ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Er kørekortet i fare? Overvej, om du har grå stær

Af Redaktionen

Dit syn har en stor betydning for, hvor stor en evne du har til at færdes i trafikken på sikker vis. Derfor stilles der specifikke krav til dit syn i forbindelse med dit kørekort. Om du skal bruge kørekortet til privatkørsel eller erhvervskørsel har en betydning for, hvor strenge synskravene er.

I synstesten lægges der bl.a. vægt på din synsstyrke, dobbeltsyn, synsfelt og kontrast- og blændingsfølsomhed. Lider du af specifikke øjensygdomme, kan du komme ud for, at din ret til at køre bil blot er tidsbegrænset. I disse tilfælde vil du altså kun have ret til at køre bil, hvis dine synskrav er opfyldt. Dette er dog en god ting, da du herved ikke bringer dig selv og andre i trafikken i fare.

Grå stær kan være årsag til dårligt syn

Føler du, at dit syn er nedsat, er grå stær hyppigt en af årsagerne hertil. Ved grå stær vil dit øjes linse være uklar. Grå stær kan både opstå i ét øje eller begge øjne på samme tid. De fleste med grå stær er ældre, men alle aldre kan altså rammes af grå stær. Årsagerne til grå stær er mange, og de hyppigste grunde er:

  • Alvorlige øjenskader
  • Længere tids behandling med binyrebarkhormon
  • Sukkersyge
  • Andre former for alvorlige øjensygdomme såsom regnbuehindebetændelse.

Har du blot let grå stær, vil du ikke opleve nogen former for symptomer. Når den grå stær tiltager, vil du dog opleve, hvordan dit syn sløres. Mange med grå stær oplever også, hvordan de blændes ved stærkt sollys. Dette skyldes, at uklarhederne lyses op. Udvikler din grå stær sig udtalt, vil dit syn blive stærkt nedsat.

Grå stær forværres gradvist

Det er sådan med grå stær, at det gradvist vil forværres. Dog kan det tage flere år for den grå stær at udvikle sig. Synes du, at dit syn virker nedsat, bør du sørge for at gå til øjenlæge. Gennem en synsprøve vil øjenlægen vurdere, hvor store dine synsforandringer er. Efterfølgende anvender øjenlægen et specielt mikroskop, som har stor forstørrelse. Herigennem vurderer øjenlægen arten og graden af den grå stær.

Når dit syn bliver påvirket så meget, at det giver dig problemer i det daglige, bør du blive opereret for din grå stær. Dette kan f.eks. være i forbindelse med tv, læsning eller i trafikken. Den eneste behandling for grå stær er operation. Ved en grå stær-operation fjernes øjets naturlige linse, hvorefter den erstattes med en kunstig linse. Du vil være i lokalbedøvelse under operationen, og operationen er derfor smertefri.

Grå stær-operation tager 15-20 minutter

Det er ikke en specielt kompliceret operation, og derfor tager den heller ikke lang tid. Typisk vil det blot tage 15-20 minutter at blive opereret for grå stær. Under operationen vil der laves et lille hul i øjet, og såret efterfølgende er derfor meget lille. Derfor behøver øjenlægen meget sjældent at sy efterfølgende. For at knuse den naturlige linse knuses den med ultralyd, hvorefter den suges ud i små stykker.

Umiddelbart efter operationen kan du tage hjem igen. Det anbefales dog, at du ikke kører bil selv, hvorfor det er en fordel at aftale kørsel med en pårørende.

Del artikel