Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vagtchef er ærgerlig: Droner udgør risiko i luftrummet over Aalborg

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Aalborg Lufthavn
Foto: Aalborg Lufthavn

Tidligere i dag kunne Nordjyllands Politi sigte en 41-årig mand for at flyve med drone i 80 meters højde inden for flyvesikkerhedszonen ved Aalborg, hvilket medførte at luftrummet over Aalborg igen måtte lukkes.

Det er sket flere gange i den forløbne uge. Vagtchefen ved Nordjyllands Politi, Morten Axelsen, er ærgerlig over de mange tilfælde og kommer nu med en offentlig udmelding.

”Jeg ville ønske, at folk var klar over, hvad de sætter i værk, når de flyver med drone i en sikkerhedszone, for tæt på militære anlæg eller ’bare’ lader dronen gå for højt op.

De militære radarer fanger og registrerer det hele, og hver gang bliver adskillige instanser tilkaldt og adskillige procedurer træder i kraft. Det er med andre ord et omstændeligt projekt – men vi gør det uden at blinke, fordi det udgør en reel sikkerhedsrisiko,” udtaler han i en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi. 

Manglede dronecertifikat

Den 41-årige mand skulle tilse et tag nær havnen i Aalborg i embeds medfør.

Dronen går straks i militærets sensor, da han flyver inden for lufthavnens zone. Nordjyllands Politi modtager anmeldelsen klokken 09:41, hvorefter en patrulje kører ud og sigter manden, som vedkender sig fejlen med det samme. 

Vagtchef ved Nordjyllands Politi, politikommissær Morten Axelsen, uddyber om sigtelsen:

“Han havde ikke sat sig ind i reglerne på området og havde derfor ingen idé om, at han fløj i en sikkerhedszone. Ydermere havde han ikke dronecertifikat, hvilket også er påkrævet, når der flyves i bebyggede områder.”

Både dronens log og militærets radar havde logget dronen 80 meter oppe. 

Også i går kunne Nordjyllands Politi fortælle om en dronefører i Frederikshavn, som blev sigtet for at flyve for tæt på et militæranlæg. 

Sæt dig ind i reglerne

Militærets sensor i Aalborg Lufthavn logger i gennemsnit 240 droneflyvninger om ugen, og i Frederikshavn har militæret siden april måned logget omkring 2000 flyvninger med 1300 forskellige droner.

Af de 2000 flyvninger har 16% fløjet højere, end reglerne foreskriver. 

Vagtchef Morten Axelsen har én bøn til de mange, mange droneførere:

”Sæt jer ind i reglerne, før I sætter dronerne i luften.”

Del artikel

Andre læser også