja, der er rigtig mange fagforeninger, som beskæftiger sig med forskellige dele af befolkningen, og som derfor har forskellige funktioner. Derudover er der også flere uafhængige fagforeninger. Det betyder, at du har mange fagforeninger, som du kan vælge imellem, når du gerne vil melde dig ind i en fagforening. Der er rigtig mange fagforeninger, men for at nævne nogle af dem, så kan man eksempelvis være med i:

  • Krifa
  • Ase
  • Lederne
  • Frie
  • Det faglige hus

Derudover er der en lang række andre fagforeninger, som enten er tværfaglige eller mere fagspecifikke. Her på siden får du et godt overblik over hvilke fagforeninger, som du kan vælge, når du skal indmelde dig i en. Det er vigtigt at vælge en fagforening, som kan hjælpe en, og som har de samme værdier, som man selv har.

Kan fagforeningen hjælpe mig?

I bund og grund kan fagforeningerne hjælpe de fleste. Rigtig mange danskere har måske ikke umiddelbart brug for fagforeningen, men da arbejdslivet på bunden altid er usikkert, så kan man blive overrasket. Selvom man måske er på en rigtig god arbejdsplads, så kan der f.eks. blive ansat en ny chef eller lignende, som gør, at der opstår nogle problemer. Fagforeningen er rigtig god i forhold til arbejdstrivsel, og i forhold til at give juridisk rådgivning, når der opstår tvister på arbejdspladsen.

Det kan ske i forbindelse med en uretfærdig fyring eller måske i forbindelse med, at man er ude for en ulykke på arbejdet, som gør, at man får en arbejdsskade. Her er der rigtig mange juridiske aspekter, som kan være svære at håndtere selv, særligt hvis man er kommet til skade eller er gravid. Derfor kan det være en rigtig god tryghed at være med i en fagforening, når man er en del af arbejdsmarkedet. I sidste ende, er det kun dig, som kan afgøre, om du har brug for en fagforening til at støtte og rådgive dig.

Hvad koster en fagforening?

Prisen på et medlemskab i en fagforening, kan variere rigtig meget. Prisforskellene er forholdsvist store mellem de forskellige fagforeninger. Ofte er de tværfaglige fagforeninger lidt billigere, men her får man muligvis heller ikke helt den samme rådgivning eller hjælp til forhandling af løn og vilkår, som hos de fagspecifikke.

Prisen på en fagforening kan ofte også afhænge af, om man også er med i en A-kasse. Vælger man en organisation, hvor man kan være med i både A-kasse og fagforening, hos den samme udbyder, vil man ofte spare en del penge. Derfor er det også en rigtig god idé at samle de to ting. Samtidig er der mulighed for at få et skattefradrag på baggrund af det beløb, som du betaler til din fagforening og A-kasse årligt. Det betyder altså, at det beløb, som A-kasserne og fagforeninger tager, ikke svare præcis til det, som det koster for dig. For på grund af, at du kan få et fradrag, vil skat betale en del af dit medlemskab, og dermed er din omkostning lidt lavere. Det er altså vigtigt at indtaste de rigtige oplysninger, når man laver sin årsopgørelse.

Vælg fagforening efter dit job

De fleste mennesker vælger deres fagforening efter deres job, og det kan også være en rigtig god idé. I dag er det meget normalt, at man skifter job af og til, og det er ikke altid, at den fagforening, som man er medlem, fortsat er den som giver bedst mening.

Det er hverken besværligt eller umuligt at skifte fra en fagforening til en anden, og rigtig mange danskere har skiftet fagforening flere gange i deres liv. Grunden til, at det giver rigtig god mening at vælge fagforening ud fra ens job er, at man på den måde får den bedste hjælp i forhold til den funktion man besidder. Det kan være, at man er sygeplejerske, og derfor giver det god mening at være med i fagforeningen for sygeplejersker, men så senere skifter man job eller bliver selvstændig, og så giver det ikke længere mening, da fagforeningen er meget fagspecifik. Derfor er det en rigtig god idé at vælge sin fagforening ud fra det job, som man er i.

Skal jeg vælge mit fagområdes fagforening?

Nej, det skal du ikke. Alle har fri ret til at vælge den fagforening, som de helst vil være i. Ligeledes har man også fri ret til at fravælge det at være i en fagforening. Nogle brancher oplever folk, at de kan føle sig pressede til at være med i en bestemt fagforening. Men da valget er frit, og valget er dit, så er du ikke forpligtet til at vælge den samme som dine kollegaer, og du er ikke forpligtet til at være med i en fagforening.

Hvis du oplever uretfærdig behandling på grund af dit fagforeningsvalg, så er det vigtigt, at du netop går til din egen fagforening, som kan hjælpe dig med at løse problemet. Rigtig mange mennesker vælger at være med i en tværfaglig fagforening. Det kan være nemmere, hvis man ofte skifter job, men det kan også være af politiske årsager, da flere af de tværfaglige fagforeninger ikke er politisk engagerede.

Du kan vælge en tværfaglig fagforening

Kan du ikke finde en fagforening, som du synes passer til dit erhverv. Eller du har måske ikke lyst til at være med i den fagforening, som man normalvis er med i, i din stilling. Det er intet problem, for du kan altid vælge at være med i en tværfaglig fagforening.

Disse fagforeninger har typisk mange medlemmer, og de er typisk rigtig gode til at rådgive indenfor rigtig mange forskellige brancher. Ligeledes vil du opleve, at de tværfaglige fagforeninger har erfaring indenfor et bredt felt, og vil kunne hjælpe dig, også hvis du skifter job til en helt anden branche. Samtidig er rigtig mange af de tværfaglige fagforeninger ofte billigere, og det er jo blot en fordel, hvis du ikke har brug for den hjælp, som du kan få gennem de mere fagspecifikke fagforeninger.

Hvilken fagforening er bedst?

Det er kun dig, som kan afgøre, hvilken fagforening, som er bedst for dig. For den fagforening, som er bedst for din ven eller din søster, er ikke nødvendigvis den som er bedst for dig. Er du alligevel i tvivl, så kan du altid gå ind og søge efter information omkring, hvad andre synes om de forskellige

fagforeninger. Man kan jo vurdere kvaliteten af en fagforening ud fra forskellige parametre, og det kan være, at ud vægter et parameter højt, mens din kollega eller ven vægter et andet parameter.

Det betyder, at når du søger information omkring kvaliteten af en fagforening, så skal du særligt have fokus på de områder, som er vigtige for dig. Vil du have en fagforening, som er den bedste:

  • På pris
  • I forhold til vilkår
  • I forhold til rådgivning
  • Målt på antal medlemmer

En fagforening kan jo eksempelvis være den allerbedste indenfor sit felt, men det nytter jo ikke noget, hvis du ikke tilhører den branche. Det kan også være, at en fagforening har fået rigtig gode bedømmelser, men ikke fungerer til dig, fordi den ikke henvender sig særligt til dig, hvis du eksempelvis er selvstændig eller i et erhverv, som måske er bedre tjent med en fagforening, som specifikt kæmper for dit erhverv.Selvom det kan være svært at afgøre hvilken fagforening der er bedst, og det i bund og grund kun er dig, som kan afgøre, hvilken du synes er bedst. Så kan det være en god idé at søge råd og vejledning i sit netværk, når man skal vælge fagforening. Dine venner, familie eller kollegaer har måske nogle gode input, som kan gøre din beslutning lettere.

Fordelene ved en fagforening

Når man er medlem i en fagforening, er der en række fordele, som man kan få glæde af. Det er eksempelvis:

  • At du altid kan få rådgivning og vejledning, hvis der opstår en konflikt på din arbejdsplads.
  • At du er sikret gode arbejdsvilkår, og en god løn, fordi der er en bestemt fagforening, som kæmper for gode overenskomster til dit felt.
  • At du kan få juridisk hjælp i forbindelse med ansættelse, kontraktforhandlinger, arbejdsskader og afskedigelse.
  • At du får fradrag i skat, når du er med i en fagforening. Det betyder, at du kan få refunderet en del af dit medlemskontingent i form af en skatterabat.

Der er altså flere fordele, ved at være medlem i en fagforening. Derfor skal du gøre op med dig selv, om du gerne vil have de fordele, og om du er villig til at betale for dem. For der er selvfølgelig også en række ulemper ved at være med i en fagforening.

Ulemperne ved en fagforening

Selvom der er rigtig mange fordele ved at være med i en fagforening, så er der også en række ulemper, som kan gøre, at du ikke har glæde af dit medlemskab. Så kan det dog være, at en anden fagforening passer dig bedre. Nogle af ulemperne kan være:

  • At du får en ekstra udgift hver måned.
  • At det kan være en unødvendig udgift, hvis det viser sig, at du ikke får brug for rådgivning eller lignende. Det kan være fordi, du selv er bedre til at forhandle aftaler på plads eller fordi du godt selv kan løse eventuelle konflikter.
  • At nogle fagforeninger kræver, at man også skal være med i A-kassen, og det betyder, at du har en endnu højere månedlig udgift.
  • At der er foreningsfrihed i Danmark, men at nogle stadig føler, at de er pressede til at være aktive i forhold til sager i fagforeningsregi. Det betyder også, at nogen føler sig forpligtet til at være med i en bestemt fagforening.

Kan jeg skifte fagforening?

Ja, man kan sagtens skifte fagforening. Det er altid muligt at skifte fagforening eller melde sig ud. Nogle synes måske, at det virker uoverskueligt at skifte fagforening, men det er oftest meget ligetil. I dag sker de fleste udmeldelser eller skifte af fagforeninger helt elektronisk. Det betyder, at det er blevet lettere at skifte fagforening, end det var førhen.

Alle kan få brug for at skifte fagforening. Det kan være, at man er medlem i den forkerte fagforening, eller det kan være fordi man skifter branche, og derfor heller vil være med i denne branche fagforening. Der er ofte fordele ved at være i den fagforening, som passer til branchen, og derfor er der selvfølgelig fri ret til at skifte, som det passer.

En overflytning fra en fagforening til en anden er ofte meget nem, og din nye fagforening, kan ofte hjælpe dig med overflytningen. Husk at begge fagforeninger skal have besked, så du ikke kommer i den situation, at du betaler kontingent til to fagforeninger, men kun har brug for den ene. Du skal også være opmærksom på, at der ofte er et opsigelsesvarsel hos fagforeningerne, og hvis du vil undgå et overlap, skal du tage højde for dette.

Fagforening for studerende

Ligesom man som studerende ofte har mulighed for at være med i en A-kasse ganske gratis, så har man også mulighed for at være med i mange fagforeninger, uden at betale kontingent. Så er det først den dag, at man træder ud på arbejdsmarkedet, at man bliver opkrævet for kontingent. Grunden til, at man som studerende kan være gratis med er, at de færreste studerende ellers ville blive tilknyttet en bestemt fagforening, alene af økonomiske årsager.

Når man som studerende er med i en fagforening når man er under uddannelse, så har man sikret sig, at man ikke står uden en overenskomst når man er færdiguddannet. Det er måske ikke lige det første, som man tænker på, når man er færdiguddannet, men der er faktisk rigtig mange, som er ny på arbejdsmarkedet, som får brug for den rådgivning, som fagforeningerne kan give.

Sortering

Listen viser et bredt udsnit af fagforeningerne i DK, men inkluderer ikke alle fagforeninger. Vi samarbejder med flere af fagforeningerne på listen, hvilket betyder, vi kan modtage provision fra udbyderen. Størrelsen på denne provision har indflydelse på, hvordan listen er sorteret. Oplysningerne om firmaerne kommer fra firmaerne, og vi tager forbehold for fejl.