Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efter klage fra nabo: Café 1000Fryds fremtid er i fare

Af Stine Kjølby Christensen

En nabostrid i Kattesundet kan nu ende med at koste ét af byens mest anerkendte kultursteder livet.

Der er tale om Café 1000Fryd, der i næsten 40 år har leveret rummelighed, musikalitet og god stemning lige i hjertet af Aalborg – men snart kan det være slut.

Problemerne startede tilbage i 2021, da Corona-restriktionerne blev ophævet, og 1000Fryd igen kunne spille de koncerter, som de er så kendt og elsket for i det aalborgensiske musikmiljø.

Kommunen går ind i sagen

Det var en beboer i Kattesundet 12 dog ikke tilfreds med, og indgav en klage til kommunen over larmen til en akustisk jazzkoncert. Herfra begyndte snebolden at rulle.

“Siden vi åbnede i 1984 har der været enkelte klager før, men altid nogen, der er sket direkte til os eller udlejeren ved siden af.

Her sker der så det, at kommunen går ind i klagen og begynder at lave målinger på det.

Det viser sig så, at lejerne ved siden af lever under et for højt decibeltryk i forhold til de grænseværdier, der er opsat af kommunen,” forklarer Troels Højgaard Sørensen, bestyrer af 1000Fryd.

Det betyder dog ikke, at 1000Fryd gør eller nogensinde har gjort noget forkert.

De spiller nemlig præcis efter de regler, der er gældende for dem som spillested – problemet er tværtimod, at nabobygningen ved sin opbygning ikke er blevet korrekt isoleret, og at larmen derfor overstiger grænserne på den anden side af væggen.

Her opstod problemerne

1000Fryd startede i Kattesundet i 1984, men først knap 10 år efter blev lejlighedskomplekset opført. Indtil da havde naboen til musikcaféen været en parkeringsplads.

“Problemerne opstod, da vi i 1986 fik besked om, at der skulle bygges et lejlighedskompleks, hvilket vi lavede en indsigelse imod til kommunen, hvor vi fralagde os alt ansvar for eventuelle støjgener,” siger Troels.

Efter klage fra nabo: Café 1000Fryds fremtid er i fare

Kommunen tildelte alligevel byggetilladelsen, og den nye bygning blev færdiggjort i 1993, hvorefter støjklager har været et tilbagevendende problem.

Et ekstra lag til konflikten er desuden, at det senere har vist sig, at lejlighedskompekset ikke er blevet isoleret korrekt, hvorfor der kun er en enkelt flamingoplade mellem naboens soveværelser og 1000Fryds musikscene.

Troels tilføjer dog, at 1000Fryd i dag har et godt forhold til deres naboer i Kattesundet 12.

Den beboer, der i 2021 klagede til kommunen, fraflyttede efter kort tid og har altså ikke boet der i stort set alt den tid, sagsbehandlingen af klagen har været igangværende.

Det skal der ske nu

Café 1000Fryd har nu indtil 6. november til at kigge på kommunens påbud, og kan herefter komme med indsigelser på den.

Lige nu er håbet for Troels og hans team, at påbuddet helt bliver droppet, men alternativt, at der kan findes et kompromis.

“Alle de ting, vi er blevet pålagt, har vi gjort stort set dagen efter. Det er en virkelig svær situation, fordi vi ikke mener, at det er vores skyld, at bygningen er bygget forkert, men det er os, der skal stå til ansvar for støjgenerne alligevel.

Vi har spillet i næsten 10 år, før den bygning blev lavet,” siger Troels, og fortsætter:

“Vi har løbende dialog med dem, men indtil videre er de ikke interesseret i at gøre noget fra deres side for at løse problemet, og vi har på ingen måde økonomi til at bygge hele caféen om, for at rykke scenen længere væk.”

Det hele ser altså sort ud for 1000Fryd, der føler sig magtesløse i at løse konflikten, så alle vinder.

“Hvis der skulle blive tale om et 100 % påbud mod at vi må spille musik, så er der ikke nogen fremtid for Café 1000Fryd,” siger han tydeligt berørt af situationen.

“Hvis vi ikke længere må udføre de ting, der er hele vores eksistensgrundlag, så er der en stor risiko for, at kommunen og dermed også staten trækker deres støtte til os – og så vil det ikke være muligt at køre caféen videre som vi kender den.

Det vil være helt katastrofalt.”

En katastrofe, hvis det lukker

Sagen har kørt i mere end to år, men det er først nu, der rigtigt er kommet fokus på klagen og de konsekvenser, den kan få for Kattesundets kultursted.

Aalborgensere, musikere og andet godtfolk er stærkt påvirkede af situationen, og har svært ved at se, hvordan byen (i værste fald) skal klare sig uden 1000Fryd.

Én af dem er musiker Martin Graungaard, der ofte har været at finde på den scene i 1000Fryd, der nu er konfliktpunktet. Han frygter ligeledes, hvordan denne historie skal ende:

“1000Fryd er et fuldstændig legendarisk sted i det danske kulturmiljø, og en musikalsk bastion i det Nordjyske.

Det vil være et kæmpe selvmål at lukke stedet ned pga en fuldstændig tåbelig sag.

Jeg vil nærmest kalde det tragikomisk at nogen vælger at flytte ind ved et spillested, for så at klage over larmen,” udtaler han til MigogAalborg, og fortsætter:

“1000Fryd er stedet hvor mange danske bands har fået deres musikalske ilddåb, og hvor bands som egentlig er for store og kendte til at spille på et så lille et spillested, gladeligt fletter det ind i deres tourplan, fordi 1000Fryd er et anerkendt spillested langt udenfor Danmarks grænser.”

Og én ting er alt det musikalske, der har fået lov at blomstre på 1000Fryd. Noget andet er de mennesker, der har fundet sammen netop på grund af dette.

“Vi er en stor familie, hvor alle hjælper hinanden på tværs af musikalske skel, udveksler ideer og knytter venskaber for livet. Sådan et sted kan ikke bare lige skabes, så vi skal virkelig værne om det, der allerede er skabt i Aalborg,” slutter han.

Hvis du vil hjælpe 1000Fryd med sagen, kan du dele denne artikel på Facebook og på den måde være med til at sprede ordet.

Del artikel