ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Det bedste fra begge verdener: EUX giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen

Af Redaktionen

Går du med en drøm om eksempelvis at blive sygeplejerske, lærer, socialrådgiver, pædagog eller politibetjent?

Så skal du tage et kig på EUX, der er en erhvervsfaglig studentereksamen, hvor der er en klar sammenhæng mellem erhvervsfagene og de gymnasiale fag, fordi fagene tager udgangspunkt i den virkelighed, du uddanner dig til

EUX – en erhvervsfaglig studentereksamen

Den erhvervsfaglige studentereksamen (EUX) var et perfekt valg for Julie og Jeppe, der gerne ville have en ungdomsuddannelse, som dels kunne give adgang til videregående uddannelser, fordi alle grundfag er på gymnasialt niveau, og dels kombinerede undervisning på skolen med oplæring.

Hvorfor EUX?

Julie har altid vidst, at hun ville arbejde med mennesker. Derudover har hun altid godt kunnet lide matematik og kemi.

Jeppe vidste, at den bedste uddannelse for ham ville være en, hvor teori og praksis hang tæt sammen. Med en EUX kunne Julie og Jeppe få både interesser og ønsker til undervisningsmåder blive opfyldt.

”Jeg valgte EUX, fordi muligheden for at arbejde praktisk med fagene tiltalte mig. Jeg kan godt lide kombinationen mellem de boglige gymnasiefag og så perioderne med oplæring, hvor jeg får mulighed for løbende at afprøve det, jeg har lært”, fortæller hun og slutter med:

”Selvom jeg sagtens kan fordybe mig, så elsker jeg, at der også er masser af praktik i løbet af uddannelsen. Jeg synes, at uddannelsen bliver sjovere, når vi skifter mellem skole og oplæring”.

Hvilke fag er der på EUX Velfærd?

På EUX Velfærd er der praktiske fag inden for sygepleje, omsorg, aktivitet og rehabilitering på et hospital, i ældreplejen eller på institutioner indenfor det psykiatriske område. 

På hovedforløbet har de følgende gymnasiale fag: dansk, engelsk, samfundsfag, matematik, kommunikation/ IT, biologi, psykologi og kemi. Derudover to valgfag som er matematik eller idræt.

Det bedste fra begge verdener: EUX giver dig en erhvervsfaglig studentereksamen
Jeppe

Hvem er EUX Velfærd for?

EUX Velfærd er for elever, der som Julie og Jeppe søger en ungdomsuddannelse, hvor de gennem hele uddannelsen kan fordybe sig i de gymnasiale fag og herefter arbejde med deres viden i praksis – og som er indstillet på et højt fagligt niveau.

Om niveauet på uddannelsen fortæller Jeppe ”Jeg skal selvfølgelig følge med og lave lektier, ellers kommer man hurtigt bagud. Jeg føler, at jeg bliver udfordret fagligt indenfor et område, der interesserer mig og det er vildt fedt.”

En EUX giver adgang til at søge ind via kvote 1 og 2 på en lang række videregående uddannelser som fx sygeplejerske, pædagog, politibetjent, bioanalytiker, læge eller fysioterapeut. 

Job eller videreuddannelse – begge muligheder med en EUX

For både Julie og Jeppe er det også en fordel, at de efter deres uddannelse kan arbejde som social- og sundhedsassistenter og få erfaring, inden de læser videre.

Julie har siden, hun blev færdig arbejdet på et specialbørnehjem, hvor hun især har brugt sin viden om medicin og sine evner til at vurdere børnenes tilstand. Derudover har hun fået erfaring i det tværfaglige samarbejde med fx sygehus, forældre og rådgivere. Alt sammen noget som giver hende ballast i sit kommende studie.

Jeppe er endnu ikke færdig, men han vil gerne bruge sin EUX til at søge ind på uddannelsen til ambulanceredder og senere uddanne sig til paramediciner.

Fakta om EUX:

EUX social- og sundhedsassistent er en erhvervsfaglig gymnasieuddannelse, der varer ca. 4,5 år. Den består af grundforløb 1 +2 og et hovedforløb og undervejs skifter eleverne mellem at være på skolen og i lære på fx sygehus, plejehjem eller bosted.

I løbet af uddannelsen er det muligt at komme i oplæring i udlandet.

Med en EUX kan eleverne vælge at arbejde som social- og sundhedsassistent eller læse videre. Uddannelsen giver adgang til en lang række videregående uddannelser via kvote 1 og 2. Typiske arbejdssteder vil være på plejecentre for fysisk og psykisk handicappede, på sygehuse, i psykiatrien, i kommunale hjemmeplejeordninger og genoptræningssteder eller i private vikarbureauer.

Der er lærepladsgaranti på uddannelsen.

Fra 2023 bliver det også muligt at tage EUX pædagogisk assistent på SOSU Nord.

Du kan læse meget mere her.

Del artikel

Andre læser også