Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efterårsferietip: Følg med i eftersøgningen af vikingesmykker ved Lindholm Høje

Af Emil Kjær Jørgensen
Nordjyllands Historiske Museum
Lindholm Høje gravplads  Foto: © Lars Horn / Baghuset.
Dato: 15.10.20
Nordjyllands Historiske Museum Lindholm Høje gravplads Foto: © Lars Horn / Baghuset. Dato: 15.10.20

Hvis du mangler et godt tip til, hvad du skal give dig til i efterårsferien, så skal du først og fremmest læse vores guide til efterårsferien, som du finder du her:

Hvis du ikke ved, hvad du eller familien skal give sig til først på ugen, så kommer her et godt bud på, hvad I kunne give jer til.

I Nørresundby finder man Lindholm Høje, der er en af Nordeuropas største og bedst bevarede gravpladser fra sidste del af jernalderen og første del af vikingetiden – i alt er der ca. 700 grave, som alle er markeret med såkaldte skibssætninger i sten.

Men det er ikke de eneste spor efter jernaldermennesker og vikinger i området.

For mandag 16. oktober og tirsdag 17. oktober går museets folk sammen med Nordjyske Metaldetektorforening på jagt efter gamle smykker og mønter – og du er inviteret til at følge med på allernærmeste hold.

Her undersøger omkring 30 medlemmer fra Nordjysk Detektorforening et areal på størrelse med 24 fodboldbaner (17 ha) med metaldetektor for at finde vikingesmykker, middelaldermønter og andet af metal – måske der også dukker mere moderne metalting frem, hvem ved?

Efterårsferietip: Følg med i eftersøgningen af vikingesmykker ved Lindholm Høje
Foto: Nordjyske Museer

Forundersøgelse tyder på mange gemte genstande

En særlig magnetometerundersøgelse i foråret giver store forhåbninger om at finder smykker fra især 600-800-tallet, dvs. fra sidste del af jernalderen og første del af vikingetiden, samt mønter fra blandt andet middelalderen.

Området blev allerede undersøgt i 1980’erne, men dengang skete det ikke så systematisk, og metaldetektorerne er desuden blevet meget bedre siden da.

Men allerede dengang blev der fundet flere hundrede smykker og mønter på netop dette område, hvoraf mange blev erklæret danefæ.

Forventningerne om nye fund er derfor store. 

Efterårsferietip: Følg med i eftersøgningen af vikingesmykker ved Lindholm Høje
Foto: Nordjyske Museer

Kom helt tæt på

Museumsgæster inviteres begge dage til at se de fund, der forhåbentlig dukker op fra mulden.

De kan også få en snak med museets arkæologer og foreningens ihærdige detektorførerer, og høre lidt om hvad fundene fortæller os.

I et særligt område er der mulighed for børn at prøve at gå med metaldetektor, hvor de kan finde mere moderne vikingesmykker og mønter, som de kan tage med hjem som et minde om dagen.

Det hele foregår mandag 16. oktober og tirsdag 17. oktober i tidsrummet 11-16 ved Vikingemuseet Lindholm Høje, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby.

Del artikel

Andre læser også