Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mød skrækindjagende monstre: Museum vil skræmme livet af dig

Af Nathalia Hentze Nielsen

Oktober er højsæson for gys, og vil du også sættes en frygt i livet, er der masser af rædselsvækkende valgmuligheder i Nordjylland.

I Aalborg kan du bl.a. prøve det vildeste gyser-event, når vi forvandler en kæmpe bygning til et rædselshus af den anden verden. Mange har allerede booket deres billetter, så skal du også med, er det med at købe billet hurtigt.

Vil du gerne kombinere muligheden for at få rystet nerverne ordentligt igennem med muligheden for også at lære noget, skal du tage køreturen til Dorf Møllegård i Dronninglund.

Museet kører en udstilling kaldet GYS – væsner i mørket, hvor du sættes 200 år tilbage i tiden til dengang, hvor monstre og magi ikke bare var fantasi og eventyr.

Man kan ovenikøbet blive klogere på gysets indvirkning på os, når horrorforsker ved Aarhus Universitet Mathias Clasen holder et tilknyttet foredrag på Vildmosemuseet i Brønderslev d. 12. oktober.

Entréen er 50 kr. og købes i døren.

Mød skrækindjagende monstre: Museum vil skræmme livet af dig
Foto: Jacob Papsø

Åmanden og ellefolket lurer i mørket

GYS – væsner i mørket kan publikum gå på opdagelse i folkesagnenes verden og møde nogle af de mystiske fantasivæsner, som skræmte vores forfædre fra vid og sans.

Udstyret med en fakkel skal publikum famle sig vej igennem en række mørke rum.

Her lurer åmanden, som kræver sit årlige menneskeoffer. Ellefolket fester i gravhøjen og bjergtager nysgerrige sjæle, og den hovedløse helhest halter rundt på sine tre ben, mens hvide damer og forbrydere vandrer hvileløst rundt i natten.

”Udstillingen GYS – væsner i mørket er en ny måde at tænke museumsformidling på.

Vi nøjes ikke med at fortælle om det gamle bondesamfund. Her skal publikum selv opleve bondensfortællinger og mærke hans frygt for mørket på egen krop.

Gyset har en helt særlig evne til at engagere os og skærpe vores sanser. Og den mekanisme udnytter vi fuldt ud i årets særudstilling,” forklarer Johanne Baggesen, museumsinspektør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

Mød skrækindjagende monstre: Museum vil skræmme livet af dig
Foto: Jacob Papsø

Hvorfor opsøger vi gys?

Men udstillingen beskæftiger sig ikke kun med gys i gamle dage.

I samarbejde med gyserforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet stiller udstillingen også skarpt på gysets biologi og psykologi i en nutidig kontekst.

Hvorfor opsøger vi frivilligt gyset, når det er designet til at fylde os med negative følelser som frygt, angst og væmmelse?

Og er gys andet og mere end bare underholdning?

I foredraget ”Hvorfor tiltrækkes vi af gyset?” åbner horrorforsker Mathias Clasen ved Aarhus Universitet en låge ind i gysets biologiske og psykologiske maskinrum, og forklarer med udgangspunkt i nyeste forskning hvorfor det faktisk kan være godt for os mennesker med et solidt gys fra tid til anden.

Foredraget finder sted d. 12. oktober kl. 17 på Vildmosemuseet, Nørregade 35 i Brønderslev. Entréen er 50 kr. og købes i døren.

Læs mere om udstillingen her.