Nordisk Brænderi leverer varen: Fem cocktail-opskrifter du er nødt til at prøve

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Som et lysende midtpunkt i den smukke og rolige nordjyske natur finder man Nordisk Brænderi.

Siden 2009 har Nordisk Brænderi leveret højkvalitets spiritus til hele Danmark fra det lille destilleri i Hjortdal tæt på Fjerritslev. Vi har tidligere skrevet om Nordisk Brænderis eventyrhistorie – læs den her

Foruden sin nordjyske placering, så er Nordisk Brænderi ofte repræsenteret på de lokale hylder og til arrangementer, hvor spiritus er én af hovedingredienserne – og det er ikke nogen tilfældighed.

Nordisk Brænderi har nemlig gjort sig bemærket inden for en lang række kategorier, og deres Nordisk Gin – Edition Northstar er blandt andet dobbelt guldvinder ved The Fifty Best Gins i New York.

Derudover kan Nordisk Brænderi prale af følgende priser:

  • “Distillery of the Year” 2015 i Berlin
  • Hedesnaps har vundet guld i 2016 i New York
  • Havesnaps har vundet sølv i 2016 i New York
  • Fisk og Skaldyrsnaps blev uofficielt kåret til Årets Julesnaps 2011 på Restaurant Scheelsminde.
  • Whisky Special Edition No. 1 vandt guld i San Fransisco i 2015

De oprindelige tanker bag Nordisk Brænderis produkter var at tage udgangspunkt i den nordiske natur og ved brugen af denne udfordre de traditionelle snapse.

Med stor respekt for kryddersnapse, som man kan lave hjemme, gav kedlen brænderiet mulighed for at indarbejde nordisk smag gennem destillation på en helt anden måde.

Nogle af produkterne hos Nordisk Brænderi kommer på flaske som White Spirits, hvor andre bliver en kombination mellem destillationsteknik og kryddersnapseteknik.

Smag på varerne til Aalborg største madfestival

Nordisk Brænderi er selvfølgelig også med, når Aalborgs hidtil største madfestival, Nordjysk Madfestival, indtager Gammeltorv i denne weekend, hvor det kun er de bedste nordjyske råvarer, der er repræsenteret.

I cocktailbaren bliver der både mulighed for at smage og stifte bekendtskab med flere af brænderiets fantastiske produkter – hvoraf mange naturligvis er produceret med håndplukkede ingredienser direkte fra baghaven i Hjortdal.

Restauranten Studie 4, som meget passende er kendt for det store fokus på innovative cocktails, har i anledning af festivalen udviklet flere spændende cocktails med udgangspunkt i produkterne fra Nordisk Brænderi.

Find programmet for madfestivalen her.

Lav dine egne fantastiske drinks derhjemme

Det er ikke kun Studie 4, der kvalitetsstempler produkterne fra Nordisk Brænderi.

Flere aalborgensiske toprestauranter, der alle har Nordisk Brænderi som fast inventar i barskabet, har udviklet en række unikke cocktails, der uden problemer – og med meget få ingredienser – kan flytte cocktailbryggeriet direkte hjem i stuen.

Vi har helt eksklusivt fået lov at bringe de bedste til jer her:

Opskrift: Liquorish

Udviklet af Helmuth

Alle ingredienser shakes med is og hældes i glas med isterninger. Garner med friske
hindbær.

Opskrift: Nordisk sommerdrink

Mixes i et glas med is og pyntes med citronmelisse eller rarbarber.

Opskrift: Blomster, Krydderier og Frugt

Udviklet af Tabu

Citrontimianthe laves med 1 bundt citrontimian, 4 økologiske citroner og 8 dl vand.

Citrontimian lægges i en varmeresistent beholder. Citroner halveres og presses over citrontimianen og lægges deri.

Vandet koges op og tilføjes beholderen. Lad theen trække min. 3 timer eller helt op til en uge.

Theen kan gemmes på frost eller køl til senere brug.

Alle ingredienser i opskriften shakes med is, røres og serveres i et glas med isterninger.

Opskrift: Nordjysk Aperol Spritz

Udviklet af La Locanda

  • 3,5 cl Aperol
  • 3,5 cl Nordisk Fisk og Skaldyrsnaps
  • 1,0 cl sukkersirup
  • 1,5 cl friskpresset appelsinjuice
  • 1,5 cl friskpresset rød grapejuice
  • 1,5 cl friskpresset limesaft

Shakes med is, fyldes i vingals med is og toppes med danskvand.

Nam-style

Udviklet af NAM

  • 4 cl. Nordisk Gin
  • 8 cl. lemonade
  • Et dash peber
  • Pyntes med agurke slices i glasset

Fyld glasset op med isterninger. Top med danskvand.

Du kan finde Nordisk Brænderis produkter på hylderne i følgende butikker i Aalborg:

  • Vin og Vin
  • Salling
  • Vinspecialisten
  • Skjold Burne
  • Vinshoppen
  • Holte Vinlager
  • Brinkmann Vinimport

Nordjylland største: Vind en tartelet-middag for to

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

”Nogen tar’te’let, andre tager det tungere…”

Og andre tager det altså bare til next level.

Dette må være starten på eventyret om Nordjyllands største tartelet, der kom til verden i starten af juni måned.

Restaurant Kronborg, der vel mest af alt er kendt for sin idylliske placering på Egholm, har gennem en længere periode rørt grundig rundt i gryderne og på denne måde arbejdet sig mod at skabe den helt perfekte kæmpe-tartelet.

Inspirationen er fundet på Bornholm, der eftersigende skulle have landets største. Restaurant Kronborgs bliver dog uden tvivl en stærk konkurrent i feltet.

”Bornholm har noget tilsvarende, men jeg bad Torben fra Othello Bageriet om lige at lave den en tand vildere,” fortæller restauratør på Restaurant Kronborg, Kasper Kristensen.

Og uden at have sprunget hovedspring i bornholmer-udgaven, så tør vi godt garantere, at den aalborgensiske udgave ikke kommer til at skuffe.

Vi har selvfølgelig prøvekørt den.

Hjemmelavet nationalklenodie

Den sprøde skal og det bløde fyld komplimenterer hinanden perfekt, og der noget næsten majestætisk ved at spise et så stort nationalklenodie – og så med direkte udsigt til Limfjorden.

Tartelet-fyldet er selvfølgelig af den hjemmelavede slags.

“Vi har smagt os frem til den helt perfekte høns i asparges, og den er lavet helt fra bunden med hønsefond og ekstra kærlighed,” forklarer Kasper.

Et nyt familiemedlem, der uden tvivl ville gøre enhver madglade bedstemor stolt – helt inde i hjertet.

Nordjyllands største tartelet koster 125 kr. og kan kun købes på aftenkortet fra torsdag-lørdag fra juni og frem til og med august. Er et halvt kilo tartelet ikke nok, kan man tilkøbe en ekstra for 98 kr.

Restaurant Kronborg har åbent alle dage til frokost, og onsdag aften er dedikeret til Stegt Flæsk ad libitum.

I juni, juli og august er der åbent torsdag – lørdag til aften, hvor man blandt andet kan nyde Nordjyllands største tartelet.

Du kan booke bord lige her.

Konkurrence

I samarbejde med Restaurant Kronborg har vi fået æren af at udlodde 4 x 2 tartelet-middag.

Dvs. at fire heldige vindere kan invitere deres største og respektive tartelet-fan på en middag, de nok sent vil glemme.

I hvert fald ikke før, at den halve kilo tunge kleppert er faldet helt til bunds i mavesækken.

Du deltager ved at finde vores Facebook-opslag og:

  • Svarer på spørgsmålet: Hvad vejer Nordjyllands største tartelet?
  • Skrive navnet på den person du tror, kan spise sig igennem den …

Havnestemning og madboder: Nyt område på årets Nibe Festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nibe Festival lancerer i år et helt nyt område, hvor gæsterne bliver budt velkommen med bølgeskvulp og mågeskrig.

Når gæsterne om godt et par uger indtager Skalskoven til årets udgave af Nibe Festival, møder de som noget af det første én af årets største nyheder på festivalområdet.

Det nye område kommer til at indeholde både barer og flere madboder, alt samlet under ét navn: Havnen.

“Havnen bliver et helt område, der kommer til at emme af havnestemning; der kommer et fyrtårn, der bliver siddepladser lavet ud af gamle joller, der bliver pyntet med diverse ruser, net, bøjer og meget mere,” fortæller Jannie Dallgaard, der er afdelingsleder for barer og boder på Nibe Festival.

Der er tænkt ud af boksen

Netop fyrtårnet, som er lavet af Erhvervsskolerne i Aars, kommer til at havne en prominent placering på området.

Øverst er det indrettet med både lys og tågehorn, men nederst er tårnet indrettet som bar, hvor gæsterne kan få slukket tørsten.

“I forhold til mad og drikke har vi forsøgt at tænke ud af boksen.

Vi oplever tit, at vores gæster logisk nok færdes i grupper, hvor alle ikke nødvendigvis har lyst til det samme på menuen, når vi snakker om mad og drikke.

Derfor vil der i havneområdet være syv små ”fiskehytter”, hvor der kan købes mad og drikke for enhver smag,” forklarer Jannie Dallgaard.

Endnu mere økologi

Hun lover, at udvalget bliver varieret, lækkert og noget kendt med et twist.

I forhold til maden har teamet prioriteret at opgradere på råvarerne, så der er mere økologi på menu og drinkskortet.

Fire af hytterne vil sælge mad, mens de sidste tre kommer til at sælge forskellige drinks.

Med til området hører også en vaskeægte havneknejpe ”Skuden Alba”, hvor der er fed stemning og håndbajere med sidevogn i massevis.

”Skuden Alba” bliver placeret, hvor Mexibaren tidligere har hørt hjemme.

“Området kommer til at spænde over mange forskellige oplevelser og der bliver noget for enhver smag. Samtidig er det et område, der har potentiale til at udvikle sig over tid.

Vi har lagt vægt på at skabe nogle miljøer, så gæsterne har lyst til at opholde sig i området og får mulighed for at tage en puster.

Der bliver kælet for detaljen, og det er vigtigt, at gæsterne på festivalen får en fornemmelse af dette,” slutter Jannie Dallgaard.

Aalborg Havn og Springeren er samarbejdspartnere på området.

Smæk for skillingen: Profiler står bag Aalborgs nye restaurant i ikonisk bygning

Skrevet af: Michael Qureshi

Engang var bygningen med udsigt til Havnefronten kendt for at være buffet-himlen i Aalborg.

Casa Blanca tronede i det hvide “slot”, og stedet summede af liv. Siden steg niveauet på gastronomien i Aalborg, og billige buffeter blev skubbet til side af nye ambitiøse spisesteder.

I dag er niveauet tårnhøjt på restaurantfronten, og om ganske få uger åbner byens nye restaurant med ambitionen om lave god mad til skarpe priser.

Menukortet kommer til at have mange lækre retter, men priserne holdes på et niveau hvor alt fra børnefamilier, unge studerende til alle andre kan være med.

Erfarne folk står bag

Den har “vi” måske hørt før. Men når man kigger på navnene bag Aalborgs nye spisested SMAEK, så behøver man i hvert fald ikke frygte for kvaliteten på maden.

I front bliver det Mikkel Jensen med fortid på Ruths Hotel, Restaurant Mest og senest Restaurant Rusk, hvor han var køkkenchef.

Som sparringspartnere og medejere har han Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavu samt Kim Jeppesen og Anne Menendez fra Nam og Restaurant Menendez.

Det er et wow-team i Aalborg, som har overtaget de berømte lokaler Ved Stranden 4, efter Sørensens drejede nøglen om tidligere på året.

Åbner allerede om få uger

SMAEK åbner allerede 2. juli, lige før Aalborg er vært for Tall Ships Races.

Restauranten kommer til at have åbent alle ugens syv dage med morgenmad, brunch, frokost, aftenmenu og i weekenderne bliver der cocktail-lounge med DJ og well shaken prisvenlige cocktails efter midnat.

Både Mads Hyllested og Kim Jeppesen understreger, at det er Mikkel Jensen, der bliver ansigtet uadtil, og klart ham der vil være mest på SMAEK.

Men de er et fælles hold, der skal skabe en succes i den ikoniske bygning, og derfor bliver det et mix med, at være med i tingene, mens der stadig er fokus på de øvrige forretninger.

Mange lækre retter på menukortet

Kigger man på menukortet er det blandt andet med to retter fra 200 kr. eller tre retter fra 225 kr.

Forretter er alt fra koldrøget laks til cremet skaldyrssuppe. Hovedretterne veksler med alt fra dagens fisk, rissoto til en lækker burger.

Skal man sammenligne det med noget genkendeligt matcher det meget godt, hvad fremadstormende Madklubben har stor succes med i København og Århus.

Nu får Aalborg så et koncept, der minder om med nogle navne i teamet, der borger for kvalitet.

Længe været en drøm

Mikkel Jensen er i fuld gang med at gøre SMAEK klar til åbningen.

“Det har længe været min drøm at åbne min egen restaurant. Og her har vi fundet en nyt koncept, som kan favne Aalborgs mangfoldighed – både hvad angår kvalitet og pris,” fortæller han.

De erfarne samarbejdspartnere er helt enige;

“Konceptet er klart, og ideen er god. Dén rejse ville vi gerne være en del af og støtte op om,” fortæller Anne Menendez fra Restaurant Nam og Restaurant Menendez.

Mads Hyllested fra Applaus og Bistro Dejavú stemmer i;

“Aalborg er klar til et sted som SMAEK, hvor man kan droppe ind og få et godt måltid mad hele ugen uden at man behøver at gå og planlægge det mange uger i forvejen.”

Lækker mad til små penge

Konceptet er velsmagende mad til små penge, hvor alle kan være med.

“Jeg tror på det ukomplicerede måltid. Det behøver ikke være hverken svært og dyrt.

Det skal være muligt at gå ud og få en ægte smagsoplevelse til små penge.

På SMAEK har priserne et niveau, så man kan tillade sig gå ud at spise på en helt almindelig onsdag,” fortæller Mikkel Jensen, som har taget initiativ til projektet.

Kan nydes på den kæmpe terrasse

Lørdag og søndag serveres morgenmad fra kl. 9.00. Fredag og lørdag kan du komme forbi til velsmagende cocktails og tonerne af weekend indtil kl. 03.00.

Afhængigt af vejret kan både morgenmad, frokost og cocktails nydes indenfor i varmen eller udendørs på den kæmpe terrasse med plads til mange gæster.

SMAEK åbner på Ved Stranden 4, og det nye og anderledes koncept gør, at initiativtagerne ikke er bekymrede for at rykke ind i det ellers så omdiskuterede hus ved havnefronten

“Det er en af Aalborgs absolut bedste lokationer. Den solbeskinnede terrasse er perfekt til gode frokoster, receptioner og sommerfester.

Indenfor kan vi både have plads til store og små hold af spisegæster, samtidig med at vi kan lave plads til større lukkede selskaber,” fortæller Mikkel Jensen.

SMAEK på Ved Stranden 4 slår dørene op tirsdag d. 2. juli og holder Grand Opening til Tallships dagene, bl.a. med DJ og helstegt pattegris for kun 145 kr. pr. mand torsdag – fredag d. 4.-5. juli under The Tall Ships Races.

Du kan allerede nu booke bord til Aalborgs nye restaurant – lige her

Du kan også tjekke menukortet her