Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny bog på vej: Eksklusivt interview med den tidligere narkobetjent René Dahl Andersen

Af Lærke Holst Thomsen

Han er kendt for sin første bog Hærdet, der giver et råt og unikt indblik i hans liv som narkobetjent i uropatruljen i København.

Senere udkom hans anden bog Helhjertet, der fortæller om de folk fra blandt andet den kriminelle underverden, der skrev sig ind i hans historie.

Han var undercover-agent for FBI og PET og har arbejdet i et ingenmandsland, hvor der kun er ens eget moralske kompas at styre efter. Det får ham ud på en moralsk glidebane, der får fatale konsekvenser for ham og hans karriere.

Han stjæler tre kasserede designerlamper fra sit arbejde på politigården. Det koster ham ikke bare sit politiskilt, men også hans identitet. For hvem er René Dahl Andersen, når han ikke lever sit drømmejob som narkobetjent på Vesterbro i København længere?

Det og meget mere fortæller han om i sin nye og tredje bog Vi er vores valg, der udkommer på onsdag den 15. november.

I et eksklusivt interview med MigogAalborg, får vi et større indblik i hans liv før og efter hans virke som narkobetjent, og hvad vi kan glæde os særligt til at læse om i hans nye bog.

Ny bog på vej: Eksklusivt interview med den tidligere narkobetjent René Dahl Andersen

Hvem er René fra Hørby?

Det er torsdag aften, og vi mødes i et gråt og kedeligt mødelokale, da René kommer og siger hej med sin nordjyske dialekt. Han er fra den lille by Hørby, der ligger mellem Frederikshavn og Sæby.

Selvom han har boet de sidste 25 år i København, så er der ingen, der har taget hans nordjyske dialekt fra ham, og det fornemmer jeg, han er stolt af.

Cv’et fortæller os dog, at han ikke bare er nordjyde, men også undercover-agent for FBI og PET, narkobetjent, forfatter, foredragsholder, podcast-vært og meget mere.

Det er dog ikke umiddelbart noget, der har steget den lille dreng fra Højby til hovedet.

“Jeg er ikke nogen. Jeg er René, som er en vaskeægte mors dreng og bonderøv fra Hørby, der elsker at se og spille fodbold og at få en snegl oppe fra Hørby bageren.

Jeg har altid godt kunne lide mennesker og jeg har altid godt kunne lide fællesskaber,” siger René med et smil på læben.

Fra politidrøm til virkelighed

Drømmen om at blive politibetjent er dog ikke noget, der sneg sig ind på René som en tyv om natten.

Han er nemlig vokset op med sin 12 år ældre Fætter Tom, der også var politimand.

Der skulle derfor ikke mange røverhistorier til, i bogstavligste forstand, før René som helt lille blev fascineret af en verden med blå blink og kriminelle forbrydere.

“Jeg var aldrig i tvivl om, at det var det, jeg skulle,” siger han bestemt.

I 1998 startede han på politiskolen i København.

Da han er færdiguddannet kommer han til at arbejde i narkopatruljen. Foran ventede ham det job i den kriminelle underverden, han altid havde drømt om. Men også et job, hvor han arbejdede på kanten med loven fra allerførste arbejdsdag.

“Man mødte mellem 15 og 25 mand ind i civil, og så satte man sig tre mand ind i hver sin patruljebil, og så var det initiativ. Man fik ikke at vide, hvad man skulle lave. Man skulle bare køre ud og gøre en forskel, køre ud og fange nogen,” siger René, mens han fortsætter:

“Den indsats man laver som betjent, jo mere ihærdig og aktiv du er, jo større resultater skaber du sammen med de to kollegaer, du sidder sammen med.

Så vi kørte rundt på Vesterbro, og i det hårde bande- og narkomiljø belønnes din åbenhed og engagement med gensidig respekt fra de mennesker, du møder på din vej,” siger han.

Han mener selv, det er det, der har gjort, han er kommet så langt i politiet. For hvis man er afslappet i, hvem man selv er og er nysgerrig på andre og tør spørge, så åbner de også op.

“Det handler om at stige ud af den patruljebil eller blive inde i den lejlighed, hvor du har været oppe at slås med en pusher. Når du er færdig med at slås, beslaglagt hans heroin eller kokain, så bliv og tal med ham.

Man skal ikke presse ham, man skal bare tale med ham og prøve at forstå, hvorfor han er endt der, og hvor han kommer fra.

Hvis det er den tilgang man har, så begynder folk at åbne op,” forklarer René.

Den moralske glidebane

I 25 år har han arbejdet i et narkomiljø, hvor arbejdsmetoderne hele tiden udviklede sig på kanten af loven for at fange de største pushere og forbrydere.

Alligevel er det tre kasserede designerlamper, der i sidste ende ødelægger Renés karriere inden for politiet.

“Politigården skulle renoveres, og en masse genstande skulle derfor smides ud. Det var ærgerligt, tænkte René, og tager tre kobberlamper med hjem,” forklarer han i sin bog.

Hvordan kommer det så langt ud?, spørger jeg.

“Udviklingen, hvor man til sidst ender med at stjæle fra ens arbejdsplads, sker gradvist og egentlig ubemærket.

De moralske rammer man færdes i, de udvider sig bare mere og mere,” forklarer han, og fortsætter:

“I vores branche er man nødt til at tolke både roller og regler dynamisk, hvis man vil i mål. Det er ikke bare sort/hvidt, så ens moralske kompas bliver hele tiden rykket lidt efter lidt.”

Han understreger, at ud af alle de handlinger og alle de gange, han har brudt loven, der er der intet andet han fortryder, end at have stjålet de “forpulede lamper”.

Depression og identitetskrise

René bliver suspenderet og anholdt for hans handlinger i 2013. Og her vælter hans verden.

“Den dag jeg afleverer mit politiskilt og bliver suspenderet, gør jeg det, vi mænd altid gør.

Jeg begynder at agere og fikse alt det, jeg kan. Jeg er ude at forklare mig til venner og familie, og jeg tilstod til at starte med og fortalte sandheden.

Jeg kører ud til mine meddelere i miljøet og forklarer, at nu er det slut. Og da der ikke var mere, jeg kunne gøre, så begyndte jeg fikse alt muligt i hjemmet og holde mig i gang.

På den måde skulle jeg ikke forholde mig til den skamfuldhed, der fulgte med,” fortæller han om den hårde tid.

“Jeg forsøgte at flygte fra situationen. Men da der ikke var mere at fikse efter 4-5 dage, så blev jeg ramt.”

René gætter selv på, at en depression ramte ham og han røg langt ned i et sort hul.

“Jeg troede, jeg kunne træne mig ud af det, men det kunne jeg ikke,” indrømmer han.

“En ældre kollega kom hjem til mig og sagde, at nu skulle jeg tage den superheltedragt af og aflevere den til rens. Og så skulle jeg starte til psykolog.”

Det råd valgte René heldigvis at følge.

“Der er så mange, der gennem livet garanterer, at de er der for én – men nej, det er først, når man bliver ramt af en krise, at man virkelig finder ud af, hvem der er det, når det gælder,” konstaterer han.

Det handler ikke om at finde den største bunke heroin. Det handler om at danne stærke relationer og være det menneske, man gerne vil være, mener René.

“Vi er vores eget valg. Vi er de valg, vi tager, men vi er også de valg, vi ikke tager”, siger han.

Det er blandt andet noget af det, han kommer nærmere ind på i sin nye bog.

Ny bog på vej: Eksklusivt interview med den tidligere narkobetjent René Dahl Andersen

Fra København til Nordjylland

Efter 25 år i narkopatruljen på Vesterbro er René nu flyttet tilbage til Nordjylland med sin kæreste. Og for ham er han stadig bare den samme, som han altid, har været.

“Jeg er stadig mor-Lenes dreng og far-Ejgils knejt,” griner han, men fortsætter mere alvorligt:

“Men jeg drømmer da stadig om at bygge stærke relationer i fremtiden. Både i min familie og mine venner, men også i de ting, jeg deltager i professionelt.

Så selvom René i dag trives i sit arbejde som foredragsholder, forfatter og podcast-vært, så savner han at være en del af et fællesskab – så det er det, der skal ske i fremtiden.

Et stort savn til politiet

Men det er svært at vænne sig til, at man ikke længere er i den drømmeposition, som man altid har set og ønsket sig selv i.

For Renés vedkommende er det selvfølgelig at være politibetjent.

Det kom særligt til udtryk, da René en dag blev spurgt til, hvad han ville sige, hvis hans lille datter en dag kom og sagde, hun ville være gå i sin fars fodspor og blive dét.

“Jeg ville sige til hende, at det skulle hun bare gå efter, for det er verdens bedste job. Så længe, hun husker at passe på sig selv undervejs,” svarer René, og bliver tydeligt berørt.

Han kigger på mig med tårer i øjnene. Hans stemme knækker, mens han får sagt:

“Jeg savner jo selv det job, den identitet og det liv. Det er derfor, jeg har skrevet en ærlig bog om de fejl, jeg har begået. Nu står jeg frem, og lærer af det,” afslutter han.

René Dahl Andersen holder eksklusiv bogrelease tirsdag den 14. November for en udsolgt sal i AKKC.

Nåede du ikke at få billetter, kan du glæde dig til at høre hans foredrag rundt i landet til foråret, ellers kan du høre meget mere om hans liv i den kriminelle underverden på Podimo eller læse hans to første bøger.

Del artikel

Andre læser også