Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tortur, mishandling og død: Ny dokumentar dykker ned i grusom Aalborg-historie

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: TV2 Play
Foto: TV2 Play

Tæsk med en kødhammer, acetone i øjnene og afstraffelser så onde, at man næsten ikke kan forestille sig det.

Historien om familien Brems, der i 70’erne adopterede intet mindre end 10 børn fra udlandet til deres hjem i Aalborg, er ifølge eksperter én af Danmarkshistoriens værste sager om vanrøgt af børn – og det er netop hvad TV2 nu sætter under luppen i en ny dokumentar.

Her følger man Iben, der var én af de børn, familien Brems fra Aalborgs forstadsby Klarup adopterede til Danmark.

Iben var blot otte måneder gammel, da hun blev en del af den udadtil velrenommerede overlægefamilie.

Myndigheder greb ikke ind

Brems-familien fik national anerkendelse for deres tilsyneladende overskud, kærlighed og omsorg for børnene, som måske ikke ville have haft en chance for en god barndom i deres hjemlande.

Desværre viste det sig at være en facade, og Iben og hendes søskende blev med tiden hyppigere og hyppigere ofre for deres forældres voldelige adfærd. Tre af børnene endda i sådan en grad, at de mistede livet.

Advarsler og rygter om overgrebene bag de lukkede døre på Sneppevej i Klarup blev ignoreret alt for længe. Blandt andet på grund af Ole og Lise Brems professionelle baggrund som henholdsvis overlæge, børnepsykiater og sygeplejerske.

Senere kom det frem, at børnene blev mishandlet på brutale måder, herunder tæsk med kødhammer og ydmygelser som at blive låst ude i haven. Livet for dem var en serie af traumatiske oplevelser.

En Aalborg-historie, der ikke må glemmes

Dokumentaren følger Iben, der som en af de overlevede børn fortæller om sine erindringer fra barndommen og om at opleve søskendes død omkring sig, efterfulgt af de dystre øjeblikke, hvor de midt om natten blev båret ud af huset i små ligkister.

Endnu mere foruroligende er det, at Ole Brems som overlæge selv skrev dødsattesterne, hvor “hjerneblødning” og “lungebetændelse” angiveligt var årsagerne til børnenes pludselige død. Ingen satte spørgsmålstegn.

I dokumentaren indtager flere steder i Aalborg en central rolle. Blandt dem er Klostermarkskolen, hvor flere af børnene blev sendt hen og også det sidste sted, de befandt sig, før de blev fjernet fra deres forældre.

Dokumentaren vil blive vist i to afsnit, og giver seerne en mulighed for at få indblik i en historie, der stadig er dybt forankret i det lokale kollektive minde i Aalborg og omegn.

En historie, der aldrig bør glemmes, men som kan lære os alle vigtigheden af at beskytte og værne om vores mest sårbare borgere – især de mindste.

Dokumentaren hedder “Mareridtet på Sneppevej” og kan allerede ses nu på TV2 Play.

Del artikel

Andre læser også