Dennis var det uventede valg: Men på søndag kan han blive landets bedste

Skrevet af: Michael Qureshi
Dennis Juhl på Ruths Hotel
Dennis Juhl på Ruths Hotel

Det var den berømte stjernekok Michel Michaud, der virkelig rykkede Ruths Gourmet op i Superligaen. På et niveau hvor selv internationale anmeldere skævede til det kendte Ruths Hotel i Skagen.

Det var i 2004 Michaud tiltrådte, og 10 år senere overlod han den fornemme post til Thorsten Schmidt. Det lignede et godt match.

Schmidt var en gastronomisk kunstner, og Ruths Gourmet kunne videreføre ambitionerne om en dag at havne i restaurant-himlen. I Michelin-guiden.

Men et år senere var Thorsten Schmidt ude af døren. Over for Euroman smækkede Schmidt med døren og efterlyste en fremsynet strategi for Ruths.

Det var her, at direktør for Ruths Hotel, Peter Jensen, traf et dristigt valg. Han kunne have gået efter endnu en kendis-kok af internationalt kaliber. Men han traf det lidt uventede valg.

Han forfremmede Thorsten Schmidts højre hånd Dennis Juhl til at være ny kaptajn for både Ruths Gourmet og Brasserie.



I gourmet-branchen fik det helt sikkert nogle løftede øjenbryn. Hvad havde Ruths Hotel gang i?

Svaret er i dag enkelt. Beslutningen var den rette. Dennis Juhl formåede at løfte opgaven, og på søndag kan Ruths Gourmet blive kåret til Danmarks bedste restaurant af Den Danske Spiseguide.

Og hvem er så de øvrige nominerede? Såmænd udelukkende Københavner-restauranter. Noma, Relæ, Clou, Søllerød Kro og Kadeau.

Det er de tunge drenge, Ruths Hotel er oppe imod. Men alene det, at de har opnået nomineringen og ikke mindst hentede seks ud af seks stjerner hos Søren Frank i Berlingske vidner om, hvor pokkers dygtig Dennis Juhl er.

Ruths Aalborg
Foto: Ruths Hotel

Migogaalborg.dk nød forleden en eftermiddag i Skagen i selskab med Dennis Juhl.

Han snakker hurtigt, er observerende og går helt tydeligt op i detaljer. På søndag på Frederikshøj i Aarhus kan han måske lande den største anerkendelse i karrieren.

Men det er ikke noget, som holder Dennis Juhl søvnløs om natten.

”Jeg er superstolt over, at vi er med i det felt. Jeg er lidt ked af, at vi er den eneste restaurant i hele Jylland, som er nomineret, for jeg synes, der er flere fantastiske steder, som godt kunne have været med. Selvfølgelig vil vi gerne vinde. Men uanset om vi vinder eller ej, så kører det videre, som vi hidtil har gjort,” forklarer Dennis Juhl.

Dennis Juhl og resten af Ruth-teamet

Han uddyber det med en pointe omkring den nominerings-middag, som hele juryen fra Den Danske Spiseguide var på Ruths Hotel for at smage på. En middag som alle de nominerede restauranter skal lave op til kåringen.

”Den aften de fik på Ruths, var fuldstændig identisk med den gæsterne fik ugen efter. Til tider ved vi godt, hvornår der sidder en anmelder ude i restauranten. Men jeg giver ikke anmeldere eller en jury ekstra retter eller bedre vin. Det handler lidt om helhedsbilledet. Med de sociale medier i dag lægger folk jo billeder op af vores mad, og vi gør faktisk meget ud af ikke at gøre forskel på vores gæster,” forklarer Dennis Juhl.

Han er ansvarlig for både gourmet- og brasseriedelen på Ruths Hotel.

Den Nibe-fødte Dennis Juhl har som de fleste andre topkokke prøvet lidt af hvert.

Ruths Aalborg
Foto: Ruths Hotel

Før Ruths var han ved Kähler-koncernen, som har haft stor succes med at opbygge design-restauranter med en i Tivoli i København og Nordisk Spisehus.

Dennis Juhl og Thorsten Schmidt var begge i gang med at opbygge den i Tivoli, da Thorsten fik buddet om at komme på Ruths Hotel.

Han tog Dennis Juhl med, for hvem Ruths var et gensyn. I 2009 arbejdede Juhl under Michel Michaud i en periode.

Men Dennis Juhl erkender, at det var modigt af ledelsen at vælge ham som ny chefkok, da Thorsten Schmidt stoppede.

”Jeg kan huske, at der blev spekuleret i, hvilken ny stjernekok, der ville komme til. Peter gav mig i stedet en chance for at udfolde mig i spidsen for det heroppe, og det er prisværdigt. Det var et sats af ham, og jeg er ikke selv sikker på, at jeg havde turde tage det sats, hvis jeg havde været i hans position,” siger Dennis Juhl og smiler forlegent.

”Det er et hus med så meget historik også på det gastronomiske. Der har været store navne før mig, og mange havde måske svært ved at se en no-name kok gå ind og lege med et så stort prestigeprojekt.

Men jeg har aldrig været nervøs for, om jeg kunne udfylde de store sko. Vi har jo hver vores madstil, og derfor er det også svært at sammenligne os.

Ruths Aalborg
Foto: Ruths Hotel

Jeg har kun kigget i én retning, siden jeg fik chancen, og det er fremad. Jeg har gjort tingene på min måde, og det er der så heldigvis flere, der godt kan lide,” siger Dennis med hentydning til den vilde anmeldelse i Berlingske i sommer og ikke mindst nomineringen til årets restaurant.

Ruths Aalborg
Sådan ser derud på Ruths Gourmet før gæsterne ankommer

Men hvad er det så, at Dennis Juhl kan, som er så sublimt?

”Det er svært at sidde og rose mig selv. Måske et eksempel. Jeg går op i sko, ure og biler. En god kvalitetssko er nødvendigvis ikke fra et berømt brand, men det er et ordentligt håndværk.

Sådan er det også med mad. Mange ting kan hypes, men det er først, hvis der godt håndværk og tanker bag tingene, at det bliver en oplevelse. Ægtheden skal være der, og mine punchlines i maden har eksempelvis alle noget med Skagen at gøre.”

”Hver uge er hele køkkenholdet ude og plukke urter. Vi får nogle strandurter, som vi sylter og gemmer. Folk der har rost os føler den her ægthed i tingene. De smager Skagen og Ruths Hotel i maden,” forklarer Dennis Juhl.

En anden vigtig ingrediens i spiseoplevelsen hos Dennis Juhl er nærværet og det personlige præg.

”Siden den dag jeg overtog restauranten, har det været mit mål, at det skulle føles som, hvis jeg havde gæster hjemme ved mig selv. Kokkene er inde ved gæsterne og stemningen er generelt lidt mere loose. Man vil gerne have, at det er fint, når man får gæster, men de skal også hygge sig,” forklarer på han.

Ruths Aalborg
Foto: Ruths Hotel

Dennis Juhl har siden teenage-årene deltaget i konkurrencer på højeste niveau. Han har vundet DM for elever, Nordisk mesterskab for U23 kokke og været på kokke-landsholdet, hvor han har deltaget i både OL og VM. Men den allerstørste anerkendelse ville være en Michelin-stjerne.

Når man taler med folk i branchen i Nordjylland, så peger rigtig mange på Ruths Gourmet som favoritten til at hente regionens første Michelin-stjerne.

Hvad tænker Dennis Juhl selv om det hele?

”Ligesom alle andre kokke ville jeg være sindssygt stolt og lykkelig, hvis vi en dag fik en stjerne. Men min madstil er min personlighed, og det er ikke noget, jeg kan ændre på. Så hvis det ikke er mig, som Michelin søger, så kan jeg ikke lave om på mig selv. Jeg skal have den, fordi jeg har fortjent det, og ikke fordi der er nogle politiske interesser i det,” forklarer topkokken.

”Man skal huske på, at Michelin-guiden er en forretning. Så selvfølgelig skal de ikke skyde hele arsenalet af på en gang. Jeg tror på, at de er her i Nordjylland og spiser vores mad. De har øje på os, og den første Michelin-stjerne rammer Nordjylland inden for et år eller to. Det er Fyn eller Nordjylland, der får den næste plads. Det er min klare fornemmelse,” siger Dennis.

Ruths Hotel
Direktør for Ruths Hotel Peter Christian Jensen

Og så er der lige privatfronten for Michelin-bejleren. For Dennis Juhl bor i Nibe og arbejder i Skagen, hvor han altså ikke lige har det klassiske 9-16 job. Oftest har han fri ved midnat.

”Jeg har verdens dejligste kæreste Victoria og vores dreng Nestor på to år. Og vi får det til at fungere, fordi vi støtter hinanden. Victoria studerer, og det gør, at hun er fleksibel. Men jeg synes stadig, at jeg har en masse god kvalitetstid sammen med min familie.

Jeg har fast fri søndag og mandag, og der nyder jeg virkelig at koble af med dem. Det er klart, at det her job kan du ikke klare, hvis du ikke har fuld opbakning på hjemmefronten.”

På søndag bliver der måske endnu god grund for familien til at være stolte af Dennis. Vi hepper i hvert fald på Ruths og Dennis.

Fik du læst?

Kæmpe skulderklap: To Aalborg-restauranter blandt Nordens bedste

tabu4

DMI melder ud: Sådan bliver vejret til Aalborg Karneval

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Rafael Zajac
Foto: Rafael Zajac

Med mindre end 48 timer til Aalborg Karneval, er de fleste deltagere nok ved at have udklædningen på plads.

Men det helt store spørgsmål er jo selvfølgelig: “Er der vejr til den perfekte Baywatch-uniform?”

Selvom de fleste nok skal få en kæmpe fest, uanset vejr og vind, er det nu meget rart, at man slipper for, at karnevals-makeuppen bliver ødelagt, og endnu værre: øllen bliver fortyndet af heftig regn.

Men vi kan allesammen ånde lettede op. Vi har snakket med Thyge Rasmussen fra DMI, og dommen er klar:

“Der bliver med garanti ingen regnvejr lørdag i Aalborg,” lover Thyge.

Solen kigger også frem

Under paraden kan vi se frem til en blanding af skyer og sol.

“Der bliver ikke specielt varmt, men temperaturen stiger støt i løbet af dagen, og den kan komme op på cirka 15 grader,” fortæller Thyge.

Vinden bliver  en frisk vind fra vest, så der er ikke umiddelbar fare for, at der flyver øldåser og andet skrald rundt i gaderne.

Thyge fortæller derudover, at der kan komme enkelt bygger natten til søndag, hvor de fleste karnevals-gæster nok også er ved at være godt trætte. Lidt regn plejer også at være velkomment efter karnevallet, så både øl, cider og tis kan blive skyllet væk.

Søndagen bliver mere blæsende og temperaturer på omkring 12-13 grader, så det ligner umiddelbart en perfekt tømmermandsdag i Aalborg.

Aalborg Karneval har paradestart i Nørresundby kl. 10.00, fra Skat kl. 10.30 og fra Haraldslund kl. 11.00.

Du kan finde mere info om Aalborg Karneval her.

Alle er inviteret: Comwell Hvide Hus inviterer til 50 meter lang kagemand i dag

Skrevet af: Redaktionen

Comwell Hvide Hus fylder 50 år i denne måned, og i dag markerer de det runde jubilæum med et helt særligt event hvor hele byen er inviteret.

Det ikoniske hotel holder i eftermiddag en større reception ude på deres parkeringsplads, hvor de byder på en 50 meter lang kagemand, kaffe og saft.

“Vi håber, at Aalborg vil hjælpe med at fejre vores 50 års fødselsdag. Vi har en 50 meter lang kagemand klar på torsdag d. 23 maj mellem klokken 14.00-15.30.

Vi håber så mange som muligt vil komme og hjælpe med at fejre os,” siger hotellets direktør Mette Bonderup.

Man skal bare møde op

Hotellet er altså vært ved gratis kage, kaffe og saftevand for alle der ønsker at ønske tillykke til hele holdet bag et af Aalborgs allerbedste hoteller.

Man skal sådan set bare møde op på parkeringspladsen foran hotellet og tage for sig af lækkerierne.

Hvad: 50 meter lang kagemand
Hvor: Comwell Hvide Hus, Vesterbro
Hvornår: Torsdag d. 23. maj kl. 14-15.30
Følg deres jubilæums-portal her og bliv opdateret på alt hvad der sker i årets løb

Læs om hele hotellets forvandling siden Comwell-koncernen overtog

Uhyggelig udstilling indtager Kunsten: Oplev gigantiske edderkopper i tusmørke

Skrevet af: Michael Qureshi

Forestil dig du står i mørke omgivelser og kan se en gigantisk skikkelse rejse sig foran dig.

Du ser den har mange tynde ben og en kæmpe krop. Kan du alene ved tanken mærke, hvordan det løber koldt ned af ryggen på dig?

Sådan bliver det i hvert fald for dem, der hader edderkopper.

For det er et par gigantiske af slagsen, der flytter ind på Kunsten i Aalborg til efteråret. Heldigvis er de ikke levende men skabt som kunstværk til en udstilling.

Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppe-par.

Tv-serie har inspireret udstilling

Mange husker måske eller har hørt om den legendariske tv-serie “The Twilight Zone” fra 1959, som er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger.

Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana.

Udstillingen er anden – og mest ambitiøse del – af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Hudløs i skumringstiden

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt.

Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

Twilight Zone kan man således opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois’ gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt  to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz’ installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Spiller på efterårets skumringstid

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen.

For eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet – for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

“Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op.

Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker –  takket være vores samarbejde med Louisiana,” siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten.

Hun fortsætter;

“I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier.”

I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra 7. sep. 2019 til 12. jan. 2020

Louisiana + Kunsten 

Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark.

I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto.