Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sært syn: Derfor har Gåsepigen fået tøj på

Af Lærke Holst Thomsen

Har du også undret dig over, hvorfor den ikoniske skulptur af Gåsepigen pludseligt har fået tøj på?

Så skal du læse med her, for det er der nemlig en helt særlig grund til.

Den 25. november startede den verdensomspændende kampagne for afskaffelsen af vold mod kvinder og piger. ”16 Days of Activism”, også kaldet ”Orange Dage” eller ”Zonta says NO”, som er et tiltag for tryghed.

Det betyder blandt andet, at Aalborgtårnet er lyst op i orange farver, og nu er Gåsepigen altså også blevet iklædt orange tøj for at gøre aalborgenserne opmærksomme på kampagnen.

Vil male Aalborg orange

Aalborg Zontaklub er en del af en verdensomspændende nonprofitorganisation, Zonta International, hvis formål er at forbedre kvinders vilkår – både lokalt, nationalt og globalt.

Derfor støtter de særligt op om den verdensomspændende kampagne.

Det gør de blandt andet ved at “male Aalborg orange” og gøre forskellige ting, der bryder bybilledet.

Og de møder heldigvis stor opbakning.

“Vi spurgte Aalborg Kommune, om vi måtte klæde Gåsepigen på i orange farver i forbindelse med kampagnen, og det måtte vi heldigvis gerne. Det er dejligt at opleve den støtte og opbakning fra kommunen,” udtaler klubpræsident Henrietta Haukrogh.

Hun forstætter:

“Vi vil gerne have at budskabet bliver spredt ud til en stor del af den danske befolkning. Og det gør vi blandt andet på den her måde.

Det er så konkret, det vi laver. Alle mennesker kan jo se, hvad det er, og hvad vi brænder for, når vi gør noget som at iklæde Gåsepigen i orange og sætte store bannere op eller få Aalborgtårnet lyst op i orange farver,” siger hun.

Hun understreger samtidig, at det er er kampagne folk gerne vil støtte op, så de møder en masse opbakning fra nær og fjern.

Baggrunden for kampagnen 

Den 25. november 1960 blev tre søstre fra Den Dominikanske Republik tævet ihjel og dumpet for foden af en klippe af det hemmelige politi.

Søstrene, som havde været aktivister og kæmpet mod diktaturets grusomhed og systematiske vold, blev symboler på den feministiske modstand.

Til minde om deres død blev den 25. november i 1999 af FN erklæret for international dag for afskaffelse af vold mod kvinder.

Den årlige kampagne mod kønsrelateret vold mod kvinder og piger løber fra den 25. november til den 10. december (Human Rights Day).

Mere end 6.000 organisationer fra 187 lande har siden 1991 deltaget i kampagnen, som i Zonta har navnet ”Zonta says NO to violence against Women” eller ”Orange dage”.

Kampagnen opfordrer individer og grupper rundt om i verden til at gennemføre aktiviteter for afskaffelse af alle former for kønsbaseret vold mod kvinder og piger.

Målet er:

  • at øge bevidstheden om kønsbaseret vold mod kvinder og piger som et menneskerettighedsspørgsmål på lokalt, nationalt, regionalt og internationalt plan
  • at styrke det lokale arbejde omkring kønsbaseret vold mod kvinder og piger samt etablere en klar forbindelse mellem lokalt og internationalt arbejde for at stoppe kønsbaseret vold mod kvinder
  • at udvikle og dele nye og effektive strategier samt skabe værktøjer, der giver regeringer mulighed for at eliminere kønsbaseret vold mod kvinder og piger
  • at demonstrere solidariteten blandt kvinder og piger over hele verden, der arbejder mod kønsbaseret vold mod kvinder.

Læs mere her.

Del artikel

Andre læser også