Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En delikatesse i verdensklasse: Derfor skal du smage Limfjordsøsters

Af Michael Qureshi
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet

Af Kathrine Larsen

På lørdag den 22. oktober går det løs på Gammel Torv med Oyster Week. Her vil man kunne smage østers i alle tænkelige afskygninger.

Seks nordjyske restauranter, som er en del af sammenslutningen Nordjyske Restauranter, er gået sammen om at sætte fokus på østers til et stort torve-arrangement med Kruse Development som tovholder.

De seks restauranter er: Applaus, Tabu, Mortens Kro, Rusk, Fyrklit i Hirtshals og Essens i Frederikshavn.

Der skete en hurtig udskiftning i sidste øjeblik, da Fusion sprang fra, og Applaus kom ind i stedet.



Oyster Trophy Week finder sted mellem d. 14.-24. oktober med forskellige arrangementer rundt om i landet. Men det er altså kun lørdag d. 22. oktober, man kan opleve det i Aalborg; både på Gammel Torv og i Musikkens Spisehus.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at de fleste, er lidt tilbageholdende, når det kommer til østers. Her på redaktionen er der også delte meninger, om den kendte spise. Så et arrangement med fokus på, hvordan man kan gøre østers mere lækker og appetitlig, skal derfor også være meget velkomment.

Tabu i Aalborg
Michael Miv Pedersen uden for Restaurant Tabu, som deltager i Oyster Week – Torvedag

”Østers er en spise, der som regel deler vandene. Vi vil gerne være med til at slå et slag for østers, da vi synes, det er en kvalitetsvare. Og så synes vi, det er sjovt at være med til sådan noget her, hvor man er med til at udvikle på den her måde”, fortæller Michael ”Miv” Pedersen fra Tabu.

Alle seks restauranter skal tilberede østers på hver deres måde, og de kommer derfor naturligvis til at sætte deres eget præg på mundgodterne.

”Vi skal tilberede den, så man får andre smage i den. Vi skal køre den en anden vej end den traditionelle rå udgave. Det er jo også interessant ikke at få den her smørklat-fornemmelse, som det for nogen godt kan blive”, fortæller Miv fra Tabu om udfordringen om at gøre østers mere spiselig.

Hos Applaus ser topkokken og indehaver Mads Hyllested frem til det festlige event.

”Vi skal alle lave en ret med østers, og det skal gøres familievenligt. Vi skal lige så stille vænne fok til smagen af østers. Derfor skal vi også lave en ret, som gør at folk får øjnene op for østers”, fortæller Mads Hyllested fra Applaus.

”Vi har tænkt os at lave dybstegt østers med løvstikke creme, og så selvfølgelig dullet op med forskellige grønne urter og syltet tilbehør”, fortæller Mads videre om, hvad man kan forvente hos Applaus d. 22. oktober på Gammeltorv.

Miv fra Tabu har valgt en lidt anden tilgang til udfordringen.

”Jeg vandt jo for østersretten til dette års NM (red. Nordjysk Mad). Så jeg kommer til at lave noget lidt a la den. Det bliver østers pocheret i egen saft, med en rørt østers creme med cremefraiche og syltet ramsløg med persille og agurk. Og så bliver det selvfølgelig stå-hapsere, så folk kan smage det, når de kommer forbi”, fortæller Miv om hans bud på en lækker tilberedning af østers.

Mads Hyllested fra Applaus
Mads Hyllested fra Applaus

Begge kokke er vilde med initiativet om at få flere folk til at begive sig ud i smagen af østers med dette arrangement. Begge er også glade for østers, da det er en af de ting, der er helt specielt gode fra Limfjorden og Nordjylland.

”Det er en god måde at få Nordjylland på landkortet. Limfjordsøsters er en topråvare. Københavnske restauranter, som Noma, hiver dem hele vejen herfra og derover. Vi kan håbe, det bliver mere udbredt heroppe at spise østers. At folk benytter de ting, vi har heroppe og dermed støtter producenterne, fordi støtter folkemængden ikke op om det, kan producenter heller ikke levere. Det skal man huske på”, fortæller Miv om vigtigheden af at bakke op om branchen.

”At folk først smager østers tilberedt, det er et godt step at starte på. Så kan man senere begive sig over i den rå udgave. Jeg er personligt stor fan af østers, rå såvel som tilberedt. Det eneste er bare, jeg hader at åbne dem”, slutter Mads Hyllested af.

Arrangementet er som sagt lørdag d. 22. oktober på Gammel Torv, hvis man skulle have lyst til at prøve noget nyt og samtidig forkæle ens smagsløg. Her kan du læse mere om arrangementet og købe billet.

Fik du læst? 

Seks Nordjyske Toprestauranter laver torve-event i Aalborg

Oyster Aalborg
Foto: PR Rock Oyster Festival

Del artikel

Andre læser også