Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En musikalsk oplevelse: Helt særligt jazzband skal slå tonen an i “Sugar”

Af Stine Kjølby Christensen

Når årets helt store musical skal spilles på Store Scene i Aalborg Teater, bliver det naturligvis også med en helt særlig musikekspert bag.

Søren Hansen har arbejdet som kapelmester siden 1985, og har efterfølgende haft sin gang på Aalborg Teater i mere end 30 år.

Han ved om nogen, hvad det vil sige at stå for det musikalske i en teaterforestilling, og derfor er det selvfølgelig også ham, der sætter tonen for “Sugar”.

“Jeg har altid interesseret mig for al slags musik, men befinder mig rigtig godt som teatermusiker.

Her får jeg mulighed for at arbejde med forskellige ting, som jeg både kan påvirke og være kreativ med,” forklarer Søren Hansen, da vi møder ham forud for premieren på Sugar.

En musikalsk oplevelse: Helt særligt jazzband skal slå tonen an i "Sugar"

Søren har for nylig arbejdet med musikalske forestillinger som Sound of Music, Drømte mig en drøm og Sommer i Tyrol – og nu er tiden altså kommet til den amerikanske musical Sugar, hvor jazzmusikken især spiller en stor rolle.

“Musikken er fra en rigtig amerikansk musical-tid, der var meget påvirket af jazz.

I Sugar vil vi gerne farve musikken efter den tid, den foregår i (slutningen af 1920’erne, red.) og få den til at lyde så vidt muligt som den musik, der var i USA på det tidspunkt.

Men i stedet for at få det til at ligne et stort Broadway-orkester, får vi et lille tight jazzband bestående af syv musikere,” fortæller Søren.

En stor opgave at finde de rette musikere

Selvom syv mennesker måske ikke lyder som alverden, så var det faktisk noget af en opgave at få dem samlet til Sugar-ensemblet.

“Da vi gik i gang med at scoute musikerne, fandt vi hurtigt ud af det ville blive en stor og krævende opgave.

Forestillingen handler om et kvindeband på turné og derfor skulle alle musikerne være kvinder,” siger Søren, og uddyber:

“I og med, at musikerne skal være på scenen og være en del af forestillingen, så kan vi ikke rigtig køre med afløsere – og når man indskrænker dét til det grundlag, og de fleste danske musikere arbejder freelance og dermed ikke kan binde sig til ét projekt i to måneder, måtte vi tænke i alternative løsninger.”

Svaret måtte han finde i udlandet, efter at hans gode kollega i London anbefalede at kigge efter musikere i den retning.

Pludselig var Søren i fuld gang med, på tværs af landegrænser, at sammensætte et internationalt jazzorkester … der aldrig havde mødt hinanden.

“Så fandt vi lige en trompetist og basunist i England, en saxofonist i Berlin og en bassist i Stokholm. Og nåeh ja, en trommeslager fra Nørresundby.

Så det blev en rigtig spændende omgang,” siger Søren med et grin.

En helt særlig situation

Når de seks musikere ankommer til Aalborg har de altså aldrig spillet med hinanden før, og med en stor premiere i horisonten, skal arbejdet med det nye orkester altså hurtigt i gang.

“Det er en meget speciel situation, som jeg ser rigtig meget frem til. De har fået noderne tilsendt, og så starter vi ellers bare helt fra bunden med at øve.

Så spiller vi i nogle dage, og når musikken så  fungerer, begynder vi arbejdet med instruktøren og at få dem op på scenen,” siger han.

En musikalsk oplevelse: Helt særligt jazzband skal slå tonen an i "Sugar"

At det nye og internationale orkester skal være en del af forestillingen er også en special situation for Søren såvel som musikerne.

Som kapelmester får Søren ikke meget mulighed for at dirigere orkestret, som man jo ellers kan under en normal forestilling, og musikerne har heller ingen noder at støtte sig op af.

For da orkestret går rundt mellem skuespillerne inde på scenen og Søren selv styrer slagets gang udefra bagscenen har han ikke visuel kontakt men kan kun kommunikere i musikernes øresnegle.

Derfor er det vigtigt, at alt er timet og tilrettelagt.

En helt unik oplevelse i vente for publikum

Trods det store arbejde med at få det hele til at spille, så er Søren allerede nu meget forventningsfuld omkring resultatet.

“Publikum kan glæde sig til gode og iørefaldende melodier, farvet af den – i mine øjne – meget rå jazz fra 20’erne. Det var en meget ny musikform dengang, men når man hører de gamle indspilninger, lyder det alligevel ungt og friskt,” fortæller han.

Søren Hansen havde ellers ikke tidligere arbejdet så meget med netop denne musikform – men det har han i den grad fået lov til nu.

“Jeg har selv haft en stor oplevelse ved at dykke ned i den tidlige jazz, som jeg egentlig ikke har beskæftiget mig meget med før.

Det er virkelig en stor guldgrube, der ligger her,” siger Søren, der håber, at nordjyderne kigger forbi teatret og oplever forestillingen med egne øjne – og ører:

“Man skal se Sugar, fordi vi får et superfedt jazzband, der spiller nogle rigtig gode numre.

Det er meget unikt, at man får lov til at se musikerne spille på scenen, og koblet sammen med, at det er en rigtig god og sjov historie, er der virkelig noget at komme herind for,” slutter Søren.

Du kan læse mere om Sugar og sikre dig din billet her. 

Del artikel

Andre læser også