Du bliver aldrig kok: Nu har Søren fra Fusion fået det sidste ord

Skrevet af: Michael Qureshi
Søren Birch fra Fusion
Foto: Leerbech
Søren Birch fra Fusion Foto: Leerbech

”Jeg var en pisseringe kokke-elev i to år.”

Det er klar tale fra en af Nordjyllands skarpeste gourmet-kokke i dag. Han lægger ikke fingre imellem.

Søren Birch sikrer som køkkenchef et topniveau på Fusion, der gør restauranten til en af Aalborgs allerbedste.

Han har arbejdet på anerkendte Dragsholm Slot i Nordsjælland, og senest er han blandt de fem udvalgte top-kokke, der skal repræsentere Nordjylland i den gastronomiske dyst mod København 20. august.

Det er i det hele taget kun gået en vej for den 26-årige kok, der har været i faget, siden han var 15 år. For han lægger ikke selv skjul på, at han var alt for ung og umotiveret, da han begyndte i branchen.

”Jeg startede faktisk som elev på et sted i Frederikshavn. Efter kort tid bad de mig om at finde på noget andet at lave. Du bliver aldrig kok, lød meldingen fra dem. Men igen hvad ved man som 15-årig?

Jeg var nok bare for umoden til det miljø på det tidspunkt. Men det var ligesom også det, der fik mig til at tænke, at det skal fandme være løgn. Jeg ville vise over for alle andre, at jeg godt kan lave mad.”

Søren Birch taler roligt, mens han kigger ud af de store panorama-vinduer på Fusion, der har en af de flotteste udsigter blandt alle Aalborgs restauranter.

Det er tydeligt, at han hviler i sig selv. Han har nået et niveau, som han end ikke drømte om at nå, da han igen røg i lære efter ”fyresedlen” i Frederikshavn. Denne gang på San Giovanni i Aalborg.

”Der er mange kokke, der har den der fine historie med, at deres forældre gik op i god mad og vin, og de derigennem fik passionen for mad. Det billede er langt fra min historie. Jeg har knoklet min røv i laser de sidste elleve år.

På San Giovanni mødte vi måske klokken 14.00 om eftermiddag og gjorde rent efter lukketid frem til halv to om natten. Jeg tror, at jeg nåede at sige op to gange, men Anders, der er køkkenchef dernede den dag i dag, overtalte mig hver gang til at blive. Det er jeg så pænt glad for, at han gjorde,” husker Søren Birch tilbage til de unge kokkeår.

Fusion Aalborg

Det var en klassekammerat på kokke-skolen, der satte gang i inspirationen hos den nytænkende Søren Birch.

”Jeg kom i klasse med Daniel, der er på Musikkens Hus i dag. Han var i lære på Kong Hans i København, og der så jeg så lidt af, hvad han rendte rundt og lavede derovre. Det var en kæmpe inspiration, og jeg begyndte lidt at fordybe mig i selve kunsten i at lave mad. Jeg læste mange bøger, og i en ferie tog jeg til København, hvor jeg arbejdede gratis for Bo Bech på Geist i København,” fortæller Birch, der kommer fra den lille nordjyske by Flauenskjold.

Opholdet på den kendte tv-kok Bo Bechs toprestaurant gav blot Søren Birch endnu mere blod på tanden.

”Dengang var der en hel verden til forskel på at lave mad i Jylland og København. Det kunne slet ikke sammenlignes. Der er vi kommet langt bedre med nu. I Jylland skulle det bare fylde noget. Bo Bech lavede simpel mad. Det kunne være en trøffelcreme med et flækket blomkål ovenpå. Tænk hvis man havde serveret det for en nordjyde for seks-syv år siden, haha.”

I 2010 fik Søren Birch så job på Fusion første gang. Og han sørger for at minde os om, hvem der var elev under ham på det tidspunkt. Nemlig Nordjyllands teamchef Mads Hyllested, der blandt andet har været på Michelin-restauranten Søllerød Kro. Nu har Hyllested den populære nyskabelse Applaus.

”Det er vigtigt lige at få med her i artiklen, at Mads var elev,” siger Søren og driller sin gode ven.

Vores “Fusion Lunch” med sushi og lune retter ?

A photo posted by Restaurant Fusion (@restaurantfusionaalborg) on

Det var på Fusion, han arbejdede sammen med køkkenchefen Dan Cassebaum, der nærmest var forud sin tid i Aalborg.

”Dan var vanvittig dygtig. Han havde været på Søllerød Kro og alle de store steder. Han kom med noget helt nyt, og det var også en af grundene til, at Fusion fik den blændende start i Aalborg. Sammen med Vihn (Fusions ejer) var de et godt team. Vihn er sindssygt dygtig til smag, og Dan er meget kreativ. Jeg lærte ekstremt meget i den periode, som jeg tog med mig.”

I kokkebranchen er det ganske normalt, at man hopper lidt rundt mellem stederne. Turen for Søren Birch gik til La Cantina som er San Giovannis gourmet-del, og så gav han alt, hvad han havde i sig i et år på Dragsholm Slot på Sjælland.

På Dragsholm Slot arbejdede han under Claus Henriksen, og her udviklede Søren Birch sig kolossalt på alle fronter som Masterchef.

“Claus er en af de allerbedste, jeg har lært af. Han kan noget, som ikke mange andre i Danmark kan. Han skubbede yderligere til min udvikling, hvor jeg rykkede mig helt vildt. På Dragsholm Slot høstede vi vores grøntsager ved en bonde, der hedder Søren Wiuff. Vi var ude og plukke urterne til menuen 30 minutter, før service startede. Dragsholm er virkelig et magisk sted.”

”Når du har kørt en sommer på Dragsholm Slot, hvor du har 200 gæster til en frokost, og du kun har en grill at lave maden på, så eksisterer ordet stress ikke længere oppe i dit hoved derfra. Der lærte jeg virkelig det med at have et overblik. Jeg knoklede fra morgen til aften. Jeg følte lidt, det var min eneste chance for at prøve mig af derovre, før min søn Emil skulle starte i skole,” forklarer Søren Birch.

Cirklen sluttede lidt for Aalborg-kokken, da han i december sidste år vendte tilbage til Fusion. Nu er presset på hans skuldre hver eneste aften for at sørge for, at samtlige gæster går derfra med en unik oplevelse.

”Det handler om at give folk en oplevelse. Mange har måske sparet op i længere tid for at få råd til at komme herned, så skal det helst også være noget ud over det sædvanlige. Alle kan stege en bøf og koge en kartoffel, men kommer man herned, bliver man lidt rykket rundt i manegen,” siger Birch og uddyber.

”Hvis jeg vil give maden noget fedme med noget salt, så skal der ikke bare hældes salt ud over. Så bruger jeg saltede og dehydrede æggeblommer ovenpå. Vi bruger lang tid på at planlægge og skabe en stor madoplevelse for gæsterne.”

Han mener også, at Aalborg er kommet godt med på, at gourmet-restauranterne kan have deres plads i byen.

”Det er godt, at der er kommet langt flere valgmuligheder. Det er jo ikke alle, der har lyst til at spise på Flammen, og jeg synes, at der er kommet gode alternativer. Folk er ikke bange for at bruge penge. Vi har unge mennesker, der kommer her og drikker champagne og fyrer den af med seks retter. Men det kræver også, at vi i køkkenet leverer hver gang,” siger Søren Birch.

I fritiden beskriver han sig selv som en ganske almindelige familiefar. Kæresten er også kok på den nystartede Brdr. Price på C.W. Obels Plads. Men det er Søren, der oftest laver maden derhjemme.

”Den slås vi ikke så meget om. Vi får ofte meget let mad som tartar. Både fordi det smager godt, men også fordi det er hurtigt at lave. Og så tager vi ofte i skoven og plukker urter, som jeg så tager med herned på Fusion og bruger på maden,” siger Søren Birch med et smil.

Søren om Copenhagen Cook-off – Nordjylland Vs København

”Vi skal give det bedste, vi har i os. Det er ikke en hyggedag. Jeg river ikke en dag ud af kalenderen, hvor jeg i stedet kunne være her og arbejde på Fusion. Vi tager over med den ene formål. At besejre københavnerne.”

”Vinder vi, er der en masse prestige i det. Signalværdien vil være klar, at Nordjylland er kommet meget mere med på gastronomi-delen. Vi får noget fokus på Nordjylland, når nu der ikke er seriøse anmelderen, der vil tage herop til Aalborg og prøve restauranterne.”

Nordjylland topkokke Aalborg
De fem dygtige kokke der skal repræsentere Nordjylland. Fra venstre Mikkel Jensen (Rusk), Frederik Martinsen (Svinkløv), Mads Hyllested (Applaus), Simon Emil Christensen (Fyrklit), Søren Birch (Fusion)
Foto: Leerbech

MigogAalborg.dk er stolte over at være mediepartner for det nordjyske hold, der sendes afsted til dysten i København. Vi vil de kommende fire uger sætte stor fokus på eventet, som vi ser som et stort skridt i retning af den eksplosive udvikling der er på den gastronomiske kvalitet i Aalborg og i resten af Nordjylland.

SAMARBEJDSPARTNERE

Kruse Development (arrangør)

Nordjyske Restauranter

Visit Nordjylland

Visit Aalborg

Food College

UCN

Food Organisation

MigogAalborg.dk

Gastromand.dk

Møllers Fiskeeksport

AB catering

Fik du læst baggrunden for dysten i København?

Vild kokke-kamp: Fem nordjyske top-kokke skal dyste i København

To interviews med profilerne på Nordjyllands mandskab

Mikkel Jensen fra Rusk

Rusk i Aalborg
Mikkel Jensen fra Restaurant Rusk. Foto: Leerbech

Mikkel har knoklet sig til tops: De sagde kokke døde som 40-årige

Mads Hyllested fra Applaus

Applaus i Aalborg
Mads Hyllested er anfører for Team Nordjylland i Copenhagen Cook-off. Foto: Leerbech

Mads er anfører for Nordjylland: Han er manden bag hotte Applaus

Nordjylland skal møde et stærkt hold fra København med Michelin-stjerner

Casper i Aalborg
Casper Sobczyk har stor succes med Søren K i Diamanten. Han er teamchef for København.

Stærk modstand venter Nordjylland: To Michelin-restauranter med i dysten

Henrik Ørsnes hylder kærligheden: Flot tilbud på vielsesringe hele januar

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lige om hjørnet venter foråret, som er årstiden for kærlighed og forelskelse, og hvor amorinerne flyver om ørene på os.

Måske har du allerede fundet dit livs kærlighed … Måske har én af jer endda været nede på knæ … Måske er det et spørgsmål om måneder, før I skal sige ja til at dele livet med hinanden.

I så fald, er den nuværende kolde årstid bestemt ingen hindring for at forberede årets store kærlighedsfest.

I Aalborgs ældste smykkehandel, Henrik Ørsnes, der i dag drives af sønnerne Bo og Lars Ørsnes vil man nemlig hellere end gerne hjælpe med at gøre kærligheden komplet – hvilket ofte kan klares med noget rundt og smukt, der (måske) også glimter.

Derfor kan I i hele januar måned spare 20 % på netop forlovelses- og vielsesringe, og som en ekstra gave får I en flaske Moët & Chardon champagne med i købet, til at fejre jeres kærlighed med.

En evig kærlighedsinvestering

Når I vælger jeres ringe, så vælger I ikke kun et smykke, der skal forskønne den store dag. Derimod skal ringene holde ligeså lang tid, som selve kærligheden.

Det er altså en investering, og derfor noget, der for de fleste skal overvejes nøje.

“Vielsesringe er det evige symbol på kærlighed og den dag, man sagde ja til hinanden,” forklarer Bo Ørsnes og fortsætter:

“Der er derfor mange overvejelser, der skal gøres: Skal de være i guld eller sølv? Skal der være diamanter i? Skal de håndgraveres?

Vi er meget åbne overfor ønsker og idéer, så ved os skal man ikke være bange for at drømme stort.”

Traditioner der følger med tiden 

Henrik Ørsnes har været et kendt navn i bybilledet i over 40 år, og i dag er det sønnerne, der står bag det velrenommerede navn.

I Aalborg har Henrik Ørsnes afdelinger i hhv. Aalborg Storcenter samt på Boulevarden.

Gennem årene er det lykkes Henrik Ørsnes at følge med tidens trends inden for både ure og smykker, men samtidigt bibeholde de stolte traditioner, der gør det eksklusive køb til noget helt unikt.

I dag er miljøet og butiksindretningen opbygget åbent og inspirerende, hvor kunderne i deres eget tempo kan gå drømmende på opdagelse i en himmel af guld, sølv og funklende ædelstene.

Derudover har Henrik Ørsnes også bevæget sig ind på de digitale platforme, hvor blandt andet sociale medier og en online webshop er medvirkende til, at smykkeshoppingen er inden for rækkevidde hele døgnet rundt.

“Vores mange forretninger rummer hver især forskellige produkter, så nogle af vores kunder efterspurgte muligheden for at kunne finde alle vores brands og private labels samlet på ét sted,” forklarer Bo Ørsnes.

Henrik Ørsnes på Boulevarden.
Henrik Ørsnes i Grøn Gade i Aalborg Storcenter.
Henrik Ørsnes i Ny Gade i Aalborg Storcenter

Alle skal have en god oplevelse

Men modsat den tendens, vi ser med at de fysiske butikker, i stigende grad lukker ned og i stedet erstattes af en udelukkende digitaliseret forretning, så bliver dette ikke aktuelt for Henrik Ørsnes.

“Selvfølgelig skal vi være moderne for at fremtidssikre os selv, men vi ved også, at en stor del af vores kundeklientel stadig har et behov for at have smykkerne mellem hænderne og få den personlige rådgivning, de har brug for.

Derfor er vores fokus på vores fysiske butikker mindst ligeså vigtig for os. Alle kunder skal have en god oplevelse.” slutter Bo Ørsnes.

Find den Henrik Ørsnes butik der ligger tættest på dig her.

Lopper, opera og musikfestival: Her er din weekend i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Weekenden byder på en god blanding af både opera, stand up, musikfestival og familieværksted.

Derudover afholdes Nordjyllands største kræmmer- og loppemarked for ottende år i træk.

Traditionen tro sker det i Gigantium, og det er både lørdag og søndag fra klokken 10-16.

Men denne gang har arrangementet overgået sig selv.

Markedet er nemlig udvidet med 100 stande, og dermed kommer man op på hele 300 stande, som tilbyder unikke antikviteter, flotte loppefund, lækkert genbrug og en masse kræmmervarer.

Du kan læse mere om loppemarkedet her.

En musikfestival med mange år på bagen

Nordens største musikfestival for de unge finder sted lørdag og søndag i Nordkraft.

Omkring 180 bands fra ungdomsklubber, fritidsklubber og ungdomsskoler i hele Norden spiller på de i alt seks scener, som er placeret rundt omkring i Nordkraft.

Her kan man opleve alt fra hip hop til metal og popmusik.

Festivalen har faktisk været afholdt i Aalborg siden 1983, og løber i år af stablen for 36. år i træk.

Du kan læse mere om festivalen her.

Musik

18/1 Ungdomsringens Musikfestival 2019, Nordkraft kl. 19 (d. 18-19. jan.)
18/1 Scorpions Tribute, på Café Frederiksberg kl. 20
18/1 Groovebox på 100Fryd kl. 21
19/1 Tuba tryllerier, urfremførelse og operakvartetter, Musikkens Hus kl. 14

Events

18/1 Vinsmagning på en anderledes måde med tre retter lækker mad, hos Vin & Vin kl. 18.45
18/1 La Bohéme, AKKC kl. 20
19/1 Anden Bringer Ud, AKKC kl. 19 og kl. 21.30 (UDSOLGT)
19/1 Loppemarked i Gigantium kl. 10 (19.-20. jan.)
19/1 TeeShoppen åbner butik i Danmarksgade kl. 10
19/1 Kunsten for begyndere, på Kunsten kl. 11
20/1 Søndagstur på Kunsten kl. 14
20/1 Aalborg Vikings – Viby IF, kl. 15
20/1 Sunday Movie: The Heart is Deceitful above all things, på 1000Fryd kl. 20

Opsætninger

19/1 Format 4: ”Me Too, Nora!”, på Aalborg Teater kl. 19.30
19/1 ATT Dialog: Grænseløshed, på Aalborg Teater kl. 10.30
19/1 Hvordan Slipper Vi Af Med De Andre, Det Hem’lige Teater kl. 19.30

For børnefamilierne

18/1 Familieaften i Svømmeland Nørresundby kl. 17
19/1 Kom med til forpremiere på: ”Sådan træner du din drage 3”, Nordisk Film Biografer kl. 11.30
20/1 Sjov Søndagslegeland i DGI Huset Nordkraft kl. 12
20/1 Familieværksted – kreativitet for hele familien, på Kunsten kl. 11

Er du sulten?

Morgenmad, frokost eller aftensmad? Få inspiration til hvor i kan spise i Aalborg i MigogAalborgs spiseguide. I spiseguiden finder du blandt andet nøje udvalgte restauranter, caféer, take-away steder der ligger i Aalborg. Tjek det ud lige her.

Du kan hente spiseguiden ned på din telefon, så du altid har den lige ved hånden. Og den er helt gratis for dig at bruge.

Åbn din browser (Safari) -> gå ind på https://migogaalborg.dk/spiseguide/ -> Tryk på det midterste ikon i menulinjen i bunden -> Føj til hjemmeskærm

OG voilá! Så har I altid et stort overblik lige ved hånden, når der skal besluttes hvor I skal spise. 

Husk også at hente MigogAalborgs app, Eventmap, som samler alle begivenheder i Aalborg.

Download af app’en er gratis og ganske simpel:

Åbn din browser (Safari/Chrome) -> gå ind på eventmap.dk -> Følg guiden på skærmen – 10 sekunder senere har du EventMap på din telefon.

Første weekend i februar: Kæmpe fest foran Musikkens Hus for alle

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen
Der var også mange mennesker samlet på Musikkens Plads til hyldestkoncert for Kim Larsen

Når Musikkens Hus den 2. februar danner rammen om årets Danmarks Indsamling, bliver det med Mads Steffensen, Tine Gøtzsche og Sofie Østergaard som værter.

Aftenens overordnede mål er, traditionen tro, at samle ind til de mennesker, der har brug for det – og i år er det pigerne i verdens fattigste lande, der er i fokus.

Dagen kommer til at byde på det ene højdepunkt efter det andet, og hele Aalborg er blandt andet blevet inviteret med til en kæmpe lysparade, hvor man håber på op mod 30.000 deltagere.

Paraden starter på Nørresundby Torv og bevæger sig over Limfjordsbroen og langs havnen for at ende på Musikkens Plads med en storslået fællessang. Det kan du læse mere om her.

Folkefest på Musikkens Plads

Men lysparaden er bestemt ikke eneste højdepunkt denne dag.

Fra kl. 19 og frem til midnat vil der være fest på Musikkens Plads, foran Musikkens Hus med masser af forskellige aktiviteter, hvor der blandt andet vil være musik, dans, ild-show, børneområde, konkurrencer, mulighed for at lave din egen isskulptur samt mulighed for at købe streetfood og varme drikke.

Det skriver Musikkens Hus på Facebook.

På pladsen vil man kunne overvære, når ”Team Vild Med Dans”, ”Team Sussi & Leo” og ”Team Bedrag” dyster i Rickshaw-rally.

Man vil også kunne møde samtlige deltagere fra den seneste omgang af Bagedysten, som uddeler lækre smagsprøver, og i dagens anledning, ikke kæmper mod hinanden, men i stedet sammen skal løse én af aftenens mange underholdende udfordringer.

Burhan G, Søs Fenger og Oh Land på scenen

Danmarks største YouTube’ere: Rasmus Brohave, Kristine Sloth og Julia Sofia skal også arbejde sammen, og løse en opgave på tid.

Derudover vil man på den store udendørs tv-skærm blandt andre kunne se og opleve: Søs Fenger, Burhan G og Oh Land, når de indtager scenen i Musikkens Hus.

Lige som man vil kunne opleve callcentret samt interviews og konkurrencer med en række kendte danskere.

Flere informationer om arrangementet vil løbende blive meldt ud på Musikkens Hus Facebookside.

Hvad: Folkefest (i forbindelse med Danmarksindsamlingen)
Hvor: Musikkens Plads ved Musikkens Hus
Hvornår: Lørdag den 2. februar fra kl. 19

Omringet af smuk natur: Her kan du bygge nyt og lækkert tæt på Aalborg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Velkommen til Høje Støvring – et område som er i rivende udvikling, og hvor mange flotte boliger skyder op fra jorden.

Hvis I drømmer om at bygge nyt, bo tæt på grønne områder, og ikke mindst i kort køreafstand fra storbyen, så bør du læse videre.

Foruden en fredet natur, så rummer dette nybygger-område en masse oldtidshistorie.

Her er to gravhøje og et lille levn af Hærvejen, men det skal man bestemt ikke lade sig skræmme af – der er nemlig mange muligheder for at bygge fede huse mellem de fredede naturarealer.

Byggegrundene udstedes i to etaper

Nybolig Støvring står for salget af byggegrundene. De bliver solgt over to etaper, hvor skilningen mellem de to etaper er mellem en af gravhøjene.

”Inden længe flytter de først nye beboere ind på etape 2 – mange af dem med helt unik panoramaudsigt over den fredede ådal.

Der bygges virkelig flotte, arkitekttegnede villaer. Da grundene er store, de fleste mellem 1100 og 1200 kvm, er der god udsigt til naturen, uanset hvilken grund man vælger,” fortæller ejendomsmægler Inge-Lene Ebdrup, der er indehaver ved Nybolig Støvring.

Første etape ligger på den side af gravhøjen, der er tættest på Støvring by.

Men man skal være hurtig, for første etape er snart udsolgt.

Anden etape ligger på den anden side af gravhøjen, og ligger længere inde i dalen med Mastrup Å- og sø i bunden.

Minder fra fortiden

Midt i området ligger minderne fra fortiden, hvor to gravhøje og et lille levn af Hærvejen har sin helt egen historie fra oldtiden.

Området er flot kuperet og skråner ned til Mastrupdalen, hvor bækken løber igennem. I bunden af Mastrupdalen er der en lille sø, hvor man blandt andet kan fiske efter ørreder.

Ved Høje Støvring bor du tæt på naturen, samtidig med, at du kun er få kilometer fra Støvring centrum.

Flere og flere søger fra Aalborg mod Støvring, og det forstår man godt. Ved en køretur gennem bymidten finder man masser af indkøbsmuligheder, flere folkeskoler, gymnasium, svømmehal, sportshaller og meget mere.

Transport til byen er heller ikke et problem, da byen har egen togstation, og tager man bilen, ligger Støvring kun et stenkast fra motorvejen mod både Århus og Aalborg.

Læs og se mere om Høje Støvring her.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.