Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Så er det snart: Denne dag kan du tjekke din årsopgørelse

Af Aske Bisgaard Pedersen
Foto: skattestyrelsen.dk
Foto: skattestyrelsen.dk

Nu er datoen klar for, hvornår knap 4,8 millioner danskere kan tjekke deres årsopgørelse for 2022.

Det er mandag d. 13. marts, der officielt åbnes for, at man får adgang til at se sine skatteoplysninger via TastSelv på skat.dk. Overskydende skat udbetales fra 14. april. Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Altid voldsom interesse

Skattestyrelsen åbner altså årsopgørelsen den 13. marts.

Begivenheden, der ofte omtales som Danmarks største digitale enkeltbegivenhed, giver borgerne den første indikation på, hvordan det er gået med skattebetalingen i det forgangne år. 

Med åbningen af årsopgørelsen får knap 4,8 mio. borgere adgang til deres oplysninger i TastSelv og mulighed for at se, om der er betalt for meget eller for lidt skat i løbet af 2022.  

“Åbningen af årsopgørelsen er en kæmpe digital begivenhed. Vi oplever voldsom stor interesse for at se, om årets tal er grønt eller rødt i TastSelv. Men brug også gerne lige et øjeblik på at tjekke, om alle oplysninger er kommet rigtig med, eller om noget mangler.

Vi får mange oplysninger automatisk, men der kan være detaljer, man selv skal sørge for at taste ind, så man betaler den rigtige skat,” siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

Netop nu er Skattestyrelsen ved at modtage og gennemgå de mere end 230 mio. tredjepartsoplysninger fra bl.a. arbejdsgivere, pengeinstitutter og fagforeninger, der danner grundlaget for årsopgørelserne.

Tidsplan for årsopgørelsen

Januar 2023
Skattestyrelsen modtager oplysninger fra fx arbejdsgivere og banker.

Februar 2023
Skattestyrelsen samler de modtagne oplysninger og laver skatteberegninger.

13. marts 2023
Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv på skat.dk.

Frem til d. 14. april 2023
Årsopgørelsen sendes efter åbning ud på papir til borgere, der er fritaget eller ikke omfattet af Digital Post.

Fra 14. april 2023
Udbetaling af overskydende skat.

1. maj 2023
Frist for at rette i årsopgørelsen

1. juli 2023
Frist for at udfylde oplysningsskema

3. juli 2023
Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg.​

Samlet er der over 200.000 indberettere, der melder ind til Skattestyrelsen, som skal have en slutopgørelse klar til 13. marts.

Efter åbningen af årsopgørelsen udbetales overskydende skat fra den 14. april. Sidste år blev der udbetalt godt 19,9 mia. kr. i overskydende skat og opkrævet knap 8,4 mia. kr. i restskat.

Håndværker- og servicefradrag kan oplyses allerede nu

Hvor borgerne skal vente helt til den 13. marts med at foretage ændringer årsopgørelsen for f.eks. kørsel, fradrag og renter, er det muligt allerede nu at oplyse om de udgifter, der har været i forhold til håndværker- og serviceydelser.

For håndværkerfradraget, der blev afskaffet 1. april 2022, gælder der dog den betingelse, at der kun gives fradrag for arbejde, der er udført senest 31. marts 2022 og betalt senest 31. maj 2022.

Læs mere her.

Del artikel

Andre læser også