Drøm om hus i Aalborg? Sådan kan det blive muligt
Boligpriserne i de danske byer er generelt høje, og for mange kan det virke umuligt at købe hus i en by som Aalborg. Ofte er priserne lavere udenfor byerne, og du kan spare penge, hvis du vælger at flytte til én af Aalborgs forstæder.
Alternativt kan du også vælge en anden rute, hvis du holder fast i din drøm om et hus i byen. Der er nemlig også muligheden for at købe et gammelt hus og sætte det i stand.
Vær realistisk med dine egne evner
Det er ikke en nem opgave at istandsætte et hus, og det er vigtigt, at du forbereder dig på hårdt arbejde. Meget af din besparelse vil nemlig gå tabt, hvis du skal hyre håndværkere til at udføre alt arbejdet. Her er nogle gode råd, hvis du overvejer at købe et håndværkertilbud.
Derfor er det vigtigt, at du er realistisk i forhold til dine egne evner, før du kaster dig ud i et projekt af denne størrelse. Du behøver ikke nødvendigvis at være erfaren handyman eller -woman, men det er klar fordel, hvis du er lærenem. Internettet er en fantastisk ressource i forhold til gør-det-selv guides. Du vil komme til at lære meget i løbet af istandsættelsen, men det kræver tid og tålmodighed.
Du skal også være forberedt på, at istandsættelsen kommer til at tage rigtig meget tid. Det vil betyde personlige ofre fra din side, for der vil være markant mindre fritid til andre ting. Heldigvis er istandsættelsen kun en begrænset periode, men du skal også være klar over, at det ikke er ordnet på et par weekender.
Find det rette hus
Hvis du har tid og tålmodighed til at istandsætte et hus, kan du begynde at lede. Det kan tage tid at finde det helt rette hus, og det kan eventuelt være en fordel også at lede efter håndværkertilbud på tvangsauktioner.
Når du finder en interessant bolig, kan det være en god idé at hyre en fagmand til at gennemgå boligen for dig. En byggesagkyndig kan for eksempel give dig hjælp og vejledning i forhold til påkrævede istandsættelse, så der er mindre risiko for ubehagelige overraskelser senere i processen.
Det er især vigtigt, at huset har et godt skellet. Det betyder, at fundament, etageadskillelse og spær skal være i fornuftig stand. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du sagtens risikere, at det slet ikke kan betale sig at renovere huset.
Læg et realistisk budget
Det kan slet ikke understreges nok, at du skal være meget omhyggelig, når du lægger et budget. Det er meget farligt, hvis du er for optimistisk, for så kan du ende med at mangle penge.
Når du lægger et budget, er det meget vigtigt, at du kigger på de konkrete udgifter til materialer og værktøj, og det er en god idé at være prisbevidst. En hoveddør kan for eksempel fås relativt billigt uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Selvom du lægger et meget grundigt budget, vil du opleve, at der opstår uforudsete udgifter. Derfor er det meget vigtigt, at du også afsætter penge til de uforudsete udgifter. Du kommer med garanti ikke til at have penge til over i dit budget bagefter, for du vil blot finde andre ting at bruge pengene på.
Tal med venner og familie
Hjælp fra venner og familie kan være guld værd i forbindelse med istandsættelse af en bolig, så tal med dem fra starten. På den måde kan du få en idé om deres villighed til at hjælpe.
Du kommer naturligvis til at udføre det meste af arbejdet selv, men det er næsten umuligt, hvis du ikke kan få hjælp til tunge løft og lignende. Man kan aldrig få for meget hjælp til byggeprojekter – og det er kun en bonus, hvis du kender en håndværker, som også vil hjælpe med gode råd.