Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Nordjyllands allerførste

Af Mads Schytte (Gastromand)

Klumme skrevet af Mads Schytte fra gastromand.dk  Gastromand er også medejere af MigogAalborg

Michelin-guiden er større i Danmark end nogensinde.

Aldrig før har stjernerne været så tætte på os i Danmark men for nogen alligevel også så langt væk.

Flere restauranter end nogensinde har i dag en Michelin-stjerne, og rygterne om hvem de næste på listen bliver, flyver rundt i medierne i disse dage.

Får vi endnu en 3-stjernet i Danmark udover Geranium?

Kommer der nye spillere på banen? Vil Nærvær, Trio eller muligvis Restaurant Brace i København modtage deres første?

Der er endda rygter om, at NOMA 2.0 modtager mere end en stjerne ved uddelingen.

I Danmark kæmper vi bravt for at få guidens opmærksomhed, og alene det at modtage en stjerne er her i landet enormt stort.

Verdens Bedste Kok er fra Danmark

For få uger siden gjorde Danmark sig igen gastronomisk bemærket.

Kenneth Toft-Hansen fra nordjyske Svinkløv var nemlig rejst til Bocuse d´Or med sin coach Rasmus Kofoed (Geranium) for at kæmpe i Lyon i den uofficielle konkurrence om at blive verdens bedste kok.

Norge var storfavorit, efter at have vundet EM med adskillige længder over Danmark.

Kenneth og teamet havde dog trænet, kæmpet, svedt og blødt inden konkurrencen og stod skarpere end nogensinde – så skarpt, at de kom der fra med en guldmedalje.

En helt afsindig bedrift som vi skal nogle år tilbage for at finde, hvor Rasmus Kofoed selv vandt guld efter ”tredje forsøg”.

Vi kan noget i Danmark, og det er Michelin-guiden tvunget til at indse.

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Nordjyllands allerførste
Ret fra Restaurant Tabu

Hvad med resten af Danmark?

Byer som Vejle, Fredericia og Henne Kirkeby har allerede landet en Michelin stjerne. Men højt mod nord her i Aalborg og øvrige Nordjylland har vi endnu den første tilgode.

I 2018 har de i hvert fald besøgt Nordjylland, hvilket endeligt bekræfter, at Michelin-guiden har været omkring i hele Danmark.

Mulighederne ligger altså for vores fødder – men har vi været skarpe nok i Nordjylland? Har restauranterne med ambitioner om at nå stjerner været i topform?

Vi ved, at vi i hvert fald er tættere på end sidste år. Men hvem er så i spil i Nordjylland?

Vores bud på en shortlist er følgende

Tabu, Aalborg

Drevet af den ambitiøse Michael ”Miv” Pedersen, som uden tvivl har evner og bestemt også ambitionen om en stjerne.

Der er nærmest fuldt hus hver eneste gang en anmelder har været forbi, og det er klart Aalborgs bedste bud.

Textur, Aalborg

Åbnede for blot et år siden, hvor Dennis Juhl fra Ruths Gourmet valgte at gå solo. Han driver i dag en restaurant på højt niveau til lave priser.

Der har været stor international eksponering af Textur, som kan hjælpe hypen.

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Nordjyllands allerførste

Ruths Gourmet

I Skagen har ambitionsniveauet længe været tårnhøjt. Havde Dennis Juhl stadig været der, så er vi sikre på, at stjernen var landet der i år.

Der har dog været udskiftning på den vigtige køkkenchef-post det seneste år. Men omgivelserne og niveauet fortjener en stjerne.

Vendia Gourmet

Dygtige Kristian Rise har længe haft gang i noget stort i Hjørring. Der bliver kræset om detaljerne på Vendia Gourmet, som er en afdeling af bryghuset.

Det er samme koncern, der har Bistro V i Hjørring og Aalborg. Det skulle være ganske sikkert, at Michelin i 2018 besøgte Vendia.

Andre i spil til Bib Gourmand

Nu tænker I nok, at vi glemmer nogle stykker som fx Restaurant Mortens Kro eller Bühlmann. De skal bestemt også nævnes.

Her tror vi dog ikke på stjerner men muligvis en Bib Gourmand, som er en underkategori Michelin guiden.

Man får ikke en stjerne men nævnes som et sted, der er værd at besøge. Her står Textur også stærkt.

Sidste år var vores konklusion i den kedelige ende, og vi troede slet ikke på en stjerne.

I år er vi mere håbefulde.

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Nordjyllands allerførste

Niveauet hos de andre er øget

Udfordringen bliver dog, at niveauet i hovedstaden og Århus, som vi baseliner imod, også har hævet niveauet.

Se fx på Frederikshøj under Wasim Hallal som ”blot” har en enkelt stjerne og sammenlign denne restaurant med Tabu – hånden på hjertet, de er et stykke fra hinanden.

Så selv om Nordjylland og navnlig Aalborg stormer frem så bliver det nok en udfordring – men vi har vi ikke mistet håbet!

Er vi klar til en Michelin-stjerne?

Er vi i Nordjylland klar til en Michelin-stjerne?

Nu har jeg boet heroppe det meste af mit liv, og jeg ved, at restauranter, hvor en helhedsoplevelse koster 1200-1500 for 6-7 retter med vine, snacks, bobler og kaffe som fx Mortens Kro og Tabu, kan have det svært økonomisk.

Det er mange penge og navnlig for en nordjyde (der er nok en grund til, at det hedder ”Aalborg-portioner”).

Hvis vi så begynder at flirte med Michelin-stjerner, så vil prisen unægtelig stige og hurtigt ligge på det dobbelte – til sammenligning koster menu med vin på Michelin-restauranten ”10 Trin Ned” i Fredericia 2000 kr.

Er Aalborg klar til at betale den slags for en middag?

Det er i hvert fald et must for ellers overlever restauranten ikke. På Gastromand og MigogAalborg håber vi inderligt for Nordjylland, at øvelsen kan lykkedes. Det vil være godt for øget mængde af gastro-turister, og hele regionen vil få en kæmpe blåstempling.

Så vi krydser fingre!

Del artikel