Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Drømmer du om at gøre en forskel?: Søren er allerede sikret job efter uddannelsen

Af Nathalia Hentze Nielsen

Det er ingen underdrivelse at sige, at det har været nogle sære måneder.

Corona har påvirket alle aspekter af vores liv; for nogle har det betydet ændrede arbejdsforhold, mens det for andre har betydet ledighed og store spørgsmål omkring fremtiden.

Hvis man skal se på den positive side af omvæltningen, pibler det frem med historier om mennesker, der tænker i helt nye baner og starter på nye karrierer eller uddannelser.

Klicheen om, at det aldrig er for sent at genopfinde sig selv, får pludselig en fornyet mening i denne tid, og en af dem, der har taget det helt bogstaveligt, er Søren Christensen.

Den 36-årige nordjyde er et vaskeægte eksempel på, at det kan lade sig gøre at rejse sig efter en fyring og forfølge nye veje mod drømmejobbet, selvom man ikke er purung længere.

Han er en af dem, der har turdet taget springet og har fundet både et job og en uddannelse, han nu brænder for.

Efter han og 600 andre mistede jobbet hos Siemens Windpower sidste år, valgte han at søge ind på social- og sundhedsassistentuddannelsen på SOSU Nord, hvor han nu er i gang med grundforløbet og allerede er sikret både elevplads til sommer samt et job efter uddannelsen.

Vi besøger Søren i hans lejlighed i Vestbyen til en snak om det at skifte branche senere i livet og være lidt af en enhjørning i faget.

Livsbekræftende oplevelse

Kigger man på Sørens CV, ser man hurtigt, at han over årene har været vidt omkring i forskellige brancher; ansættelserne tæller bl.a. butiksassistent, telemarketingsælger, kamptrop i Livgarden og senest vingepakker ved Siemens Windpower.

Det har dermed ikke ligget i kortene, at han en dag skulle sidde på skolebænken på SOSU Nord og uddanne sig til et fag, hvor det at yde omsorg og pleje for andre mennesker, er den vigtigste opgave.

Så hvordan endte han egentlig her?

”Jeg var til middag en aften hos en af mine bedste venners mor, og hun tilbød mig til et vikariat på et plejehjem i Aalborg.

Jeg var på plejehjemmet i to perioder af tre måneder, og lederen blev så glad for mig, at hun faktisk tilbød mig ansættelse, når jeg er færdiguddannet.

Det var enormt livsbekræftende at være på plejehjemmet, så det sagde jeg ja til, og så søgte jeg ind på SOSU Nord,” fortæller Søren.

At være garanteret et job på forhånd lyder måske vanvittigt heldigt, men Sørens historie er ikke unik; faktum er at der er stor mangel på Social- og sundhedshjælpere og -assistenter i hele landet.

I 2019 oplevede nordjyske institutioner, at hver fjerde social- og sundhedsstilling ikke blev besat, så der er hård konkurrence om at rekruttere de nye i faget.

”Der er allerede fire i min klasse, der er blevet tilbudt job,” indskyder Søren.

Det er vel og mærke fire elever ud af en klasse på 30, som kun befinder sig på grundforløbet til social- og sundhedsassistentuddannelsen.

Drømmer du om at gøre en forskel?: Søren er allerede sikret job efter uddannelsen
Elevpladsen venter, men først skal eksaminerne for grundforløbet klares.

Det vigtigste er arbejdet med mennesker

I løbet af vikariatet kom han tæt ind på livet af mange af beboerne og opdagede, at han kunne gøre en karriere ud af den ting, han allerbedst kan lide; at hjælpe andre mennesker.

”Når jeg kom ind til beboerne, lyste de helt op, og det er jo fantastisk at vide, at jeg kan hjælpe dem – både med praktiske opgaver, men også bare ved at lytte til deres historier og pjatte sammen,” siger Søren.

Social- og sundhedsassistenter løser en bred pallette af opgaver fra grundlæggende pleje og omsorg til mere komplekse opgaver som medicinering, sårpleje og rehabilitering; og alt er med henblik på at hjælpe borgeren til en højere livskvalitet, både fysisk og psykisk.

Dette læres i høj grad på skolebænken, men i endnu højere grad i praktikforløbene. Hvor man på mange uddannelser kun har et enkelt semesters praktik, kommer du på social- og sundhedsuddannelserne hurtigt ud i virkeligheden i flere forskellige praktikforløb.

Det er et unikt aspekt der gør, at du som færdiguddannet, har kompetencerne til at tage direkte ud på en arbejdsplads.

”Jeg sætter pris på, at jeg kan få lov til at afprøve flere forskellige områder af jobbet,” forklarer Søren.

”Jeg har været på det, der kaldes en sind-afdeling, og senere vil jeg gerne arbejde med yngre mennesker, måske på et bosted.

I sidste ende er det vigtigste dog, at jeg kan få lov til at arbejde med mennesker og hjælpe dem.”

En enhjørning i faget

Som interviewet lakker mod enden, er der en elefant i rummet, vi ikke kommer udenom.

Selvom der kommer flere og flere mænd i faget, så omtales social-og sundhedsfaget traditionelt set som et kvindefag, hvor fokus er på feminine dyder som omsorg og pleje.

Et fokus, der kan skræmme mange mænd væk fra faget.

Hvordan forholder Søren sig til det?

”Jeg havde slet ikke tænkt over, at det er et kvindefag, men da jeg var vikar på plejehjemmet sidste sommer og sad ene mand blandt 20 kvinder, så slog det mig da lidt,” fortæller Søren og griner.

”Jeg kan godt føle mig lidt som en enhjørning nogle gange, især på studiet, men det har aldrig afskrækket mig.”

Tværtimod er der kun begejstring at spore, når emnet lander på uddannelsen.

”Det er en fantastisk klasse. Vi har et skidegodt sammenhold og rigtig gode undervisere.”

Spurgt ind til om han vil give et godt råd med til andre mænd – eller kvinder for den sags skyld – der overvejer faget, slår han på viljen til at prøve noget nyt – den samme vilje, der inspirerede hans karriereskifte.

”Hvis du gerne vil hjælpe andre mennesker, skal du ikke være bange for at tage fat og komme ind på livet af dem.

Du tager ikke skade af at åbne op.”

Vil du gerne vide mere om de uddannelser SOSU Nord tilbyder, kan du finde mere information her.

Der er ansøgningsfrist til Grundforløb 2 til social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent- uddannelserne den 21. juni.

Del artikel

Andre læser også