Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Går du med tanker om at købe bolig: Derfor bør du bruge advokat ved boligkøb

Af Advokatfirmaet Vingaardshus
Der er flere gode grunde til, hvorfor du skal huske advokaten ved boligkøb, fortæller advokat Henrik Søndergaard fra Advokatfirmaet Vingaardshus.
Der er flere gode grunde til, hvorfor du skal huske advokaten ved boligkøb, fortæller advokat Henrik Søndergaard fra Advokatfirmaet Vingaardshus.

Er det et krav at benytte en advokat ved boligkøb?

Nej, ikke ifølge dansk lovgivning.

Er det en god ide at benytte en advokat ved boligkøb?

Ja!

Hvorfor?

Det helt korte svar er, at du har mulighed for i høj grad at sikre dig mod uforudsete, økonomiske overraskelser.

Det lidt længere svar er, at ejendomsmægleren er sælgers mand, mens advokaten er din rådgiver – uafhængig af alle andre interesser end at bistå dig.

Hvad gør en boligadvokat?

Helt konkret læser advokaten købsaftalen og alle relevante bilag igennem, gennemgår alle relevante og eventuelt problematiske forhold med dig som køber og bistår dig som køber i dialogen med sælgers ejendomsmægler, så du får den bedst mulige aftale. Er der vilkår i handlen, som er risikable eller utilfredsstillende for dig – eller ønsker du af andre årsager at annullere handlen, hjælper advokaten også med det.

Når handlen er endelig og ejendommen er overtaget, bistår advokaten med at udfærdige refusionsopgørelsen, så du sikres, at du som ny husejer ikke kommer til at betale omkostninger, forbrug, skatter osv., som skulle være betalt af sælger.

Hvad er et advokatforbehold ved boligkøb?

Du har måske før hørt om ordet ”advokatforbehold” i en bolighandel.

Advokatforbeholdet betyder, at købsaftalen først bliver indgået, når boligadvokaten godkender den. Der er altså først indgået en bindende handel, når boligadvokaten har forhandlet vilkårene på plads med sælger og ejendomsmægleren.

Når du som køber skriver under på en købsaftale, bør du derfor få skrevet et såkaldt advokatforbehold ind i aftalens vilkår.

Et advokatforbehold er ikke en automatisk del af købsaftalen, men det giver dig som køber mulighed for at skrive under på købsaftalen og lade boligadvokaten gennemgå alle dokumenter. Fortryder du købet efter boligadvokatens gennemgang, kan boligadvokaten blot undlade at godkende handlen over for ejendomsmægleren.

–  Uden et advokatforbehold koster det 1% af købesummen at fortryde købet indenfor de første dage efter underskrivelse af handlen, forklarer advokat Henrik Søndergaard fra Advokatfirmaet Vingaardshus.

Advokat Henrik Søndergaard rådgiver ved boligkøb
I følge advokat Henrik Søndergaard fra Advokatfirmaet Vingaardshus er det en rigtig god ide at kontakte en advokat ved boligkøb for at undgå eventuelle økonomiske overraskelser.

Advokaten ved boligkøbet hjælper med at finde eventuelle overraskelser i købsaftalen

Det kan vise sig, at der er ting i købsaftalen, du som køber ikke er opmærksom på.

Hvad nu hvis grunden, hvorpå boligen ligger, skal separatkloakeres i fremtiden, og man som køber ikke er opmærksom på det? Kan I så finde råd til denne (uforudsete) udgift?

Eller hvad nu, hvis sælger har opført det nye badeværelse i boligen uden at bruge autoriserede håndværkere, og der pludselig opstår en skade? Hvem har ansvaret, og hvem skal betale for de uforudsete udgifter?

I bund og grund kan kommende boligejere undgå at blive overraskede over uforudsete udgifter som dem i eksemplerne ovenfor ved at lade en boligadvokat godkende købsaftalen.

– Det kan blive en ekstra dyr investering, hvis køber ikke tager en boligadvokat med på sidelinjen. Boligadvokaten gennemlæser grundigt købsaftale, tilstandsrapport, elsynsrapport, servitutter mm. og rådgiver køber om de forskellige forhold i boligen og købsaftalen, så køber ikke står i en situation med store, uforudsete udgifter, der kunne have været undgået ved en boligadvokats godkendelse af købsaftalen, fortæller advokat Henrik Søndergaard.

Du bør også bruge advokat ved køb af ejerlejlighed

Boligadvokatens rådgivning er ikke kun begrænset til villaer og sommerhuse. Han eller hun rådgiver også om køb af ejerlejlighed. Det indebærer blandt andet rådgivning om ejerforeningens forhold og gennemgang af vedtægterne for ejerforeningen – må I f.eks. udleje ejerlejligheden? Generalforsamlingsprotokollen og årsregnskaber bliver også gennemgået, så I ved, om ejerforeningen er veldrevet og bl.a. har en sund økonomi. Er der planlagt renoveringsarbejder som f.eks., at taget skal udskiftes, skal der nye vinduer i, eller skal facaden og gården have den helt store tur? Sådanne større renoveringsarbejder betyder ofte en voldsom stigning i fællesudgifterne, og det er værd at tage med i betragtningen, inden købet bliver endelig gennemført.

– Alt i alt kan rådgivning fra en specialiseret boligadvokat være en god investering, som kan vise sig at spare jer mange penge ved at undgå at købe katten i sækken, slutter advokat Henrik Søndergaard fra Advokatfirmaet Vingaardshus.

Udgiver

Advokatfirmaet Vingaardshus er et stort advokathus med kontorer i både Aalborg og Frederikshavn.

Vores næsten 60 medarbejdere yder dagligt specialiseret juridisk rådgivning til nordjysk erhvervsliv og nordjyderne indenfor en bred vifte af juridiske områder.

Vi vægter et fortroligt samarbejde præget af høj faglighed, hurtig sagsbehandling og indgående kendskab til klientens særlige forhold – det er afgørende for et godt sagsudfald.

Du finder os i Vingårdsgade 22 i Aalborg eller Danmarksgade 81 i Frederikshavn.

Mere fra Advokatfirmaet Vingaardshus