Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Et job med mening: Sådan er det at være social- og sundhedsassistent under corona-krisen

Af Nathalia Hentze Nielsen
Social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen
Social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen

Det er et forandret Danmark, vi de seneste måneder er vågnet op til.

Mange af os kan rulle ud af sengen kl. 8.00 og stavre hen til computeren med uglet hår og en kop kaffe i hånden, klar til dagens opgaver.

For andre må dagligdagen fortsætte uanfægtet af coronakrisen, fordi der er mennesker, der har brug for deres ekspertise, omsorg – og ikke mindst det fysiske nærvær.

Én af dem er den 21-årige social- og sundhedsassistentelev fra SOSU Nord, Cecilie Svanekær Holst Christensen.

Når hun ruller ud af sengen, viser vækkeuret 5.45, og det bliver kun til en hurtig bid brød, før det er på med uniformen og afsted til Vester Hassing, hvor hun er i praktik på et plejehjem.

God kommunikation er nøglen

På en måde er dagligdagen den samme som altid for Cecilie; de ansatte mødes stadig med lederen om morgenen og planlægger dagens opgaver, beboerne på plejehjemmet drages der stadig omsorg for, og der er stadig tid til en tår eftermiddagskaffe.

”Vi spritter selvfølgelig hænder mere, men vi mærker ikke væsentlige ændringer på grund af corona,” forklarer Cecilie om de ansattes hverdage på plejehjemmet.

For de ældre er sagen dog en anden.

Efter at regeringen i marts lukkede ned for besøg på plejehjem, sygehuse og bosteder har Cecilie og kollegaerne mærket, at de ældre har brug for mere kontakt.

”De pårørende, der normalt besøger i løbet af dagen, har ikke kunnet være der, og det er svært for nogle af beboerne, at de ikke ved, hvornår de kan få besøg.

Vi kommunikerer rigtigt meget med dem om, hvor svært det er, men forklarer også, at det er for deres eget bedste. Hvis én bliver smittet, så går det nemlig hurtigt,” fortæller hun.

Samvær på en anden måde

Når Cecilie skal forklare, hvorfor hun valgte at læse til social- og sundhedsassistent, er det ord som værdifuld, nærhed, livsgivende og omsorg, der går igen.

Bedre ord finder man nok heller ikke til at beskrive et fag, hvor de ansatte hjælper og plejer ældre, syge og handicappede, og giver dem en bedre livskvalitet på daglig basis.

Derfor føles det heller ikke som en byrde for den unge praktikant og hendes kollegaer på plejehjemmet, at de skal kompensere mere for manglen på pårørende under corona.

”Vi sender nyhedsbreve, så de pårørende kan følge med, vi facetimer også rigtig meget, og så taler vi med dem om det svære og det nemme.

Det, at jeg kan snakke lidt ekstra med beboerne, kan betyde, at deres dag bliver vendt til noget godt. Man får ligesom drejet perspektivet til noget andet,” siger Cecilie.

Det vigtigste i arbejdet er relationen til borgeren

Det er altså en bred pallette af opgaver, som en social- og sundhedsassistent løser; fra at hjælpe beboerne til en højere livskvalitet, både fysisk og psykisk, gennem omsorg og rehabilitering, men også om at håndtere praktiske opgaver som at støvsuge, forberede mad og at skifte ble.

”Der har været et lidt negativt fokus på faget i lang tid, hvor folk har sagt, at alt vi laver, det er at tørre røv, men hvis vi ikke hjælper med den personlige hygiejne, kommer ingen og gør det. Alle har ret til en ren ble,” siger Cecilie med en skarphed i stemmen, der antyder, at det ikke er første gang, hun har måtte debattere emnet.

”Det er træls, at det skal hænge over faget, fordi det er den mindste del af vores hverdag; det sker så sjældent.

Noget af det vigtigste i arbejdet, er den relation, vi får til borgerne. Vores funktion er alfa omega. Ikke for at sætte det op på en piedestal, men vi er dem, der kender borgerne bedst, næst efter de pårørende.

Vi kan se, hvis der kommer skred i deres almene tilstand og dokumenterer ændringerne, så kollegaerne kan følge op på det.”

Passionen er tydelig at mærke, når Cecilie taler om sit fag, og det faktum, at hun har været i gang siden, hun var 15 år – dengang som ungarbejder på et plejehjem – taler sit tydelige sprog.

Danmarksmester i Skills

For den unge nordjyde er social- og sundhedsassistentfaget nemlig ikke kun et arbejde, der skal passes – det er en livsstil, og hendes evner er ikke til at tage fejl af.

Faktisk er hun så dygtig, at hun har bevis på det, og her taler vi ikke om karakterer.

Hvert år afholdes Danmarksmesterskabet i Skills, hvor unge fra erhvervsuddannelserne konkurrerer om at blive landets bedste indenfor deres respektive fag.

Cecilie og makkeren Mike fik i 2019 en andenplads, men i år kunne de løfte trofæet over hovedet i jubel.

”Det betød mega, mega meget. Vi havde kæmpet så hårdt og trænet så meget, og det var fedt endelig at stå på scenen og vide, at man havde vundet,” fortæller hun med et smil, der smitter.

”Jeg meldte mig, fordi jeg ville være med til at vise vores uddannelse og sætte et andet præg på det for unge mennesker.”

Sejren bliver sløjfen på uddannelsen for Cecilie, da hun til sommer er færdiguddannet og klar til at arbejde fuldtid som social- og sundhedsassistent på det plejehjem hvor hun er i praktik lige nu, og hvor hun er blevet tilbudt job.

Føles rigtigt hver dag

Studiestarten på SOSU Nord ligger efterhånden en del år tilbage og selvom øjnene er rettet frem ad, vil Cecilie gerne give et råd med til dem, der overvejer at tage uddannelsen.

”Du skal have lyst til at arbejde med mennesker og gøre en forskel”, og hun tilføjer:

”For mig føles det rigtigt hver eneste dag.”

Vil du gerne vide mere om de uddannelser SOSU Nord tilbyder, kan du finde mere information her.

Der er ansøgningsfrist til Grundforløb 2 til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent- uddannelserne den 21. juni.

Del artikel

Andre læser også