Egen café eller bageri? Her kan du udleve drømmen midt i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Indenfor i de hyggelige lokaler.
Indenfor i de hyggelige lokaler.

Annonce

Mange har en stor drøm om at åbne egen butik, restaurant eller café i Aalborg.

Men beliggenheden er oftest afgørende for, om man får succes eller ej. Derfor er der opstået en helt unik mulighed midt inde i Aalborg i Gravensgade nummer 7.

Aalborg har et væld af hyggelige gågader, men Gravensgade er noget helt unikt med en masse historik og specialbutikker.

Det er en gade, som rigtig mange mennesker passerer hver eneste dag, og som man forbinder med en hyggelig strøgtur.

Der er også mulighed for udendørsservering.

Gravensgade var faktisk Aalborgs første gågade, da den blev indviet i 1964 med sloganet ”Gå i gaden – Gå i Gravensgade”.

Spændende historie om søstrene Berglind

Café, bageri eller konditori er lidt oplagt, hvis man kigger på historien i Gravensgade 7.

Her har der været bageri og konditori siden 1938. Det var søstrene Berglind, der købte ejendommen i sin tid.

Historien om de to kreative søstre er faktisk spændende set med Aalborg-briller. Anna Berglind havde været direktrice i Magasin du Nord, og storesøster Leonora var handelsuddannet.

Men de to søskende ville stå på egne ben, og de var gode til at bage. Så de åbnede et konditori i Bredegade i 1925.

Anna var den med opskrifterne på blandt andet lækre tvebakker, sukkerbrød og sirupskager, tarteletter og lagkagebunde. Leonora var forretningskvinden, der også var god til at sælge varerne.

Flyttede bageri og konditori

I 1938 blev de forelsket i beliggenheden i Gravensgade, og de flyttede deres bageri og konditori til nummer 7.

Lejemålet ligger lige i midten af den hyggelige gågade.

Desværre døde Anna blot fire år efter flytningen. Men storesøster Leonora fortsatte med at drive den succesfulde butik, og var i det hele taget et kendt ansigt i Aalborg (kilde Facebook-siden Aalborg i Stumper og stykker).

De drev bageri og konditori helt indtil 1959, hvor Bernhard Sørensen overtog ejendommen. For at ære historien og traditionerne kaldte han stedet Anna Berglinds Efterfølger.

Her skabte de dygtige konditorer en masse lækre kager, som aalborgenserne var helt vilde med. Blandt andet blev de kendt for nogle helt specielle kager med mazarinbund og romcremé ovenpå.

Ejer stadig underetagen i dag

I 1970 købte John Jørgensen og hans far Jørgen Jørgensen ejendommen med Anna Berglinds Efterfølger. De drev det videre frem til 1987, hvor selve bageriet blev lavet om til konditori og café, mens bageriet flyttede til en anden lokation.

John Jørgensen og hans kone drev det hele frem til sommeren 1997, og John Jørgensen ejer i dag stadig underetagen.

Anna Berglinds Efterfølger huskes stadig i dag blandt den ældre generation i Aalborg som en slags institution i byen og blandt de fineste konditorier, man har haft gennem historien.

Helt frem til nu har der været bageri og café i lokalerne, som nu for første gang i flere årtier står ledige.

Der er dog intet krav om hverken konditori eller café i lokalerne, hvor det næsten kun er fantasien, der sætter grænser for lejemålets anvendelse.

Område i spændende udvikling

Det fortæller Helle Heissel, som er erhvervsmægler ved EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aalborg.

”Det er et enormt spændende lejemål, som vi allerede har fået en del henvendelser på, netop på grund af de mange anvendelsesmuligheder og den fine stand, som bygningen er i. Man kan have alt fra café, restaurant, klinik, detailhandel, frisør osv.”

Det er vist ingen hemmelighed, at der sker rigtig meget i Aalborg for tiden. Senest er Budolfi Plads gravet op, og i 2019 kan aalborgenserne se frem til at rekreativt grønt område med fine parkeringsmuligheder.

Det kan du læse mere om her.

”Det er et område, som er inde i en meget spændende udvikling. Budolfi Plads bliver et stort trækplaster i fremtiden, hvor Algade også bliver forlænget som gågade helt op til Gravensgade.” fortæller Helle Heissel.

Klar til et køkken

Derudover kan den fremtidige lejer også se frem til at bo tæt på den ikoniske gade Vesterå, hvor der er store planer for at lave en endnu større restaurantgade.

Gravensgade 7 byder på et 161 kvadratmeter stort serveringsområde. Der er ikke køkken i lokalerne, men installationerne er forberedt til et køkken. Det gælder blandt andet gas- og ventilationsinstallationer.

Der er også mulighed for udendørsservering og den 11 meter lange facade sikrer masser af lys og ikke mindst gode udstillingsmuligheder i hele lejemålets bredde.

Det store problem med lokaler kan tit være opbevaringsplads. Her skiller lejemålet sig også lidt ud, da der er et 87 kvadratmeter kælderrum, hvor der både er mulighed for opbevaring og ikke mindst toilet- og badefaciliteter.

Hvis du er blevet nysgerrig på lejemålet kan du læse meget mere her, hvor du også kan booke fremvisning og få yderligere information.

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft