En lille perle i byen: Aalborg Teatercafé med kreative retter i køkkenet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Adressen på Jernbanegade 11 må være én af de mest velbesøgte i hele Aalborg.

I over 140 år har Aalborg Teater samlet nordjyder med udsigt til smukke, kunstneriske oplevelser for alle generationer.

Men den helstøbte oplevelse strækker sig også udover teaterscenen – i forlængelse af teaterets guldbelagte foyer, ligger nemlig en skjult perle.

I mere end 30 år har Aalborg Teatercafé sørget for at give teaterets gæster en perfekt start på aftenen med klassiske og veltilberedte retter, der sender én direkte tilbage til tiden før caféburgere, sushi og caesarsalater.

I teatercaféen serveres i stedet sæsoninspireret mad fra lokale leverandører med stil fra det rustikke, danske køkken – og retter som kronvildt, pastiknaksuppe, læsørejer og naturens bedste svampe er blandt andet en del af sæsonens menu.

Derudover kan caféen prale af et omfattende vinmenukort med selvimporterede og sæsonbetonede vine fra velvalgte vinbønder rundt omkring i verden.

Ingen madspild og ventetid

Noget af det, der også især adskiller teatercaféen fra andre steder er, at gæsterne skal forudbestille mad og pladser hjemmefra.

Dette er medvirkende til, at Elian Abdel-Ahad, som har forpagtet caféen siden 2013, kan forberede aftenen på forhånd og give sig god tid til at kæle for maden – og undgå enhver form for madspild.

Samtidigt kan de også garantere, at gæsterne er mætte og tilfredse lige i tid til, at forestillingen bliver ringet i gang.

“Mange caféer forbereder ekstremt meget mad – uden at vide, om der kommer 10 eller 100 gæster.

Grundet vores koncept kan vi agere langt mere strukturerede som virksomhed – og bestille det eksakte antal råvarer hjem.

Det betyder blandt andet, at vi kan tilbyde nogle langt mere attraktive priser til vores gæster og undgå en masse ventetid på aftenen,” fortæller Elian.

Teatercaféens menu planlægges altid et år frem, og derfor kan du allerede nu friste appetitten og planlægge din kulturelle aften i teateret lige her.

Sammenstøbt oplevelse på alle scener

Med stor succes og mange års erfaring har Elian Abdel-Ahad drevet caféen de sidste fem år – og med en fornyet kontrakt kan han nu se frem til som minimum at arbejde videre med konceptet frem til 2021.

Elian ved godt, i hvilken retning teatercaféen skal bevæge sig.

“Min oplevelse er, at restaurationsbranchen oftest bevæger sig i én retning.

Det hele kan hurtigt blive meget moderniseret og ensrettet, og man glemmer efterhånden dagene med fester på kroen, arrangementer at samle sig om og den helt særlige stemning,” forklarer Elian og fortsætter:

“Aalborg Teater sætter i forvejen enormt meget fokus på, at vi er et sted, hvor vi mødes.

Det er en kulturinstitution, som kan give en sammenstøbt oplevelse på både spise- og teaterscenen. Vi vil jo også gerne være kunstneriske på madfronten.”

Teateret integreres i menuen

Med teateret som tætteste nabo falder det også teatercaféen helt naturligt at tilpasse og integrere forskellige elementer fra scenen og ind i menuen.

“Det giver rigtig meget mening for os, at vi kan være kreative på flere fronter. Da de spillede Richard d. 3., legede vi lidt makabert med rødbedepuré på tallerkenen – imens vi under Romeo og Julie gik all in på romantikken.

Under West Side Story har vi haft pausedrinks, der gennem ingredienserne repræsenterede de to banders nationaliteter med henholdsvis bourbon and coke og portugisisk rødvin.

Vi kan godt lide at tænke lidt ud af boksen.” siger Elian.

Prøv en eksklusiv og anderledes Mortens Aften

Det er ikke kun, når teateret spiller, at der er noget på menuen i Teatercaféen.

Foruden at lægge lokaler og faciliteter til konferencer, selskaber og andre festlige arrangementer, inviterer de nu også til en højtidelig aften i helt uforglemmelige omgivelser.

Den 10. november åbner caféen dørene til en eksklusiv udgave Mortens Aften.

Her vil køkkenet sørge for at servere en femretters gourmetmenu med tilhørende vine – se menuen her – mens teaterets skuespillere, Jørgen W. Larsen og Marie Knudsen Fogh, i samspil med jazzbandet, Jens Nørholms Trio, leverer henholdsvis vokaler og musik.

“Engang reserverede folk bord til Mortens Aften flere måneder frem. Så man kan godt sige, at vi trækker lidt i håndbremsen og finder stemningen og alle de andre gode ting frem, som vi savner i branchen i dag.

Samtidigt vil vi også gerne vise, hvad caféen også kan udover det, vi leverer til dagligt. Aftenens gæster kan derfor glæde sig til en stor kombimenu med fem glas vin, hvor der bliver mulighed for at smage på en masse forskelligt,” fortæller Elian.

Du kan læse mere og købe billetter til arrangementet her.

I hverdagen kan caféen rumme op til 80 gæster, men for at gøre oplevelsen endnu mere komplet, er der denne dag kun afsat pladser til 50 jazz-glade og lækkersultne gæster.

“Foruden maden, så bliver det også en musikalsk jazzoplevelse fra nogle utroligt dygtige musikere.

Det bliver ikke bare serveret som baggrundsmusik, men snarere en intimkoncert – med mulighed for at tage lillemor med på en svingtur på dansegulvet.” slutter Elian med et grin. 

Skal du købe eller sælge?: Disse særlige kendetegn spiller en stor rolle for prisen

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
danbolig.dk, Julius Posselts Vej 1D, 2. 3., 9400 Nørresundby
danbolig.dk, Julius Posselts Vej 1D, 2. 3., 9400 Nørresundby

Når der enten sættes en bolig til salg eller handles en, så har nogle helt særlige specifikationer indflydelse på udbudsprisen eller valget af boligen ved en handel.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at sælgere af boliger med udsigt, elevator eller altan forventer en højere kvm. pris., hvor omvendt at køberne kan skrive boligen på den sorte liste, hvis boligen ikke opfylder særlige specifikationer.

Særlige faciliteter kan være afgørende

Helt særlige specifikationer har indflydelse for udbudsprisen for sælgerne.

Omvendt kan det for køberne have stor betydning, om disse specifikationer er tilgængelige i boligen.

“Særlige “features” kan have helt afgørende betydning for boligkøberne – alt efter hvor svært og dyrt, det er at tilføje det til boligen.

Og hvis den ønskede “feature” ikke er tilstede, kan det sagtens betyde, at boligen ryger på den “sorte liste”,” siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos Home.

Særligt ved lejligheder hvor der er en altan eller elevator kan være afgørende for et køb, da disse ikke er billige eller nemme at etablere.

”For lejligheder kan det for eksempel være “altan” eller “elevator”, som nogle købere har som et ufravigeligt krav, og det kan være umuligt eller meget besværligt og dyrt at etablere.

Drømmer man derimod om en terrasse, en udestue, en brændeovn eller lignende features i sit hus, så kan dette relativt let tilføjes boligen og har ikke afgørende betydning for om man vælger – eller fravælger – den,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Altan og elevator

Netop ordet “altan” er populært, når de boligsøgende selv tilføjer parametre i deres søgninger på Boliga‘s hjemmeside.

Netop dét ord er det mest benyttede ord i fritekstsøgefeltet. Og skal der være altan på lejligheden, så har prisforventningerne hos sælgerne også været højere.

32.638 kr. lød den gennemsnitlige udbuds kvm. pris for lejligheder på fra januar til slutningen af november.

34.872 kr. var den steget til, hvis “altan” var blevet skrevet ind i teksten om boligen. Det er en prisforskel på 2.234 kr.

“Altaner giver beboerne himmel over hovedet og et nyt rum, hvor de kan drikke morgenkaffe og grille om sommeren.

Når man bor i byen, savner mange et frirum, og der er altanen helt oplagt,” siger Casper Gorm Knudsen, administrerende direktør i altan.dk.

Priserne stiger dog endnu mere, hvis der er “elevator” til lejligheden. 36.852 kr. har de ifølge Boliga været udbudt til salg for, hvilket er lige over 4.000 kr. mere pr. kvm. end gennemsnittet.

Ordet udsigt er den største prispresser

For villaer var en af de helt store pris-pressere dog ordet “udsigt”, hvor den gennemsnitlige udbudspris gik fra 16.316 kr. til 18.127 kr.

“Udsigt er i rigtig høj kurs blandt boligkøberne, og især udsigt til hav og fjord trækker, men også til sø, skov og marker er eftertragtet.

Når det ikke slår hårdere igennem på priserne, skyldes det, at der også er masser af boliger med udsigt, som ikke nødvendigvis er specielt dyre men som ligger naturskønt,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

“Have” fik villa-sælgerne til at sætte prisen op til 18.063 kr. – en stigning på 10,7 procent.

Boligas opgørelse har opgjort den gennemsnitlige udbudskvadratmeterpris på villa/rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i perioden 1. januar til 30. november 2018. Der er desuden lavet beregninger på udbuds kvm. prisen, hvis specifikke – populære – søgeord optræder i annoncen.

Har fået aalborgensere til at spise sundere: We Feat er nu klar til erobre København

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

De har netop fejret to års fødselsdag.

De var frontløbere på sundhedsfronten i Aalborg. De gav kål en helt ny mening.

Og snart åbner de deres fjerde butik.

Det var noget af en satsning, da Frederik Løwe og Benjamin Hvid åbnede We Feat i hjertet af Boulevarden, kort før kalenderen sagde 2017.

Det banebrydende koncept bød på sund takeaway, sammensat efter ideelle kostprincipper, og altid 100 % økologiske råvarer.

I starten fokuserede den newyorker inspirerede foodbar primært på spændende, friske salatbowls og drikkevarer, men siden er der både kommet morgenmadsfristelser, juice, shakes og snacks på menuen.

Overvældende start i Århus

I november 2017 kunne We Feat afsløre, at de netop havde landet en millioninvestering, der skulle realisere drømmen om at gøre konceptet til en kæde.

Denne drøm blev til virkelighed d. 15. juli i år, da dørene blev slået op til We Feat i Guldsmedgade i Århus. Tre måneder senere åbnede endnu en lillebror på Frederiks Allé.

Der er med andre ord sket lidt af hvert de sidste to år, siden de startede eventyret lige her i Aalborg.

Vi har derfor taget en snak med de to travle stiftere af den aalborgensiske foodbar. Travle – men stolte.

“Det var fuldstændig vanvittigt, da vi åbnede i Århus midt i juli. Der var fuld smæk på: meget mere end forventet.

Folk er generelt sindssygt positive, og vi har allerede mange stamkunder, der kommer igen og igen. Det er virkelig noget, vi hæfter os ved,” fortæller Frederik.

We Feat er skabt til udlandet

Efter en overvældende start er flowet igen blevet stabilt; hvilket var medvirkende til, at We Feat nemt og effektivt kunne udvide familien med endnu en Århus-afdeling.

Modsat Guldsmedgade, der er cirka dobbelt større af den i Aalborg, er butikken på Frederiks Allé stik modsat og med kun seks pladser i vinduerne.

Her håber We Feat at kunne få endnu mere gang i takeaway-delen, der også har været en ambition siden start.

Man må altså sige, at der er fart på de to Aalborg-drenge – men rejsen slutter bestemt ikke her: allerede i foråret har de nemlig ambitioner om at åbne endnu en butik. Denne gang i hovedstaden.

“Vi er rigtig glade for, at vi startede på vores hjemmebane. Hvis man kan åbne i Aalborg midt om vinteren, så kan vi også andre steder.

Der er rigtig mange københavnere, der efterspørger en We Feat. Derfor er vi allerede nu ved at kigge efter den rigtige location, så vi forhåbentlig kan åbne i løbet af foråret.” fortæller Benjamin.

Det er da heller ikke tilfældigt, at hele konceptet, der omkranser We Feat, har en international klang.

De to venners helt store mål er nemlig også at få bredt foodbaren udover landets grænser.

En komplet måltid

Men hvad er det så egentlig for nogle parametre, som har gjort We Feat til en succes? Frederik er ikke i tvivl.

“Vores fordel er helt bestemt, at vi ikke er bundet til noget bestemt køkken. Vi kan gøre, hvad vi vil og tilgodese alle.

Vi har fra start besluttet os for, at vi ville skille os ud og stræbe efter at kunne servere et mættende og komplet måltid, der er for alle.

Uanset om man er kødspiser, vegetar, veganer, allergiker eller bare sulten efter noget gennemført lækkert.” forklarer han, men slår også fast, at det ikke kun er maden, der er i fokus.

“Foruden selve maden er alle parametre også nøje overvejede. Stemningen skal være god, folk skal altid føle sig budt velkommen af vores fantastiske personale.

Folk skal komme herind for at få den samlede oplevelse, det er meget vigtigt for os.”

Smagen af sæsonen

Tiden flyver altså afsted i We Feat, men alligevel har de sørget for, at menukortet kan følge med.

En ny sæson betyder nemlig også nye retter på kortet, og vinteren byder blandt andet på en gennemført winter bowl med grønkål, blomkålsris, squash, tomat, belugalinser, persille/hvidløgsolie, falaffel, feta og græskarkerner.

Derudover er winter juicen Mean Green tilbage på kortet og byder på kål, selleri, agurk, lemon og æble.

Stærkt efterfulgt af en vaskeægte juleshake med kardemomme, kanel, appelsinskal, rå kakao, avocado og vanille soyamælk.

Halleluja!

Afslutningsvis vil vi altså gerne lige slå et slag for de nye, runde julelækkerier: Glutenfri havregrynskugler!

Disse er lavet på dadler, glutenfri havregryn, kokosolie, kakaopulver og fås med hhv. smag af kanel/appelsin, kokos eller appelsin.

Et helt perfekt treat, hvis du er blevet træt af den fede julemad, men stadig har lyst til den ægte smag af jul.

Og lad det blive de sidste ord for denne gang – men hvis vi kender Frederik og Benjamin ret, så går der nok ikke særlig længe, før vi er nødt til at tage en opfølgning med dem … igen, igen.

Meny i Kennedy sørger for nytårsmaden: Lækker 4 retters menu til nytårsfesten

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Når det store juleræs er overstået – for de fleste omkring den 27. december – kan mange ånde lettet op, slå mave ovenpå ædegilderne og lade freden sænke sig.

For andre går den helt store nytårsplanlægning for alvor i gang.

Er du en af dem, der skal holde årets nytårsfest, og allerede nu stresser over planlægningen? Så har vi har et godt råd til dig:

Få mere tid til dine gæster og overlad maden til MENY!

”Vi vil gerne gøre det nemt for vores kunder, samtidig med at de stadig kan få lækker mad til en overkommelig pris.

Nytårsaften handler om at hygge sig med hinanden, og det kan være svært at få tid til, hvis man skal stå for en menu med flere retter,” siger købmand Michael Andersen til MigogAalborg.

Få mere tid til dine gæster nytårsaften

MENY Kennedy disker i år op med en overdådig 4-retters nytårsmenu til 298 kr. pr. person, bestående af:

APPETIZER
Tapas toast med peberfrugtcreme og grillede artiskok og tapas toast med røget laksesalat.

FORRET
Hummersuppe med cognac og kammuslinger.
Hertil pagnottellabrød og smør.

HOVEDRET
Oksemørbrad med kartoffelgratin med emmentaler, rødvinssauce pisket med frisk smør, gulerodspuré
og syltede italienske borettaneløg.

DESSERT
Chokolade/saltkaramelkage på krokantbund
med blodappelsincoulis, sprød cookiecrumble, marengs og friske bær.

”Vi vil gerne tage os af maden, så folk i stedet kan hygge sig om gæsterne. Nytårsaften skal være god for alle, og vi synes ikke, at man skal bruge al sin energi i et køkken,” siger Michael.

Få en gratis champagne med i købet

Bestiller du minimum seks kuverter inden den 23. december, så får du ovenikøbet en gratis flaske champagne med til en værdi af 219,95 kr.

Champagnen er ikke hvilken som helst – det er en Piper Heidsieck. Den er den bedst anmeldte non-vintage Champagne det sidste årti!

Den lys og gylden, let og frugtig, frisk og med en enorm kompleksitet for en non-vintage.

Champagnen kan med fordel nydes til appetizeren under Dronningens nytårstale eller til desserten senere på aftenen.

MigogAalborgs facebookside kan du lige nu deltage i konkurrencen om to kuverter af årets nytårsmenu til en samlet værdi af 596 kr.

Sådan vinder du:

  • Like opslaget (udgivet den 11. december)
  • Skriv i facebookopslaget hvad MENY Kennedys nytårsmenu koster
  • Skriv mindst en du gerne vil holde din nytårsaften sammen

Er du ikke den heldige vinder, kan du bestille din nytårsmenu ved henvendelse i delikatessen i MENY Kennedy, via besked på MENY Kennedys facebookside eller på telefon 99 34 04 32.