Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En ny begyndelse: Håndværkere fremtidssikrer karrieren på MARTEC

Af Nathalia Hentze Nielsen

Årsskiftet nærmer sig med hastige skridt, og for mange er det nye år lig med en ny begyndelse.

I Frederikshavn står det tekniske og maritime uddannelsescenter MARTEC klar til at tage imod de mange ansøgninger fra faglærte, som allerede har bestemt sig for at udvide deres karrieremuligheder.

Der er vind i sejlene hos MARTEC, hvor studerende på skolens maskinmesteruddannelse kan se frem til et arbejdsliv med god løn og høj beskæftigelse.

En uddannelse til maskinmester åbner nemlig op for et væld af muligheder, og mange af de færdiguddannede oplever, at skolebænken bliver adgangsbilletten til et spændende arbejdsliv.

“Mange tror, at maskinmesteruddannelsen udelukkende er målrettet dem, der drømmer om et liv på havet, men faktisk åbner vores uddannelser dørene til mange flere spændende karrieremuligheder.

Vores elever får en bred teknisk uddannelse, som særligt efterspørges inden for kraftværker, fjernvarme, vindmøller, skibsfart, hospitaler, el-nettet, offshore, olie/gas og ingeniørarbejde.

Derfor oplever vi også i stigende grad en interesse fra kvinder, som ønsker at uddanne sig inden for det maritime felt,” lyder det fra Jan Jacobsen, uddannelseschef på maskinmesteruddannelsen på MARTEC.

Han fortsætter:

“Mange bliver ofte overraskede over, at fire ud af fem maskinmestre faktisk arbejder på land og altså ikke har et arbejdsliv til søs, som man ellers ofte forbinder maskinmesterkarrieren med.

Maskinmestre arbejder i mange forskellige funktioner og brancher, og deres kompetencer er særdeles efterspurgte inden for blandt andet grøn omstilling, både nationalt og internationalt.”

International karriere i England, Mauritius og Kina

En af dem, som sætter pris på at kunne bruge sin brede tekniske uddannelse internationalt, er 29-årige Henrik Overby Kristensen, som blev uddannet maskinmester hos MARTEC tilbage i 2016.

Efter dimissionen tog Henrik to ugers ferie til USA.

Mere kunne det ikke blive til, for han havde allerede landet sit første job som Commissioning Engineer hos Burmeister og Wain.

Her var han først udstationeret et år i England og siden et halvt år år på Mauritius i det Indiske Ocean.

Siden har hans jobs ført ham mange steder hen i verden, blandt andet Kina.

Siden jeg var ganske ung, har det været min drøm at få et job, hvor jeg kunne rejse ud i verden og løse store tekniske problemer.

Det giver mig personlig frihed både hjemme og på jobbet.

Når jeg er ude, kan jeg arbejde meget fokuseret, og når jeg så er hjemme, er mit fokus 100 procent på min familie,” siger Henrik Overby Kristensen.

Oprindeligt blev han ellers uddannet elektriker, men han blev senere draget af maskinmesteruddannelsen og de spændende karrieremuligheder inden for mange brancher, samtidig med at det gav mulighed for at kombinere et job til søs med et job til lands.

Uddannelse med nærhed og respekt for forskellighed

Hos MARTEC oplever man i høj grad en interesse for maskinmesteruddannelsen fra faglærte, som drømmer om et job, der er mindre opslidende end traditionelle håndværksfag.

Det kan eksempelvis være udlærte smede, mekanikere, elektrikere eller VVS’ere, der ønsker en ny og spændende karrierevej med flere jobmuligheder.

Ifølge Jan Jacobsen kan mange dog føle sig afskrækkede af at skulle tilbage på skolebænken, men hos MARTEC gør man meget ud af at sikre en god oplevelse for alle:

Vi gør rigtig meget ud af, at alle skal have en god skolegang uanset boglige og praktiske kompetencer.

Derfor arbejder vi hver dag for at være et moderne uddannelsessted, hvor man som studerende får et unikt bånd til underviserne og de andre studerende.

Derudover har vi klasseundervisning, hvilket mange sætter stor pris på,” lyder det fra Jan Jacobsen.

Han understreger desuden, at de studerende ofte giver udtryk for, at de føler sig både set og hørt i en helt anden skala, end de tidligere har været vant til i skolesammenhænge.

Det var uden tvivl en stor omvæltning at starte på MARTEC, men jeg lærte hurtigt at sætte pris på, at vi alle kom med forskellige erhvervs- og familiemæssig baggrund.

Min baggrund som elektriker gjorde, at jeg havde ét perspektiv, hvor mekanikerne havde et andet, og studenterne et helt tredje.

På trods af de mange perspektiver har jeg altid følt mig set og hørt af både undervisere og medstuderende. Jeg er ikke i tvivl om, at andres perspektiver har gjort mig til en bedre maskinmester,” fortæller Henrik Overby Kristensen.

Som faglært starter uddannelsen til maskinmester med et seks måneders adgangskursus.

Der er studiestart på MARTEC den 31. januar 2022, og der er frist for at søge ind på uddannelserne helt op til studiestart.

Så hvis du kender en faglært, der kunne tænke sig at videreudvikle sine kompetencer, er det altså nu, de skal have er kærligt skub i retning mod Frederikshavn.

Kommer du med en studenterhue, er der også plads på det indledende forløb, Værkstedsskolen, både i Frederikshavn og i Aalborg.

Læs mere om uddannelsen til maskinmester her.

På MARTECs hjemmeside er det også muligt at se, hvor lang tid uddannelsen vil tage med udgangspunkt i den enkeltes baggrund og erhvervserfaring.

Del artikel

Andre læser også