Den ultimative efterårsguide: Her er vores bud på Aalborgs bedste kager
Vi ved ikke med dig, men efterår er en af vores yndlings årstider.
For det betyder nemlig bløde striktrøjer, sterinlys, binge favoritserier, rygende varm kaffe og ikke mindst fantastisk bagværk.
Selvom vi elsker kage hele året rundt, er der altså bare noget ekstra særligt og hyggeligt ved kager, når man træder ind i de kortere og koldere måneder.
Det er derfor blevet tid til en af vores famøse kage-guides, hvor vi virkelig har vandret byen tyndt, for at opsnuse de bedste sæsonprægede kager til dig.
Læs med for at få inspiration til, hvor du skal have din næste kage-aftale henne.
Bread By Kaerup, Kastetvej
Vores første stop er Bread By Kaerup, som laver nogle af de mest gennemførte kager i Aalborg.
De er specielt kendt for deres udsøgte fastelavnsboller, men Bread By Kaerup prøver altså også kræfter af med efterårets mange skønne råvarer.
Og endnu en gang så skuffer William Kærup, ejer af Bread By Kaeurp, ikke!
Hvad der kan ligne et stykke brød med et sødt og buttet spejlæg på toppen, er altså Bread By Kaeurups bud på en Pumpkin Spice Efterårskage.
Bread By Kaerup er kendt for at bruge sæsonens råvarer, så derfor var det en no brainer, at gå væk fra sommerens bær og over til planten vi alle forbinder med efterår – nemlig græskar.
Selve dejen er en græskar-kage, ala pumpkin pie, som derudover indebærer de mange varme krydderier, som kendetegner pumpkin spice – der er et krydderimix. Det er blandt andet, kardemomme, nellike, kanel, ingefær og chili.
Ovenpå finder du en luftig mascarpone-creme, som er toppet med en citron-curd!
Herligheden kan fås for 46 kroner, men så er du også sikker på, at bager William Kærup har gennemtestet smagene helt ind til kernen af pumpkin spice-krydderiet.
Og den er virkelig lækker!
Den lidt tunge men saftige kagebund blandet med den lette mascarpone-creme får efterårssmagene til nærmest at eksplodere i munden.
Man kunne godt frygte, at den blev lidt for overvældende i smagen med alle de varme krydderier, men toppen af frisk citron-curd gør, at du umuligt kan efterlade én eneste krumme på tallerkenen.
Den helt hardcore pumpkin spice-fanatiker skal med garanti forbi BreadByKaerup, men den falder helt sikkert også i god jord hos andre.
Penny Lane, Boulevarden
Penny Lane er kendt for deres lækre og store udvalg af kager.
I kælderen knokler konditorer og bagere natten lang ud fra stolte håndværkstraditioner – og når man først får øje på den provokerende kagemontre, og der bliver spurgt til, hvad man kunne tænke sig, er det nærmest umuligt at vælge bare én kage.
Vi blev derfor nødsaget til at vælge to, som vi synes er nogle geniale kandidater til perfekte efterårskager!
Der er ingen efterårskage-guide uden en klassisk gulerodskage!
Og der er Penny Lanes altså et virkelig godt bud.
Den består naturligvis af en klassisk gulerodskage-bund med en dejlig smag af kanel, som varmer helt ned i mavesækken.
Derudover indeholder den blandt andet valnødder og holdes sammen med en flødeostcreme, som indeholder blandt andet skallen og juicen fra en appelsin, citronskal samt vanilje.
Vi er altså fuldstændig solgt blot ved synet af kagen.
Penny Lanes Gulerodskage afviger rent æstetisk meget fra, hvordan man umiddelbart tænker, at en gulerodskage ser ud – hvilket kun er godt, for den kan typisk være meget kedelig af udseende.
Gulerodskagen her er bygget op som en lagkage, og så er den pyntet så smukt på toppen.
Du kan derfor vide dig sikker på at få noget for pengene. Den koster 49 kr.
Smagen er i den grad også lige i skabet. Vi synes personligt, at den lidt grove dej sammen med cremen er super lækkert.
Den smager dejligt af kanel, hvilket giver den helt rigtige efterårsstemning.
Vi synes også, at smørcremen, som toppen er blevet pyntet, med gav lidt ekstra syre, grundet citrusfrugterne, hvilket fungerer super godt.
Når efteråret kommer går man lidt mere væk fra sommerens bær og mere over i frugter såsom æbler og pære. Og derfor skulle vi naturligvis også prøve Penny pære chokolade tærte.
Denne søde herlighed består af en bund lavet på naturligvis mel og yderligere mandler samt flormelis. Indeni er der henkogte pærer, hvoraf der er chokolade ovenpå toppet med lidt hasselnøddeflager.
Trods det er en lille tærte, så er det faktisk meget passende grundet de lidt tunge ingredienser.
Mørdejen er virkelig lækker, men vi kunne godt have ønsket at smagen af pære var mere gennemtrængende, da det trods alt er en pære tærte.
På toppen finder vi prikken over i’et, som er den her lækre chokolade, der binder hele tærten sammen.
Så hvis du elsker chokolade, er denne lige dig!
Pennys pærechokolade-tærte kan du også få for 49 kr.
Surdejsbageren, Budolfi Plads
Vi synes, at du skal svinge forbi Surdejsbageren, hvor der hver onsdag i en periode, kan fås en lækker Æble-kanel-karamel snurre til 35 kr.
For det er ikke kun surdejsbrød, som Surdejsbageren er fuldstændig styr på.
Kagemontren bliver nemlig også løbende fyldt op med lækkerier, og det var heldigvis også tilfældet, da vi kom forbi.
Så hvis du er en sucker for en god snasket kanelsnurre, så er denne opgraderet version med æble og karamel med garanti noget for dig!
Helt specifik består den af kardemomme, kanel, æble, valnød og karamel.
Det er helt ærgerligt, at denne skønhed kun kan købes om onsdagen, for vi er helt vilde med den.
Udover, at snurren er ren øjenguf, så smager den også himmelsk.
Den bløde dej og gode smag af både kanel og kardemomme er helt i top.
Men hvad der virkelig løfter denne efterårskage er æblerne.
Æblerne er ikke helt bløde, men har et godt bid, hvilket virkelig kan noget.
Det spiller perfekt sammen med karamellen og kanelen!
KaffeFair, Strandvejen
Hos KaffeFair er der heller ikke et øje tørt, når man bliver mødt af både smukke og nuttede efterårs- samt halloween kager, når man træder ind i caféen på Strandvejen 19.
Hver dag fyldes caféen med studerende, mødregrupper, pensionister – og generelt bare sultne aalborgensere, som elsker KaffeFairs afslappede stemning.
Også her blev vi nødt til at teste to af deres mest sæsonpræget kager – som vi i anledningen blev anbefalet at afprøve af personalet.
Den første vi smagte er deres Butterscotch Snegl som desuden består af kanel, æble, pistache og æblesirup.
Hvis man virkelig er til en snasket snegl, så skal man gå efter denne til 30 kr.
Første bid var overhovedet ikke som forventet – og det er ikke nødvendigvis dårligt.
Umiddelbart var kanten lidt til den tørre side, men fordi den næsten svømmer i butterscotch og sirup, virker den slet ikke så tør.
Vi synes denne kan noget helt andet, end en almindelig kanelsnegl. Det er nemlig smagen af nødder og butterscotch – som har en smag af brun farin og smør – der brændte igennem.
Dog sniger en syrlighed fra enten æblerne eller æblesiruppen sig frem, jo mere man tygger og smager efter, som er i modsætning til Surdejsbagerens efterårssnegl, hvor æblerne er mere søde.
Der er ingen tvivl om, at efteråret banker på med disse smagskombinationer.
Vi fik også deres Pumpkin Pie med Creme Fraiche, som har de sødeste græskar-kyskager på toppen.
I denne herlighed får du smagen af både kanel og græskar – lige hvad man forventer af en pumpkin pie!
Du får den til 35 kr., og det er godt givet ud, da det er nok en af de bedste pumpkin pies, som vi har smagt.
Den fluffy creme fraiche på toppen, er lækker luftig og er med til, at det ikke er en tung kage.
Derudover er vi kæmpe fans af, at den flotte pynt også har en funktion, da græskar-kyskagerne giver et godt knas.
Behag Din Smag, Gabels Torv
Ingen kageguide uden Behag Din Smag, der året rundt serverer hjemmelavet bagværk fra det lille køkken.
Uanset sæsonen kan du nyde godt af deres populære brownie, cookies eller croissanter – men når efteråret falder på, så sker der alligevel lidt ekstra magi i kaffebarens ovn.
I år er der kommet en banankage på menuen, der uden tvivl fortjener en plads på listen over efterårskager, du bør smage.
Kagen er dejlig smushy og har en lækker sød undertone fra bananen, men er til gengæld også proppet med mørk chokolade både i og ovenpå dejen.
Det giver en lækker, bitter smag til den ellers søde kage, og tilbage står man altså med den perfekte kombination – og et chokolade-chok, der siger spar to.
Normalt er vi ikke til flødeskum til kager, men i dette tilfælde var det faktisk helt perfekt.
OBS! Behag din Smag holder lukket i efterårsferien, men er tilbage i næste uge.
Caféministeriet, Møllegade
Vi skulle naturligvis også et smut forbi Caféministeriet, som er placeret på hyggelige Møllegade 19.
Der er kommet to nye kager på menuen i forbindelse med sæsonen, og dem skulle vi selvfølgelig også teste.
Den første er en Citron Muffin, som desuden består af cream cheese-frosting, birkes, kandiseret citronskal og pyntet med hvid chokolade.
Denne herlighed får du 55 kr.
Citron er en sikker vinder, hvis du ønsker en kage med lidt syre.
Vi synes godt, at den kunne have brugt lidt mere birkes, men den svampede muffinbund sammen med den næsten fløjlsbløde frosting gjorde underværker.
Idéen med den kandiserede citronskal er god, og det bidrager til et virkelig flot udseende sammen med flagerne af hvid chokolade og tørret blomster, men konsistensen var lidt speciel. Det duftede til gengæld himmelsk.
Det er alt i alt en solid Citron Muffin, som vi synes du bør prøve.
Den sidste, vi afprøvede hos Caféministeriet, er en Medalje til 65 kr.
Og sikke et syn, da vi fik den serveret!
Medaljen er med karamel, kaffeskum, chokoladesovs og valnøddecrumble.
Kaffeskummen er lækker og let, og den har ikke en alt for kraftig kaffesmag, så selv en, der ikke drikker kaffe, kan være med på denne.
Trods den meget lette skum, kan den godt tendere mod at være lidt tung med både karamel, kaffe og chokolade.
Vi kunne derfor godt have brugt lidt bær til.
Men der er ingen tvivl om, at den er lige noget for dig, hvis du elsker en god medalje – og denne er helt klart en lækker efterårs-version.
Fru Søgaard, C. W. Obels Plads
Fru Søgaard disker også op med lækre efterårskager, og her har vi simpelthen testet tre forskellige.
Når du træder ind i de stemningsfulde lokaler, bliver du med det samme mødt af den fristende montre, der byder på kager i næsten alle former og afskygninger.
Fru Søgaard skuffer ikke med, hvor indbydende og flotte deres kager er – og disse sæsonkager er ingen undtagelse!
Den første er en Passion-hvid chokolade, som består af en blondiebund med hvid chokolademouse, passionsfrugt “broken gel” og passionsfrugt.
Du kan vide dig sikker på, at denne bidrager med solskin på en grå efterårsdag.
Den adskiller sig lidt fra, hvad vi umiddelbart forventer af en efterårskage. Men denne er til dig, hvis du gerne vil drømme dig tilbage til de varme sommerdage.
Til 40 kr. (45 kr. i huset) kan du nyde en lækker frisk kage, hvor passionsfrugten giver en god syre til den ellers søde blondiebund og hvide chokolademousse.
Den næste vi prøvede er en Kirsebærkage, som er en mandelkage med kirsebærmousse, kirsebær “broken gel” og toppet med amarena kirsebær samt chokoladepynt.
Det er i hvert fald ikke sidste gang, at vi prøver denne. Hvis du elsker kirsebær ligeså meget som os, så er dette en sikker vinder.
Den er meget rig i smagen og har en perfekt kontrast mellem den lidt grove mandelkagebund og den bløde kirsebærmousse.
Julen starter tidligt med denne kage, men det klager vi slet ikke over.
Desuden er Kirsebærkagen også en del af sortimentet resten af året, så den kan altså også nydes til jul. Den koster 40 kr. (45.kr i huset).
Vi slutter efterårskage-guiden af med en god Mazarinkage.
Fru Søgaards Mazarinkage indeholder kanel, æble og toppet med havrecrumble.
Ved første øjenkast ser den meget bastant ud, men denne mazarinbund smelter næsten på tungen.
Denne er helt sikkert en vinder for dig med en sød tand, hvor havrecrumblen i samspil med kanelen næsten uforklarligt giver en risengrøds fornemmelse – hvilket vi ikke klager over.
Du kan få en hel mazarinkage for blot 70 kr. – helt perfekt til efterårshygge med familien.