Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dele af stort fund ødelagt: Byggehold ved supersygehus dækkede jernalderplads med sand

Af Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har siden starten af 2018 gået side om side med håndværkere og entreprenørmaskiner ved det nye supersygehus i Aalborg Øst.

Det nye supersygehus bygges nemlig præcis dér, hvor en jernalderlandsby lå for cirka 2000 år siden. Men nu er dele af det sjældne fund ødelagt. Det skriver P4 Nordjylland.

I forbindelse med en udvidelse af det område, hvor håndværkerne holder pause, kom byggeholdet til at dække en tredjedel af den endnu uudforskede del af bopladsen med sand.

Det betyder, at interessante fund kan være gået tabt.

“Det var en boplads, der havde Ferrari-status. Det vi er nede i nu, er en Fiat Punto, som vi så ligger og graver lidt i, forklarer museumsinspektør  ved Nordjyllands Historiske Museum Niels Haue til DR Nordjylland.

Har fundet skelet af Danmarks ældste kat

Man har blandt andet fundet et skelet af det, man vurderer til at være Danmarks ældste kat.

Projektdirektør for det nye universitetshospital Niels Uhrenfeldt beklager ifølge DR, at man kom til at lave en fejl, der nu har konsekvenser for det videre arbejde med fundet.

På langt de fleste jernalderbopladser finder man ved en arkæologisk udgravning kun rester efter husenes stolpehuller, og disse grundplaner rummer ikke mange informationer om selve jernalderlivet.

Dele af stort fund ødelagt: Byggehold ved supersygehus dækkede jernalderplads med sand
Et at de 100 fundne langhuse vækker en helt særlig interesse blandt arkæologerne. Husets køkkenområde
var fyldt med 40-50 næsten intakte lerkrukker, hvilket er ret usædvanligt. Normalt ses det kun i
brandtomter. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Spændende fortælling om byen

Men ved udgravningen på sygehusgrunden i Aalborg Øst er arkæologerne kommet en del tættere på jernalderbønderne, end man normalt gør, da også husenes gulve og ildsteder er bevaret.

Masser af keramik og dyreknogler er desuden med til at nuancere fortællingen om lige netop denne jernalderlandsby.

Den sydlige del af landsbyen blev udgravet allerede i 2014, og det er derfor kun den nordvestlige del af jernalderlandsbyen, som arkæologerne har undersøgt siden 2018.

Den sidste fjerdedel af landsbyen – det nordøstlige hjørne – forbliver urørt, da sygehusbyggeriet ikke berører denne del af bopladsen. Arkæologerne undersøger kun de dele af bebyggelsen, som ødelægges af anlægsarbejdet.

Resten får lov at ligge uberørt til fremtidens arkæologer.

Undersøgelserne på sygehusgrunden har afsløret omkring 100 langhuse, som alle har været opdelt med bolig i den ene ende, og opstaldning af husdyr i den anden ende.

Husene var opbygget af træ, fletværk, græstørv og holdbarheden for disse huse har næppe været mere end 30 år.

De mange langhuse, som arkæologerne har udgravet, har derfor ikke været samtidige, men repræsenterer en jernalderlandsby, som løbende er blevet fornyet med nye langhuse i takt med nedbrydning af de gamle huse.

Vurderingen er, at landsbyen har bestået af 8-10 samtidige gårde, der gennem 3-400 år har dannet rammen om livet for egnens jernalderbønder.

Aalborg Tapas Festival

I perioden 8.-15. juni holder vi Tapas Festival. Få lækker Tapas To Go for 2 personer til kun 155 kr. Du kan hente fra bl.a. Penny Lane Café, San Giovanni, Good Life Society m.fl. Læs mere og book her

Dele af stort fund ødelagt: Byggehold ved supersygehus dækkede jernalderplads med sand

Del artikel

Andre læser også