Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efter flere voldsepisoder: Vil indsætte ny type vagter i byen

Af Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto: Politiet
Arkivfoto: Politiet

Såkaldte kommunale tryghedsvagter kan snart blive en del af bybilledet i Aalborg.

I hvert fald hvis det står til Venstres byrådsgruppe, der på mandagens byrådsmøde indstiller et forslag om at indsætte en helt ny type vagter i midtbyen.

“I Aalborg skal alle kunne færdes trygt og frit i det offentlige rum. Den seneste tids uroligheder og voldelige handlinger på åben gade ved højlys dag for såvel utryghed i nattetimerne skaber bekymringer og utryghed blandt borgere i Aalborg Kommune,” lyder det bl.a. fra byrådsgruppen.

Derfor vil man have det

Det er et nyt lovforslag fra Regeringen, der åbner op for en forsøgsordning, der giver kommunerne lov til at indsætte
uniformerede kommunale tryghedsvagter til at opretholde tryghed, ro og orden.

Målsætningen er at forebygge utryghedsskabende adfærd og kriminalitet.

“Tryghedsvagterne er et supplement til politiets arbejde. De kommunale tryghedsvagter har ikke magtbeføjelser til eksempelvis udstedelse af bøder eller foretagelse af anholdelser.

Det er og bør forblive politiets beføjelser. I stedet bidrager de via et særligt tæt samarbejde med politiet til at sikre tryghed i kraft af deres tilstedeværelse i det offentlige rum og på stationer og i udsatte boligområder.

Tryghedsvagterne henstiller til at stoppe forstyrrende adfærd, ligesom de ved hjælp af kropskameraer kan dokumentere andre strafbare forhold,” fortæller byrådsgruppen.

Det er et krav, at de kommunale tryghedsvagter er godkendte vagter med uddannelse i konflikthåndtering og håndtering af berusede eller påvirkede personer.

Kommunerne kan i forsøgsordningen selv ansætte godkendte tryghedsvagter eller hyre godkendte vagter fra autoriserede vagtvirksomheder til rollen. Forsøgsordningen løber frem til 1. juli 2026, hvorefter en permanentgørelse skal vurderes.

“Det er for Venstre afgørende, at Aalborg er en tryg by at bo i og besøge. Tryghedsvagter kan indgå som en del
af løsningen i arbejdet med at sikre tryghed i Aalborg og reducere bekymringerne ved at færdes i byen, lyder det.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen er afvisende over for idéen. Det fortæller han til Nordjyske:

“Kommunerne er i forvejen i en presset situation i forhold til at kunne levere den velfærd, som vi skal i forhold til vores ældre og børn, så det her er bare endnu et område, hvor vi skal gå ind og putte penge i, som vi i bund og grund ikke rigtig har penge til.”

Venstre indstiller, at der udarbejdes et budgetforslag om at indgå i forsøgsordningen med kommunale tryghedsvagter til Byrådets drøftelser af budgettet for 2024-2027.

Del artikel

Andre læser også