Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En sjælden flagning: Jens Bangs Stenhus flager for dronningen i dag

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Lars Horn, Nordjyllands Historiske Museum
Foto: Lars Horn, Nordjyllands Historiske Museum

At det er en ganske særlig dag i dag, vidner mange tiltag om.

Et af dem er flagning fra Jens Bangs Stenhus midt i Aalborg.

Der flages kun sjældent herfra, for det er ikke nogen helt enkel opgave at føre de tre flagstænger ud fra den allerøverste del af den imponerende bygning, som købmand Jens Bang lod opføre i 1623-24 i hollandsk renæssancestil.

Men når landets dronning fylder 80 år, er det er helt ganske særlig anledning og alle anstrengelserne værd.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

En kæmpe opgave

Det kræver, at håndværkere skal kravle på hanebåndene mellem spærene på spidsloftet, hvor flagstængerne ligger i skråtstillede kasser.

Så skal dækslerne pilles af de runde huller i facaden, flagene monteres, og så kan man rulle flagstængerne ud.

“Det er således kun ved meget særlige lejligheder, flagene kommer frem. De seneste år er det kun sket få gange – som regel når der har været kongeligt besøg i byen,” fortæller Peter Strøyberg, der er formand for den fond, der ejer og driver huset i dag.

Han husker blandt andet, at flagene kom op, da Prins Henrik i 1995 kom forbi for – i egenskab af formand – at overrække Europa Nostra prisen for en gennemgribende renovering af stenhuset.

Prins Henrik blev ved samme lejlighed optaget i Christian Den Fjerdes Laug, der også holder til i stenhuset.

Renoveringen var den første opgave, den nye fond gik ombord i. Peter Strøyberg husker den som voldsom:

”Tag, gavle – alt – blev pillet ned. Det var i begyndelsen af 1990’erne. Der var stillads omkring bygningen i to år. Det var i samme forbindelse, vi sammen med Nordjyllands Historiske Museum etablerede Apotekersamlingen, som i dag er åben for publikum i forbindelse med rundvisninger.

”I de første år efter renoveringen flagede vi en del, men det er en bekostelig affære, hver gang flagene skal rulles ud, så nu er det kun ved særlige lejligheder som i dag”, fortæller Peter Strøyberg.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Hvor godt kender du din by? ? Man skal ikke tage det forgivet, når solen skinner ?☀️ I formiddags ramte den smukt Jens Bangs Stenhus, der er ét af Aalborgs vigtigste vartegn. Bygningen blev opført i 1624, så her er altså tale om et lokalt klenodie af de helt store – ikke mindst fordi, at Jens Bangs Stenhus stadig bruges i dag. I husets kælder, under de historiske hvælvinger, finder man restauranten Duus Vinkjælder ? Historien går på, at Jens Bang – byens rigeste mand – opførte huset som et modsvar til hans brors stenhus, der lå ved Østerå 25 (hvor Irish House i dag ligger) ? Dengang var høje huse ikke så normalt, og derfor var stenhuset (sammen med byens kirketårne) det første, der mødte de tilrejsende, når de ankom til Aalborg ⚓️ Jens Bangs Stenhus har dermed været en del af byen lige siden opførelsen for knap 400 år siden ? #migogaalborg #aalborg #jensbangsstenhus #kenddinby #migogaalborgshistorie

Et opslag delt af MigogAalborg (@migogaalborg) den

Apoteker S.C. Strøybergs fond til bevarelse af Jens Bangs Stenhus ejer i dag stenhuset og ligeledes den unikke samling under loftet.

Fonden har til formål at drive og vedligeholde stenhuset samt erhverve, bevare og vedligeholde Apotekersamlingen. Fonden har i tæt samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum foretaget en gennemgribende renovering af apotekerloftet, så samlingen i dag fremstår under de bedste betingelser.

Der er udført en ny opstilling af interiøret og de mange genstande i den ånd, som Sigurd Carl Strøybergs tableauer efterlod.