Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt særlig byvandring: Få eksklusiv adgang til loftet på Jens Bangs Stenhus

Af Emil Kjær Jørgensen

I Aalborg har vi mange smukke bygninger.

Men der er ikke mange, der kan måle sig med ikoniske Jens Bangs Stenhus på Nytorv, der er et af byens mest kendte vartegn.

Nu gentager Aalborg Historiske Museum succesen og inviterer igen på en helt særlig byvandring med navnet “Oplev Jens Bangs Aalborg” på flere udvalgte datoer i løbet af sommeren.

Første byvandring er allerede den 28. juni, mens du i både juli, august, september og oktober kan få et unikt indblik i et stykke Aalborg-historie.

Kom op på pakloftet som en af de første

På byvandringen kan du tage med købmanden Jens Bang rundt i Aalborg og som en af de første komme med op på pakloftet allerøverst i sit imponerende stenhus ved Østerågade.

Her er netop indrettet en lille udstilling om husets historie, som nu åbnes for publikum.

Da Jens Bang levede (1570-1644), var Aalborg Danmarks andenstørste by og et dynamisk centrum for handel og håndværk med forbindelser langt ud i verden. Byen blev styret af de rigeste købmænd, og storkøbmanden Jens Bang var den rigeste af dem alle.

Han efterlod sig Nordeuropas flotteste borgerhus fra renæssancen – det som vi i dag kender som Jens Bangs Stenhus. Huset rummede både kornlager og handelsboder, og var samtidig bolig for Jens Bangs familie. Samtidig fungerede det som et gigantisk reklameskilt for hans virksomhed.

Et helt særligt indblik

På denne byvandring får du historien om Jens Bang, hans stenhus og den by, han boede i. For sammen med eksotiske importvarer og de mange tilrejsende strømmede nye ideer til byen fra den store verden, hvilket har sat sig spor i byen, som stadig præger byen her flere hundrede år senere.

Vi kommer undervejs forbi nogle af de bygninger, der også stod i Aalborg dengang. Det er f.eks. Jørgen Olufsens gård fra 1616, der ligger på Østerågade kun et stenkast fra Jens Bangs Stenhus, og som er en af Danmarks bedst bevarede købmandsgårde fra den tid.

Du kommer også tæt på de mennesker, der boede i Aalborg dengang, for langt fra alle tilhørte byens rige købmandsstand. Du hører blandt andet nogle af byens sladderhistorier om slagsmål, heksefrygt og om Jens Bangs (måske) uægte barn med en tjenestepige.

Bemærk, at adgang til loftet i Jens Bangs Stenhus foregår via trappe til 5. sal. Der er ingen elevator eller anden adgangsvej egnet for barnevogne, kørestole eller gangbesværede.

Hvad: Byvandring: Jens Bangs Aalborg
Hvor: Jens Bangs Stenhus
Hvornår: På udvalgte dage over sommeren

Billetinfo lige her

Del artikel

Andre læser også