Et job med mening: Sådan er det at være social- og sundhedsassistent under corona-krisen

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen
Social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen

Det er et forandret Danmark, vi de seneste måneder er vågnet op til.

Mange af os kan rulle ud af sengen kl. 8.00 og stavre hen til computeren med uglet hår og en kop kaffe i hånden, klar til dagens opgaver.

For andre må dagligdagen fortsætte uanfægtet af coronakrisen, fordi der er mennesker, der har brug for deres ekspertise, omsorg – og ikke mindst det fysiske nærvær.

Én af dem er den 21-årige social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen.

Når hun ruller ud af sengen, viser vækkeuret 5.45, og det bliver kun til en hurtig bid brød, før det er på med uniformen og afsted til Vester Hassing, hvor hun er i praktik på et plejehjem.

God kommunikation er nøglen

På en måde er dagligdagen den samme som altid for Cecilie; de ansatte mødes stadig med lederen om morgenen og planlægger dagens opgaver, beboerne på plejehjemmet drages der stadig omsorg for, og der er stadig tid til en tår eftermiddagskaffe.

”Vi spritter selvfølgelig hænder mere, men vi mærker ikke væsentlige ændringer på grund af corona,” forklarer Cecilie om de ansattes hverdage på plejehjemmet.

For de ældre er sagen dog en anden.

Efter at regeringen i marts lukkede ned for besøg på plejehjem, sygehuse og bosteder har Cecilie og kollegaerne mærket, at de ældre har brug for mere kontakt.

”De pårørende, der normalt besøger i løbet af dagen, har ikke kunnet være der, og det er svært for nogle af beboerne, at de ikke ved, hvornår de kan få besøg.

Vi kommunikerer rigtigt meget med dem om, hvor svært det er, men forklarer også, at det er for deres eget bedste. Hvis én bliver smittet, så går det nemlig hurtigt,” fortæller hun.

Samvær på en anden måde

Når Cecilie skal forklare, hvorfor hun valgte at læse til social- og sundhedsassistent, er det ord som værdifuld, nærhed, livsgivende og omsorg, der går igen.

Bedre ord finder man nok heller ikke til at beskrive et fag, hvor de ansatte hjælper og plejer ældre, syge og handicappede, og giver dem en bedre livskvalitet på daglig basis.

Derfor føles det heller ikke som en byrde for den unge praktikant og hendes kollegaer på plejehjemmet, at de skal kompensere mere for manglen på pårørende under corona.

”Vi sender nyhedsbreve, så de pårørende kan følge med, vi facetimer også rigtig meget, og så taler vi med dem om det svære og det nemme.

Det, at jeg kan snakke lidt ekstra med beboerne, kan betyde, at deres dag bliver vendt til noget godt. Man får ligesom drejet perspektivet til noget andet,” siger Cecilie.

Det vigtigste i arbejdet er relationen til borgeren

Det er altså en bred pallette af opgaver, som en social- og sundhedsassistent løser; fra at hjælpe beboerne til en højere livskvalitet, både fysisk og psykisk, gennem omsorg og rehabilitering, men også om at håndtere praktiske opgaver som at støvsuge, forberede mad og at skifte ble.

”Der har været et lidt negativt fokus på faget i lang tid, hvor folk har sagt, at alt vi laver, det er at tørre røv, men hvis vi ikke hjælper med den personlige hygiejne, kommer ingen og gør det. Alle har ret til en ren ble,” siger Cecilie med en skarphed i stemmen, der antyder, at det ikke er første gang, hun har måtte debattere emnet.

”Det er træls, at det skal hænge over faget, fordi det er den mindste del af vores hverdag; det sker så sjældent.

Noget af det vigtigste i arbejdet, er den relation, vi får til borgerne. Vores funktion er alfa omega. Ikke for at sætte det op på en piedestal, men vi er dem, der kender borgerne bedst, næst efter de pårørende.

Vi kan se, hvis der kommer skred i deres almene tilstand og dokumenterer ændringerne, så kollegaerne kan følge op på det.”

Passionen er tydelig at mærke, når Cecilie taler om sit fag, og det faktum, at hun har været i gang siden, hun var 15 år – dengang som ungarbejder på et plejehjem – taler sit tydelige sprog.

Danmarksmester i Skills

For den unge nordjyde er social- og sundhedsassistentfaget nemlig ikke kun et arbejde, der skal passes – det er en livsstil, og hendes evner er ikke til at tage fejl af.

Faktisk er hun så dygtig, at hun har bevis på det, og her taler vi ikke om karakterer.

Hvert år afholdes Danmarksmesterskabet i Skills, hvor unge fra erhvervsuddannelserne konkurrerer om at blive landets bedste indenfor deres respektive fag.

Cecilie og makkeren Mike fik i 2019 en andenplads, men i år kunne de løfte trofæet over hovedet i jubel.

”Det betød mega, mega meget. Vi havde kæmpet så hårdt og trænet så meget, og det var fedt endelig at stå på scenen og vide, at man havde vundet,” fortæller hun med et smil, der smitter.

”Jeg meldte mig, fordi jeg ville være med til at vise vores uddannelse og sætte et andet præg på det for unge mennesker.”

Sejren bliver sløjfen på uddannelsen for Cecilie, da hun til sommer er færdiguddannet og klar til at arbejde fuldtid som social- og sundhedsassistent på det plejehjem hvor hun er i praktik lige nu, og hvor hun er blevet tilbudt job.

Føles rigtigt hver dag

Studiestarten på SOSU Nord ligger efterhånden en del år tilbage og selvom øjnene er rettet frem ad, vil Cecilie gerne give et råd med til dem, der overvejer at tage uddannelsen.

”Du skal have lyst til at arbejde med mennesker og gøre en forskel”, og hun tilføjer:

”For mig føles det rigtigt hver eneste dag.”

Vil du gerne vide mere om de uddannelser SOSU Nord tilbyder, kan du finde mere information her.

Der er ansøgningsfrist til Grundforløb 2 til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent- uddannelserne den 21. juni.

Bon appétit: Ma Petite France lancerer pop-up-morgenmad

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De fleste af os har måtte kigge langt efter morgensolen under de sydlige himmelstrøg – men det betyder ikke, at vi helt behøver at undvære stemningen.

Hos Ma Petite France har man nemlig besluttet sig for at udvide sit i forvejen hyggelige og franskinspirerede koncept med såkaldt pop-up morgenmad. Foreløbigt kan morgenlækkerierne nydes fra tirsdag til lørdag fra kl. 08.00 i hele august måned.

Menukortet er naturligvis også inspireret af det franske, og derfor er der især fokus på bagværk som fransk landbrød, sprød baguette og smørbagte croissanter i flere udgaver.

Bagværk lavet med kærlighed … og surdej

Den opgave har Majken og Christian Green, der står bag Ma Petite France, valgt at uddelegere til Git Becker, der tidligere har gjort karriere i erhvervslivet. Nu er hun sprunget ud som bagerjomfru i Nørregade.

“Jeg har hele mit liv været glad for at bage, men jeg syntes også, at det var svært at finde noget, der levede op til mine egne krav for, hvad et godt bagværk skal bestå af,” fortæller Git Becker, da vi i morges lagde vejen forbi vinbaren.

Git Becker er én af dem, der er utrolig begejstret for surdejens opblomstring, da hendes egen krop aldrig har været glad for det hvide og svært optagelige brød.

Derfor er alt bagværket i den nye pop-up-café også baseret på netop surdej.

“Jeg begyndte at eksperimentere og tage forskellige kurser inden for surdej, så jeg havde kompetencerne til at udvikle mine helt egne opskrifter. Og med en masse nørderi og passion føler jeg nu, at det er lykkes,” siger Git.

Sammensæt din egen morgenmad

Foruden det franske landbrød, baguettes og croissanterne – der kommer både med æble og i en klassisk udgave – kan du også bestille tilbehør i form af hjemmelavet syltetøj, franske oste, skiveskåret avocado eller æg i enten spejlet eller blødkogt format.

Det hele kan fås samlet på en morgentallerken – men afhængig af din sult kan du også vælge at bestille dem enkeltvis og dermed helt selv sammensætte, hvad dit morgenhjerte begærer den pågældende dag.

“Det skal være en simpel måde at få morgenmad på, hvor vi bibeholder vores fokus på kvaliteten. Det er ikke meningen, at vi skal have 27 ting på kortet – vi skal i stedet nørde med få ting og helst blive de allerbedste til det,” siger Git.

Salat til morgenmad?

Er man ikke til brød, smør og syltetøj, kan du også vælge at gå i en sundere retning og bestille en morgensalat med peberfrugt, tomater og årtidens krydderurter med en god dressing til.

Til at slukke tørsten kan du bestille alt fra café au lait, espresso, te – til en såkaldt morgendukkert, der består af bl.a. æblejuice og frisk lime.

“Det er som at tage et vinterbad – man bliver frisk og vækket af den,” siger Git med et grin.

Nok er konceptet nyt, men det giver samtidig plads til løbende at kunne udvikle på både menukort og rammerne. Og én ting er de gode intensioner, der uden tvivl skinner igennem hos både Git og resten af personalet – men hvordan smager det så?

Vi var forbi i morges, da morgenmadskortet kørte på sin tredje dag.

Allerede nu har modtagelsen været fantastisk, og Git har måtte arbejde ekstra hurtigt for at producere brød og baguettes nok til alle de sultne morgenmaver, der kigger forbi Nørregade.

“I morges havde vi allerede reservationer fra kl. 8, hvor folk eksempelvis kommer og afholder deres morgenmøder hernede. Det er virkelig hyggeligt!” fortæller hun og fortsætter:

“Vi har jo også åbent for to-go, hvilket også har været en kæmpe succes. Det er faktisk svært at følge med, så nu arbejder vi på at skabe de helt rigtige rutiner.” 

Et perfekt samarbejde

Ma Petite France har – indtil nu – nok primært været kendt som stedet, hvor du kan få et lækkert glas vin i de stemningsfulde lokaler. Og det kan du såmænd stadig – også før kl. 12.

“Det er da sket, at nogen bestiller et glas vin til morgenmaden. Og så er vi jo så heldige, at vi også sagtens kan klare det. Vi sørger for at udnytte vores indbyrdes ressourcer, så vi undgår spild af den ene eller anden slags.

Jeg håber, at vi også kan fortsætte med det, når august rinder ud. Men indtil videre er både vi og vores gæster rigtig postive omkring det,” slutter hun.

I næste uge vil Git og Co. også tilbyde lette frokostretter, som kan nydes fra kl. 12.

Noget til enhver smag – og pengepung

En morgentallerken med fransk landbrød/bolle, baguette el. croissant, en frisk “morgendukkert” og kaffe eller te  får du til 90 kr.

I weekenden kan du bestille weekendhygge med en halv baguette/bolle/landbrød samt croissant, blødkogt æg, grape med skyr og halv avokado, en frisk morgendukkert og kaffe eller te til 135 kr.

Der er også lidt til den lille sult i form af brød med smør til 35 kr, hvor du så kan tilkøbe hjemmelavet marmelade til 5 kr. eller fransk ost til 5 kr. Et blødkogt æg koster 25 kr – eller 40 kr. hvis du vil have avokado med.

En hjemmebagt croissant (med eller uden æble) får du til 35 kr. (eller 30 kr. to go)

Kaffe eller te koster 25 kr.

Hvad: Morgenmad på Ma Petite France
Hvor: Nørregade 6
Hvornår: Tirsdag – lørdag fra kl. 08.00

Fremtiden er grøn: Nyt projekt skal booste den grønne omstilling i nordjysk turisme

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal sætte skub i den grønne omstilling hos turismeaktørerne i Destination Nord.

Projektet har netop modtaget tilsagn om midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og forventningen er, effekterne vil resultere i en forstærket bæredygtighedstankegang, øget turismeomsætning og mere konkurrencedygtige produkter.

Det skriver Destination Nord i en pressemeddelse.

Bæredygtighed som afgørende rejsemotiv

Danske og udenlandske turister efterspørger i stigende grad miljøvenlige alternativer på ferien, og bæredygtighed vinder fortsat indpas som et afgørende rejsemotiv. Det stiller store krav til landets turisterhverv, der i disse år arbejder målrettet på at øge graden af bæredygtighed i det danske turismeprodukt.

Direktør for Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup

Det gælder også i Nordjylland, hvor et nyt projekt under navnet Instant Green Tourism skal bidrage til at udvikle og teste bæredygtige koncepter blandt turismeaktørerne i Destination Nord på tværs af forretningsområderne kyst- og naturturisme, erhvervs- og mødeturisme samt storbyturisme.

Instant Green Tourism har netop modtaget tilsagn om 2 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse fra puljen til lokale og tværgående turismeprojekter.

“Turisme skaber omsætning og jobs i hele regionen, og turisterne er med til at skabe en efterspørgsel, der også kommer de lokale til gavn. Samtidig kan og skal turismen også være med til sikre et grønnere Nordjylland, og det er blandt andet det, vi gerne vil hjælpe på vej med projektet Instant Green Tourism.

Fra idé til forretningsplan

Initiativet skal sætte gang i en vigtig og nødvendig grøn omstilling hos turismeerhvervet i en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at tænke nyt og omstille sig nye forretningsvilkår, lyder det fra den netop tiltrådte direktør i Destination Nord, Tonny Skovsted Thorup.

Konkret kommer projektet til at bestå af en række SPRINT-forløb, som fører virksomhederne gennem en idéudviklingsfase, der blandt andet involverer udarbejdelse af en målrettet forretningsplan og efterfølgende udvikling af et bæredygtigt produkt eller service.

Det er forventningen, at Instant Green Tourism vil resultere i en ny og forstærket bæredygtighedstankegang, der kan medvirke til at konsolidere og øge den samlede turismeomsætning i det nye destinationssamarbejde samt styrke sammenhængen mellem virksomhederne i Destination Nord og bidrage til den bæredygtige fortælling om Nordøstkysten som feriedestination.

Det vækker glæde hos borgmester i Frederikshavn Kommune, der er en del af projektet gennem erhvervsudviklingsprojektet Energibyen Frederikshavn:

“Nordjylland er danskernes foretrukne feriedestination, og det skal vi udvikle endnu mere – ikke mindst i forhold til bæredygtig turisme, som i forvejen er en markant fællesnævner for mange aktører i Destination Nord.

Min forventning er, at det bliver en af de store vækstdrivere det kommende år, og det er derfor særdeles positivt, at vi nu viser både sammenhold og handlekraft i forhold til at involvere aktører på tværs af forretningsområder og udvikle Nordjyllands grønne profil yderligere,” siger borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen.

Projektets øvrige parter består af Erhvervshus Nordjylland, Aalborg Kommune – Center for Grøn Omstilling, Aalborg Kongres- og Kulturcenter og Arena Nord i Frederikshavn. Hos Arena Nord ser direktør Per Malmberg frem til at udvikle sport- og kulturcenterets grønne profil yderligere det kommende år.

“Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed kommer til at fylde mere og mere i alle aspekter af hverdagen – også i høj grad, når vi skal vælge ferier og oplevelser til.

Derfor fylder det også meget på vores agenda, og vi ser et stort potentiale i at udvikle Arena Nord i en mere bæredygtig retning. Vores håb er, at projektsamarbejdet vil styrke vores position som udbyder af bæredygtige turismekoncepter i Nordjylland inden for sport- kultur og erhvervsturisme.

 Arena Nord byder hvert år velkommen til mere end 500.000 gæster og er det største kultur-, konference- og sportscenter nord for Limfjorden.

Instant Green Tourism-projektet starter 3. august 2020 og løber frem til 31. juli 2021.

Hjælp politiet: Vidner til vold i midtbyen efterlyses

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet

Natten imellem fredag den 24. og lørdag d. 25. juli 2020 omkring kl. 0020 blev der på hjørnet af Borgergade og Vesterbro i det centrale Aalborg udøvet alvorlig vold, hvor 4 mænd i forening overfaldt to andre mænd med slag og spark.

Nu søger Nordjyllands Politi særligt efter fire vidner. Deres observationer kan nemlig bidrage til sagens fulde opklaring.

Nordjyllands Politi var hurtigt fremme på stedet med patruljer – hvorved man fik anholdt to af de formodede gerningsmænd.

Voldssagen er nu under efterforskning, oplyser den ansvarlige leder, politikommissær Kenneth Rodam.

”Det er en alvorlig sag. Vores efterforskning har fastslået, at de forurettede udsættes for slag og spark – også mens de ligger ned. Vores arbejde består nu i at få hele hændelsesforløbet fuldt belyst, så de kan skyldige kan blive stillet til ansvar,” forklarer politikommissær Kenneth Rodam.

Vidner bedes ringe 114

Og det er i den forbindelse, at Nordjyllands Politi nu efterlyser fire vidner – fire unge mænd – der kan sidde inde med vigtige informationer, som kan hjælpe politiets efterforskere med at få sagens omstændigheder opklaret.

Nordjyllands Politis efterforskning i sagen har dokumenteret, at de fire unge mænd opholdt sig inde på Elika Pizza på Vesterbro 88 kort efter midnat, inden volden blev udøvet umiddelbart derefter.

”Det er vores vurdering, at disse fire unge mænd kan have vigtig viden, som kan bidrage til sagens fulde belysning. Derfor vil vi gerne tale med dem så hurtigt som muligt,” lyder det fra Kenneth Rodam, der opfordrer de unge mænd til at ringe til politiet på telefon: 114.

De fire unge mænd signaliseres som:

A: sort-krøllet hår med lyse spidser, rød t-shirt med hvide striber på skulderen, grålige bukser, sneakers med påskriften w a l k

B: lyseblå kasket (sad omvendt på), blå eller mørk trøje, lyse bukser, hvide sneakers

C:  lyst hår, blå eller mørk jakke, lyser bukser, hvide sneakers

D: mørkblond hår, blå eller mørk polo t-shirt, lyse bukser

Begge de forurettede blev transporteret til sygehuset, og den ene havde pådraget sig hjernerystelse som følge af overfaldet.