Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Muteret virus-variant spreder sig: Sådan er udviklingen i Nordjylland

Af Stine Kjølby Christensen

De seneste resultater fra stikprøver af positive SARS-cov-2 prøver tyder på, at andelen af smittede med cluster B.1.1.7, der vurderes til at være 50-74% mere smitsom end de allerede kendte virusvarianter, stadigt vokser i Danmark.

Derfor skrues overvågningen af muterede varianter i vejret.

Andelen af personer herhjemme, der smittes med covid-19-varianten cluster B.1.1.7, vokser stadig.

I Danmark er B.1.1.7 indtil videre blevet påvist hos 134 danskere. De er fundet ved hjælp af sekventering af positive danske prøver i perioden fra den 14. november til den 2. januar.

I den periode blev der samlet sekventeret 14.753 prøver, hvilket betyder, at B.1.1.7 er fundet i 0,9% af prøverne. Det fremgår at et nyt notat fra Statens Serum Institut (SSI).

Nordjylland er ramt

Der er betydelig geografisk variation, og andelen for de seneste uger kan ændre sig i takt med, at der løbende kommer flere sekventeringssvar.

De foreløbige opgørelser for uge 53 viser, at varianten udgør ca. 8,2% af sekventerede prøver 4 i Region Syddanmark, 5,9% af sekventerede prøver i Region Midtjylland, 3.4 % af sekventerede prøver i Region Nordjylland, 0,7% af sekventerede prøver i Region Hovedstaden og 0,5% af sekventerede prøver i Region Sjælland.

For fire dage siden blev det også opdaget, at virusvarianten havde ramt en børnehave i Aalborg. 

”Det er en alvorlig udvikling. Der er samlet sekventeret 13 % af alle påviste tilfælde fra uge 46 til 53, hvilket betyder, at det reelle antal smittede med B.1.1.7 sandsynligvis er cirka otte gange højere.

Vi har også set en klar stigning i andelen med den her variant blandt de sekventerede prøver. Mellem uge 49 og 52 blev andelen cirka fordoblet fra uge til uge”, siger afdelingslæge på SSI Rebecca Legarth.

”Tallene kan ændre sig lidt i takt med at vi løbende får svar på flere prøver for de seneste uger.”

Undersøgelser tyder dog ikke på, at B.1.1.7 er mere eller mindre sygdomsfremkaldende end andre virusstammer.

Man vurderer også, at vacciner vil virke overfor denne variant, men der er undersøgelser i gang, som skal afgøre, om følsomheden/modstandskraften over for antistoffer er den samme for B.1.1.7 varianten, som for de allerede kendte varianter.

Del artikel

Andre læser også