En delikatesse i verdensklasse: Derfor skal du smage Limfjordsøsters

Skrevet af: Michael Qureshi
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet
Fra venstre: Michael Miv Pederse fra Tabu, Mikkel Jensen fra Rusk, Tonny Kristensen fra Essens, Stefan Vilsen på vejne af Restaurant Fyrklit, Morten Nielsen fra Mortens Kro. Mads Hyllested fra Applaus er ikke med på billedet

Af Kathrine Larsen

På lørdag den 22. oktober går det løs på Gammel Torv med Oyster Week. Her vil man kunne smage østers i alle tænkelige afskygninger.

Seks nordjyske restauranter, som er en del af sammenslutningen Nordjyske Restauranter, er gået sammen om at sætte fokus på østers til et stort torve-arrangement med Kruse Development som tovholder.

De seks restauranter er: Applaus, Tabu, Mortens Kro, Rusk, Fyrklit i Hirtshals og Essens i Frederikshavn.

Der skete en hurtig udskiftning i sidste øjeblik, da Fusion sprang fra, og Applaus kom ind i stedet.



Oyster Trophy Week finder sted mellem d. 14.-24. oktober med forskellige arrangementer rundt om i landet. Men det er altså kun lørdag d. 22. oktober, man kan opleve det i Aalborg; både på Gammel Torv og i Musikkens Spisehus.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at de fleste, er lidt tilbageholdende, når det kommer til østers. Her på redaktionen er der også delte meninger, om den kendte spise. Så et arrangement med fokus på, hvordan man kan gøre østers mere lækker og appetitlig, skal derfor også være meget velkomment.

Tabu i Aalborg
Michael Miv Pedersen uden for Restaurant Tabu, som deltager i Oyster Week – Torvedag

”Østers er en spise, der som regel deler vandene. Vi vil gerne være med til at slå et slag for østers, da vi synes, det er en kvalitetsvare. Og så synes vi, det er sjovt at være med til sådan noget her, hvor man er med til at udvikle på den her måde”, fortæller Michael ”Miv” Pedersen fra Tabu.

Alle seks restauranter skal tilberede østers på hver deres måde, og de kommer derfor naturligvis til at sætte deres eget præg på mundgodterne.

”Vi skal tilberede den, så man får andre smage i den. Vi skal køre den en anden vej end den traditionelle rå udgave. Det er jo også interessant ikke at få den her smørklat-fornemmelse, som det for nogen godt kan blive”, fortæller Miv fra Tabu om udfordringen om at gøre østers mere spiselig.

Hos Applaus ser topkokken og indehaver Mads Hyllested frem til det festlige event.

”Vi skal alle lave en ret med østers, og det skal gøres familievenligt. Vi skal lige så stille vænne fok til smagen af østers. Derfor skal vi også lave en ret, som gør at folk får øjnene op for østers”, fortæller Mads Hyllested fra Applaus.

”Vi har tænkt os at lave dybstegt østers med løvstikke creme, og så selvfølgelig dullet op med forskellige grønne urter og syltet tilbehør”, fortæller Mads videre om, hvad man kan forvente hos Applaus d. 22. oktober på Gammeltorv.

Miv fra Tabu har valgt en lidt anden tilgang til udfordringen.

”Jeg vandt jo for østersretten til dette års NM (red. Nordjysk Mad). Så jeg kommer til at lave noget lidt a la den. Det bliver østers pocheret i egen saft, med en rørt østers creme med cremefraiche og syltet ramsløg med persille og agurk. Og så bliver det selvfølgelig stå-hapsere, så folk kan smage det, når de kommer forbi”, fortæller Miv om hans bud på en lækker tilberedning af østers.

Mads Hyllested fra Applaus
Mads Hyllested fra Applaus

Begge kokke er vilde med initiativet om at få flere folk til at begive sig ud i smagen af østers med dette arrangement. Begge er også glade for østers, da det er en af de ting, der er helt specielt gode fra Limfjorden og Nordjylland.

”Det er en god måde at få Nordjylland på landkortet. Limfjordsøsters er en topråvare. Københavnske restauranter, som Noma, hiver dem hele vejen herfra og derover. Vi kan håbe, det bliver mere udbredt heroppe at spise østers. At folk benytter de ting, vi har heroppe og dermed støtter producenterne, fordi støtter folkemængden ikke op om det, kan producenter heller ikke levere. Det skal man huske på”, fortæller Miv om vigtigheden af at bakke op om branchen.

”At folk først smager østers tilberedt, det er et godt step at starte på. Så kan man senere begive sig over i den rå udgave. Jeg er personligt stor fan af østers, rå såvel som tilberedt. Det eneste er bare, jeg hader at åbne dem”, slutter Mads Hyllested af.

Arrangementet er som sagt lørdag d. 22. oktober på Gammel Torv, hvis man skulle have lyst til at prøve noget nyt og samtidig forkæle ens smagsløg. Her kan du læse mere om arrangementet og købe billet.

Fik du læst? 

Seks Nordjyske Toprestauranter laver torve-event i Aalborg

Oyster Aalborg
Foto: PR Rock Oyster Festival

DMI melder ud: Sådan bliver vejret til Aalborg Karneval

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rafael Zajac
Foto: Rafael Zajac

Med mindre end 48 timer til Aalborg Karneval, er de fleste deltagere nok ved at have udklædningen på plads.

Men det helt store spørgsmål er jo selvfølgelig: “Er der vejr til den perfekte Baywatch-uniform?”

Selvom de fleste nok skal få en kæmpe fest, uanset vejr og vind, er det nu meget rart, at man slipper for, at karnevals-makeuppen bliver ødelagt, og endnu værre: øllen bliver fortyndet af heftig regn.

Men vi kan allesammen ånde lettede op. Vi har snakket med Thyge Rasmussen fra DMI, og dommen er klar:

“Der bliver med garanti ingen regnvejr lørdag i Aalborg,” lover Thyge.

Solen kigger også frem

Under paraden kan vi se frem til en blanding af skyer og sol.

“Der bliver ikke specielt varmt, men temperaturen stiger støt i løbet af dagen, og den kan komme op på cirka 15 grader,” fortæller Thyge.

Vinden bliver  en frisk vind fra vest, så der er ikke umiddelbar fare for, at der flyver øldåser og andet skrald rundt i gaderne.

Thyge fortæller derudover, at der kan komme enkelt bygger natten til søndag, hvor de fleste karnevals-gæster nok også er ved at være godt trætte. Lidt regn plejer også at være velkomment efter karnevallet, så både øl, cider og tis kan blive skyllet væk.

Søndagen bliver mere blæsende og temperaturer på omkring 12-13 grader, så det ligner umiddelbart en perfekt tømmermandsdag i Aalborg.

Aalborg Karneval har paradestart i Nørresundby kl. 10.00, fra Skat kl. 10.30 og fra Haraldslund kl. 11.00.

Du kan finde mere info om Aalborg Karneval her.

Alle er inviteret: Comwell Hvide Hus inviterer til 50 meter lang kagemand i dag

Skrevet af: Redaktionen

Comwell Hvide Hus fylder 50 år i denne måned, og i dag markerer de det runde jubilæum med et helt særligt event hvor hele byen er inviteret.

Det ikoniske hotel holder i eftermiddag en større reception ude på deres parkeringsplads, hvor de byder på en 50 meter lang kagemand, kaffe og saft.

“Vi håber, at Aalborg vil hjælpe med at fejre vores 50 års fødselsdag. Vi har en 50 meter lang kagemand klar på torsdag d. 23 maj mellem klokken 14.00-15.30.

Vi håber så mange som muligt vil komme og hjælpe med at fejre os,” siger hotellets direktør Mette Bonderup.

Man skal bare møde op

Hotellet er altså vært ved gratis kage, kaffe og saftevand for alle der ønsker at ønske tillykke til hele holdet bag et af Aalborgs allerbedste hoteller.

Man skal sådan set bare møde op på parkeringspladsen foran hotellet og tage for sig af lækkerierne.

Hvad: 50 meter lang kagemand
Hvor: Comwell Hvide Hus, Vesterbro
Hvornår: Torsdag d. 23. maj kl. 14-15.30
Følg deres jubilæums-portal her og bliv opdateret på alt hvad der sker i årets løb

Læs om hele hotellets forvandling siden Comwell-koncernen overtog

Uhyggelig udstilling indtager Kunsten: Oplev gigantiske edderkopper i tusmørke

Skrevet af: Michael Qureshi

Forestil dig du står i mørke omgivelser og kan se en gigantisk skikkelse rejse sig foran dig.

Du ser den har mange tynde ben og en kæmpe krop. Kan du alene ved tanken mærke, hvordan det løber koldt ned af ryggen på dig?

Sådan bliver det i hvert fald for dem, der hader edderkopper.

For det er et par gigantiske af slagsen, der flytter ind på Kunsten i Aalborg til efteråret. Heldigvis er de ikke levende men skabt som kunstværk til en udstilling.

Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppe-par.

Tv-serie har inspireret udstilling

Mange husker måske eller har hørt om den legendariske tv-serie “The Twilight Zone” fra 1959, som er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger.

Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana.

Udstillingen er anden – og mest ambitiøse del – af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Hudløs i skumringstiden

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt.

Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

Twilight Zone kan man således opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois’ gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt  to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz’ installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Spiller på efterårets skumringstid

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen.

For eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet – for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

“Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op.

Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker –  takket være vores samarbejde med Louisiana,” siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten.

Hun fortsætter;

“I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier.”

I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra 7. sep. 2019 til 12. jan. 2020

Louisiana + Kunsten 

Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark.

I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto.