En magisk oplevelse: Verdensstjerner spiller stor koncert i Aalborg
Der er tale om en sand stjerneparade, når Musikkens Hus lørdag 27. april præsenterer en koncert med London Symphony Orchestra.
Ikke alene er der tale om et orkester, som i mere end 100 år har begejstret publikum verden over.
Med sig har de Sir Antonio Pappano – en dirigent, der er kendt for at få det ypperste ud af sine musikere, og som netop har modtaget en Olivier Award for sit arbejde – samt en superstjerne på violin, Janine Jansen, der selvfølgelig spiller på en Stradivarius.
Programmet byder på tre smukke værker – blandt dem Rachmaninovs vidunderlig velklingende 2. symfoni og Barbers smukke violinkoncert, som Janine Jansen er solist i.
Koncerten finder sted i Musikkens Hus lørdag 27. april 2024 kl. 16. Det vil være muligt at købe en koncertmenu i Restaurant Fauna efter koncerten.
Koncerten i Musikkens Hus er muliggjort med støtte af Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
En enestående solist
Netop de fantastiske Stradivarius-violiner er noget, den internationale violinstjerne Janine Jansen ved meget om.
For tre år siden gik hun ombord i et enestående projekt, hvor hun udforskede ikke mindre end 12 af de store Stradivarius-violiner og det repertoire, som disse ekstraordinære instrumenter inspirerede til.
Det blev til indspilningen 12 Stradivari, som udkom på Decca Classics i 2021. De værker, der bliver spillet på de forskellige violiner, er udvalgt af Janine Jansen selv for at vise hver af de kostbare, håndbyggede instrumenters unikke kvaliteter.
Man kan følge arbejdet med indspilningen i dokumentarfilmen Falling for Stradivari. Og når hun går på scenen i Aalborg, er det selvfølgelig også med en Stradivarius – nærmere bestemt en Shumsky-Rode Stradivarius fra 1715.
En af de mest efterspurgte dirigenter i verden
Med i det spændene Stradivarius-projekt var også aftenens dirigent, Sir Antonio Pappano, så det er en solist og en dirigent, der kender hinanden godt, vi kan opleve på scenen i Musikkens Hus.
Sir Antonio Pappano er én af de mest efterspurgte dirigenter i verden.
Siden 2002 og frem til i dag har han været Music Director for Royal Opera House i Covent Garden i London og fra 2005-23 også Music Director for Orchestra dell’Accademia Nazionale de Santa Cecilia i Rom.
Nu er han Music Director Emeritus her. Fra sæson 2024/25 bliver han chefdirigent for London Symphony Orchestra, som han allerede kender godt og også står i spidsen for ved koncerten i Aalborg.
Ekstraordinær musik – for alle
London Symphony Orchestra blev etableret i 1904 af en række musikere, der byggede orkestret på troen om, at ekstraordinær musik skal være tilgængelig for alle – overalt. Fra orkesterfans i koncertsalen til førstegangslyttere i hele Storbritannien, Europa og verden.
Siden da har generationer af talentfulde musikere bidraget til at opbygge, bevare og udvikle orkestrets ry for kompromisløs kvalitet og inspirerende repertoirer.
London Symphony Orchestra er det ældste af Londons symfoniorkestre og rangeres blandt verdens bedste orkestre. Det har til huse i Barbican i City of London.
Derudover har orkestret en omfattende turnévirksomhed, og når ud til det internationale publikum gennem turnéer og kunstneriske ophold – herunder med Aix-en-Provence Festival og Music Academy i Santa Barbara – og gennem digitale partnerskaber og et omfattende program med livestreamede og on-demand online udsendelser.
Koncertprogrammet
Koncerten indledes med et fint lille værk af Lili Boulanger, der var den første kvinde til at vinde den berømte Prix de Rome i 1913.
Hun var inspireret af blandt andre Debussy og Ravels klangligorienterede eksperimenter. I hendes sanselige musik træder melodi og tema altid tydeligt frem og styrer den musikalske fremdrift – dette er også tilfældet i D’un matin de primtemps (En forårsmorgen), som bliver et af de sidste værker fra hendes hånd. Hun døde bare 24 år gammel som følge af svækket helbred efter en voldsom lungebetændelse som barn.
Dernæst er det tid for den amerikanske komponist Samuel Barbers violinkoncert, hvor Janina Jansen er solist. Samuel Barber er mest kendt for sin Adagio for strygere, der er blevet brugt i mange film. Aftenens violinkoncert har samme skønhed, og musikken bare flyder afsted.
Koncerten slutter med Rachmaninovs enorme 2. symfoni, som er en vidunderligt velklingende, musikalsk rejse gennem de lange og store russiske vidder.