Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fremtidens Aalborg: Det skal der ske med Sygehus Nord og Gåsepigen

Af Christine Luca Hornemann

Aalborg Universitetshospital i Reberbansgade flytter fra bygningen Sygehus Nord i 2021 og rykker ud til det nye Supersygehus i Aalborg Øst.

Men hvad skal der så egentlig ske med bygningerne og hele området omkring sygehuset?

Sammen med parkeringspladsen ved Gåsepigen udgør området et areal på mere end 3 hektar lige i hjertet af Aalborg.

Størrelsen på arealet gør, at området rummer stort potentiale til at blive et nyt attraktivt byområde omkring midtbyen og vestbyen.

Fremtidens Aalborg: Det skal der ske med Sygehus Nord og Gåsepigen

Reberbansgade-kvarteret skal blive et attraktivt bykvarter

”Formålet med omdannelsen af Sygehus Nord og Gåsepigen er, at det skal styrke bykvarteret med attraktive rammer for udfoldelse af bylivet og hverdagslivet”, sådan skriver Aalborg Kommune i deres oplæg omkring området for Sygehus Nord og Gåsepigen.

Fokus vil være på, at omdanne det eksisterende sygehuskompleks til et nyt blandet byområde, der åbner sig mod byen.

Ligeledes skal omdannelsen af Sygehus Nord styrke den lokale identitet i Reberbansgade-kvarteret, som i øjeblikket er kendt for at være ”mad-gaden”.

“Det er Regionen, som ejer den største andel af arealet. Vi har oprettet en styregruppe på tværs af Regionen og kommunen både politisk og administrativ.

Styregruppens formål er at arbejde frem til, hvilken bydel der skal opstå, når sygehusfaciliteterne fraflytter.

Her kigges der på, hvad bydelen skal indeholde, bebyggelsesplan, funktioner, nye adgangsforhold mm.,” fortæller Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen til MigogAalborg Bolig.

Fremtidens Aalborg: Det skal der ske med Sygehus Nord og Gåsepigen

Rigtig mange er nysgerrige på, hvorvidt bygningerne, hvor det nuværende Sygehus Nord er beliggende, skal blive, eller om de skal jævnes med jorden.

“Problemstillingen med Sygehus Nord er, at bygningen vurderes at være i god stand, da man i Regionen har investeret mange renoveringspenge i ejendommen.

Men betonbygningerne skiller sig ud fra nabolaget.

Derfor kan styregruppen arbejde med andre forslag om, hvorvidt de høje strukturer skal jævnes med jorden.

Dog mener jeg at dele af det gamle Kommune Hospital har en værdi og en historisk reference i forhold Aalborgs historie, beliggenheden og alle kommunens børn er født der.,” fortæller Hans Henrik Henriksen.

“I øjeblikket er der omkring 50.000 bebyggede kvadratmeter.

Den nye bydel vil komme til at indeholde tilsvarende, uanset om man fjernede strukturen og højhusene, så er der mulighed for at  bygge på ret mange kvadratmeter.

Fremtidens Aalborg: Det skal der ske med Sygehus Nord og Gåsepigen

Boliger vil være det primære fokus, men man vil også kigge på små erhverv i forhold til special-butikker og take away, så bydelen stadig adskiller sig og rummer muligheder,” fortæller Hans Henrik Henriksen.

Ligesom i de mange andre nye bydele som har været, og stadig er, undervejs, så har Aalborg Kommune fokus på at skabe en grøn og bæredygtig bydel.

Områdets grønne profil styrkes som et vigtigt aktiv til at skabe mere synligt grønt og by-natur i midtbyen og vestbyen.

“Den grønne del kan eksempelvis være et element i form af en mindre bypark,” forklarer Hans Henrik Henriksen.

Nye adgangsforhold og parkeringspladser

Områdets centrale beliggenhed er med god adgang til kollektiv transport, strøggader og cykelforbindelser, som skal udnyttes til at skabe en god sammenhæng og flow til både midtbyen og havnefronten.

Der skal etableres nye parkeringsforhold, som skal være med til at styrke tilgængeligheden for bilisterne i midtbyen.

”Jeg er overbevist om at vi kommer til at arbejde med parkering under jorden. Det får man den bedste bydel af.

Det forventes også, at der i tilknytning til Sygehus Nord-området etableres en ny vejadgang fra Saxogade i form af en tunnel.”

Ligeledes er planen, at Reberbansgade og Urbansgade omdannes til sivgader, som er gågader uden trafik, der skal være en del af byens oplevelsesnetværk.

Borgermøde med workshops

Ligesom borgermødet i Aalborg Øst, der blev afholdt i forbindelse med det nye bæredygtige område ved Gigantium, forklarer Rådmand Hans Henrik også, at parallelopdraget udarbejdes sammen med indspark fra byens borgere;

“Vi arbejder på at lave et parallelopdrag med borger inddragelse. Her bliver der afholdt et borgermøde, hvor deltagerne vil blive delt ud på forskellige workshops.

Her kigges der på funktioner, blanding af boliger, økonomi, det grønne område, infrastruktur mm. Parallelopdraget skal sikre et overblik, så vi kan skabe et billede til byens borgere over hvad der kommer.

Hvordan får vi realiseret den nye målsætning for Sygehus Nord og Gåsepige-området, er det styregruppen skal på at lave en helhedsplan for,” slutter Hans Henrik Henriksen.

Det forventes at parallelopdraget afsluttes i februar 2020.

Del artikel

Andre læser også