Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vild opdagelse: Nu genåbner Duus Vinkælder med historiske fund

Af Nathalia Hentze Nielsen

I forrige uge meldte den ikoniske restaurant Duus Vinkælder, at de lukkede dørene for gæster for første gang siden 1919.

Der var store planer om at bringe vinkælderen tilbage til det, det var før:

“Et handelshus med glade mennesker, storslåede selskaber, råvarer fra limfjordslandet og lørdagsbuffet, men også et stort arkæologiske arbejde i at åbne hemmelige lokaler, som Hos Lauget og vinlageret, samt finde skjulte skatte i gemmerne under gulvet til et levende, frit tilgængeligt og gratis museum,” som de skrev i forrige uge.

Undervejs i renoveringen er der dog fundet meget andet end støv i de hengemte hjørner på Nytorv.

Der er nemlig fundet gamle tyske fabriksmanualer fra krigstiden, portvinsflasker og fotografier i massevis, oplyser de i en pressemeddelelse.

Det mest pudsige fund blev gjort under trappen, som alle der tidligere har gæstet den ikoniske beværtning har betrådt.

I forbindelse med renoveringen fandt Peter og Lene et klenodie af en vandpumpe; et levn fra da åen løb der, hvor boulevardens busser i dag buldrer forbi. 

Vandpumpen og de andre historiske artefakter får du mulighed for at opleve til åbningen af det nye Duus Vinkælder på fredag den 17. marts klokken 17.00.

Vild opdagelse: Nu genåbner Duus Vinkælder med historiske fund

Fantastiske historier tilgængelige for alle

Peter Kragh, ejer af Duus Vinkælder, fortæller at kælderen i beværtningen blev oversvømmet, når åen gik over sine breder, og derfor blev pumpen installeret.

“Ikke at det stoppede serveringen i kælderen. Nej, der blev smidt en palle på gulvet, så gæsterne fortsat kunne få en sig en skænk uden at få våde fødder.

Nu er det over 100 år siden, at åen blev fyldt ud, så det er nemt at glemme, at der i det 16. århundrede blev transporteret varer fra hele verden langs vandvejen,” forklarer han.

Og vandpumpen bliver hvor den er nu.

Her skal den være en del af det nye levende museum, hvor Aalborg, Nordjyllands og Danmarks historie kan opleves ganske gratis fra på fredag, når dørene til den historiske købmandsgård igen åbner.

Vild opdagelse: Nu genåbner Duus Vinkælder med historiske fund
Et af fundene fra renoveringen af Duus Vinkælder. Foto: Duus Vinkælder

“Selvfølgelig glæder vi os til at servere god mad og drikke for vores gæster igen, men jeg har i årevis drømt om at gøre de fantastiske historier, der gemmer sig i disse gamle lokaler, tilgængelige for alle.

Det er altså sjovt at gå direkte i fortidens fodspor, når man går i den hemmelige løngang eller står i konsulens kontor. Meget er jo noget der har tilhørt min farfar i sin tid,” uddyber Peter Kragh.

De smukke gamle rum i kælderen under Jens Bangs renæssance hus skal fremover mere end at byde gæsterne indenfor til middag og fest.

I respekt for det købmandskab, der lagde de første grundsten i det storslåede bygningsværk tilbage i 1624, skal Duus Vinkælder igen danne ramme for det gode nordjyske købmandskab.

Hvor der tidligere blev handlet varer fra hele verden vil Duus nu forhandle nøje udvalgte specialiteter samt gaveartikler og bringe produkter fra hele Limfjordslandet endnu tættere på byens borgere og turister.

Del artikel

Andre læser også