En delikatesse i verdensklasse: Derfor skal du smage Limfjordsøsters

Skrevet af: Michael Qureshi
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet

Af Kathrine Larsen

På lørdag den 22. oktober går det løs på Gammel Torv med Oyster Week. Her vil man kunne smage østers i alle tænkelige afskygninger.

Seks nordjyske restauranter, som er en del af sammenslutningen Nordjyske Restauranter, er gået sammen om at sætte fokus på østers til et stort torve-arrangement med Kruse Development som tovholder.

De seks restauranter er: Applaus, Tabu, Mortens Kro, Rusk, Fyrklit i Hirtshals og Essens i Frederikshavn.

Der skete en hurtig udskiftning i sidste øjeblik, da Fusion sprang fra, og Applaus kom ind i stedet.



Oyster Trophy Week finder sted mellem d. 14.-24. oktober med forskellige arrangementer rundt om i landet. Men det er altså kun lørdag d. 22. oktober, man kan opleve det i Aalborg; både på Gammel Torv og i Musikkens Spisehus.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at de fleste, er lidt tilbageholdende, når det kommer til østers. Her på redaktionen er der også delte meninger, om den kendte spise. Så et arrangement med fokus på, hvordan man kan gøre østers mere lækker og appetitlig, skal derfor også være meget velkomment.

Tabu i Aalborg
Michael Miv Pedersen uden for Restaurant Tabu, som deltager i Oyster Week – Torvedag

”Østers er en spise, der som regel deler vandene. Vi vil gerne være med til at slå et slag for østers, da vi synes, det er en kvalitetsvare. Og så synes vi, det er sjovt at være med til sådan noget her, hvor man er med til at udvikle på den her måde”, fortæller Michael ”Miv” Pedersen fra Tabu.

Alle seks restauranter skal tilberede østers på hver deres måde, og de kommer derfor naturligvis til at sætte deres eget præg på mundgodterne.

”Vi skal tilberede den, så man får andre smage i den. Vi skal køre den en anden vej end den traditionelle rå udgave. Det er jo også interessant ikke at få den her smørklat-fornemmelse, som det for nogen godt kan blive”, fortæller Miv fra Tabu om udfordringen om at gøre østers mere spiselig.

Hos Applaus ser topkokken og indehaver Mads Hyllested frem til det festlige event.

”Vi skal alle lave en ret med østers, og det skal gøres familievenligt. Vi skal lige så stille vænne fok til smagen af østers. Derfor skal vi også lave en ret, som gør at folk får øjnene op for østers”, fortæller Mads Hyllested fra Applaus.

”Vi har tænkt os at lave dybstegt østers med løvstikke creme, og så selvfølgelig dullet op med forskellige grønne urter og syltet tilbehør”, fortæller Mads videre om, hvad man kan forvente hos Applaus d. 22. oktober på Gammeltorv.

Miv fra Tabu har valgt en lidt anden tilgang til udfordringen.

”Jeg vandt jo for østersretten til dette års NM (red. Nordjysk Mad). Så jeg kommer til at lave noget lidt a la den. Det bliver østers pocheret i egen saft, med en rørt østers creme med cremefraiche og syltet ramsløg med persille og agurk. Og så bliver det selvfølgelig stå-hapsere, så folk kan smage det, når de kommer forbi”, fortæller Miv om hans bud på en lækker tilberedning af østers.

Mads Hyllested fra Applaus
Mads Hyllested fra Applaus

Begge kokke er vilde med initiativet om at få flere folk til at begive sig ud i smagen af østers med dette arrangement. Begge er også glade for østers, da det er en af de ting, der er helt specielt gode fra Limfjorden og Nordjylland.

”Det er en god måde at få Nordjylland på landkortet. Limfjordsøsters er en topråvare. Københavnske restauranter, som Noma, hiver dem hele vejen herfra og derover. Vi kan håbe, det bliver mere udbredt heroppe at spise østers. At folk benytter de ting, vi har heroppe og dermed støtter producenterne, fordi støtter folkemængden ikke op om det, kan producenter heller ikke levere. Det skal man huske på”, fortæller Miv om vigtigheden af at bakke op om branchen.

”At folk først smager østers tilberedt, det er et godt step at starte på. Så kan man senere begive sig over i den rå udgave. Jeg er personligt stor fan af østers, rå såvel som tilberedt. Det eneste er bare, jeg hader at åbne dem”, slutter Mads Hyllested af.

Arrangementet er som sagt lørdag d. 22. oktober på Gammel Torv, hvis man skulle have lyst til at prøve noget nyt og samtidig forkæle ens smagsløg. Her kan du læse mere om arrangementet og købe billet.

Fik du læst? 

Seks Nordjyske Toprestauranter laver torve-event i Aalborg

Oyster Aalborg
Foto: PR Rock Oyster Festival

Alle andre ture udsolgt: Du kan stadig køre med juletog lige før juleaften

Skrevet af: Redaktionen
Foto: John Lykholt
Foto: John Lykholt

I anledningen af julen inviterer er Limfjordsbanen ude og køre her i december.

Her fragter man tradtionen tro aalborgenserne på en nostalgisk juletur tilbage i tiden.

Turene med juletoget er totalt udsolgt d. 15. december, men to dage før juleaften søndag d. 22. december er der stadig ledige pladser.

Ophold i Skørping

Turen med veterantoget tager ca. 40 minutter hver vej med et ophold i Skørping på ca. 1 time. Hele turen tager ca. 2½ time. Under opholdet i Skørping er der mulighed for at købe drikkevarer mv. hos Kinorevuen lige overfor stationen.

Turen foregår med gamle teaktræsvogne bygget til danske privatbaner mellem 1901 og 1933 med et damplokomotiv fra 1916 i front.

Toget kører fra Aalborg 13.19 fra Aalborg til Skørping og fra Skørping til Aalborg kl 15.05.

Billetterne koster 150 kr. for voksne og 75 kr. for børn mellem 4-11 år. 0-3 år kommer gratis med.

Hvad: Tur med juledamptoget
Hvor: Fra Aalborg st. til Skørping
Hvornår:
Søndag d. 22. december.

Du kan købe billetter her.

Smag på flere end 25 forskellige: Kom til Portvinsfestival efter fyraften i Salling

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis man er vild med høj kvalitet, så er Salling Super altid leveringsdygtige.

De er også gode til at skabe små events, hvor man kan få lov til at smage på en masse forskellige ting.

Der har været events med vin, champagne, gin, rom, chokolade, lakrids og meget mere.

Nu er turen så kommet til den ædle drik, portvin.

Bliv klogere på den gode portvin

På onsdag den 11. december er det tid til den store portvinsfestival. Det foregår i Salling Super fra 15-18.

Så man kan sagtens nå forbi efter fyraften for at smage på de ædle dråber.

Foruden prøvesmagninger og ekspertviden, er portvinsfestivalen også en god mulighed for at finde den perfekte portvin til julefrokosten, herreaftenen eller julegaven.

Du kan blive klogere på portvine, og du kan få lov til at smage på flere end 25 forskellige slags.

Det skriver Salling i en pressemeddelelse.

Spar 20% på alle portvine

“Kom til portvinsfestival i Salling Super og smag på mange portvine fra en række af vores allerbedste leverandører.

Mød Prime’s Tawny Port, Don PX Reserva, Quinta do Estanho, Dona Antonia, Ferreira LBV Port og mange flere.

Du kan også glæde dig til masser af inspiration og gode tilbud – du sparer blandt andet 20% på alle portvine.

For at få adgang til festivalen, skal du købe en billet i Salling Super på dagen,” skriver Salling.

En billetkoster 150 kr. i Salling Super, og er man Club Salling medlem koster billetten 100 kr.

Kom i fantastisk julestemning: Gratis entré til Jul i Zoo på juleaftensdag

Skrevet af: Michael Qureshi

I år er det 10 år med en fast tradition i Aalborg Zoo.

Hver eneste år de seneste ni år har Zoo inviteret til julehygge med gratis entré for alle på selve juleaftensdag. Det gør man naturligvis igen i år, men det bliver større og smukkere end nogensinde.

For det er første år nogensinde med Jul i Zoo, der allerede er ved at slå adskillige publikumsrekorder.

Folk fra hele Nordjylland strømmer til for at se den smukke park pyntet op med 200.000 julelys. Alene i åbningsweekenden var der over 5.000 gæster i Zoo.

Der er gratis entré på selve juleaftensdag, og det plejer at være et kæmpe hit. Her kan man forkorte den “lange” ventetid for hele familien frem mod julemaden og julegaverne med at se på søde dyr.

Julemusik og gudstjeneste på scenen

Zoo åbner juleaftensdag klokken 10.00, og senere på dagen er der julemusik og gudstjeneste på Zoofariscenen.

Mød Julemanden, der har rigeligt med pebernødder og glad julestemning til alle, og hils på rensdyrene, inden de skal afsted på gaveudbringning.

Udover det hyggelige juleprogram er hele parken tilgængeligt i tidsrummet fra 10-13, og det er derfor muligt at gå rundt og sige “God jul” til alle dyrene.

Programmet for dagen lyder således:

Program juleaftensdag:

  • 10.00: Aalborg Zoo åbner
  • 10.50-11.00: Sct. Mariæ skoles Big Band spiller julemusik
  • 11.00-11.20: Julegudstjeneste ved sognepræst/Budolfi kirke Hanne Puk Dahl
  • 11.20-11.30: Sct. Mariæ skoles Big Band spiller julemusik
  • 12:00-12:20: Sct. Mariæ skoles Big Band spiller julemusik
  • 12.20-12.40: Julegudstjeneste v. Hanne Puk Dahl
  • 12.40-12:50: Sct. Mariæ skoles Big Band spiller julemusik
  • 13.00: Aalborg Zoo lukker

Hvor: Aalborg Zoo

Hvad: Fri entré i Aalborg Zoo og julegudstjeneste
Hvornår: 24. december fra kl. 10-13

Du kan finde mere info om programmet her.